Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2011

Η Λιβύη των Ελλήνων


Από την αρχαιότητα ώς σήμερα..
Όποιος επισκεπτόταν τη Λιβύη πριν η χώρα παραδοθεί στον εμφύλιο πόλεμο, δύσκολα πίστευε ότι πρόκειται για το πλουσιότερο κράτος της Αφρικής. Μπορεί τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου να κατατάσσουν τη χώρα στην πρώτη θέση, όμως αυτός ο πλούτος σίγουρα δεν φαίνεται να έχει αντίκρισμα στην καθημερινότητα των απλών ανθρώπων. Ανοίγοντας τις πύλες στον τουρισμό τα τελευταία χρόνια, η Λιβύη του σήμερα κλονιζόμενου συνταγματάρχη Καντάφι προτιμήθηκε από αρκετούς Έλληνες, αφού οι δεσμοί των δύο χωρών χρονολογούνται από την αρχαιότητα.

Ο θρύλος μιλά για τον χρησμό του μαντείου των Δελφών, ο οποίος ώθησε αποίκους από την Θήρα (Σαντορίνη) να μεταναστεύσουν στην βόρεια Αφρική, ιδρύοντας το 631 π.Χ., την πόλη Κυρήνη. Μέσα σε 200 χρόνια οι Έλληνες κατάφεραν να αναπτύξουν ακόμα τέσσερις ημιαυτόνομες παραθαλάσσιες πόλεις : Ταύχειρα (Τόκρα), Πτολεμαϊς (Τολμέιτα), Εσπερίδες (Βεγγάζη) και Απολλώνια (ως λιμάνι της Κυρήνης), γνωστές ως Πεντάπολις. Όμως και κατά την οθωμανική περίοδο αρκετοί έλληνες -χριστιανοί και μουσουλμάνοι- είχαν καταφύγει στη Λιβύη. Μάλιστα στην πρωτεύουσα Τρίπολη η ελληνική κοινότητα υπήρξε εύρωστη, καθώς οι περισσότεροι Ελληνες ασχολούνταν με το εμπόριο, τη ναυτιλία, και την σπογγαλιεία.

Κάτω από την πρωτεύουσα Τρίπολη βρίσκονται θαμμένα τα ερείπια της αρχαίας Οίας η οποία μαζί με την Σαμπράθα στα δυτικά και την ρωμαϊκή Λέπτις Μάγκνα, το αλλοτινό εμπορικό λιμάνι των Φοινίκων στα ανατολικά, αποτελούσαν την Τριπολίτιδα.

Όμως περπατώντας έξω από τα τουριστικά μονοπάτια οι εικόνες αποκαλύπτουν μια δύσκολη καθημερινότητα. Στην Μεντίνα, το ομορφότερο αρχιτεκτονικά, κομμάτι της παλιάς πόλης της Τρίπολης δίπλα από την Πράσινη Πλατεία, τα παλιά σπίτια στεγάζουν αποκλειστικά σχεδόν αφρικανούς οικονομικούς μετανάστες, και ρημάζουν χωρίς καμιά συντήρηση, αφημένα στη μοίρα τους και τα σκουπίδια.

Σε ένα τμήμα της, συσπειρώθηκε και η ελληνική συνοικία με τα σπίτια και το κομμάτι της αγοράς, γύρω από τον ορθόδοξο ναό του Αγίου Γεωργίου. Οι χώροι του ναού αποτελούν τόπο συνάντησης των ελληνικών οικογενειών που έχουν απομείνει (σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι έλληνες μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 400, μαζί με τις ελληνίδες που είναι παντρεμένες με Λίβυους).

Στα καταστήματα της Μεντίνα, σχεδόν όλα τα είδη είναι φερμένα από το εξωτερικό (υφάσματα από Ινδία, διακοσμητικά από Κίνα, κοσμήματα από Ιταλία), ενώ στα σουβενίρ κυριαρχούν εκείνα που απεικονίζουν τον συνταγματάρχη Καντάφι: ρολόγια, διακοσμητικά πιατάκια, γραμματόσημα, το «Πράσινο Βιβλίο» με φιλοσοφικές σκέψεις του ηγέτη κ.ά.

Τα βράδια οι πλατείες και οι δρόμοι με τα τεράστια πάνελ με την εικόνα του συνταγματάρχη και τα αποφθέγματα από το Πράσινο Βιβλίο, είναι έρημοι. Όταν κάποιος από το γκρουπ χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο μετά τα μεσάνυχτα, οργανώθηκε ολόκληρη επιχείρηση: επιστρατεύτηκε ο ντόπιος ταξιδιωτικός πράκτορας, ώστε να λογοδοτεί στα μπλόκα που είχε στημένα η αστυνομία (εν καιρώ ειρήνης) σχεδόν σε κάθε διασταύρωση. "Ποιοι είστε, γιατί τέτοια ώρα κυκλοφορείτε στο δρόμο, που πάτε;" , ήταν οι συνηθισμένες ερωτήσεις.

Στις καθημερινές ομαδικές μας διαδρομές με το πούλμαν, υπήρχε πάντα μαζί μας και ένας οπλισμένος αστυνομικός με πολιτικά, που επανέφερε στο «κοπάδι» όποιον τολμούσε να ξεμακρύνει λίγο απ τη ξενάγηση, και βεβαίως είχε πάντα ένα «μάτι» σε όσους κρατούσαν φωτογραφικές μηχανές.

Στην επαρχία η κατάσταση για τον περιηγητή ήταν ακόμα πιο δύσκολη. Πέρα από την παραλιακή λεωφόρο με τους φοίνικες και τα ακριβά ξενοδοχεία, η Βεγγάζη - η δεύτερη μεγάλη πόλη της Λιβύης και σημαντικό εμπορικό κέντρο-, που ιδρύθηκε επίσης από τους Θηραίους, έδειχνε να υποφέρει. Η αρχαία πόλη Εσπερίδες με τον κήπο με τα χρυσά μήλα που έκλεψε ο Ηρακλής, σύμφωνα με τον γνωστό μύθο, ξαφνιάζει. Παλιά ξεφτισμένα σπίτια, τεράστιες εργατικές παρακμιακές πολυκατοικίες, κόσμος φτωχοντυμένος περιφέρεται άσκοπα εδώ και εκεί.

Βρισκόμασταν στην Κυρήνη, όταν ζευγάρι του γκρουπ, αποφασίζει παράτολμα, παρά τις προειδοποιήσεις του ξεναγού, να «πεταχτεί» με ταξί μέχρι την Αλ Μπέϊντα γύρω στα 30 χλμ απόσταση, για χάζι και ψώνια. Καθ’ οδόν φυσικά τους συνέλαβε η αστυνομία, ανακρίνοντας τους ποιοι είναι και γιατί θέλουν να πάνε στην Αλ Μπέϊντα (μια συνηθισμένη επαρχιακή πόλη άνευ ενδιαφέροντος με λίγα καταστήματα), ο δε ταξιτζής συνελήφθη και τελικά κρατήθηκε, γιατί δεν πήρε άδεια από την αστυνομία για την μετακίνηση. Η αστυνομία, ενημέρωσε και επέπληξε τον ξεναγό που τους είχε «χρεωθεί», γιατί τους επέτρεψε να μετακινηθούν και όλο το απόγευμα γίνονταν διαβουλεύσεις μέχρι να τους αφήσουν αργά το βράδυ ελεύθερους και να επιστρέψουν πίσω στο ξενοδοχείο.

Λιμάνι της Κυρήνης είναι η Απολλώνια, όπου το 1897, την περίοδο του ελληνοτουρκικού πολέμου στην Κρήτη, μια από τις ομάδες μουσουλμάνων κρητικών που εγκατέλειψαν το νησί, βρήκε καταφύγιο δίπλα από τα ερείπια της αρχαίας πόλης και έκτισε το χωριό Σούσα. Ακόμα και σήμερα, οι μεγαλύτεροι μιλούν σχεδόν απταίστως την ελληνική γλώσσα και μάλιστα με κρητικό ιδίωμα και ονειρεύονται την Κρήτη που άκουσαν από τους παππούδες τους.

Αφήνοντας την "προεπαναστατική" Λιβύη, αυτό που κράτησα περισσότερο αλλά και που συμφώνησαν όσοι φίλοι έχουν επισκεφθεί αυτή τη χώρα, ήταν η θερμή φιλοξενία των Λίβυων. Μας άνοιξαν τα σπίτια τους, μας περιποιήθηκαν, μας έδειξαν την εκτίμηση τους και μας έπεισαν ότι αγαπούν την Ελλάδα και τους Έλληνες..
ΒΗΜΑ

Ψυχοθεραπεία με... στριπτίζ


Οι ασθενείς βγάζουν τα εσώψυχά τους κι αυτή βγάζει τα εσώρουχά της! Ο λόγος για την ψυχοθεραπεύτρια Σάρα Γουάιτ που προσφέρει μια νέα μέθοδο θεραπείας στους κατοίκους της Νέας Υόρκης. Η 24χρονη γδύνεται σταδιακά την ώρα της συνεδρίας για να δείξει στους ασθενείς ότι μπορούν να την εμπιστευτούν απόλυτα και να της μιλήσουν ανοιχτά.

Αφαιρώντας ένα-ένα τα ρούχα της, η νεαρή ψυχοθεραπεύτρια υποστηρίζει ότι κάνει τους πελάτες της να νιώσουν πιο άνετα, ώστε να «ξεγυμνώσουν» και αυτοί σιγά-σιγά την ψυχή τους. Οπως θα φανταζόταν κανείς, οι περισσότεροι πελάτες της είναι άντρες.

Ωστόσο η ίδια εξηγεί ότι ο αντρικός πληθυσμός στρέφεται δυσκολότερα απ’ ό,τι ο γυναικείος στην ψυχοθεραπεία, με αποτέλεσμα η μέθοδός της να αποτελεί ουσιαστικά ένα παραπάνω κίνητρο! Επίσης πιστεύει ότι η διέγερση που βιώνουν οι άντρες κατά τη διάρκεια της συνεδρίας τούς χαρίζει ενθουσιασμό για τη ζωή, που τον διατηρούν και κατόπιν αυτής.

Η σέξι ψυχοθεραπεύτρια σπούδασε ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Upper West Side, αλλά, όπως λέει, κάτι έλειπε από τις παραδοσιακές μεθόδους. Κι αυτό δεν ήταν άλλο από το απελευθερωμένο ενδιαφέρον για τη σεξουαλικότητα. Μόνο αυτό θα μπορούσε, κατά την άποψή της, να ενθαρρύνει και τον πιο «κουμπωμένο» ασθενή να μιλήσει στον ειδικό.

Στις πρώτες συνεδρίες ο ασθενής τής μιλά μέσω chat, ενώ μόνο αυτός τη βλέπει μέσω κάμερας. Στο δεύτερο βήμα οι δυο τους μιλούν μέσω Skype με κάμερα, ενώ στην τρίτη φάση οι συναντήσεις τους γίνονται κατ’ ιδίαν. Οι ασθενείς της κλείνουν τα ραντεβού μέσω του σάιτ της, ενώ κάθε συνεδρία κοστίζει 150 δολάρια. Από τους τριάντα πελάτες της κάποιοι είναι φοιτητές και άλλοι μεσήλικοι άντρες με σεξουαλικά ζητήματα, ενώ υπάρχουν ανάμεσά τους και κάποιες γυναίκες που προτιμούν να ανοίγονται σε μια γυναίκα, ακόμα κι αν αυτή είναι γυμνή.

Πάντως η Σάρα Γουάιτ ξεκαθαρίζει ότι η «γυμνοθεραπεία» της δεν αποτελεί μέθοδο που εφαρμόζεται σε άτομα με ψυχικές διαταραχές.

Οσον αφορά την άποψη των ειδικών για την ψυχοθεραπεύτρια, οι περισσότεροι την κριτικάρουν σκληρά αποκαλώντας την προσέγγισή της «soft διαδικτυακό πορνό»..
ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΚΟΥΡΑ

Μις σκούπα 2011 .

Funny Picture - They Call Her The Broom Holder

Πώς οι άλλοι θα σας κάνουν… τη χάρηΜπορείτε να πείσετε το συνάδελφό σας να αναλάβει και δική σας δουλειά, τον σύντροφό σας να πάτε εκδρομή εκεί που εσείς θέλετε.

Και πιστέψτε με δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας! Να τι πρέπει να κάνετε:

1 Δώστε για να πάρετε: Αν κάνετε μια χάρη σε κάποιον, θα θελήσει να σας την ανταποδώσει. Χρειάζεστε κάποιον για να ταΐζει το κατοικίδιό σας όσο θα λείπετε σε κάποιο ταξίδι; Προσφερθείτε να ποτίζετε τα φυτά του γείτονά σας για κάποιο διάστημα που θα λείπει. Έτσι μπορείτε να του ζητήσει τη χάρη.
2 Ζητήστε κάτι μικρό στην αρχή: Όταν ζητήθηκε από κάποιους να αφήσουν μια ομάδα ερευνητών για δυο ώρες στο σπίτι τους για να καταγράψει όλα τα υπάρχοντά τους, είπε ναι το 22 %. Όταν όμως τους ζητήθηκε πρώτα να συμπληρώσουν μια μικρή μελέτη, οι μισοί δέχθηκαν και τη μεγαλύτερη ενόχληση. Κάνε μια τρομακτική δουλειά ευκολότερη, μειώνοντας την έκτασή της.
3 Κερδίστε τη συμπάθεια των άλλων: Ποιον είναι πιο πιθανό να βοηθήσετε; Το γνωστό σας που πάντα ρωτάει τι κάνουν οι δικοί σας ή εκείνον που αδιαφορεί; “Ανοιγόμαστε στους ανθρώπους που..

Ούτε οι άστεγοι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς ίντερνετ .

Ο Αdminstrator....

Ενας τουρίστας βρέθηκε σ'ενα pet shop και κοίταζε τα ζωάκια. 

Κάποια στιγμή μπαίνει ένας κύριος και ζητάει έναν Excel-χιμπατζή. 

Ο πωλητής έγνεψε καταφατικά, χάθηκε για λίγο κι επέστρεψε μ' έναν χιμπατζή λέγοντας:
"10.000 ευρώ, παρακαλώ!".

Ο πελάτης πλήρωσε κι έφυγε με το χιμπατζή.

Έκπληκτος ο τουρίστας απευθύνθηκε στον πωλητή:
-"Πολύ ακριβός ο χιμπατζής, γιατί;"
-"Ο χιμπατζής αυτός είναι τέλειος στο Excel. Προγραμματίζει με ελάχιστα λάθη, πολύ γρήγορα και με μικρό κόστος" του απάντησε ο πωλητής.

Ο τουρίστας πρόσεξε έναν άλλον χιμπατζή σε κλουβί με τιμή 25.000 ευρώ.
-"Ω, αυτός είναι ακόμη πιο ακριβός, τι κάνει αυτός;" ρώτησε πάλι. 
-"Αυτός είναι ειδικός στον προγραμματισμό web. php, java, html, τα παίζει στα δάχτυλά του" απάντησε ο πωλητής.

Σε λίγο το μάτι του τουρίστα έπεσε σ' έναν άλλον χιμπατζή, του οποίου η τιμή ήταν 50.000 ευρώ. 
Απευθύνθηκε και πάλι στον πωλητή, λέγοντάς του:

-"Αυτός κοστίζει περισσότερο απ' ό,τι οι άλλοι δυο μαζί. Τι ακριβώς κάνει αυτός;".
Ο πωλητής του απάντησε:
-"Για να είμαι ειλικρινής, δεν τον έχω δει ποτέ να κάνει κάτι, έχω προσέξει όμως πως οι άλλοι χιμπατζήδες τον φωνάζουν Administrator..."

Εξυπνος σχεδιασμός κουζίνας .

Theworldscoolestkitchensredwinecellar2 thumb The coolest kitchen in the world
Theworldscoolestkitchensredwinecellar3 thumb The coolest kitchen in the world
Theworldscoolestkitchensredwinecellar4 thumb The coolest kitchen in the world

Η ήρεμη δύναμη του μασάζ


Χαλάρωση και ευεξία μέσα από ειδικές θεραπευτικές τεχνικές.
Το μασάζ είναι «δώρο» χαλάρωσης και ευεξίας σε κάθε κουρασμένο σώμα, κυρίως σε κακοπαθημένους αυχένες και σπονδύλους, από την πολύωρη καθιστική δουλειά στο γραφείο, μπροστά στον υπολογιστή. Κάθε γυμναστήριο που σέβεται τον εαυτό του, κάθε ξενοδοχείο που διαθέτει στοιχειωδώς οργανωμένο spa, προσφέρει τη δυνατότητα μασάζ στους πελάτες του, ενώ οι μειωμένες τιμές συνεδριών από πολλούς επαγγελματίες χαρίζουν την πολυτέλεια ενός μασάζ στο σπίτι. Θεραπείες για τον πονοκέφαλο, την ημικρανία, τη δυσμηνόρροια, όλες τους βασισμένες σε τεχνικές των χεριών, έχουν κατακτήσει ακλόνητη θέση στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Και όχι αδίκως, αφού ανακουφίζουν, καταπραΰνουν, αναζωογονούν.

Shiatsu

Κακή στάση του σώματος, έντονο πιάσιμο στον αυχένα; Το shiatsu ρυθμίζει τη φυσιολογική ροή της ενέργειας, με τη χρήση ποικιλίας τεχνικών – όπως μαλάξεις, διατάσεις, πιέσεις με τα δάχτυλα - σε όλο το σώμα. Ο ειδικός στοχεύει στη χαλάρωση των μυών στο σημείο όπου προκαλείται ο πόνος: αποκαθιστά τη ροή της ενέργειας σε συγκεκριμένα κανάλια (μεσημβρινούς) με πιέσεις, κάνοντας ελαφριές διατάσεις, αλλά και ελαφριές περιαγωγές. Αν το πρόβλημα είναι προσωρινό, και δεν αποτελεί χρόνια πάθηση, μία – δυο συνεδρίες θεωρούνται αρκετές.

Thai μασάζ

Η καλύτερη λύση για μυοσκελετικά προβλήματα, ρευματικούς πόνους, αλλά και πεπτικές διαταραχές ή προβλήματα εμμήνου ρύσεως. O θεραπευτής κινεί, χαλαρώνει, τεντώνει τις αρθρώσεις και τους μυς, ξεκινώντας από τα πόδια, με κατεύθυνση προς τα πάνω. Επικεντρώνεται στην πλάτη και στην περιοχή παραπλεύρως της σπονδυλικής στήλης. Μόλις οι μύες ζεσταθούν και χαλαρώσουν, βελτιώνεται η στάση του σώματος. Kάθε συνεδρία διαρκεί από 1 ώρα και 15΄ μέχρι 1½ ώρα, ενώ ο αριθμός των συνεδριών ποικίλλει ανάλογα με το πρόβλημα.

Rejuvena

Ιδανική τεχνική για την καταπολέμηση του πονοκεφάλου. Επηρεάζει θετικά τη ροή ενέργειας στο σώμα και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, προσφέροντας ευεξία και ανακούφιση από ενοχλήσεις στο κεφάλι. Παράλληλα, έχει αποτοξινωτική δράση, καθώς λειτουργεί μέσω του λεμφικού συστήματος.
Ο ειδικός εστιάζει σε συγκεκριμένα σημεία του προσώπου, στα μάτια, τους κροτάφους, το μέτωπο και το λαιμό, επιχειρώντας απαλές κινήσεις με τις άκρες των δακτύλων. Στόχος, είναι να απεμπλακεί η συσσωρευμένη ένταση. Στην περίπτωση που παρακολουθήσετε τις επισκέψεις που απαιτούνται, θα διαπιστώσετε ότι σε καθεμία ο ειδικός επικεντρώνεται σε διαφορετική περιοχή του προσώπου. Kάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 1 ώρα.

Pεφλεξολογία

Βάλσαμο για τη δυσμηνόρροια, αλλά και για οσφυαλγίες, ισχιαλγίες, αθλητικές κακώσεις. Ο θεραπευτής ασκεί πίεση σε συγκεκριμένες περιοχές των άκρων, κυρίως των κάτω, οι οποίες και «αντανακλούν» σε ζωτικά όργανα του σώματος, με στόχο τη χαλάρωση και μέσω αυτής την επανάκτηση της φυσιολογικής ροής ενέργειας. Οι πιέσεις και μαλάξεις ασκούνται σε γυμνά πέλματα, με τη βοήθεια αιθέριων ελαίων, λαδιού ή ταλκ. Ιδιαίτερα αποτελεσματική, για τους πόνους της περιόδου, θεωρείται η τεχνική (την οποία μπορείτε να εφαρμόσετε και μόνες σας) των κυκλικών κινήσεων στην εσωτερική περιοχή της γάμπας ή στην πτέρνα, για διάστημα ως και ενός λεπτού. Mία ολοκληρωμένη συνεδρία διαρκεί 45΄ - 1 ώρα, ενώ για ολοκληρωμένα αποτελέσματα απαιτούνται 8 - 12 συνεδρίες.

Oστεοπαθητική

Σηκώνετε βαριά αντικείμενα; Αντιμετωπίζετε προβλήματα, με εξαρθρώσεις ; Δοκιμάστε οστεοπαθητική. Ο ειδικός βελτιώνει την κινητικότητα των σπονδύλων, χωρίς φάρμακα και μηχανήματα, με ειδικούς χειρισμούς και τεχνικές επιμήκυνσης. H πρώτη συνεδρία θεωρείται διαγνωστική και διαρκεί περίπου 1 ώρα, οι επόμενες μπορούν να είναι μισής ώρας. Απαιτούνται 3 - 4 επισκέψεις, για σημαντική ανακούφιση. .
ΒΗΜΑ

ΤΖΑΚΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ...


Όταν η μόδα επιβάλει εξεζητημένα τζάκια τότε και η οικονομία και η απόδοση, εν μέσω κρίσης, έχουν τον πρώτο λόγο.
Σήμερα που το πετρέλαιο είναι πολύτιμο αγαθό και για "λίγους", σειρά έχουν να αναδειχτούν άλλες μορφές ενέργειας ως οικονομικότεροι και αποδοτικότεροι τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας.
Υπάρχουν τζάκια για όλα τα βαλάντια αλλά και για όλα τα γούστα. Στην αγορά θα βρείτε τζάκια βιαιθανόλης, φυσικού αερίου, ηλεκτρικά τζάκια αλλά και τα παραδοσιακά τζάκια ξύλου.
Η νοοτροπία που ήθελε τα τζάκια μόνο διακοσμητικά έχει παρέλθει αρκετό καιρό τώρα και χρησιμοποιούνται ευρέως για την θέρμανση μίας κατοικίας, φτάνοντας σε σημείο να εξοικονομούν χρήματα έως και 50% έναντι του μαύρου, πολύτιμου, χρυσού (το πετρέλαιο).
Ενώ πριν από χρόνια τα τζάκια μας είχαν συνηθίσει να ζεσταίνουν μόνο το χώρο στον οποίο ήταν τοποθετημένα, εδώ και χρόνια οι εγκαταστάσεις έχουν εξελιχθεί και μπορούν να θερμάνουν πάρα πολύ καλά όλους τους χώρους μίας κατοικίας.
Μπορεί να σκέφτεστε:
"πως το σπίτι μου δεν έχει χώρο για τζάκι". Με την κατάλληλη μελέτη ενός ειδικού μπορείτε να βρείτε το τζάκι που θα χωράει στο δικό σας σπίτι, θα είναι καλαίσθητο και θα εναρμονίζεται με την υπόλοιπη διακόσμηση του σπιτιού σας. Φανταστείτε πως ένα τζάκι μπορεί να τοποθετηθεί ακόμη και σε έναν τοίχο που θεωρείτε "νεκρός" ή να διακοσμήσει μία "νεκρή γωνία". Άρα υπάρχει λύση, για οποιοδήποτε χώρο. Αρκεί να βρείτε τον κατάλληλο σύμβουλο που θα σας εξηγήσει που θα το τοποθετήσετε και πόση ενέργεια θα εξοικονομήσετε. Μη σκεφτείτε πόσο θα σας κοστίσει μία τέτοια μελέτη(?), σκεφτείτε μόνο πόσο γρήγορα θα κάνετε απόσβεση των όσων χρημάτων επενδύσατε. Από μελέτες του παρελθόντος, ο μέσος χρόνος απόσβεσης είναι περίπου δύο χειμώνες, σε περιοχές με ήπιους χειμώνες. Σε περιοχές όπου οι χειμώνες διαρκούν αρκετούς μήνες τότε η απόσβεση γίνεται ταχύτερα.http://energythink.blogspot.com/

Χειρισμός λάπτοπ με το... βλέμμα!


Τον πρώτο φορητό υπολογιστή με δυνατότητα ανίχνευσης του βλέμματος του χρήστη ανακοίνωσαν οι εταιρείες Lenovo και Tobii Technologies Inc.

Συγκεκριμένα, το προηγμένο λάπτοπ εντοπίζει την κατεύθυνση του βλέμματος του χρήστη με τη βοήθεια δύο υπέρυθρων ακτίνων. Στη συνέχεια δύο κρυφές κάμερες ανιχνεύουν τις κινήσεις των βολβών του ματιού και την αντανάκλαση στον κάθε αμφιβληστροειδή ξεχωριστά, με αποτέλεσμα το έξυπνο μηχάνημα να υπολογίζει σε ποιο σημείο της οθόνης κοιτάζει αυτός κάθε φορά.

Για την ώρα το σύστημα πρέπει να ρυθμίζεται σύμφωνα με την όραση του κάθε χρήστη, ενώ μπορεί να λειτουργήσει είτε εκείνος φοράει γυαλιά, είτε όχι.

Κατά τη διάρκεια παρουσίασης, οι ειδικοί προχώρησαν σε οπτική κατακύληση (scroll) ενός κειμένου όταν ο αναγνώστης έφθανε προς το τέλος της οθόνης. Όταν μάλιστα έφτασε στο τέλος του κειμένου το σύστημα αναγνώρισε επιτυχώς τη λήξη της ανάγνωσης.

Κατά τη σουηδική Tobii – κατασκευάστρια συστημάτων ανίχνευσης βλέμματος για ερευνητές και άτομα με ειδικές ανάγκες - ο χρήστης θα είναι μελλοντικά σε θέση να κινεί τον κέρσορα με τα μάτια, γεγονός που θα μπορούσε να απογειώσει τα ηλεκτρονικά παιχνίδια σε νέα διάσταση. Θα μπορούσε για παράδειγμα, να καταστρέφει αστεροειδείς, ή να εξολοθρεύει τους εχθρούς του με ένα και μόνο του βλέμμα.

«Το νέο σύστημα στοχεύει περισσότερο στην συμπληρωματική χρήση για τη βελτίωση της ταχύτητας και της αποδοτικότητας των ηλεκτρονικών υπολογιστών, παρά στην αντικατάσταση του ποντικιού και του πληκτρολογίου ή των οθονών αφής» αναφέρει η γενική διευθύντρια της σουηδικής εταιρείας, Μπάρμπαρα Μπάρκλει.

Το καινοτόμο λάπτοπ των δύο εταιρειών παρουσιάζεται στην τεχνολογική έκθεση CeBIT, η οποία άνοιξε σήμερα τις πύλες της στο Ανόβερο, στη Γερμανία, και θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Μαρτίου.


Αναδημοσιευση Απο Βημα

Greecelands

Τα μήλα «φρενάρουν» τη γήρανση,


Το «ταπεινό» μήλο μπορεί να αποδειχθεί μεγάλος σύμμαχος υγείας και μακροζωίας

Ένα μήλο την ημέρα, το γήρας κάνει πέρα, σύμφωνα με νέα κινεζική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Agricultural and Food Chemistry».

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ μελέτησαν μύγες δροσόφιλες, οι οποίες παρά το μικροσκοπικό τους μέγεθος, μοιάζουν γονιδιακά με τον άνθρωπο.

Στο πλαίσιο των πειραμάτων τους, χώρισαν τις «φτερωτές» συμμετέχουσες σε δύο ομάδες: η πρώτη ακολουθούσε φυσιολογική διατροφή, ενώ στη δίαιτα της δεύτερης οι ειδικοί προσέθεταν εκχύλισμα μήλου.

Διαπίστωσαν ότι ενώ οι δροσόφιλες που τρέφονταν κανονικά είχαν μέσο προσδόκιμο 50 ημερών, εκείνες που λάμβαναν επιπλέον εκχύλισμα μήλου ζούσαν περίπου πέντε μέρες περισσότερο από τις άλλες.

Πέρα από την παράταση στη διάρκεια της ζωής τους οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι οι μύγες - «μαθουσάλες» περπατούσαν, σκαρφάλωναν και κινούνταν με μεγαλύτερη ευκολία συγκριτικά με τις υπόλοιπες.

Βάσει των αναλύσεων, το εκχύλισμα μήλου έδειξε να μειώνει τα επίπεδα αρκετών βιοχημικών ουσιών, που στην περίπτωση των δροσόφιλων συνδέονται με την διαδικασία της γήρανσης.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει το εκχύλισμα του μήλου δρουν «σβήνοντας» τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες ευθύνονται για την γενικότερη φθορά του οργανισμού και τις ασθένειες που συνοδεύουν τη διαδικασία της γήρανσης.

Πρόσφατη μελέτη είχε επίσης υπογραμμίσει την ευεργετική δράση του συγκεκριμένου φρούτου για την υγεία, καθώς είχε δείξει ότι τα άτομα που τρώνε συχνά μήλα αντιμετωπίζουν 20% χαμηλότερο κίνδυνο να πάθουν καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο

Αναδημοσιετση Απο Βημα

Greecelands

Ενζυμο σβήνει τις αναμνήσεις,

Ενζυμο σβήνει τις αναμνήσεις

Το ένζυμο πρωτεϊνικής κινάσης Μ ζήτα μπορεί να ενισχύσει ή να διαγράψει αναμνήσεις, υποστηρίζουν ιστραηλινοί επιστήμονες

Ένα ένζυμο το οποίο επιτρέπει την ενίσχυση ή ακόμη και το σβήσιμο της μνήμης εντόπισαν ισραηλινοί επιστήμονες από το Ινστιτούτο Επιστήμης Βάιτσμαν (Weizmann).

Σε πειράματα που έκαναν σε ποντίκια, οι ειδικοί προκάλεσαν στα τρωκτικά αναγούλα χορηγώντας τους αρχικά μια συγκεκριμένη τροφή. Στόχος τους ήταν να συνδέσουν τη γεύση της με τη δυσάρεστη αυτή εμπειρία.

Στη συνέχεια, εκπαίδευσαν τα ζώα να συνδέουν επιπλέον τροφές με κοιλόπονο, ενώ τους χορήγησαν ενέσιμα έναν αβλαβή ιό ο οποίος εξέφραζε την πρωτεϊνική κινάση Μ ζήτα (ΡΚΜ) – ένα ένζυμο που επηρεάζει τη μνήμη.

Στον οργανισμό τους, ο ιός εξέφραζε είτε μια λειτουργική εκδοχή του ενζύμου, είτε μια μεταλλαγμένη μορφή που μπλόκαρε τη δραστηριότητα ακόμη και του φυσικώς εκφραζόμενου ενζύμου.

Οι επιστήμονες είδαν λοιπόν ότι τα αυξημένα επίπεδα του ενζύμου ενίσχυαν την ικανότητα των πειραματόζωων να ανακαλούν τις μνήμες που σχετίζονταν με τις δυσάρεστες τροφές, ενώ αντίθετα, η μεταλλαγμένη εκδοχή του ενζύμου τις διέγραφε πλήρως.

Προσεχώς και σε χάπι;

Το ένζυμο ΡΚΜ φαίνεται ότι δρα με πολύ διαφορετικό τρόπο από ότι άλλα ενισχυτικά μνήμης, καθώς επιτρέπει την παρέμβαση σε παλαιότερες αναμνήσεις.

Κατά τους ειδικούς, δεν αποκλείεται τα ευρήματα αυτά να οδηγήσουν στη δημιουργία νέων φαρμάκων που να απευθύνονται σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ, σύνδρομο μετατραυματικού στρες (PTSD) ή φοβίες, ενισχύοντας ή διαγράφοντας αντίστοιχα παλαιότερες αναμνήσεις τους.

Αναδημοσιευση Απο Βημα

Greecelands

Η επανάσταση μπήκε στα θέατρα,


Εντάσεις, διαδηλώσεις, επεισόδια, εικόνες πλέον της καθημερινότητάς μας, εμπνέουν και προβληματίζουν ανθρώπους της τέχνης

Η τέχνη δεν παράγεται σε κενό Ιστορίας. Καθώς η «πολιτική ανυπακοή», η «πολιτική βία», οι «μορφές κινηματικότητας» (και για κάποιες ομάδες και επαναστατικότητας)έχουν γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερνότητας μας, ο αναστοχασμός για τη σημασία τους στη ζωή μας αντανακλάται και στις αναζητήσεις του θεάτρου. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011 τρεις παραστάσεις που αντλούν τη θεματική τους από στιγμιότυπα της Γαλλικής ή της Ρωσικής Επανάστασης ανεβαίνουν στην Αθήνα. «Ο θάνατος του Δαντόν», η «Αποστολή», το «Μάουζερ», πέραν της συνάντησης με κείμενα σπουδαίων θεατρικών συγγραφέων όπως ο Γκέοργκ Μπύχνερ και ο Χάινερ Μύλερ, προσεγγίζουν κριτικά το φαινόμενο των επαναστάσεων και των πρωταγωνιστών τους, θέτοντας παράλληλα ερωτήματα για τη σχέση ιδεολογίας και εξουσίας, τα αίτια και τη λειτουργία της πολιτικής βίας, τις συνέπειες ακραίων εποχών για τον μέσο άνθρωπο.
Σχολιάζοντας τον «Θάνατο του Δαντόν», παράσταση η οποία εγκαινίασε τον Φεβρουάριο τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, ο σκηνοθέτης της Στάθης Λιβαθινός εστιάζει στη διορατικότητα του πρωτο-σοσιαλιστικών αντιλήψεων γερμανού θεατρικού συγγραφέα του 19ου αιώνα Γκέοργκ Μπύχνερ. «Στον “Θάνατο του Δαντόν” η πολιτική τοποθέτηση του έργου είναι πολύ προφανής για να τη σχολιάσει κανείς. Το έργο μιλά για τον θάνατο ενός επαναστάτη. Θα πρέπει λοιπόν να αναδείξει κανείς άλλες πτυχές του» τονίζει ο κ. Λιβαθινός και επισημαίνει: «Οι μορφές του έργου είναι ιδεολόγοι νέοι. Αυτό αποτελεί ένα θέμα από μόνο του, μια και σήμερα ζούμε την καταστροφή της οποιασδήποτε ιδεολογίας. Ενα άλλο θέμα είναι εκείνο του τεράστιου κυνισμού που γεννιέται με τη φθορά των ιδανικών:η Γαλλική Επανάσταση την εποχή που πραγματεύεται το κείμενο εισέρχεται σε μια φάση όπου τα ιδανικά γίνονται άλλοθι για να κόβονται κεφάλια. Υπάρχει μια φράση στο έργο, “ο λαός αυτά θέλει”, με την οποία ο Μπύχνερ φαίνεται να προβλέπει χιλιάδες παρόμοιες στιγμές που θα έρχονταν στο μέλλον».
Για τη Βασιλική Γεωργιάδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το ζήτημα της πολιτικής βίας που βρίσκεται στον πυρήνα του έργου αποκτά καίρια σημασία. «Ο Δαντόν σε κάποια στιγμή θέτει το ερώτημα “τι είναι αυτό μέσα μας που ασελγεί, ψεύδεται, κλέβει και σκοτώνει;”, αναρωτιέται επομένως για τα βαθύτερα αίτια της βίας. Κατά τον Δαντόν, το ζήτημα είναι δομικό:οι ισχυροί κινούν τα νήματα, οι αδύναμοι είναι μαριονέτες τους, άρα το θέμα της βίας που υφίστανται και ασκούν οι τελευταίοι είναι πάντοτε ανοικτό. Ο Ροβεσπιέρος διαφωνεί: η βία για εκείνον είναι απαραίτητη για να επικρατήσει η αρετή, τόσο επί των εξωτερικών όσο και επί των εσωτερικών εχθρών της επανάστασης». Οι αντινομίες της ιδεολογίας, η συμβολική και φυσική βία, η σύγκρουση της ατομικής ελευθερίας με το ιστορικό και κοινωνικό καθήκον τίθενται ως σημαίνοντες προβληματισμοί στο έργο του διακεκριμένου γερμανού θεατρικού συγγραφέα Χάινερ Μύλερ. Για τρίτη συνεχή χρονιά στο Θέατρο Αττις το «Μάουζερ», σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου, αποτελεί ένα δοκίμιο για την κοινωνική και οντολογική διάσταση της επανάστασης.
Στον δικτυακό τόπο της παράστασης επισημαίνεται η ανάδειξη της «πρωτόγονης δυναμικής της βίας που ενδέχεται να προκύψει στην εξέλιξη της οποιασδήποτε επανάστασης». Η βία βέβαια δεν έρχεται στο προσκήνιο της κοινωνίας μόνο στο πλαίσιο μιας επανάστασης. «Η βία ελλοχεύει στην καθημερινότητα και μπορεί να γίνει ενεργή όταν μια “ιστορική ρουτίνα” ανατρέπεται, όταν δηλαδή τα ιστορικά γεγονότα προχωρούν με γρηγορότερους ρυθμούς από τους συνηθισμένους» επισημαίνει η κυρία Γεωργιάδου. Οι έννοιες της ανατροπής, της προδοσίας και του ιστορικού τραύματος διερευνώνται στην «Αποστολή (Ανάμνηση από μιαν επανάσταση)», επίσης του Χάινερ Μύλερ, η οποία παρουσιάζεται από τις 3 Μαρτίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση από την ομάδα projector σε σκηνοθεσία Ανέστη Αζά. «Η θεματική της επανάστασης συζητείται τόσο στην ελληνική κοινωνία όσο και γενικότερα στο πλαίσιο των μεταβολών που φέρνει η οικονομική κρίση. Αν και ίσως μιλάμε με περισσή ευκολία για την επανάσταση με αυτόν τον τρόπο, επανάσταση είναι αυτό που γίνεται στη Λιβύη» λέει ο σκηνοθέτης. Το ενδιαφέρον, όπως επισημαίνει ο κ. Αζάς, δεν είναι ωστόσο η κρίση του Μύλερ, θετική ή αρνητική, για την έννοια της επανάστασης: «Ο Μύλερ διατηρεί μια απαισιόδοξη προσέγγιση των πραγμάτων. Εζησε τον ναζισμό, το σύστημα της Ανατολικής Γερμανίας, πέθανε μετά την κατάρρευση του Τείχους. Εκείνο λοιπόν που προβάλλει είναι το τραύμα που αφήνει η Ιστορία στον άνθρωπο».

Μητρόπολις: Το χρονικό ενός αριστουργήματος,


Η Μπριγκίτε Χελμ ως ρομπότ σε χαρακτηριστική σκηνή από το «Μetropolis» του Φριτς Λανγκ

Oγδόντα τέσσερα χρόνια μετά την πρεμιέρα της στο Βερολίνο, η αριστουργηματική «Μητρόπολις» («Μetropolis») του Φριτς Λανγκ επανέρχεται στην οθόνη ακριβώς όπως την είχε φανταστεί και πρωτοπαρουσιάσει ο δημιουργός της.

Επί σειρά δεκαετιών, σκηνές ολόκληρες της εμβληματικής αυτής ταινίας του γερμανικού εξπρεσιονισμού θεωρούνταν χαμένες. Τέσσερις μήνες μετά την πρεμιέρα της στο Βερολίνο, που έγινε στις 10 Ιανουαρίου του 1927, το στούντιο UFΑ αναγκάστηκε να την αποσύρε από τις αίθουσες για εμπορικούς λόγους.

Για την ακρίβεια η ταινία, κόστους 5.000.000 μάρκων - πανάκριβη τότε -, παρ' ολίγον να οδηγήσει την UFΑ σε χρεοκοπία. Το καλοκαίρι του ιδίου έτους προβλήθηκε ξανά, κομμένη.

Στο πέρασμα του χρόνου η «Μητρόπολις», της οποίας ο τίτλος αναφέρεται σε μια φανταστική πόλη του μέλλοντος όπου χιλιάδες εργάτες πειθαρχούν σαν μυρμήγκια υπό εφιαλτικά περιθωριακές συνθήκες, προτού τελικά εξεγερθούν, έχει επηρεάσει την παγκόσμια καλλιτεχνική κοινότητα, και όχι μόνο την κινηματογραφική. Ενα απλό παράδειγμα αποτελεί το ρομπότ της ταινίας του οποίου «κλώνο» βρίσκουμε στον «Πόλεμο των άστρων» του Τζορτζ Λούκας.

Το 1924 ένα διάσημο κινηματογραφικό δίδυμο των γερμανικών στούντιο UFA, ο σκηνοθέτης Φριτς Λανγκ και ο παραγωγός Εριχ Πόμερ βρέθηκαν στη Νέα Υόρκη προκειμένου να παραστούν στην αμερικανική πρεμιέρα της νέας τους ταινίας, «Οι ιππότες της ομίχλης».

Οπως εκμυστηρεύτηκε αργότερα ο Λανγκ, όταν είδε τους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης σκέφτηκε για πρώτη φορά τη διασημότερη, όπως έμελλε να αποδειχθεί, ταινία του: τη «Μητρόπολη». «Κοίταζα τους δρόμους, τα αναμμένα φώτα και τα πανύψηλα κτήρια και εκεί μου ήρθε η ιδέα για το Metropolis».

Το «Newsweek» στη νέα εποχή ,


∆εν θα γίνουν κάποια εντυπωσιακά πάρτι,ούτε υπέρµετρα αισιόδοξες δηλώσεις για την επιθυµητή επιτυχία του εγχειρήµατος. Το νέο, ανασχεδιασµένο «Newsweek», υπότη νέα ηγεσία της Τίνα Μπράουν, είναι σχεδόν έτοιµο και όλοι αναρωτιούνται αν αυτή η καινούργια εποχή για ένα από τα εµβληµατικά ειδησεογραφικά περιοδικά του αµερικανικού Τύπου θα έχει αίσιο τέλος ή την ίδια τύχη µε την τελευταία αποτυχηµένη προσπάθεια της διάσηµης αµερικανίδας δηµοσιογράφου, το «Τalk». Η προσπάθεια όµως της Μπράουν αφορά συνολικά τον Τύπο, µια και το στοίχηµα για την ανανέωση των περιοδικών στη νέα ψηφιακή εποχή απασχολεί τους πάντες. «Εχουµε τελειώσει» λέει η Μπράουν αναφερόµενη στον ανασχεδιασµό και όσοι έχουν δει το αποτέλεσµα υποστηρίζουν πως τοµόνο που έµεινε απαράλλακτο είναιο τίτλος.Η 57χρονη Μπράουν που υπήρξε εξαιρετικά επιτυχηµένη διευθύντρια του «Vanity Fair» και του«New Yorker» θεωρεί ως πιο σηµαντικό «το να αποδείξουµε σ’ έναν χρόνοαπό σήµερα ότι πηγαίνουµε καλά και επιβιώνουµε».Η πρόκληση να δώσει ζωή σε ένα περιοδικό που πολλοί πίστευαν ότι έχει τελειώσει ίσως είναι και η πιο δύσκολη στην 35χρονη καριέρα της.

Το µέγα ερώτηµα βέβαια είναι αν θα πεισθούν οι διαφηµιστές, γι’αυτό και ένα πρωτότυπο του νέου περιοδικού ήδη έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στα διαφηµιστικά γραφεία τα οποία θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα προτρέψουν τους πελάτες τους να µπουν στο καινούργιο «Newsweek». Εκείνη πάντως παραµένει χαµογελαστή και αισιόδοξη αν και, όπως γράφουν οι«Νew York Times»,καταφεύγει στην ελληνική µυθολογία για να περιγράψει την περιπέτειά της. «∆εν είναι λίγες οι φορές που ένιωσα σαντον Σίσυφο, να πρέπει να σπρώχνω διαρκώς στην κορυφή του βουνού έναν τεράστιο βράχο» λέει. Πάντως όλη η βιοµηχανία του Τύπου περιµένει ανυπόµονα να δει το αποτέλεσµα, το οποίο ελπίζουν ότι θα ορίσει εκ νέου τον όρο «ειδησεογραφικό περιοδικό» στη γεµάτη ταχύτητα εποχή του Ιντερνετ.

Αναδημοσιευση Απο Νεα

Greecelands

440 ίπποι µε καλιφορνέζικο στυλ ,


Στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης µια µικρή καλιφορνέζικη εταιρεία έκανε το ντεµπούτο της. Το όνοµα αυτής Fisker Automotive. Οσο για το όνοµα του πρώτου µοντέλου της που θα βγειστη µαζική παραγωγή,Κarma. Ο διευθύνων σύµβουλος της εταιρείας, ο δανός ΧένρικΦίσκερ, ευελπιστεί ότι το κάρµα της εταιρείας είναι καλό και έχει θέσει στόχο να πουλά 15.000 αυτοκίνητα ετησίως. Το Karma είναι µενηλεκτρικό αλλά παράλληλα έχει καιπετρελαιοκίνητη µηχανή εσωτερικής καύσης. Βέβαια, είναι το δεύτερο τέτοιου τύπου αυτοκίνητο που παρουσιάζεται µετά το Voltτης Chevrolet. Η πρωτιά του έγκειται στο στυλ. Το µότο του Χένρικ για το δηµιούργηµά του είναι «υπεύθυνη πολυτέλεια». Ελπίζει πως σύντοµα θα στέκεται ως άξιος αντίπαλος των BMW, Mercedes, Audi και Porsche. Η τιµή εκκίνησης θα είναι τα 85.000 ευρώ.

Τα αυτοκίνητα, σύµφωνα µε τον κ. Φίσκερ, «πρέπει να είναι όµορφα, δυνατά και να προσφέρουν ελευθερία».Το Karmaείναι σίγουρα όµορφο – αν και εµφανώς επηρεασµένο από τασχέδια της BMW και της Aston Martin, αφού ο Φίσκερ έχει εργαστεί ως σχεδιαστής στον γερµανικό κολοσσό. Είναι επίσης αναµφισβήτηταδυνατό αφού βγάζει 440 άλογα και ο οδηγός του µπορεί να πάει και ταξίδι χωρίς να ανησυχεί ότι θα µείνει. Αν πιάσειτους στόχους πωλήσεων, θα αποφέρειστην εταιρεία έσοδα της τάξης του 1,5 δισ. δολαρίων. Οψόµεθα.


Αναδημοσιευση Απο Νεα

Greecelands

Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory