Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011

Τεχνητά φύλλα φέρνουν το φως


Ερευνητές αναπτύσσουν τεχνητά φύλλα που «φωτοσυνθέτουν» ηλεκτρική ενέργεια
Ερευνητές του ΜΙΤ ανέπτυξαν ένα «τεχνητό φύλλο» που μιμείται τη λειτουργία της φωτοσύνθεσης στα φύλλα των δέντρων. Η συσκευή, ελπίζουν, θα αξιοποιεί τη λιακάδα πιο αποτελεσματικά από τα σημερινά φωτοβολταϊκά συστήματα.

«Εδώ και δεκαετίες, η ανάπτυξη ενός πρακτικού τεχνητού φύλλου είναι ένα από τα "Ιερά Δισκοπότηρα" της επιστήμης. Εμείς πιστεύουμε ότι τα καταφέραμε» υπερηφανεύεται ο καθηγητής Ντάνιελ Νοσέρα, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Στη σημερινή του μορφή, το τεχνητό φύλλο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός νοικοκυριού στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στο μέλλον, όμως, θα μπορούσε να γίνει ακόμα πιο αποδοτικό, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η συσκευή του MIT, μικρή και λεπτή σαν τραπουλόχαρτο, παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας.

Από τη χλωροφύλλη στο πυρίτιο

Στους χλωροπλάστες των φυτών (τα οργανίδια όπου συγκεντρώνεται η χλωροφύλλη) η ηλιακή ενέργεια αξιοποιείται για την παραγωγή σακχάρων, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Ένα ενδιάμεσο στάδιο αυτής της διαδικασίας είναι η διάσπαση του νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο.

Αυτό ακριβώς είναι το στάδιο που μιμείται το τεχνητό φύλλο του MIT: Η συσκευή επιπλέει σε ένα δοχείο με νερό και το διασπά σε υδρογόνο και οξυγόνο. Τα αέρια αυτά διοχετεύονται στη συνέχεια σε μια κυψέλη καυσίμου, όπου αντιδρούν ελεγχόμενα και μετατρέπονται εκ νέου σε νερό, παράγοντας ταυτόχρονα ηλεκτρική ενέργεια.

Ο Δρ Νοσέρα επισημαίνει ότι η εφεύρεση της ομάδας του δεν είναι το πρώτο τεχνητό φύλλο. Μια αντίστοιχη συσκευή είχε παρουσιαστεί πριν από μια δεκαετία στο αμερικανικό Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμης Ενέργειας. Δεν μπορούσε όμως να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα, καθώς ήταν κατασκευασμένη από σπάνια και ακριβά υλικά και είχε διάρκεια ζωής μόλις μια μέρα.

Το νέο τεχνητό φύλλο είναι αντίθετα σταθερό και φτηνό. Το κλειδί για την ανάπτυξή του ήταν η ανακάλυψη φθηνών καταλυτών με νικέλιο και κοβάλτιο, οι οποίοι διασπούν εύκολα τα μόρια νερού χωρίς να αλλοιώνονται ή να χάνουν τη δραστικότητά τους.

Τοποθετημένοι με ακρίβεια πάνω σε μια βάση από πυρίτιο, ανάμεσα σε μικροσκοπικά ηλεκτρονικά κυκλώματα, οι καταλύτες αυτοί είναι ήδη «δέκα φορές πιο αποδοτικοί από τη φωτοσύνθεση» υποστηρίζει η ερευνητική ομάδα.

«Η φύση λειτουργεί με φωτοσύνθεση» σχολιάζει ο Δρ Νοσέρα. «Πιστεύω ότι ο κόσμος του μέλλοντος θα λειτουργεί με φωτοσύνθεση σε τεχνητά φύλλα» προβλέπει.

Ο καθηγητής του MIT μπορεί κάλλιστα να έχει δίκιο. Πρόσφατα, εξάλλου, υπέγραψε συμφωνία με τον ινδικό όμιλο Tata, με στόχο τη δημιουργία ενός εμπορικού συστήματος με τεχνητά φύλλα σε διάστημα ενάμισι χρόνου.
ΒΗΜΑ
sourta-ferta

Έξω οι μίνι φούστες από το ρωσικό κοινοβούλιο

Στο πυρ το εξώτερο στέλνει τα αποκαλυπτικά γυναικεία συνολάκια ο νέος κώδικας ηθικής του Κρεμλίνου σύμφωνα με τον οποίο, τόσο οι Ρώσοι βουλευτές όσο και οι συνεργάτες τους θα απαγορεύεται στο εξής να φορούν μίνι φούστες και βαθιά ντεκολτέ.

Στέλνοντας το μήνυμα πως η Δούμα (η ρωσική κάτω βουλή) πλέον δεν είναι «αμέρικαν μπαρ», ο νέος κώδικας ηθικής του Κρεμλίνου επιβάλλει επί της ουσίας ένα νέο κώδικα ένδυσης βάσει του οποίου, στο εξής θα απαγορεύονται, τόσο στους βουλευτές όσο και στους συνεργάτες τους, οι μίνι φούστες και τα βαθιά αποκαλυπτικά ντεκολτέ.

Αντιθέτως, σύμφωνα τους εν λόγω κανόνες ηθικής (όπως αυτοί παρουσιάζονται από τη ημερήσια εφημερίδα «Moskovsky Komsomolets»), το ενδεδειγμένο κοινοβουλευτικό ντύσιμο θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από «επισημότητα, εγκράτεια, σεβασμό στην παράδοση και τάξη».

Κι αν οι παραπάνω οδηγίες δεν θα είχαν καμία αξία στο ελληνικό κοινοβούλιο, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για το ρωσικό καθώς εκεί, μεταξύ των βουλευτών, ξεχωρίζουν «πολιτικές» προσωπικότητες με πλούσια κάλλη όπως η πρώην πρωταθλήτρια της γυμναστικής, Αλίνα Καμπάεβα (φώτο).
ΣΚΑΦ.

Τα σκοτεινά νερά της θάλασσας .

savoir vivre ....ο τρόπος να το λες!!


Η δασκάλα μαθαίνει καλούς τρόπους στα παιδάκια.
Ρωτάει λοιπόν με τη σειρά τα παιδιά:
-Εσύ Γιαννάκη, αν έβγαινες με μια κοπέλα από καλή οικογένεια και με πολύ καλή εκπαίδευση για δείπνο και ήθελες να πας στην τουαλέτα, τι θα έλεγες;

- Θα έλεγα "πάω μισό λεπτό να κατουρήσω."

Η δασκάλα: "A, όχι αυτό θα ήταν πολύ αγενές...
Εσύ Κωστάκη παδί μου πως θα το έλεγες;"

Κωστάκης: "Θα έλεγα με συγχωρείς καλή μου φίλη, αλλά πρέπει να πάω στην τουαλέτα."
Δασκάλα:" Ναι... κάπως καλύτερα, αλλά η λέξη "τουαλέτα" όταν τρως ακούγεται άσχημα."Γυρνάει η δασκάλα στον Τοτό: "Εσύ Τοτό, απέδειξε μας επιτέλους πόσο έξυπνος είσαι και πόσο καλά θα το έλεγες; Τι θα έλεγες στην κοπέλα;"

Εγώ κυρία θα έλεγα:
"Αγάπη μου, σε παρακαλώ να με συγχωρέσεις που θα σ'εγκαταλείψω για μισό λεπτό, αλλά δυστυχώς πρέπει να εξυπηρετήσω έναν πολύ καλό μου φίλο, τον οποίο ευελπιστώ και να σου γνωρίσω αμέσως μετά το φαγητό!!!!!!"
Απο τα παλιά  ωραία του RC KAFE

Η Ιαπωνία σήμερα .


ΟΤΑΝ Η ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ....ΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ.....


Κείμενο ΧΡΟΝΟΣ
Φωτογραφική επιμέλεια CLOUD-ZERO
Ένα από τα πιο ηλίθια ερωτήματα που υπάρχουν στον κόσμο είναι το ''η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;'' .Η απάντηση φυσικά είναι ότι η κότα το έκανε το ρημάδι το αυγό γιατί πολύ απλά πρώτη αυτή δημιουργήθηκε από διάφορα κύτταρα που στην πορεία χιλιάδων ετών εξελίχθηκε στην σημερινή κότα. Θα μου πείτε που το πάω.... Και το ερώτημα είναι ο άνθρωπος δημιούργησε βαρβαρότητα προς την φύση ή , η φύση φέρθηκε βάρβαρα στον άνθρωπο;
Ουσιαστικά και εδώ δεν υπάρχει ερώτημα....
Η φύση εδώ και χιλιάδες χρόνια είναι αρωγός στην προσπάθεια που έκανε ο άνθρωπος για επιβίωση. Μας δίνει τα πάντα, τροφή ,νερό ,οξυγόνο , βότανα. Μας διδάσκει και μας λέει με νόημα κάποιες φορές(φυσικές καταστροφές) ότι απλά μας φιλοξενεί στο σώμα της....
Για να μας σεβαστεί λοιπόν πρέπει να την σεβόμαστε και εμείς....
Και τώρα απευθύνομαι σε σένα, ναι σε σένα που είσαι μέσα στο αμάξι σου και περιφερείς με μεγάλη χαρά στο χωριό σου αυτό το αγριογούρουνο με τρόπο βάρβαρο. Και σε ρωτάω....Στην προκείμενη περίπτωση ποιος είναι το ζώο και ποιος ο άνθρωπος; Θα θελες να σε περιφέρουνε εσένα έτσι; Το ζώο αυτό θα σου προσφέρει τροφή, ενέργεια ,ακόμα και χρήμα αν το πουλούσες(που με βάση την καρότσα σου που ήταν γεμάτη θα το έκανες). Αυτό λέγεται.... ύβρις ...


Και για να πατσίσουμε....όπως το περιφέρεις εσύ και το διαπομπεύεις, έτσι θα σε περιφέρω και γω σε διάφορα ιστολογια....Μολων λαβε ''αδερφέ''....

Η ύβρις ήταν βασική αντίληψη της κοσμοθεωρίας των αρχαίων Ελλήνων. Όταν κάποιος, υπερεκτιμώντας τις ικανότητες και τη δύναμή του (σωματική, αλλά κυρίως πολιτική, στρατιωτική και οικονομική), συμπεριφερόταν με βίαιο, αλαζονικό και προσβλητικό τρόπο απέναντι στους άλλους, στους νόμους της πολιτείας και κυρίως απέναντι στον άγραφο θεϊκό νόμο -που επέβαλλαν όρια στην ανθρώπινη δράση-, θεωρούνταν ότι διέπραττε «ὓβριν», δηλ. παρουσίαζε συμπεριφορά με την οποία επιχειρούσε να υπερβεί τη θνητή φύση του και να εξομοιωθεί με τους θεούς, με συνέπεια την προσβολή και τον εξοργισμό τους.
Η βίαια, αυθάδης και αλαζονική αυτή στάση/συμπεριφορά, που αποτελούσε για τον αρχαίο ελληνικό κόσμο παραβίαση της ηθικής τάξης και απόπειρα ανατροπής της κοινωνικής ισορροπίας και γενικότερα της τάξης του κόσμου, πιστευόταν ότι (επαναλαμβανόμενη, και μάλιστα μετά από προειδοποιήσεις των ίδιων των θεών) οδηγούσε τελικά στην πτώση και καταστροφή του «ὑβριστοῦ» (ὓβρις ὑβρίζω ὑβριστής).
Αποδίδοντας την αντίληψη σχετικά με την ύβρη και τις συνέπειές της, όπως τουλάχιστον παρουσιάζεται στην αρχαιότερή της μορφή, με το σχήμα ὓβρις→ἂτη→νέμεσις→τίσις μπορούμε να πούμε ότι οι αρχαίοι πίστευαν πως μια «ὓβρις» συνήθως προκαλούσε την επέμβαση των θεών, και κυρίως του Δία, που έστελνε στον υβριστή την «ἂτην», δηλαδή το θόλωμα, την τύφλωση του νου. Αυτή με τη σειρά της οδηγούσε τον υβριστή σε νέες ύβρεις, ώσπου να διαπράξει μια πολύ μεγάλη α-νοησία, να υποπέσει σε ένα πολύ σοβαρό σφάλμα, το οποίο προκαλούσε την «νέμεσιν», την οργή και εκδίκηση δηλαδή των θεών, που επέφερε την «τίσιν», δηλ. την τιμωρία και τη συντριβή/καταστροφή του.
Από την κλασική εποχή και μετά, σε πολλές περιπτώσεις οι έννοιες Άτη, Δίκη και Νέμεσις φαίνεται να αποκτούν στη συνείδηση των ανθρώπων ισοδύναμη σημασία, αυτήν της θείας τιμωρίας....


Διαβάστε περισσότερα: http://paysanias.blogspot.com/#ixzz1Hu2pHzi6

Πέφτοντας με αλεξιπτωτα .


Η σέξι Έλενα Παπαβασιλείου

Τον μεγάλο έρωτα που θα την αρπάξει και θα την συνεπάρει φαίνεται ότι περιμένει η Ελενα Παπαβασιλείου.

Οσοι πιστοί προσέλθετε, λοιπόν για να κατακτήσετε την σέξι παρουσιάστρια της εκπομπής "Πάνω στην ώρα" η οποία ήταν καλεσμένη στο Πρωινό ΜΟΥ και αποκάλυψε ότι "πριν αρχίσει να εμφανίζεται στην τηλεόραση την πλησίαζαν περισσότερο οι άντρες".

Πάντως η Φαίη Σκορδά αποκάλυψε ότι με το που μπήκε στο πλατό η Ελενα φορώντας ένα αποκαλυτπικό μπεζ μίνι και ψηλοτάκουνες κόκκινες γόβες ο χώρος γέμισε...με άντρες!

Η Ελενα Παπαβασιλείου μίλησε για τα πρώτα χρόνια της ζωής της στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας όπου και γεννήθηκε αλλά και για την λατρεία που τρέφει στη μητέρα της. "Η μητέρα μου είναι ο πιο σημαντικός άνθρωπος... δεν θα τη φτάσω ποτέ" είπε.

Ο Υπνος βοηθά στη ...δίαιτα!!

Ο ύπνος βοηθά στη δίαιτα
Παλιά λέγαμε υπνε που τρέφεις τα παιδια!! Τώρα μάλλον άλλαξαν τα πράγματα!!

Έχετε παρατηρήσει µήπως ότι, όταν δεν έχετε κοιµηθεί καλά, η κούραση που νιώθετε αυξάνει την ανάγκη σας για φαγητό;
Πρόσφατη αµερικανική έρευνα του Πανεπιστηµίου της Ουάσινγκτον διαπίστωσε ότι υπάρχει πολύ στενή σχέση ανάµεσα στην ποιότητα του ύπνου και την ανάγκη µας για τροφή.

Η έλλειψη ύπνου φαίνεται πως επηρεάζει τα επίπεδα των ορµονών που ελέγχουν την όρεξή µας, δηµιουργώντας αίσθηµα πείνας ακόµα και αν δεν έχουµε πραγµατική ανάγκη για φαγητό.

Μάλιστα η µελέτη έδειξε ότι ο λίγος ύπνος µάς κάνει να προτιµούµε φαγητά µε πολλά λιπαρά και αρκετές θερµίδες, δικαιολογώντας και το συµπέρασµα ότι όσοι κοιµούνται συστηµατικά λιγότερο από 7 ώρες την ηµέρα τείνουν να έχουν υψηλότερο ∆είκτη Μάζας Σώµατος.

Αν λοιπόν θέλετε να χάσετε βάρος ή ακόµα και να διατηρήσετε τη σιλουέτα σας, µάλλον θα πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας και 7-8 ώρες ύπνου την ηµέρα.

http://molemou1.blogspot.com/2011/03/blog-post_1017.html

Είδος πολυτελείας το καθαρό νερό,


Η 22η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα του Νερού και παρά τις πολιτικές που εφαρμόζονται για την εξοικονόμηση και την ποιοτική αναβάθμιση των υδάτινων πόρων, η κατάσταση, που καταγράφεται, παραμένει ζοφερή.

Το καθαρό νερό εξελίσσεται σε είδος πολυτελείας, ενώ αναμένεται να γίνει ακόμη σπανιότερο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ιδιαιτέρως δε στην ευάλωτη περιοχή της μεσογειακής λεκάνης.

Στην Ελλάδα, το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη διαχειριστικών πρακτικών και την υπερκατανάλωση, που οφείλεται στην ανυπαρξία ορθολογικής χρήσης.

Η μέση ημερήσια κατανάλωση νερού ανά άτομο ανέρχεται στα 1.451, τη στιγμή που θα μπορούσε να μειωθεί στα 501 με την υιοθέτηση καλών πρακτικών και την αλλαγή τεχνολογιών μέσα στις κατοικίες. Τη μερίδα του λέοντος της κατανάλωσης στην Ελλάδα κατέχει, βέβαια, η γεωργία με ποσοστό που φτάνει το 80%, με κατεξοχήν υδροβόρες καλλιέργειες.

«Καλύτεροι πιλότοι οι γυναίκες»,


Οι γυναίκες πιλότοι της Αεροπορίας Στρατού είναι έτοιμες να ανεβούν ακόμη και στα «φονικά» ελικόπτερα Απάτσι

Τρία κορίτσια στην Πάχη Μεγάρων, εκεί όπου είναι η βάση των στρατιωτικών ελικοπτέρων, βρίσκονται το τελευταίο διάστημα κυριολεκτικά στον αέρα. Είναι και τα τρία πιλότοι της Αεροπορίας Στρατού, χειρίζονται πανάκριβα και υπερσύγχρονα ελικόπτερα- η αξία του καθενός στοιχίζει όσο και τρία νοσοκομεία, όπως είπε υπερήφανος ο διοικητής των ελικοπτέρων Απάτσι αντισυνταγματάρχης Γ. Μαντζουράνης. Η μικρότερη, μόλις 22 ετών, η μόνιμη λοχίας Αθηνά Πανουργιά, με 130 ώρες πτήσης στο ενεργητικό της ως συγκυβερνήτης στα «Γερο-Χιού» (όπως αποκαλούν τα UΗ-1Η), έχει επιλεγεί έπειτα από πολύπλοκες διαδικασίες και διαγωνισμούς να πιλοτάρει ένα επιθετικό ελικόπτερο Απάτσι. Αν τα καταφέρει, θα είναι η πρώτη ελληνίδα κυβερνήτης στο πιο εξελιγμένο (και φονικό) ελικόπτερο που διαθέτει η χώρα μας. Οι άλλες δύο είναι η επιλοχίας Αλεξάνδρα Ράπτη, 24 ετών, με 180 ώρες πτήσης στο ενεργητικό της, πιλότος στα Σινούκ (μετείχε και στις ρίψεις νερού στις πυρκαγιές του καλοκαιριού), και η υπολοχαγός Νικολέτα Κοσμοπούλου, 26 ετών, απόφοιτη της Σχολής Ευελπίδων, με 270 ώρες πτήσης στο ενεργητικό της, η οποία πιλοτάρει ένα Τσέσνα της Πολεμικής Αεροπορίας- ένα «Ασπρουλιάρικο», όπως το ονομάζει, αφού τα χρώματά του είναι κυρίως άσπρο και μπλε. Η τέταρτη γυναίκα πιλότος στα Σινούκ και στα Χιούι, η πρώτη ιπτάμενη αξιωματικός στους «κοκκινοσκούφηδες» , βρίσκεται αυτές τις ημέρες εκτός υπηρεσίας με άδεια κυήσεως, και η πέμπτη απουσίαζε λόγω τροχαίου ατυχήματος.

Στην εποχή των δυνατών λαϊκών µύθων ,


Υπήρχεεποχήπουηπάληγέµιζεγήπεδα, τριάντακαι σαράνταχιλιάδες κοινό, οι ρωµαλέοι αθλητέςτης ήτανλαϊκοί ήρωες, οι έφηβοι τους λάτρευαν µε εκείνο τον ενθουσιώδη ροµαντισµό των µύθων τηςαντρειοσύνηςκαι δενυπήρχαν τα«Dancing withthe stars»της τηλεοπτικής φαντασµαγορίας να τους εντάσσουν στον θίασο τωνtvcelebrities, όπουτα µούσκλιαφιγουράρουν σανεπιτεύγµατα τουpersonal training. Εκείνα ταπαλιά τα χρόνιαήταν ο ΓιώργοςΤροµάρας(φωτογραφίααριστερά) µπροστάστονοποίοστέκεταιµε τρυφερότητα και δέοςο φακόςτου Περικλή Χούρσογλου (των κινηµατογραφικών «Λευτέρης ∆ηµακόπουλος»,«Οκύριοςµετα γκρι»,«Μάτιααπόνύχτα»).ΜεσηµέριΚυριακής στη ΝΕΤ.

Καλύτερη ώρα δενθα µπορούσε ναβρεθεί για µια εκποµπή που αφηγείται έναν λαϊκό µύθο όπως του Τροµάρα, µε τον ίδιο να εξιστορεί τις αλλοτινές δόξες, όταν νικούσε στα στάδιααντιπάλους καιόταν τραβούσε στα αµαξοστάσια τρία καιτέσσερα βαγόνια µε ταδόντια, έτσι,για χάρητου θαµπωµένου βλέµµατος του κοινού.

Ο κατάσκοπος που µου έκανε κλικ ,


Ειδική µονάδα του αµερικανικού στρατού θα παρακολουθεί ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης

Πώς θα σας φαινόταν αν ανακαλύπτατε ότι η αισθησιακή 20χρονη φοιτήτρια µετην οποία µιλάτε τις τελευταίες εβδοµάδες στο facebook, κάνοντας όνειρα για την πρώτη σας συνάντηση, είναι στην πραγµατικότητα ένας ταγµατάρχης 40 ετών, ειδικευµένος στην αντικατασκοπία;

Οσο και να µοιάζει«τραβηγµένο», το σενάριο αυτόδεν απέχει πολύ από την πραγµατικότητα, µετά την αποκάλυψη ενός σχεδίου των αµερικανικών ενόπλων δυνάµεων για τη χειραγώγησητου ∆ιαδικτύου, το οποίο έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων.

Το σχέδιο, που αποκάλυψεη βρετανική εφηµερίδα «The Guardian», προβλέπει τη δηµιουργία πλαστών ηλεκτρονικών «ταυτοτήτων» σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και µπλογκ, πίσω από τις οποίες θα κρύβονται στρατιωτικοί υποδυόµενοι τους απλούς χρήστες.

Αποστολή τους θα είναι να προπαγανδίζουν τις αµερικανικές θέσεις, να παρακολουθούν τις συζητήσεις στα social media και να επιχειρούν να σαµποτάρουν τη δράση εξτρεµιστικών οργανώσεων και τροµοκρατών.

Σύµφωνα µε το δηµοσίευµα,η κεντρική διοίκηση του αµερικανικού στρατού (Centcom)έχει υπογράψει συµβόλαιο ύψους 2,76 εκατ. δολαρίων µε την εταιρεία τεχνολογίας Ntrepid, µεστόχο τη δηµιουργία λογισµικούπου θα επιτρέψει στον στρατό να «ελέγξει» τα κοινωνικά δίκτυα.

Η Ευρώπη θα µπαίνει στον φούρνο κάθε δεκαετία,


Οι ερευνητές οδηγήθηκαν στο συµπέρασµα ότι ακραία κύµατα καύσωνα, όπως εκείνα του 2003, θα εµφανίζονται στο µέλλον συχνότερα και εκτιµούν ότι ένα τέτοιο κύµα θα χτυπά το λιγότερο µία φορά κάθε 10 χρόνια
Ακραία κύµατα καύσωνα, όπως εκείνο που εκτιµάται ότι στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους το 2003 στη Δυτική Ευρώπη, εκτιµάται ότι θα εµφανίζονται 10 φορές συχνότερα στη Γηραιά Ηπειρο τα επόµενα 40 χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, το κύµα καύσωνα που τσουρούφλισε πέρυσι το καλοκαίρι την Ανατολική Ευρώπη, προκαλώντας τεράστιες πυρκαγιές στη Ρωσία και καταστρέφοντας αµέτρητες εκτάσεις µε σιτηρά, ήταν το χειρότερο από τότε που οι επιστήµονες κρατούν µετεωρολογικά και κλιµατικά δεδοµένα.

Μάλιστα το καλοκαίρι του 2010 χαρακτηρίστηκε ως το θερµότερο της ευρωπαϊκής ηπείρου τα τελευταία 500 χρόνια, σύµφωνα µε µια επιστηµονική έρευνα που δηµοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Science».

Οι ερευνητές, µε επικεφαλής τον Ντέιβιντ Μπαριοπέδρο από το Πανεπιστήµιο της Λισαβώνας, ανέλυσαν έναν µεγάλο όγκο δεδοµένων και οδηγήθηκαν στο συµπέρασµα ότι ακραία κύµατα καύσωνα, όπως εκείνα που εµφανίστηκαν το 2003, θα εµφανίζονται στο µέλλον συχνότερα. Και εκτιµούν ότι ένα τέτοιο κύµα θα εµφανίζεται το λιγότερο µία φορά κάθε 10 χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση που δηµιουργήθηκε πέρυσι στη Ρωσία, οι επιστήµονες από την έρευνα που έκαναν διαπίστωσαν ότι ο καύσωνας ήταν πολύ σφοδρός – µε θερµοκρασία 10 βαθµούς Κελσίου υψηλότερη από τον µέσο όρο – και υποστηρίζουν ότι ένα τόσο ακραίο κύµα ζέστης θα εµφανίζεται στην Ευρώπη µία φορά ανά 30 χρόνια.

Κατοικίες στον... αφρό,


Καθώς οι φωτογραφίες από την καταστροφή στην Ιαπωνία εξακολουθούν να κυριαρχούν στα µέσα ενηµέρωσης, είναι σαφές ότι οι αντιπληµµυρικές άµυνες πρέπει να επανεξεταστούν. Μια πρόβλεψη της ∆ιακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιµατική Αλλαγή (IPCC), ότι η στάθµη της θάλασσας µπορεί να αυξηθεί κατά 59 εκατοστά ώς το 2100, φαίνεται ότι είναι συντηρητική. Για να αντιµετωπίσουν τις απειλές, αρχιτέκτονες σχεδιάζουν σπίτια ανθεκτικά στις πληµµύρες, πλωτά νησιά, ακόµη και πόλεις πάνω στο νερό.

Οι Ολλανδοί είναι πρωτοπόροι. Στο Μάασµποµελ, ο κατασκευαστικός όµιλος Dura Vermeer έχει κατασκευάσει 50 πλωτά σπίτια που µπορούν να υψώνονται 5,5 µέτρα σε περίπτωση πληµµύρας, µένοντας στεγνά στο εσωτερικό τους ώστε οι παροχές των υπηρεσιών κοινής ωφελείας να λειτουργούν κανονικά. Κούφιες βάσεις από µπετόν κρατούν τα ξύλινα σπίτια στην επιφάνεια. Η εταιρεία έχει πελάτες τόσο στην Ολλανδία όσο και στο εξωτερικό και παραγγελίες για εκατοντάδες πλωτά σπίτια, τα οποία βρίσκονται εν µέρει µέσα στο νερό, πάνω σε µια βάση από µπετόν και πολυστυρένιο (EPS) που τους προσφέρει µόνωση από τις χαµηλές θερµοκρασίες.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ Aquatecture του αρχιτέκτονα Αλεξάντερ Χένι σχεδιάζει πλωτά σπίτια για ανθρώπους που ζουν στα κανάλια του Αµστερνταµ.

Λέει πως η έρευνα για λύσειςστο πρόβληµα της ανόδου της στάθµης των θαλασσών βοήθησε την εταιρεία του να αντεπεξέλθει στην ύφεση. Η εταιρεία Dutch Docklands ανακοίνωσε ότι θα δηµιουργήσει ώς το 2015 πέντε πλωτά νησιά για την κυβέρνηση των Μαλδίβων. Το πρόγραµµα αυτό, ύψους 500 εκατοµµυρίων δολαρίων, περιλαµβάνει κατασκευή γηπέδων γκολφ και ενός πλωτού συνεδριακού κέντρου σε σχήµα αστε ριού που θα έχει επιφάνεια 610.000

τετραγωνικών µέτρων.

Η µισή Ολλανδία βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, έτσι η µακρά εµπειρία της χώρας στην αντιµετώπιση πληµµυρών έκανε τους αρχιτέκτονές της να σπεύσουν να σχεδιάσουν λύσεις για το πρόβληµα της ανόδου της στάθµης των θαλασσών, λέει ο Γιόχαν φαν ντερ Πολ, υποδιευθυντής του τµήµατος ερευνών του κατασκευαστικού οµίλου Dura Vermeer.

Η ΒΡΕΤΑΝΙ∆Α αρχιτέκτονας Πίπα Νίσεν σχεδίασε το Σπίτι της Πληµµύρας, µια διώροφη κατοικία που βρίσκεται στην ξηρά και επιτρέπει στους ενοίκους της να συνεχίσουν να ζουν εκεί κατά τη διάρκεια πληµµύρας. Το νερό µπαίνει στο ισόγειο, όµως η κουζίνα, τα µπάνια και το λίβινγκ-ρουµ βρίσκονται στον επάνω όροφο, όπου µια ηλεκτρογεννήτρια και µια δεξαµενή νερού συνεχίζουν να λειτουργούν παρά την πληµµύρα. Για να πληµµυρίσει ο επάνω όροφος, η στάθµη του νερού πρέπει να υπερβεί τα δύο µέτρα.

Στεφανωµένος ο Ηλιάτορας,


«Ελαφρώς ιριδίζων φωτοστέφανος που περιβάλλει ενίοτε τον Ηλιο ή τη Σελήνη λόγω διάθλασης του φωτός κατά τη διέλευσή του µέσω κρυστάλλων ή νεφών πάγου». Αυτό ακριβώς βλέπετε στη φωτογραφία, όπως περιγράφεται στο λήµµα της Πάπυρος - Larousse. Πρόκειται για το φαινόµενο της άλω, και στην προκειµένη περίπτωση για την ηλιακή άλω. Το εµπορικό αεροπλάνο που περνάει µπροστά από τον Ηλιο είναι βέβαιο ότι πετά σε ύψος µεγαλύτερο των 6.000 µέτρων, διότι όπως διευκρινίζουν οι µετεωρολόγοι µόνο τόσο ψηλά βρίσκονται οι παγοκρύσταλλοι και τα σύννεφα που δηµιουργούν αυτό το χάρµα οφθαλµών. Χθες, το οπτικό φαινόµενο καταγράφηκε στην Ινδονησία. Στη χώρα µας είναι εξαιρετικά σπάνιο. Οχι όµως απίθανο, κυρίως τον Φεβρουάριο ή το καλοκαίρι – από το οποίο µάς χωρίζει µόνο µια πανέµορφη άνοιξη.

Αναδημοσιευση Απο Νεα


Greecelands

Ernesto Cortazar ~ Red Roses

Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory