Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Πέμπτη, 5 Μαΐου 2011

National Geografic : φωτογραφίες του 2011 .

12 περιοχές παγκοσμίως φέρουν το όνομα "ΣΠΑΡΤΗ"!


Είναι εκπληκτικό και ενδεχομένως λίγοι γνωρίζουν, ότι 12 πόλεις και τοποθεσίες από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, φέρουν το όνομα της Σπάρτης. Οι κοινές τους συνισταμένες και αναφορές με την πρωτεύουσα της Λακωνίας. Σε ποια στοιχεία προσιδιάζουν με τη δική μας Σπάρτη και στην εν γένει εικόνα και μορφολογία της λακωνικής πρωτεύουσας; Ένα εκτενές αφιέρωμα, βασισμένο εξ’ ολοκλήρου στην έρευνα του Προέδρου της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης κ. Νίκου Γεωργιάδη, συνοδευόμενο από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.


Σπάρτη Νοτίου Καρολίνας(Spartanburg)
Η ακριβής προέλευση του ονόματος της Σπάρτης αυτής, δεν είναι γνωστή. Διακρίνουμε όμως, ότι γλωσσικά έχει γερμανικές ρίζες (σύνθετη λέξη, Spartan και Burg, που στα γερμανικά σημαίνει φρούριο). Ορισμένοι πιστεύουν ότι προήλθε από την ονομασία ενός συντάγματος πεζικού, που συγκροτήθηκε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου το 1866, από κατοίκους της εκεί περιοχής, και είχε εγκαταστήσει το στρατόπεδο του ακριβώς στη θέση της ανύπαρκτης έως τότε και τωρινής Spartanburg. Αμέσως όμως μετά τη ίδρυση της, και μέχρι σήμερα, το άγαλμα του στρατηγού του Συντάγματος εκείνου, κοσμεί το κέντρο της πόλης. Θυμίζει την απαράμιλλη γενναιότητα και την ανδρεία την οποία επέδειξαν οι άνδρες του, που όπως επισημαίνεται στη βάση του αγάλματος, πολέμησαν όπως ακριβώς οι αρχαίοι Σπαρτιάτες!

Η απαρχή της ανάπτυξης της πόλης τοποθετείται στη δεκαετία του 1890. Η επέκταση των σιδηροδρομικών γραμμών που άρχισαν να διασταυρώνονται στην περιοχή, έδωσαν τη δυνατότητα να αφικνούνται διαρκώς νέοι κάτοικοι. Έτσι, 20 μόλις χρόνια μετά, εκτός από πληθυσμιακή αύξηση καταγράφεται και η λειτουργία πέντε εργαστηρίων υφαντουργίας. Η τέχνη των υφαντών, αποτελούσε ανέκαθεν κεντρικό πυρήνα της οικαικής τους οικονομίας, με τους πρώτους εποίκους να αξιοποιούν περαιτέρω την υπάρχουσα υποδομή και τεχνογνωσία. Σήμερα αποτελεί το κέντρο της υφαντουργικής βιομηχανίας των Η.Π.Α. Η Spartanburg, έδρα διοικήσεως της ομώνυμης Κομητείας, έχει 44.600 κατοίκους, με υψηλά ανεπτυγμένο το αίσθημα της κοινωνικής συμβίωσης των πολυεθνικής προέλευσης κατοίκων της. 
Για την κοινωνική τους δραστηριότητα και για τη διατήρηση των εθίμων και των συνηθειών, ξεχωρίζουν η Ελβετική, η Κινεζική, η Γαλλική και η Ελληνική παροικία. Η τελευταία
μάλιστα, παρότι μικρότερη σε αριθμό, διακρίνεται και υπερέχει, καθώς επί σειρά γενεών τα μέλη της διαπρέπουν σε κάθε τομέα, μετέχοντας ενεργά στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αξίζει να αναφερθεί, ότι ο πρώτος Έλληνας μετανάστης που έφτασε στο μέρος αυτό, το 1990, καταγόταν από τις Καρυές Λακωνίας. Ονομαζόταν Νικόλαος Τράκας, αναφέρει ιστορικός της πόλης και άνοιξε ζαχαροπλαστείο. Ακριβώς το παράδειγμα του ακολούθησαν και όσοι από τις Καρυές, μετανάστευσαν στην Spartanburg, αφού το επάγγελμα του ζαχαροπλάστη είχε μεγάλη ζήτηση. Κάποιοι από αυτούς τους Λάκωνες, λίγο αργότερα, προχώρησαν και εγκαταστάθηκαν στην πόλη Gaston, 130 χιλιόμετρα νότια της περιοχής,δημιουργώντας έτσι μια αμιγώς λακωνική ακμάζουσα παροικία, γνωστή σήμερα σε ολόκληρη την ομογένεια της Αμερικής για τις αξιόλογες πρωτοβουλίες της. Συγκεκριμένα, το 1923, ίδρυσε την «Αδελφότητα των απανταχού Αραχωβιτών Αι Καρυαί», η οποία το 1925 αγόρασε δασική έκταση με δυο τεχνητές λίμνες. Η έκταση αυτή ονομάστηκε Πάρκο Καρυών. Ανήγειραν επίσης ναό, κατασκεύασαν αίθουσες εστιατορίου και άλλους χώρους, όπου ετησίως στις 15 Αυγούστου, στη γιορτή της εκκλησίας, συγκεντρώνονται οι απανταχού της Αμερικής ή του Καναδά Αραχωβίτες για να γιορτάσουν σε πανηγυρική ατμόσφαιρα.
Sparta, New York
Το 1996 αντιπροσωπεία της ελληνικής παροικίας, επισκέφθηκε τη Σπάρτη και παρέδωσε στο Δήμαρχο αναμνηστικό δώρο, στη μια πλευρά του οποίου αναγράφεται: «Η ορθόδοξος Ελληνική Κοινότητα της πόλεως Spartanburg, της Νοτίου Καρολίνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, προσφέρει το δώρο αυτό του Δημάρχου της, στους πολίτες της Σπάρης, ως απόδειξη του σεβασμού και της εκτιμήσεως της».


Διαβάστε περισσότερα http://ektiesthisi.blogspot.com/2011/05/12.html#ixzz1LTCD6yux

Πνομ Πενχ : η πρωτεύουσα της Καμπότζης .

Μήπως σας «πεθαίνουν» τα παπούτσια σας;

 Ο καθένας από εμάς διανύει βαδίζοντας στη ζωή του μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα. Κάθε βήμα που κάνουμε ασκεί στα πόδια μας πιέσεις ίσες με το τριπλάσιο σχεδόν του σωματικού βάρους μας – αν, όμως, το βήμα αυτό το κάνουμε τρέχοντας, οι πιέσεις φτάνουν στο δεκαπλάσιο. Φανταστείτε, λοιπόν, τι παθαίνουν τα πόδια όταν οι πιέσεις αυτές τους ασκούνται εν όσω ασφυκτιούν στριμωγμένα σε λάθος παπούτσια.

Τα λάθος παπούτσια φαίνεται ότι αποτελούν τον κανόνα μάλλον παρά την εξαίρεση. Η Αμερικανική Ποδιατρική Εταιρεία (APMA) δημοσίευσε προσφάτως στοιχεία που έδειξαν ότι το… 88% των γυναικών φορούν παπούτσια που είναι πολύ μικρά ή στενά για τα πόδια τους, ενώ μελέτη της Εταιρείας Ποδιάτρων (SCP) της Βρετανίας έδειξε πως σχεδόν τέσσερις στις δέκα γυναίκες και δύο στους δέκα άντρες φορούν παπούτσια που τους πονάνε μόνο και μόνο επειδή είναι στη μόδα!

Μοιραία λοιπόν οι οκτώ στις δέκα γυναίκες αλλά και πολλοί άντρες όλων των ηλικιών ταλαιπωρούνται συχνά-πυκνά από τα πόδια τους – με το 19% των ανδρών και το 29% των γυναικών να υποφέρουν καθημερινά και επί χρόνια από πόνο, κάλους, νύχια που αναπτύσσονται προς τα μέσα και άλλα ενοχλήματα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Arthritis & Rheumatism».

Για τους ειδικούς, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: εάν πονάνε ή μας ενοχλούν οπουδήποτε τα πόδια μας όταν φοράμε ένα ζευγάρι παπούτσια, κάτι δεν πάει καλά.

Ποια είναι, όμως, τα παπούτσια που ενοχοποιούνται συνηθέστερα για προβλήματα στα πόδια; Σύμφωνα με την μελέτη της SCP, αν και οι ψηλοτάκουνες γόβες είναι οι πιο γνωστές για την πρόκληση προβλημάτων στα πόδια, αυτά πιο συχνά οφείλονται στα κλειστά παπούτσια δίχως κορδόνια (slip-on) που κάνουν το πόδι να ολισθαίνει προς τα εμπρός και πιέζουν τα δάκτυλα στο πρόσθιο τμήμα τους.

Χειρότερα απ’ όλα, σύμφωνα με την SCP, είναι είναι τα παπούτσια τύπου «μπαλαρίνα», είτε έχουν τακούνι είτε όχι. Τα παπούτσια αυτά όχι μόνο είναι slip-on, αλλά το πρόσθιο τμήμα τους είναι στενό και κοντό, και σταματά λίγο πάνω από τα δάκτυλα, με συνέπεια να μην στηρίζει καθόλου το πάνω μέρος του άκρου πόδα (το κουντεπιέ, δηλαδή).

Την κατάσταση επιδεινώνει το γεγονός πως πολλοί φορούν παπούτσια πιο μικρά ή πιο μεγάλα απ’ ό,τι θα έπρεπε – και μάλιστα δίχως να το αντιλαμβάνονται, κατά την κυρία Λοραίην Τζόουνς, εκπρόσωπο της SCP.

Ποια είναι η λύση σε όλ’ αυτά; Η προφανής, κατά την κυρία Τζόουνς: να υποκύπτουμε μεν στην μόδα αλλά μόνο για ειδικές περιστάσεις – για την καθημερινότητά μας, θα πρέπει να επιλέγουμε πολύ προσεκτικά τα παπούτσια που αγοράζουμε.

Για καθημερινή χρήση, οι μεν γυναίκες πρέπει να επιλέγουν παπούτσια με χαμηλό τακούνι (όχι πάνω από 4 εκατοστά), κλειστά στο πάνω μέρος του άκρου πόδα και με στρογγυλό πρόσθιο τμήμα (το ακριβώς αντίθετο από τις γόβες-στιλέτο, με άλλα λόγια), ενώ οι άντρες πρέπει να προτιμούν παπούτσια με κορδόνια ή στραπς, που επίσης θα είναι στρογγυλά μπροστά.

Για ακόμα μεγαλύτερη προστασία, ο κ. Κρίστοφερ Χαντ, επίσης από την SCP συνιστά να εναλλάσσουν οι γυναίκες τα παπούτσια τους: τη μια μέρα να φορούν ίσια και την άλλη ένα ζευγάρι με λίγο τακούνι.

Η συμβουλή αυτή δεν αφορά μόνον την υγεία των άκρων πόδων, αλλά και των γονάτων, της μέσης και των νεύρων των ποδιών, κατά τον κ. Χαντ. Όπως εξηγεί, μελέτες έχουν δείξει πως η συνεχής χρήση ψηλοτάκουνων παπουτσιών αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως αρθρίτιδας, στα γόνατα, ενώ μπορεί να οδηγήσουν σε δυσμορφίες των άκρων πόδων και των αστραγάλων, καθώς και σε οσφυαλγία επειδή καταπονούν τους μυς χαμηλά στην πλάτη.

Οι κίνδυνοι αυτοί δεν αφορούν μόνον τις γόβες-στιλέτο, αλλά και τα παπούτσια με ψηλά αλλά φαρδιά τακούνια, τα οποία φαίνεται ότι ασκούν ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στα γόνατα απ' ότι οι γόβες-στιλέτο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Τα προβλήματα

Από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα των ποδιών είναι οι κάλοι, οι «φουσκάλες» και τα νύχια που αναπτύσσονται μέσα στο δέρμα.

* Οι κάλοι είναι παχιές και σκληρές περιοχές στο δέρμα που προκαλούνται από την συνεχή τριβή και την πίεση που ασκούν τα στενά παπούτσια. Η εμφάνισή τους οφείλεται στην προσπάθεια που καταβάλει το δέρμα να προστατευθεί από την συνεχή τριβή και πίεση, συσσωρεύοντας σκληρές στοιβάδες από δερματικά κύτταρα στην πληγείσα περιοχή.

* Οι «φουσκάλες» (ή φλύκταινες, όπως λέγονται επιστημονικά) επίσης οφείλονται στην τριβή. Τα παπούτσια που είναι πολύ μεγάλα ή πολύ μικρά ή ένας «κόμπος» στην κάλτσα ή στο εσωτερικό του παπουτσιού μπορεί να τρίβονται σε μια ευαίσθητη περιοχή του ποδιού – και ο οργανισμός αντιδρά σε αυτό το ενόχλημα δημιουργώντας ένα «μαξιλαράκι» γεμάτο υγρό. Το δέρμα κάτω από την φλύκταινα είναι αρκετά ευαίσθητο, με συνέπεια να αναπτύσσεται έντονος πόνος όταν πιέζεται η φλύκταινα.

* Η είσφρυση των νυχιών, όπως αποκαλείται επιστημονικά το να αναπτύσσονται μέσα στο δέρμα, επιδεινώνεται από τα στενά παπούτσια αλλά και από τις πολύ σφικτές κάλτσες.

Άλλα συχνά προβλήματα των ποδιών είναι τα εξής:

* Κότσι. Το κότσι επιστημονικά λέγεται βλαισός μέγας δάκτυλος και είναι μία οστέϊνη προεξοχή, που σχηματίζεται στην βάση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού εξαιτίας κακής ευθυγράμμισης ή αλλαγής της θέσης των οστών του άκρου πόδα, που έχει ως συνέπεια να ωθείται το μεγάλο δάκτυλο προς τα άλλα. Μία παρόμοια, αλλά μικρότερη προβολή μπορεί να δημιουργηθεί στην βάση του μικρού δακτύλου. Αν και η κληρονομικότητα μπορεί να παίξει ρόλο στην ανάπτυξή του, το κότσι οφείλεται συχνά στην χρήση πολύ μυτερών παπουτσιών τα οποία πιέζουν τα δάκτυλα ή ψηλοτάκουνων παπουτσιών τα οποία πιέζουν τα δάκτυλα προς τα εμπρός.

* Σφυροδακτυλία. Όταν ένα μικρό δάκτυλο λυγίσει και γίνει γαμψό, η άκρη του παίρνει μια θέση σαν σφυρί, εξ ου και η ονομασία αυτής της παραμόρφωσης. Μεταξύ των αιτιών της συμπεριλαμβάνονται η αρθρίτιδα και η χρήση παπουτσιών μικρότερου μεγέθους. Εάν το δάκτυλο τρίβεται στο παπούτσι, μπορεί να αναπτυχθεί επώδυνος κάλος.

* Νεύρωμα Μόρτον. Πρόκειται για διόγκωση ενός νεύρου, που εκδηλώνεται συχνότερα στις γυναίκες απ' όσο στους άνδρες και προκαλεί πόνο, αίσθημα καύσου, «μυρμήγκιασμα», μούδιασμα ή μια αίσθηση ότι πατάς σε καρφί στο πρόσθιο τμήμα του πέλματος ή μεταξύ των δακτύλων. Και αυτό μπορεί να προκληθεί από την χρήση στενών παπουτσιών.

* Φλεγμονή στο πέλμα. Εκδηλώνεται συνήθως με πόνο στην πτέρνα, που συνήθως είναι εντονότερος μετά το πρωινό ξύπνημα. Αιτίες της φλεγμονής συνήθως είναι η βάδιση με το βάρος του σώματος να πέφτει στις πτέρνες ή τα χρόνια βαδίσεως ή τρεξίματος σε σκληρές επιφάνειες. Η αρθρίτιδα και η χρήση παπουτσιών με ανεπαρκή επίστρωση στα τακούνια είναι δύο άλλες αιτίες.

* Μυκητιάσεις των νυχιών. Τα νύχια που μολύνονται από μύκητες συνήθως παρουσιάζουν πάχυνση και αλλάζουν χρώμα, είναι εύθραυστα και μπορεί να πονάνε και να πέφτουν.

Tips
Να αγοράζετε παπούτσια το απόγευμα, ώστε τα πόδια σας να είναι πρησμένα και έτσι να σας είναι πιο εύκολο εάν το ζευγάρι που δοκιμάζετε σας «χτυπάει» κάπου ή όχι.

http://www.teamgr.gr/index.php?option=com_kunena&func=view&catid=14&id=3506&Itemid=282

Γρίφος : τι είναι αυτό που φοράει στην μύτη ?

Riddle Of The Day   awesome 2
Riddle Of The Day   awesome 2
Riddle Of The Day   awesome 2
Riddle Of The Day   awesome 2
Riddle Of The Day   awesome 2

Η γιορτή της Μητέρας από την αστεία της πλευρά
Ήρθε σχεδόν, για άλλη μια φορά η ώρα, να δώσουμε τον ετήσιο φόρο τιμής στο πιο μυστηριώδες, θαυμάσιο και παντοδύναμο από τα πλάσματα, την μητέρα .
 Η μητέρα είναι αληθινά η μαγική εκείνη κόλλα που κρατάει ενωμένη την σύγχρονη οικογένεια. Έτσι αποφασίσαμε να αποδώσουμε έναν ιδιαίτερο φόρο τιμής στις απανταχού μαμάδες παρουσιάζοντας αυτά τα λίγο - πολύ γνωστά πράγματα σχετικά με την μητρότητα, λιγάκι διαφορετικά είν' αλήθεια.

Η μαμά είναι προορισμένη να είναι η καλύτερη μαμά σ' ολόκληρο τον κόσμο, εκτός από την πεθερά της φυσικά!

Ο καθένας μας έχει μια μητέρα. Η μητέρα σας είχε μια μητέρα, και η μητέρα της μητέρας σας είχε μια μητέρα. Αυτό δίνει το δικαίωμα να υποθέσουμε ότι αν γυρίζαμε το χρόνο προς τα πίσω αρκετά μακριά, θα συναντούσαμε την πρώτη μητέρα, αλλά αυτό δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά. Μερικοί υπογράφουν την θεωρία της Άπειρης Μητρότητας, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι υπάρχει μια άπειρη μητέρα που είναι μητέρα όλων των μητέρων. Χάος!

Οι μητέρες λατρεύτηκαν τουλάχιστο από την αρχαιότητα. Στην αρχαία Ελλάδα η γονιμότητα ..
εξασφαλιζόταν κατά την διάρκεια της άνοιξης με την θυσία παρθένων στη Ρέα, την μητέρα των θεών. Η πρακτική αυτή εγκαταλείφθηκε σύντομα όταν έγινε φανερό, ότι θυσιάζοντας τέλειες γόνιμες παρθένες ήταν ένας φοβερά ηλίθιος τρόπος για να γιορτάσεις την γονιμότητα!


Η σύγχρονη γιορτή της Μητέρας άρχισε όταν μερικές μητέρες από την Δυτική Βιρτζίνια των Η.Π.Α. "τα πήραν στο κρανίο", επειδή κανένας στην οικογένεια δεν τις βοηθούσε με τις δουλειές του σπιτιού, και αποφάσισαν να τους ανταποδώσουν στα ίσα. Το γεγονός καταγράφηκε στην ιστορία σαν το Μεγάλο Βρωμερό Απόστημα του 1908, κατά την διάρκεια του οποίου ολόκληρο το κράτος των Η.Π.Α. βρέθηκε να υποφέρει από έλλειψη καθαριότητας για τρεισήμισι εβδομάδες μέχρι που οι μητέρες κάλμαραν με λουλούδια και απελπισμένες εκκλήσεις γραμμένες σε ευχητήριες κάρτες!

Έρευνες κατέδειξαν ότι αν δεν υπήρχαν οι μητέρες, περίπου το 92% από εμάς θα πέθαινε από το κρύο, κυκλοφορώντας χωρίς κάποιο πανωφόρι, προτού προλάβει να συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του!

Ιερογλυφικά στην μεγάλες πυραμίδες της Αιγύπτου, ξεκάθαρα δείχνουν ότι ήταν γνωστό από την αρχαιότητα ακόμα, πως η απόλαυση της μητρότητας αρχίζει όταν τα παιδιά έχουν πέσει για ύπνο!

Οι μητέρες πιγκουΐνοι μερικές φορές ισορροπούν τα αυγά τους στην άκρη του ράμφους τους, για να τα προστατέψουν από το παγωμένο έδαφος!

Υπάρχουν σοβαροί λόγοι να πιστεύεται ότι χωρίς μητέρες η πλειονότητα από εμάς θα ήμασταν υποσιτιζόμενοι πάνω στην ανάπτυξή μας, έχοντας σαν ...
μοναδικό διαιτολόγιο χάμπουργκερ, γύρους, τσιπς και μπύρες. Αν και είναι γνωστό ότι οι εργένηδες έχουν καταφέρει να επιβιώνουν για χρόνια με χάμπουργκερ, γύρους, τσιπς και μπύρες, οι ειδικοί επιβεβαίωσαν ότι ένα τέτοιο περιορισμένο διαιτολόγιο μπορεί να είναι ιδιαίτερα βλαβερό για ένα παιδί που βρίσκεται στην ανάπτυξη!

Είναι πέρα για πέρα φανερό, ότι μόνο οι μητέρες φαίνεται να καταλαβαίνουν αληθινά, ότι οι χιονόμπαλες είναι στην πραγματικότητα μια τροφική ομάδα!

Όταν η μητέρα σου λέει, "Το δωμάτιό σου είναι χάλια", αυτό δεν είναι απλά μια παρατήρηση. Σημαίνει, "Καθάρισε το δωμάτιό σου."

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι χωρίς τις μητέρες, τα περισσότερα άπλυτα, κυρίως των ανδρών, δεν θα πλένονταν μέχρι να μύριζαν χειρότερα κι από κλούβια αυγά!

Όταν μια γυναίκα γίνεται μητέρα, δεν χρειάζεται πλέον ξυπνητήρι. Αυξάνεται επίσης η ικανότητά της να περπατάει σε ένα πάτωμα που "κολλάει" χωρίς να το καθαρίζει!

Οι μητέρες έχουν το δικό τους είδος λογικής, που άμεσα και πειστικά εξαλείφει όλες τις διαφωνίες για χατίρι τους. Η τυπική ανάπτυξη αυτής της λογικής εμπεριέχεται στο επιχείρημα, "Είναι έτσι, επειδή το είπα εγώ!"

Διαβάστε περισσότερα http://ektiesthisi.blogspot.com/2011/05/blog-post_05.html#ixzz1LTABHwkJ

Το Βυζάντιο αλλιώς,Τα σεντούκια της Ιστορίας ανοίγουν. Από µέσα βγαίνει ο Παρθενώνας και το Εξαµίλιο Τείχος, που προστάτευε τον Ισθµό της Κορίνθου. Κατάρες και φυλαχτά. Ιατρικά εργαλεία και πολύτιµα κοσµήµατα. Νόµοι, χειρόγραφα και ψηφιδωτά. Ενας κόσµος ολόκληρος που έζησε επί 11 αιώνες. Ενας πολιτισµόςγεµάτος µύθους που έχει ταυτιστεί µε εικόνες, σταυρούς και εκκλησίες. Και που ταξιδεύει µέχρι την άλλη όχθη του Ατλαντικού για να ανατρέψει τη «µισή εικόνα» που έχουν γι’ αυτόν, µέσα από µια έκθεση που κηρύσσει γενική επιστράτευση σε «άγνωστα» αλλά σηµαντικά κέντρα ανά την Ελλάδα και βάζειφρέσκα ευρήµατα στις προθήκες.

Το Βυζάντιο λοιπόν αναδεικνύεται πρωταγωνιστής στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον, σε µια µεγάλη έκθεση αφιέρωµα που έρχεται να ρίξει φως σε έναν κόσµοτον οποίο η Νέα Υόρκη γνώρισε µέσα από τις δύο µεγάλες εκθέσεις στο Μητροπολιτικό Μουσείο. ∆ιοργανώσεις που έκλεψαν µεν την παράσταση, εστίασαν όµως µόνο στην ώριµη και όψιµη περίοδο του Βυζαντίου.

«Η διαφορά από την έκθεση που προγραµµατίζεται για το 2013 είναι ότι δεν θα ανακυκλώσει τα ίδια πράγµατα, όπως έχει γίνει µε τις περισσότερες πρόσφατες βυζαντινές εκθέσεις», εξηγεί στα «ΝΕΑ» η επιµελήτρια βυζαντινών συλλογών του Μουσείου Μπενάκη και µέλος της δωδεκαµελούς επιστηµονικής επιτροπής δρ Αναστασία ∆ρανδάκη.

«Το ζητούµενο είναινα δείξουµε µέσα από ελληνικά ευρήµατα όλη την πορεία του Βυζαντίου. Να εξηγήσουµε πως ο Παρθενώναςδεν ήταν ένα ξεχασµένο ερείπιο, αλλά είχε µετατραπεί σε σηµαντικότατη εκκλησία. Πως η Κόρινθος δεν πέρασε “σκοτεινούς αιώνες”, αλλά ήταν µια ακµάζουσα πόλη. Πως Βυζάντιο δεν σηµαίνει µόνο εικόνες αλλά και σπουδαία έργα γλυπτικής. Να χτίσουµε µια αφήγηση που θα δείχνειτην άρρηκτη σχέση ελληνορωµαϊκού και βυζαντινούπολιτισµού, όπως και την ικανότητάτου, παρά τις όποιες γεωγραφικές και πολιτικέςδιακυµάνσεις, να αναµορφώνεται και να επιβιώνει».

Να σώσουν τη συχνότητα του Alter ζητά από τους εργαζόμενους ο Χατζηνικολάου,


Έκκληση στους τεχνικούς και στους δημοσιογράφους του Alter, να επιστρέψουν στη βάση τους για ένα καθημερινό ωριαίο δελτίο ειδήσεων ώστε να μη χάσει ο σταθμός τη συχνότητα του έκανε ο Νίκος Χατζηνικολάου.
Ο δημοσιογράφος μέσω της ραδιοφωνικής του εκπομπής μάλιστα επισήμανε:
«Με βάση τα ισχύοντα, αν ένας σταθμός δεν μεταδίδει μια ώρα ειδησεογραφικού προγράμματος την ημέρα κινδυνεύει να απολέσει την άδεια. Υπάρχουν μικρές πιθανότητες να σωθεί το κανάλι οι οποίες εκμηδενίζονται όσο δεν μεταδίδονται δελτία ειδήσεων. Ελπίζω να καταλαβαίνουν οι συνάδελφοί μου ότι αυτή η σκέψη μου δεν γίνεται για να εξυπηρετήσει κάποια προσωπικά μου συμφέροντα, αλλά για να παραμείνει το κανάλι σε λειτουργία».

Αναδημοσιευση Απο stifora

Greecelands

Εξυπνη επένδυση στον µύθο της Παριζιάνας,


Η Ινές ντε λα Φρεσάνζ είναι η αληθινά κοµψή Παριζιάνα. Στα 53 της τολµά να λέει την ηλικία της, να µην καλύπτει µε κονσίλερ τους µαύρους κύκλους κάτω από τα µάτια της, να καπνίζει ασύστολα, να πίνει πολλούς εσπρέσο και κόκκινο κρασί, να µην κάνει δίαιτα ούτε ενέσεις µπότοξ ή λίφτινγκ και να συµβουλεύει µέσω του µπεστ σέλερ βιβλίου της τις ανασφαλείς γυναίκες του πλανήτη που επιθυµούν να της µοιάσουν.

Ο µύθος της Παριζιάνας, της γυναίκας µε τη µεγάλη αυτοπεποίθηση, το ανεξάρτητο πνεύµα, του ασυµβίβαστου θηλυκού που µε πάθος και γοητεία επιβάλλεται στον περίγυρό της έχει τροφοδοτήσει την ύλη σε γυναικεία περιοδικά εδώ και δεκαετίες. Είναι επίσης το βασικό συστατικό του µάρκετινγκ για να πουλήσουν οι διάφορες εταιρείες αρώµατα, καλλυντικά, κοσµήµατα και είδη πολυτελείας. Οταν µάλιστα αυτόν τον µύθο επικαλείται και µία Γαλλίδα που στο παρελθόν χρηµάτισε και «πρόσωπο της Γαλλίας», δίνοντας στην προτοµή της Μαριάν τα χαρακτηριστικά του προσώπου της, τότε η επιτυχία είναι βέβαιη.

Ετσι σκέφτηκε η πανέξυπνη Ινές ντε λα Φρεσάνζ, κόρη µαρκήσιου και επιχειρηµατίας, όταν αποφάσισε να γράψει έναν διαφορετικό οδηγό του στυλ. Το «Παριζιάνικο σικ» (Parisian Chic: A Style Guide). Το οποίο µετά τη γαλλική επιτυχία του, κυκλοφόρησε και στα αγγλικά ακολουθώντας τις προδιαγραφές της γαλλικής έκδοσης: κόκκινο εξώφυλλο σε αποµίµηση δέρµατος, χρυσή γραµµα τοσειρά στους τίτλους, βαρύ πορώδες χαρτί για τις 239 σελίδες µε συµβουλές οµορφιάς, οδηγίες ντυσίµατος, µαγειρικής, διακόσµησης και κάποιων γενικών ιδεών περί της συµπεριφοράς µιας Παριζιάνας.

Ιστοσελίδες-κατάσκοποι ενόψει!

Σε «Μεγάλο Αδελφό» θα μπορούσε να μετατραπεί το ανέμελο σερφάρισμα στο Διαδίκτυο, καθώς το νέο σύστημα εντοπίζει το ...σπίτι μας

Θα εντοπίζουν την ακριβή γεωγραφική θέση των επισκεπτών τους

Ένα νέο σύστημα εντοπισμού της θέσης των χρηστών του Διαδικτύου, κατά την επίσκεψή τους σε διάφορες ιστοσελίδες και χωρίς τη συναίνεσή τους ανέπτυξαν αμερικανοί και κινέζοι ερευνητές.

Το σύστημα-«Μεγάλος Αδελφός» θα μπορεί μέσω της διεύθυνσης πρωτοκόλλου (IP) – δηλαδή της διακτυακής σύνδεσης - του χρήστη να εντοπίζει τη θέση του και μάλιστα με ακρίβεια κάποιων εκατοντάδων μέτρων.

Μέχρι στιγμής, παρόμοια συστήματα επιτρέπουν τον εντοπισμό χρηστών σε ακτίνα 200 χιλιομέτρων. Τώρα όμως η νέα τεχνική θα μπορεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, να εστιάζει σε ακτίνα που αγγίζει μόλις τα 100 μέτρα.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτρέψει – μεταξύ άλλων – την αποστολή διαφημιστικών μηνυμάτων, «κομμένα και ραμμένα» στα μέτρα του κάθε καταναλωτή, τα οποία πέρα από τις προσωπικές του συνήθειες θα αφορούν πλέον και στη ...θέση του. Για παράδειγμα, καταστήματα που βρίσκονται στη γειτονιά του θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το νέο σύστημα για να διαφημιστούν.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η νέα τεχνική διαδικτυακού εντοπισμού λειτουργεί συγκρίνοντας τον χρόνο που απαιτεί η διαδικασία της αποστολής δεδομένων σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, με εκείνον που απαιτεί η αποστολή δεδομένων σε συγκεκριμένους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που έχει εντοπίσει μέσω της υπηρεσίας Google Maps, της Google.

Στη συνέχεια υπολογίζει πόσο μακριά βρίσκεται η ζητούμενη διαδικτυακή σύνδεση, μέσω του εντοπισμού κοντινών σημείων στη γύρω περιοχή όπως π.χ. πανεπιστήμια, σχολεία κ.ά. και συγκρίνει τη θέση τους προκειμένου να μειώσει όσο γίνεται την γεωγραφική απόσταση μέσα στην οποία βρίσκεται η διεύθυνση IP.

"Έξυπνο" σύστημα προβλέπει το μποτιλιάρισμα,

Το νέο σύστημα προβλέπει την κίνηση στους δρόμους και ενημέρωνει έγκαιρα τους οδηγούς για να την αποφύγουν

Ένα προηγμένο σύστημα μπορεί να προβλέπει την κίνηση στους δρόμους και να ενημερώνει τους οδηγούς για το που είναι πιθανό να υπάρχει μποτιλιάρισμα. Το Smarter Traveler Research Initiative αναλύει τα δεδομένα που λαμβάνει από την κίνηση που υπάρχει σε κάθε δρόμο και τα συγκρίνει με τα αντίστοιχα προηγούμενων ημερών.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του το σύστημα μπορεί να προβλέπει την πιθανότητα να υπάρξει αυξημένη κίνηση σε κάποιον δρόμο 40 λεπτά πριν τελικά αυτή δημιουργηθεί και να ενημερώνει σχετικά τους χρήστες του συστήματος ώστε να λάβουν τα μέτρα τους και να επιλέξουν εγκαίρως εναλλακτική διαδρομή. Το σύστημα ενημερώνει τους χρήστες του συστήματος μέσω e-mail ή γραπτών μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο και έχει ξεκινήσει η πιλοτική του εφαρμογή στο Σαν Φρανσίσκο.

Ο εγκέφαλος ξέρει να... μισοκοιμάται,

Οταν είμαστε κουρασμένοι σημεία του εγκεφάλου μας «μισοκοιμούνται» επηρεάζοντας αρνητικά τις επιδόσεις μας

Νομίζετε ότι είστε εντελώς ξύπνιοι καθώς διαβάζετε αυτές τις γραμμές; Μπορεί ναι, αλλά μπορεί και όχι. Ακόμη και αν έχετε την εντύπωση ότι βρίσκεστε σε πλήρη εγρήγορση, ένα μέρος του μυαλού σας ενδέχεται να έχει «κατεβάσει τα ρολά» και να παίρνει έναν σύντομο υπνάκο για να ανακτήσει δυνάμεις και να επανακάμψει αργότερα.

Οπως ανακαλύφθηκε σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature» πολύ συχνά, ιδιαίτερα όταν είμαστε άυπνοι και κουρασμένοι, ο εγκέφαλός μας «μισοκοιμάται»: κάποιοι νευρώνες του «κλείνουν τον διακόπτη» και ξεκουράζονται για ένα σύντομο χρονικό διάστημα ενώ όλοι οι υπόλοιποι παραμένουν σε λειτουργία επιτρέποντάς μας να συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας, αν και με ελαφρώς μειωμένη απόδοση.

Η ανακάλυψη υποδηλώνει ότι η διάκριση ανάμεσα στις καταστάσεις του ύπνου και της εγρήγορσης δεν είναι τόσο σαφής όσο νομίζαμε, γεννώντας νέα ερωτήματα για την επιστήμη.

Υπνος κατά τόπους

Η έρευνα διενεργήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν-Μάντισον σε ποντικούς. Κρατώντας τα ζώα ξύπνια για όλο και μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα οι επιστήμονες κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητά τους τόσο στο «τοπικό» επίπεδο μεμονωμένων νευρώνων όσο και συνολικά.

Οι μετρήσεις έδειξαν ότι, ενώ οι ποντικοί ήταν εμφανώς ξύπνιοι, κάποιοι νευρώνες σε ορισμένες περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού τους έβγαιναν για σύντομα χρονικά διαστήματα «offline». Τα νευρωνικά πρότυπα που δημιουργούνταν έμοιαζαν με αυτά των βραδέων κυμάτων, τα οποία οι ειδικοί συνδέουν με τον ύπνο μη γρήγορων κινήσεων οφθαλμών (NREM).

«Οι ποντικοί ήταν ξύπνιοι» δήλωσε στο «Nature» ο Τζούλιο Τονόνι, κύριος συγγραφέας της μελέτης, «αλλά ξύπνιοι με ένα γερό πασπάλισμα περιορισμένου τοπικά ύπνου στον φλοιό».

Καταγράφοντας τη δραστηριότητα πολλών μικρών πληθυσμών νευρώνων ο κ. Τονόνι και οι συνεργάτες του έδειξαν ότι οι νευρώνες θα πρέπει να τίθενται σε κατάσταση «OFF» τυχαία σε ολόκληρη την έκταση του φλοιού όταν ένας ποντικός έχει μείνει ξύπνιος για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Αν μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε ολόκληρο τον εγκέφαλο» εξήγησε ο ερευνητής «θα ήταν σαν να παρακολουθούμε νερό που βράζει _ όταν το ζώο είναι ξύπνιο, όπως πριν από το σημείο βρασμού, όλοι οι νευρώνες είναι «ON». Καθώς το ζώο κουράζεται οι περίοδοι «OFF» είναι σαν τις φυσαλίδες· το πού θα εμφανιστούν είναι αδύνατον να προβλεφθεί».

Το εσωτερικό του υπολογιστή,Το εσωτερικό του υπολογιστή μοιάζει άβατο που αναγκάζει τους περισσότερους να το αποφεύγουν με οποιοδήποτε κόστος, ακόμη κι αν η αντικατάσταση εξαρτημάτων του υπολογιστή είναι τόσο εύκολη που, με τη σωστή καθοδήγηση, μπορούν να αντεπεξέλθουν ακόμη και αυτοί που φοβούνται την τεχνολογία.

Αστρα σβούρες φώτισαν το Σύμπαν,

Καλλιτεχνική απεικόνιση της στάχτης που άφηναν οι θεαματικές εκρήξεις από τον θάνατο των πρώτων άστρων. Πηγή: NASA/ESA/ESO/Wolfram Freudling et al. (STECF)

Τα πρώτα άστρα περιστρέφονταν γρήγορα και πέθαιναν σύντομα με θεαματικές εκρήξεις

Τα πρώτα άστρα που φώτισαν το Σύμπαν ήταν βραχύβιοι γίγαντες, έως και 200 φορές μεγαλύτεροι από τον Ήλιο, γνώριζαν ήδη οι επιστήμονες. Τώρα, μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι τα άστρα αυτά περιστρέφονταν επίσης ασυνήθιστα γρήγορα, περίπου 250 φορές ταχύτερα από τον Ήλιο. Η ζωή τους μάλιστα τέλειωνε σε ιδιαίτερα θεαματικές εκρήξεις, τις οποίες ίσως μια μέρα καταφέρουμε να δούμε στις άκρες του ορατού Σύμπαντος.

Διακόσια εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, το Σύμπαν ήταν ένα παγωμένο, σκοτεινό μέρος. Η κατάσταση άλλαξε 100 εκατομμύρια χρόνια αργότερα, όταν άναψαν τα πρώτα άστρα.

Τα βραχύβια αυτά άστρα όχι μόνο φώτισαν τον κόσμο, αλλά επιπλέον παρήγαγαν και όλα τα βαριά στοιχεία που γνωρίζουμε σήμερα. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από τη θερμοπυρηνική σύντηξη του υδρογόνου και του ήλιου, των αποκλειστικών συστατικών από τα οποία σχηματίστηκαν αυτά τα πρώτα άστρα. Αντίθετα, τα άστρα δεύτερης και τρίτης γενιάς -για παράδειγμα ο Ήλιος- περιέχουν μικρές ποσότητες βαρύτερων στοιχείων.

Η χημική σύνθεση των σημερινών άστρων μπορεί να αποκαλύψει στοιχεία για τα αρχέγονα προγονικά τους άστρα, υποστηρίζουν τώρα Γερμανοί ερευνητές στην επιθεώρηση «Nature».

Αστρική γηριατρική

Για να προσδιορίσει τα χαρακτηριστικά της πρώτης γενιάς άστρων, η ομάδα της Κριστίνα Τσιαπίνι, στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Πότσνταμ στη Γερμανία, μέτρησαν τις αναλογίες διαφόρων στοιχείων σε οκτώ άστρα του αστρικού σμήνους NGC 6522. Τα άστρα αυτά θεωρούνται από τα αρχαιότερα του Γαλαξία μας, με ηλικία που υπολογίζεται στα 12 δισεκατομμύρια χρόνια.

H ανάλυση αποκάλυψε ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες μετάλλων όπως το στρόντιο και το ύπριο. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα στοιχεία αυτά δεν μπορεί να παρήχθησαν στα ίδια τα άστρα του NGC 6522, αλλά ήταν ήδη παρόντα στα διαστρικά νεφελώματα από τα οποία σχηματίστηκαν τα άστρα.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι τα στοιχεία αυτά παράγονται σε μεγαλύτερες ποσότητες σε άστρα που περιστρέφονται γρήγορα. Για να εξηγήσει τις παρατηρήσεις, η ομάδα της Δρος Τσιαπίνι κατέληξε σε ένα υπολογιστικό μοντέλο στο οποίο οι ταχύτητες περιστροφής των πρώτων άστρων έφταναν τα 500 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο στην επιφάνειά τους, 250 φορές ταχύτερα από τον Ήλιο.

Επιθανάτιο φως

Και αν πράγματι η ταχύτητα περιστροφής ήταν τόσο μεγάλη, τα άστρα αυτά πρέπει να τέλειωναν τη ζωή τους ως υπερκαινοφανείς αστέρες (σουπερνόβα) που εκπέμπουν εκλάμψεις ακτίνων γάμμα (GRB).

Οι εκλάμψεις αυτές, τα φωτεινότερα φαινόμενα στο Σύμπαν, είναι πίδακες ακτίνων-γ, ακτίνων Χ και ορατού φωτός, οι οποίοι εκπέμπονται από τους πόλους γερασμένων άστρων, καθώς καταρρέουν κάτω από το ίδιο τους το βάρος και μετατρέπονται σε μαύρες τρύπες ή άστρα νετρονίων.

Αυτές οι εκλάμψεις ακτίνων-γ μπορεί να ήταν τόσο φωτεινές ώστε το απόφωτό τους να ταξιδεύει ακόμα στο Σύμπαν.

Οι ερευνητές θεωρούν απίθανο να δούμε ποτέ τα ίδια τα πρώτα άστρα, που έσβησαν περίπου 1 δισ. χρόνια μετά το Μπιγκ Μπανγκ, ελπίζουν όμως μια μέρα να καταγράψουν τις επιθανάτιες εκλάμψεις τους.


Αναδημοσιευση Απο Βημα

Greecelands
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory