Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Παρασκευή, 27 Μαΐου 2011

Εντυπωσιακή διαφήμιση .

Somebody Stop Him!  awesome 2
Somebody Stop Him!  awesome 2
Somebody Stop Him!  awesome 2
Somebody Stop Him!  awesome 2

Στέβια .".το φυτό της ..χιλιετίας"!!
Τι είναι η στέβια ?
Η στέβια (Stevia rebaudiana bertoni) είναι σήμερα, το πιο πολυσυζητημένο φυτό σε παγκόσμια κλίμακα, που απασχολεί τον διεθνή έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και το διαδίκτυο, που προκαλεί ραγδαίες ανακατατάξεις στην αγορά γλυκαντικών και ζάχαρης και δίκαια χαρακτηρίζεται σαν το «μαγικό φυτό της νέας χιλιετίας». Οι λόγοι για τους οποίους γίνεται ευρεία συζήτηση και απασχολεί τους διεθνείς Ιατρικούς, Εμπορικούς, Επιχειρηματικούς , αλλά και τους Γεωπονικούς κύκλους, είναι οι θαυμαστές φυσικές ιδιότητες της.
Είναι ένα ισχυρό γλυκαντικό της φύσης, 300 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη, αλλά χωρίς καθόλου θερμίδες και είναι ασφαλές για την ανθρώπινη υγεία, χωρίς ενδείξεις ανεπιθύμητης δράσης στον ανθρώπινο οργανισμό. Η Στέβια χαρακτηρίστηκε από τον Bertoni «σαν θαυματουργό και μαγικό φυτό» εξαιτίας των πολλών ευεργετικών ιδιοτήτων της για την Υγεία: Έχει θαυμάσιες αντιδιαβητικές, αντιυπογλυκαιμικές, αντιυπερτασικές, αντισηπτικές, επουλωτικές, αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και προστατεύει από τους ιούς και από ιογενείς καρκίνους, αλλά
και από βλάβες του DNA. Επίσης έχει αντιγηραντική δράση στο δέρμα, ωφελεί στην υγιεινή του στόματος, προστατεύει από την candita (άφθα), την ουλίτιδα και έχει προληπτική δράση κατά της πλάκας και της τερηδόνας των δοντιών. Γενικά συμβάλλει στην υγιεινή διατροφή και στην αντιμετώπιση διαφόρων διατροφικών προβλημάτων, όπως η παχυσαρκία, ο σακχαροδιαβήτης και η υπογλυκαιμία, αλλά και προληπτικά για την πρόληψη των ανεπιθύμητων παρενεργειών της υπερκατανάλωσης της ζάχαρης.
Για όλους αυτούς τους λόγους η Στέβια προβάλλει σήμερα σαν ισχυρός ανταγωνιστής των άλλων φυσικών και τεχνητών γλυκαντικών ουσιών (όπως της Ασπαρτάμης), τις οποίες αναμένεται βάσιμα ότι θα τις εκτοπίσει, αλλά προβάλλει ακόμη και σαν ανταγωνιστής της ίδιας της Ζάχαρης, από την οποία αναμένεται ότι θα αποσπάσει ένα μεγάλο μερίδιο αγοράς, σαν φυσικό γλυκαντικό χωρίς θερμίδες.

Διαβάστε περισσότερα http://ektiesthisi.blogspot.com/2011/05/blog-post_4917.html#ixzz1NSFPR6JH

Εντυπωσιακό μακιγιάζ.

Artsy Make Up  arts

Artsy Make Up  arts
Artsy Make Up  arts
Artsy Make Up  arts
Artsy Make Up  arts
Artsy Make Up  arts
Artsy Make Up  arts

Φρούτα και παιδιά!!To καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για να κάνετε τα παιδιά σας να αγαπήσουν τα φρούτα και να γυρίσουν την πλάτη στις εύκολες λιχουδιές. Με λίγη φαντασία και πολύ αγάπη, τα παιδιά θα σας ζητάνε από μόνα τους τα αγαπημένα τους φρούτα.

       1. φράουλες με γάλα ή γιαούρτι: αφού πλύνετε εξονυχιστικά τις φράουλες, φτιάξτε με γάλα ένα υπέροχο milkshake ή λιώστε τις στο γιαούρτι μέχρι αυτό να γίνει ροζ κι επιθυμητό στα μάτια των παιδιών.
     
 2. Φρουτένια κεμπάπ: τα καλοκαιρινά φρούτα είναι σωστός πειρασμός. Πάρτα όσα αρέσουν στα παιδιά σας, κόψτε τα σε μικρά κομματάκια και περάστε τα σε καλαμάκια, σα να φτιάχνατε σουβλάκια. Τα παιδιά θα διασκεδάσουν και θα τα φάνε όλα!
   
   3. Μπανανένιο τοστάκι: Πάρτε μία φέτα του τοστ και βάλτε πάνω μικρά κομματάκια μπανάνας. Ζεστάνετε στην τοστιέρα κι αν θέλετε να προκαλέσετε ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον των παιδιών σας, πασπαλίστε τη μπανάνα με λίγο κακάο. 

Ομορφες εικόνες .

Nature Eye Candy  awesome 2
Nature Eye Candy  awesome 2
Nature Eye Candy  awesome 2
Nature Eye Candy  awesome 2
Nature Eye Candy  awesome 2
Nature Eye Candy  awesome 2

ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΟΥΝ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ?

Το καλοκαίρι πλησιάζει .Κάποιοι ,οι πιο τολμηροί, έχουν ήδη αρχίσει τις εξορμήσεις στις παραλίες...
Σκέφτηκα λοιπόν, να ανανεώσω την  περσινή μου ανάρτηση  και να μας θυμίσω, το  μήνυμα ΄για  καθαρές παραλίες
                                          "οχι σκουπίδια ,οχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές"
Είναι χρέος και ευθύνη του καθενός από μας να διατηρήσουμε και φέτος τις θάλασσές ,μας και τις ακτές καθαρές δείτε λοιπόν πόσα χρόνια χρειάζονται για να διαλυθουν στη θάλασσα....
Διαβάστε περισσότερα http://ektiesthisi.blogspot.com/2011/05/blog-post_3117.html#ixzz1NSADZSHG

Παγκόσμιο ρεκόρ μετάδοσης δεδομένων,

Δημιουργήθηκε μια δέσμη λέιζερ με 300 διαφορετικά χρώματα η οποία μεταδίδει τεράστιο όγκο δεδομένων σε λίγα δευτερόλεπτα,

Ομάδα ερευνητών στη Γερμανία ανέπτυξε μια νέα μέθοδο μετάδοσης δεδομένων με οπτική τεχνολογία που επιτρέπει την μεταφορά δεδομένων στα εκπληκτικά επίπεδα των 26 terabits ανά δευτερόλεπτο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με αυτή την μέθοδο θα μπορούσε να μεταδοθεί ολόκληρο το περιεχόμενο των βιβλίων της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου των ΗΠΑ (θεωρείται η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του κόσμου) μέσα σε 10 δευτερόλεπτα!

Με μία δέσμη φωτός

Η οπτική τεχνολογία μετάδοσης δεδομένων δεν βασίζεται στο ηλεκτρικό ρεύμα αλλά στη μετάδοση σημάτων φωτός μέσα σε οπτικές ίνες. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει την μετάδοση δεδομένων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις χωρίς να υπάρχουν προβλήματα ή απώλειες κατά την μεταφορά ενώ επίσης η ταχύτητα μετάδοσης είναι πολλαπλάσια από την συμβατική αφού ακολουθεί εκείνη του φωτός. Στα αρχικά της στάδια η οπτική τεχνολογία κωδικοποιούσε πληροφορίες σε μια δέσμη φωτός ενός χρώματος. Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκαν διάφορες τεχνικές για να αυξήσουν την ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων.

Οι ερευνητές στη Γερμανία χρησιμοποίησαν τον λεγόμενο «γρήγορο μετασχηματισμό Φουριέ», ένα μαθηματικό εργαλείο που ανέπτυξε ο Γάλλος μαθηματικός του 18ου αιώνα Ζοζέφ Φουριέ. Ετσι κατάφεραν τελικά να δημιουργήσουν μια δέσμη φωτός (λέιζερ) που αποτελείται από 300 διαφορετικά χρώματα σε κάθε ένα εκ των οποίων μπορούν να κωδικοποιηθούν και να μεταφερθούν εκ παραλλήλου, ξεχωριστές πληροφορίες. Όπως είναι ευνόητο με αυτή την τεχνική ο όγκος των δεδομένων που μεταδίδεται μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα αυξήθηκε γεωμετρικά σε σχέση με τις υπάρχουσες μεθόδους.

Η ίδια ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον καθηγητή Βόλφγκανγκ Φρόϊντε του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης στη Γερμανία, είχε αναπτύξει πέρυσι μια ανάλογη μέθοδο επιτυγχάνοντας τη μετάδοση δεδομένων με ρυθμό 10 terabits ανά δευτερόλεπτο. Η νέα μέθοδος δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Photonics.

Μπορεί να χωρέσει σε ένα τσιπάκι πυριτίου

Εχει αποδειχθεί ότι αν γίνει μετάδοση δεδομένων μέσω οπτικής ίνας από πολλές δέσμες λέιζερ ο ρυθμός μετάδοσης είναι εντυπωσιακός. Έχει επιτευχθεί μετάδοση δεδομένων στην ασύλληπτη ταχύτητα των 100 terabits το δευτερόλεπτο. Όμως χρειάστηκαν για αυτό εκατοντάδες λέιζερ γεγονός που καθιστά την όλη διαδικασία εξαιρετικά δαπανηρή και τελικά απαγορευτική για εμπορική αξιοποίηση.

Όμως η νέα μέθοδος καταφέρνει να επιτύχει πολύ υψηλό ρυθμό μετάδοσης δεδομένων με την χρήση ενός και μόνο λέιζερ, πράγμα που την καθιστά πρακτικά αξιοποιήσιμη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι δυνατόν η νέα τεχνολογία να ενσωματωθεί σε ένα «τσιπάκι» πυριτίου, που θα βγει στην αγορά κάποια στιγμή στο μέλλον.

Αναδημοσιευση Απο Βημα

Greecelands

Secret Societes, Παγκοσμιοποιηση,


To ξεσκέπασμα της μουσικής βιομηχανίας. Μασονία, Εωσφοριστές, Υποσυνείδητα μηνύματα ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ μέσα σην μουσική

Η γεωμετρία είναι έμφυτη!

Ερευνα σε ιθαγενείς του Αμαζονίου δείχνει ότι η αντίληψη της Γεωμετρίας είναι γραμμένη στα γονίδια μας

Iθαγενείς που δεν γνωρίζουν καν τη λέξη «τρίγωνο» διαθέτουν ισχυρή γεωμετρική αντίληψη

Αν και πολλοί νιώθουν άγχος και μόνο στο άκουσμα της λέξης, η Γεωμετρία τελικά φαίνεται ότι με κάποιον τρόπο είναι «γραμμένη» στα γονίδιά μας.

Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύεται από μια έρευνα που πραγματοποίησε γαλλική ερευνητική ομάδα. Όπως έδειξε, τα μέλη μιας φυλής του Αμαζονίου που δεν έχουν καν ακούσει το όνομα του Ευκλείδη έχουν την ίδια _ και σε ορισμένες περιπτώσεις καλύτερη _ αίσθηση της Γεωμετρίας από Ευρωπαίους και Αμερικανούς που διδάσκονται τα θεωρήματά του στο σχολείο.

Γεωμετρικό ένστικτο

Κάθε Δυτικός που έχει περάσει από τα μαθητικά θρανία γνωρίζει τις βασικές αρχές της Ευκλείδειας Γεωμετρίας όπως το ότι δυο σημεία μπορούν να ενωθούν με μια ευθεία, ότι δυο παράλληλες γραμμές δεν τέμνονται ποτέ ή ότι οι γωνίες ενός τριγώνου έχουν πάντα το ίδιο άθροισμα των 180 μοιρών. Αυτά όμως είναι πράγματα που μπορεί να μάθει κανείς με την εκπαίδευση. Το μεγάλο ερώτημα για τους ειδικούς είναι αν η γεωμετρική αντίληψη _ ή ένα είδος «γεωμετρικού ενστίκτου» υπάρχει σε όλους τους λαούς ανεξάρτητα από τη γλώσσα και το μορφωτικό τους επίπεδο.

Για να το διερευνήσουν οι ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας με επικεφαλής τον Πιερ Πικά εξέτασαν πώς οι εκπρόσωποι της φυλής Μουντουρούκου του Αμαζονίου αντιλαμβάνονται τα σημεία, τις ευθείες και τις γωνίες και συνέκριναν τις απαντήσεις τους με αυτές που έδωσαν σε αντίστοιχα τεστ γάλλοι και αμερικανοί εθελοντές.

«Η γλώσσα των Μουντουρούκου έχει μόνο αριθμούς κατά προσέγγιση» εξήγησε ο κ. Πικά μιλώντας στο BBC. «Δεν υπάρχουν γεωμετρικοί όροι όπως τρίγωνο ή τετράγωνο ούτε τρόπος να πεις ότι δυο γραμμές είναι παράλληλες. Φαίνεται ότι η γλώσσα δεν διαθέτει αυτή την αντίληψη»

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», οι Μουντουρούκου, παρά τη γλωσσική τους ένδεια σε γεωμετρικούς όρους εμφανίστηκαν να έχουν την ίδια γεωμετρική αντίληψη με τους δυτικούς συμμετέχοντες. Προς έκπληξη δε των ερευνητών, αποδείχθηκαν καλύτεροι από τους τελευταίους σε «προβλήματα» που εμπίπτουν στη μη Ευκλείδεια Γεωμετρία, και συγκεκριμένα στην αντίληψη των σχημάτων επάνω σε σφαιρικές επιφάνειες.

Σφαίρες και νεροκολοκύθες

Ο κ. Πικά και οι συνεργάτες του «εξέτασαν» 22 ενήλικες και 8 παιδιά της φυλής των Μουντουρούκου θέτοντάς τους μια σειρά από γεωμετρικά ζητήματα. Απέφυγαν τους αφηρημένους όρους της Γεωμετρίας χρησιμοποιώντας πρακτικά παραδείγματα: αντί για δυο σημεία σε ένα επίπεδο ανέφεραν για παράδειγμα δυο χωριά σε έναν νοητό χάρτη και αντί για μια σφαίρα μιλούσαν για μια νεροκολοκύθα.

Ανάλογα ερωτήματα τέθηκαν σε 30 ενήλικες και παιδιά _ ορισμένα ηλικίας μόλις πέντε ετών _ στη Γαλλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι απαντήσεις των Μουντουρούκου ήταν σχεδόν το ίδιο ακριβείς με αυτές που έδωσαν οι γάλλοι και αμερικανοί εθελοντές. Παρ’ ότι τους έλειπε η εκπαίδευση και δεν διέθεταν καν τις αντίστοιχες λέξεις στο λεξιλόγιό τους, εμφανίστηκαν να έχουν μια ενστικτώδη αντίληψη των γραμμών και των γεωμετρικών σχημάτων.

Το εντυπωσιακό ήταν ότι οι γεωμετρικά απαίδευτοι κάτοικοι του Αμαζονίου επέδειξαν μεγαλύτερη ικανότητα αντίληψης από τους μορφωμένους δυτικούς ομολόγους τους στη νεότερη, μη Ευκλείδεια Γεωμετρία. Ηταν για παράδειγμα πιο συχνά σε θέση να διαγνώσουν ότι, αντίθετα με τους νόμους του Ευκλείδη, οι παράλληλες γραμμές στην επιφάνεια μιας σφαίρας μπορούν να τέμνονται _ κάτι το οποίο ίσχυε σε μικρότερο βαθμό για τους γάλλους και αμερικανούς εθελοντές.

Αυτό κατά τον κ. Πικά αποτελεί ένα δείγμα του ότι η γεωμετρική παιδεία μας μπορεί να μας επηρεάζει κάποιες φορές αρνητικά. «Η παιδεία της Ευκλείδειας Γεωμετρίας είναι τόσο ισχυρή ώστε θεωρούμε δεδομένο ότι θα ισχύει παντού, ακόμη και στις σφαιρικές επιφάνειες. Η μόρφωσή μας μάς ξεγελάει, κάνοντάς μας να πιστεύουμε πράγματα που δεν είναι σωστά» τόνισε.

Αναδημοσιευση Απο Βημα

Greecelands

Τα ρομπότ μιλάνε την δική τους γλώσσα,

Τα Lingodroids ανέπτυξαν δική τους γλώσσα για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους

Τα Lingodroids ανέπτυξαν το δικό τους ξεχωριστό λεξιλόγιο,

Ερευνητές στην Αυστραλία έδωσαν στα ρομπότ την ευκαιρία να αναπτύξουν δική τους γλώσσα προκειμένου να διευκολυνθούν στην πλοήγηση στον χώρο και να συννενοούνται μεταξύ τους. Τα ρομποτάκια Lingodroids τα κατάφεραν μια χαρά! Ανέπτυξαν δικό τους αυτοσχέδιο λεξιλόγιο πολύ αποτελεσματικό στη μεταξύ τους επικοινωνία.

Η ρομποτική γλώσσα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ με επικεφαλής την Ρουθ Σούλτζ κατασκεύασαν μια ομάδα ρομπότ που τα ονόμασαν Lingodroids (γλωσσο-ανδροειδή σε ελεύθερη μετάφραση). Τα ρομπότ αυτά κινούνται με ρόδες, διαθέτουν μια κάμερα, ένα αποστασιόμετρο λέιζερ και ένα σόναρ χαρτογράφησης του χώρου. Οι ερευνητές τοποθέτησαν επίσης στα ρομπότ ένα μικρόφωνο και ηχεία ώστε να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους και τα άφησαν σε έναν λαβύρινθο περιμένοντας να δουν αν και πώς θα καταφέρουν να βρουν τον δρόμο τους.

Τα Lingodroids αρχικά χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό τους χαρτογράφησαν το χώρο και στην συνέχεια σε κάθε περιοχή έδιναν ένα ξεχωριστό όνομα σχηματίζοντας λέξεις με τυχαίους συνδυασμούς συλλαβών. Για παράδειγμα, τα ρομπότ ονόμασαν το κέντρο του λαβύρινθου «jaya» και αφού συμφώνησαν γι αυτήν την ονομασία, συνέχισαν την ονοματοδοσία και στις άλλες περιοχές του χώρου με την ίδια μέθοδο δημιουργώντας έτσι στην ουσία τελικά ένα δικό τους λεξιλόγιο.

Αψογη συνεργασία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο τρόπος που αντέδρασαν τα ρομπότ μέσα στον λαβύρινθο και το πώς συνεργάστηκαν. Όταν ένα ρομπότ συναντούσε κάποιο άλλο επικοινωνούσαν και αντάλλασσαν πληροφορίες για το τι είχαν δει και ανακαλύψει στην πορεία τους. Στην συνέχεια τα ρομπότ άρχισαν να ανταλάσσουν προτάσεις για ονόματα καταλήγοντας σε μια κοινά αποδεκτή λύση.

Οταν τα νησιά ήταν νύμφες και ο Βόσπορος κοιλάδα,

Οι μύθοι γεννιόντουσαν ως «εξηγήσεις» γεωλογικών φαινομένων υποστηρίζει ο καθηγητής κ. Η. Μαριολάκος

Η εποχή που, όταν οι θεοί «θύμωναν», γίνονταν σεισμοί και κατακλυσμοί, δημιουργούνταν νέες στεριές, νησιά αναδύονταν από τη θάλασσα και άλλα καταποντίζονταν χαρακτηρίζεται σήμερα απλώς μυθική, άρα στη σφαίρα της φαντασίας. Στην πραγματικότητα όμως αυτοί οι μύθοι αντανακλούσαν μεγάλα φυσικογεωλογικά γεγονότα, που διασώθηκαν έτσι στο πέρασμα χιλιετιών. Αυτός είναι και ο λόγος που ο καθηγητής Γεωλογίας κ. Ηλίας Μαριολάκος θέτει το ζήτημα της επανεξέτασης της Προϊστορικής εποχής κάτω από τα νέα δεδομένα της γεωλογικής έρευνας.

«Θεοί, θεότητες, ήρωες, τέχνες και τεχνολογία, οικονομική δραστηριότητα, ακόμα και το πολίτευμα συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με το φυσικογεωλογικό περιβάλλον και τις μεταβολές του. Γι΄ αυτό πιστεύω ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί η γεωμυθολογική ανάλυση διαφόρων συμβάντων στη Γη και ιδιαίτερα στον δικό μας χώρο», λέει ο κ. Μαριολάκος. Αλλωστε θεωρεί ότι η βάση της ελληνικής μυθολογίας χρονολογικά πρέπει να φτάνει ως το 16.000 πριν από σήμερα!

Για το θεό Αχελώο δεν ήταν τίποτε να ξαποστείλει τις νύμφες που ζούσαν γύρω από τις εκβολές του, στη... θάλασσα _ «σε έναν άλλο τόπο» όπως λέει χαρακτηριστικά ο μύθος_ για να τις τιμωρήσει που δεν τον τιμούσαν όπως έπρεπε ενώ αντίθετα τιμούσαν άλλους θεούς. Και όντως έτσι έγινε, με αποτέλεσμα οι Εχινάδες νύμφες να γίνουν τα μικρά νησάκια, που βρίσκονται... έκτοτε στο Ιόνιο, κατά μήκος των ακτών της Αιτωλοακαρνανίας.

Ο περιγραφόμενος από τον Διόδωρο τον Σικελιώτη κατακλυσμός της Σαμοθράκης που, όπως λέει, ήταν ο αρχαιότερος από όλους και στον οποίο εμπλέκεται και ο Δάρδανος, που σύμφωνα με διάφορες εκδοχές θεωρείται ο θεμελιωτής της Τροίας ήταν πραγματικό γεγονός. Άλλωστε, η ονομασία Δαρδανέλια αλλά και η προϊστορική χώρα Δαρδανία φέρουν το όνομά του. Ο κατακλυσμός αυτός, πριν από 14.000 _ 12.500 χρόνια προέκυψε από την είσοδο της Μαύρης θάλασσας στο Αιγαίο έτσι, που η περιοχή του Βοσπόρου (πόρος βοός) από κοιλάδα που ήταν, να αποκτήσει ένα στενό θαλάσσιο πέρασμα. Αλλά και τα πολλά επίθετα του Ποσειδώνα «Ισθμιος», «Γεωσείστης», «Σεισίχθων» κ. ά. φανερώνουν μεγάλες γεωλογικές μεταβολές, όπως και οι μύθοι που σχετίζονται με τους Τιτάνες.

«Σε όλα αυτά υπάρχει ταύτιση του μύθου με γεωφυσικά γεγονότα, κι επειδή, όσο πάμε σε παλαιότερες εποχές, τόσο περισσότερο ο άνθρωπος – στην προκειμένη περίπτωση ο Homo sapiens – εξαρτάται από το περιβάλλον, τόσο η ελληνική μυθολογία είναι γεμάτη από περιγραφές τέτοιων φαινομένων, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο πολιτισμικό γίγνεσθαι των προϊστορικών ανθρώπων», λέει ο Μαριολάκος, που ανέπτυξε το βράδυ της Δευτέρας το θέμα «Η παλαιότητα της Ελληνικής Μυθολογίας _ Μία Φυσικογεωλογική – Γεωμυθολογική Προσέγγιση» σε ομιλία στο Αμφιθέατρο Δρακόπουλου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός συνδέεται άμεσα με το γεωπεριβάλλον και τις μεταβολές του, κατά τα τελευταία 18.000 χρόνια κυρίως, πιστεύει ο κ. Μαριολάκος. «Στον Αιγαιακό και Περι - Αιγαιακό χώρο οι ρίζες του πολιτισμού συνδέονται όχι μόνον με τις ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες της περιοχής αλλά και με το γεωτεκτονικό δυναμικό.

Μέσα σε 12.000 χρόνια είχε αλλάξει εντελώς ολόκληρο το παράκτιο τοπίο. Οι ρίζες λοιπόν του αρχαιοελληνικού πολιτισμού συνδέονται με αυτές τις φυσικογεωλογικές μεταβολές και με το γεωδυναμικό καθεστώς που επικρατούσε στην περιοχή», λέει.

Κι επειδή, όσο η μελέτη πηγαίνει βαθύτερα στο παρελθόν, τόσο περισσότερο ο άνθρωπος – στην προκειμένη περίπτωση ο Homo sapiens – εξαρτάται από το περιβάλλον, τόσο η μυθολογία είναι γεμάτη από περιγραφές τέτοιων φαινομένων. Επομένως, όπως λέει ο κ. Μαριολάκος «Η ελληνική μυθολογία δεν είναι μόνον αποκύημα της φαντασίας των ευφάνταστων Ελλήνων αλλά υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα σε πολλούς μύθους και σε φυσικογεωλογικές διεργασίες που εξελίχθηκαν στον Περι - Αιγαιακό και Παρα - Ευξείνιο χώρο ενώ υπάρχουν αναφορές που συνδέονται με πάρα πολύ παλαιά φυσικογεωλογικά φαινόμενα και διεργασίες, δηλαδή κατά την Άνω Παλαιολιθική Εποχή».

Αναπόφευκτα όμως δημιουργούνται έτσι και πολλά εύλογα ερωτήματα, που ζητούν απάντηση: Πως είναι δυνατόν δηλαδή να διατηρήθηκαν όλοι αυτοί οι μύθοι, δηλ. η προφορική παράδοση ως την ιστορική εποχή. Σε ποια γλώσσα έγινε η προφορική μετάδοση από γενιά σε γενιά. Δηλαδή σε ποια γλώσσα μεταβιβάστηκε η φυσικογεωλογική αυτή εξέλιξη από τις γενιές της Άνω Παλαιολιθικής εποχής, της Μεσολιθικής και της Νεολιθικής εποχής, ως την εποχή του Ησιόδου και των άλλων που τα κατέγραψαν. Επιπλέον, αν οι Έλληνες έφτασαν στον ευρύτερο Αιγαιακό χώρο γύρω στο 2000 π. Χ. (ή κατ’ άλλους γύρω στο 3000 π. Χ)., σε ποια γλώσσα συνεννοηθήκαν με τους «Προέλληνες» ντόπιους. Και εν τέλει αν ήλθαν από το Βορρά (ινδογερμανική εκδοχή), γιατί δεν έφεραν μαζί τους κάποιον μύθο, που να συνδέεται με τους παγετώνες, και γενικότερα τα φαινόμενα που συνδέονται με το ψύχος.


Αναδημοσιευση Απο Βημα

Greecelands

Αγκίστρι, σε απόσταση βολής,


Πεύκα, αμμουδερές παραλίες, κρυστάλλινα νερά, μια ανάσα από τον Πειραιά,

Ως το 1960 το Αγκίστρι είχε ακτοπλοϊκή σύνδεση μόνο με την Αίγινα. Και αυτή με καΐκια. Τότε συνδέθηκε για πρώτη φορά με τον Πειραιά και 13 χρόνια μετά ήρθε… το φως!

Κάπως έτσι άργησαν να φτάσουν στο νησί και οι ορδές των τουριστών, καθώς μέχρι πριν από λίγα χρόνια το επισκέπτονταν μόνον οι αθεράπευτα ρομαντικοί. Οχι ότι σταμάτησαν τώρα. Απλώς το πελατολόγιο έχει διευρυνθεί.

O πλέον τουριστικός οικισμός του Αγκιστρίου είναι η Σκάλα. Την ώρα που φτάνει το καράβι (τα ιπτάμενα δελφίνια δένουν στο Μεγαλοχώρι) γίνεται πανζουρλισμός. Αυτοκίνητα, μηχανάκια και ουκ ολίγοι επιβάτες βγαίνουν με φόρα που θυμίζει απόβαση στη Νορμανδία. Λίγα λεπτά μετά θαρρείς πως… μπόρα ήταν και πέρασε. Ολοι έχουν διακτινιστεί στις ακτές του νησιού.


Η παραλία Δραγωνέρα, όπου τα πεύκα σχεδόν βουτούν στη θάλασσα, διαθέτει ένα οργανωμένο κομμάτι με ψάθινες ομπρέλες αλλά και ένα ελεύθερο κομμάτι για όσους προτιμούν να ξαπλώσουν στην πετσέτα τους
Τα Λιμενάρια από ψηλά μέσα στο καταπράσινο τοπίο
Το «ιστορικό» 12θέσιο λεωφορείο που εκτελούσε τα δρομολόγια από τη Σκάλα προς τις παραλίες έχει δώσει τη θέση του σε ένα σύγχρονο γερμανικό μοντέλο
Οι Αγιοι Ανάργυροι στη Σκάλα
Με αυτήν την πινακίδα οι επισκέπτες ενημερώνονται ότι πλησιάζουν στη Δραγωνέρα
Η παραλία της Χαλικιάδας
Λιμενάρια: Γεύμα στη δροσιά με θέα στη θάλασσα
Η πιο κοντινή παραλία για μπάνιο είναι δίπλα στο λιμάνι, μπροστά από την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων
Τα λιλιπούτεια κτίσματα του οικισμού Λιμενάρια χάνονται ανάμεσα στα πεύκα, στα κυπαρίσσια, στις ελιές και στα μποστάνια
Χταπόδια απλωμένα στον ήλιο, έξω από ταβέρνα της Σκάλας

10 φωτογραφίες


Η ευκολότερη λύση για μπάνιο, δίπλα στο λιμάνι, είναι η παραλία που απλώνεται μπροστά από την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, η οποία, έτσι όπως είναι, ολόλευκη με γαλάζιο τρούλο, θυμίζει Κυκλάδες. Η παραλία είναι αμμουδερή, με ρηχά νερά (γι’ αυτό την προτιμούν οικογένειες με λιλιπούτειους κολυμβητές) και θέα στην Αίγινα. Είναι οργανωμένη και κοντά της έχει ταβέρνες, καφετέριες αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία για εκείνους που κινδυνεύουν να χάσουν το καράβι απολαμβάνοντας τη θάλασσα.Εναλλακτική λύση στην πολυκοσμία της Σκάλας αποτελεί η Χαλικιάδα. Ενας τσιμεντόδρομος, που αρχίζει σχεδόν στην είσοδο της προβλήτας των πλοίων, οδηγεί στη συνοικία Σκληρή (όπου επίσης υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία). Σύντομα ο τσιμεντόδρομος αυτός μετατρέπεται σε στενό μονοπάτι το οποίο ελίσσεται ανάμεσα στα πεύκα. Κάποιοι στρίβουν αριστερά για να βουτήξουν στις βραχώδεις ακτές. Αλλοι συνεχίζουν ευθεία απολαμβάνοντας το τοπίο. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που επιλέγουν να στήσουν τα μικρά… εξοχικά τους στη σκιά των πεύκων.

Αξίζει να περπατήσετε ως το τέλος της διαδρομής. Μόλις βγείτε από το δασάκι, θα φτάσετε στο χείλος ενός γκρεμού! Από κάτω απλώνεται η βοτσαλωτή παραλία της Χαλικιάδας με φόντο έναν απόκρημνο τεράστιο βράχο που ανάλογα με τη θέση του ήλιου προσφέρει τη σκιά του στους κολυμβητές. Εδώ θα έρθετε ούτως ή άλλως αν έχετε ξεχάσει το μαγιό σας, καθώς η παραλία είναι φιλική προς τους γυμνιστές. Χρειάζεται προσοχή τόσο στο κατηφορικό μονοπάτι όσο και στα νερά τα οποία βαθαίνουν απότομα.


Για να ανακαλύψετε περισσότερες ομορφιές του νησιού πρέπει να επιστρέψετε στη Σκάλα απ’ όπου, όσοι δεν έχουν δικό τους μεταφορικό μέσο, παίρνουν το λεωφορείο για τις καλύτερες παραλίες. Λίγα χρόνια πριν, το δρομολόγιο εκτελούσε ένα 12θέσιο λεωφορείο που έμοιαζε να έχει αποδράσει από παλιά ελληνική ταινία. Οι ανάγκες του νησιού όμως και η αύξηση του τουρισμού έβγαλαν το λεωφορείο στη σύνταξη (ίσως το δείτε παρκαρισμένο σε ένα χωράφι έξω από το Μεγαλοχώρι).

Το σύγχρονο, γερμανικό λεωφορείο καλύπτει σε μικρό χρόνο την απόσταση από τη Σκάλα ως το Μεγαλοχώρι (ή Μύλοι) που είναι και η πρωτεύουσα του νησιού. Στο λιμάνι του δένουν τα ιπτάμενα δελφίνια και τα σκάφη. Την ημέρα είναι γαλήνιο αλλά το βράδυ έχει έντονη ζωή, καθώς εδώ βρίσκονται τα μεγαλύτερα κλαμπ. Ο οικισμός κρύβει στην καρδιά του ένα μικρό αλλά πανέμορφο παραδοσιακό κομμάτι που προκαλεί για περπάτημα στα πλακόστρωτα σοκάκια, τα οποία ελίσσονται ανάμεσα στα παλιά σπίτια. Αφετηρία για την περιήγησή σας μπορεί να αποτελέσει η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής.

Από το Μεγαλοχώρι ξεκινά μια εκπληκτική διαδρομή με φόντο τα πεύκα που σχεδόν βουτούν στη θάλασσα. Λίγα χιλιόμετρα δρόμος και θα φτάσετε σε μια περιοχή έντονης θετικής ενέργειας, στην παραλία Δραγωνέρα (ή Δραγουνέρα). Εδώ λατρεύουν να έρχονται οι νεαροί επισκέπτες αλλά και οι backpackers που στήνουν σκηνές κάτω από τα πεύκα. Το μπαράκι στην άκρη της παραλίας προσφέρει τις απαραίτητες προμήθειες συνοδεία μουσικής. Υπάρχει ένα οργανωμένο κομμάτι με ψάθινες ομπρέλες αλλά και ένα σημείο όπου μπορείτε άνετα να ξαπλώσετε σε μια πετσέτα απολαμβάνοντας τη θέα στις ακτές της Πελοποννήσου.


Δύσκολα θα φύγετε από εδώ. Αν το κάνετε, όμως, συνεχίστε προς τα Λιμενάρια, έναν πανέμορφο, λιλιπούτειο οικισμό που μοιάζει να ξεφυτρώνει ανάμεσα στα πεύκα, στα μεγάλα κυπαρίσσια, στις ελιές και στα μποστάνια. Τα σπίτια του είναι λιγοστά. Οι ντόπιοι μετριούνται στα δάχτυλα. Απέναντι από την εκκλησία της Αγίας Κυριακής είναι η ταβέρνα του Τάσου Τζάνου αλλά και το εργαστήρι μιας από τις τελευταίες – αν όχι της τελευταίας – υφάντρας του νησιού. Πλέον, η Κατερίνα Τζάνου χάνεται ολοένα και λιγότερο ανάμεσα στις πολύχρωμες κλωστές, πίσω από τον παλιό, ξύλινο, αργαλειό της. Η τέχνη που έμαθε μικρή την έχει κουράσει και μετά δυσκολίας δέχεται να καθήσει έστω και για τις ανάγκες μιας φωτογράφισης.

Πίσω από την ταβέρνα ένας τσιμεντόδρομος οδηγεί στην παραλία Μαρίζα (υπάρχει πινακίδα), με τις βραχώδεις ακτές να προκαλούν για εντυπωσιακές βουτιές. Υπάρχει όμως ακόμη μία παραλία-πρόκληση που δεν πρέπει να χάσετε με τίποτε. Τη λένε Απόνησσο και σε αυτή θα φτάσετε μόνο με δικό σας μέσο, καθώς το καινούργιο λεωφορείο δεν… χωράει να περάσει από τα στενά στα Λιμενάρια. Ο συνδυασμός των χρωμάτων είναι μοναδικός: σκούρο πράσινο στα πεύκα, ανοιχτό και έντονο πράσινο στα ρηχά και στο βάθος το γαλάζιο της θάλασσας και το μπλε του ουρανού. Ενας επίγειος παράδεισος.

Δεν είναι οργανωμένη, αφού δεν υπάρχει αμμουδιά παρά μόνο λεία βράχια για ηλιοθεραπεία ή ξεκούραση κάτω από τα πεύκα. Στον φυσικό της όρμο αγκυροβολούν μικρά και μεγάλα σκάφη, ενώ τα ψαροκάικα δένουν στο μικρό λιμάνι.

Στο Αγκίστρι θα κολυμπήσετε και θα περπατήσετε πολύ. Χωρίς μεγάλα υψόμετρα, δεν έχει απότομες ανηφόρες, οπότε μπορείτε να κάνετε και ποδηλασία. Οσοι αναζητούν κάτι διαφορετικό μπορούν να επιλέξουν την ιππασία . Αφού εξερευνήσετε τις παραλίες, ένας όμορφος περίπατος μπορεί να γίνει στο Μετόχι, ένα χωριό μακριά από τα φώτα της τουριστικής διασημότητας, κρυμμένο στα πεύκα μιας καταπράσινης πλαγιάς. Οι ντόπιοι λένε ότι εδώ είναι το πιο δροσερό σημείο του νησιού.

ΠΟΥ NΑ ΜΕΙΝΕΤΕ
Στη Σκληρή το ξενοδοχείο «Κεκρυφάλεια» (έτσι ονομαζόταν το νησί κατά τον Ομηρο) βρίσκεται σε εξαιρετική θέση με ωραία θέα στη θάλασσα και στην Αίγινα . Στην ίδια περιοχή θα βρείτε το «Σπίτι της Ρόζυς» το οποίο διαθέτει δωρεάν ποδήλατα στους ενοίκους. Στη Σκάλα θα βρείτε, μεταξύ άλλων, τα ξενοδοχεία «Aquarius Village» «Αλεξάνδρα» , «Ακταίον 2»

ΠΟΥ (ΚΑΙ ΤΙ) NΑ ΦΑΤΕ
Η Αλκυώνη στη Σκληρή  έχει ως κυρίως πιάτο τη… θέα στον Σαρωνικό και στην Αίγινα. Απολαύστε τη δοκιμάζοντας πεντανόστιμα μαγειρευτά αλλά και ψητά στον χτιστό φούρνο. Στη Σκάλα πιάτα με θαλασσινά προσφέρει το Αγκίστρι , ενώ όμορφα μαγειρευτά έχει ο Γαλαξίας.

Στην Απόνησσο το ομώνυμο ταβερνάκι  έχει τραπεζάκια επάνω στο κύμα με θέα στο μικρό λιμάνι και στην πανέμορφη παραλία. Αστακοί από τη βιτρίνα, φρέσκα ψάρια από τα καΐκια, μύδια και όστρακα περιλαμβάνονται στο μενού. Στο Μεγαλοχώρι δοκιμάστε αστακομακαρονάδα στο Μανδράκι

Αναδημοσιευση Απο Βημα

Greecelands

O Liam Gallagher γυρίζει ταινία για τους Beatles,


Την παραγωγή ταινίας για τα Σκαθάρια έχει αναλάβει ο Liam Gallagher. Έμπνευσή του είναι το βιβλίο "The Longest Cocktail Party: An Insider's Diary Of The Beatles, Their Million Dollar Apple Empire And Its Wild Rise And Fall" του Richard DiLellο το οποίο θέλει να δει στη μεγάλη οθόνη. Για τον ρόλο του Derek Taylor, υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων των Beatles, θέλει συγκεκριμένα τον Johnny Depp.

"Ο Derek Taylor ήταν φοβερός τυπάς. Επιπέδου Lennon! Το σενάριο είναι έτοιμο και είμαι σίγουρος ότι θα τρελάνει τον κόσμο! Περιμένω να μάθω πότε θα διαλέξουμε ηθοποιούς. Θέλω τον Johnny Depp να υποδυθεί τον Derek Taylor. Είναι ρόλος κομμένος και ραμμένος γι' αυτόν!" είπε ο Liam.

Αναδημοσιευση Απο Βillboard

Greecelands

Η οικογένεια Ρουβά στη Σπιναλόγκα,

Οι πρώτες διακοπές της οικογένειας Ρουβά

Η Κάτια Ζυγούλη με εμφανή τα σημάδια της δεύτερης εγκυμοσύνης της, έκανε   τα πρώτα της μπάνια και διασκέδασε με την κόρη της Αναστασία από την   περασμένη Παρασκευή που έφτασε στο νησί.

Ο Σάκης, λόγω των επαγγελματικών του υποχρεώσεων στο Thalassa People's Stage, βρέθηκε δίπλα στην οικογένεια του την Κυριακή.

Ο φωτογραφικός φακός του περιοδικού ΟΚ! εντόπισε την οικογένεια του να   απολαμβάνει τα παιχνίδια στην πισίνα του πολυτελούς ξενοδοχειακού   συγκροτήματος.
Το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Σάκης μαζί με την Κάτια, την Αναστασία και   τους στενούς τους φίλους αναχώρησαν για την παραλία του Μιραμπέλο. Αν   και δεν έκαναν μπάνιο, απήλαυσαν μία μοναδική εκδρομή στη Σπιναλόγκα.
Ο τραγουδιστής, μάλιστα, την ημέρα που προβαλλόταν το τελευταίο   επεισόδιο της τηλεοπτικής σειρά "Το Νησί", ανέβασε στο twitter του   φωτογραφίες από τη Σπιναλόγκα, γράφοντας ότι έζησε μία από τις πιο   συγκλονιστικές εμπειρίες της ζωής του.Το ζευγάρι έδειχνε, πέντε μήνες πριν από τον ερχομό του δεύτερου παιδιού   του, πιο ευτυχισμένο από ποτέ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζουν   και το γάμο τους, ο οποίος λέγεται ότι θα πραγματοποιηθεί μέσα στον   Ιούνιο.

Αναδημοσιευση Απο RealGr
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory