Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011

Οι δεινόσαυροι ΔΕΝ χάθηκαν από πτώση κομήτη


Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι δεινόσαυροι ΔΕΝ εξαφανίστηκαν από τη Γη εξαιτίας κάποιου κομήτη, αλλά από το ξαφνικό κρύο!

Μια σειρά από διάφορες περιβαλλοντικές αλλαγές, που σημειώθηκε πριν 137 εκατομμύρια χρόνια στο πλανήτη Γη, αρχής γενομένης της πτώσης της θερμοκρασίας στη θάλασσα, προκάλεσαν πρόωρο μαζικό θάνατο στο είδος.

Ο Gregory Price, από το πανεπιστήμιο Plymouth , ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας αυτής , δήλωσε : "Οι δεινόσαυροι δεν άντεξαν να ζουν σε ένα περιβάλλον τόσο παγωμένο, όταν το θερμό το κλίμα μετατράπηκε σε εξαιρετικά κρύο. Πιθανών οι δεινόσαυροι ήταν ψυχρόαιμα πλάσματα και χρειάζονταν ζεστασιά για να επιβιώσουν. Καθώς λοιπόν είχαν συνηθίσει να ζουν σε ζεστό περιβάλλον, δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και πέθαναν."

Αν δεχτούμε την άποψη αυτή, τότε ένα από τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι γιατί οι δεινόσαυροι δεν μετακινήθηκαν προς πιο θερμές περιοχές.

«Προφανώς δεν βρίσκονταν σε θέση να μεταναστεύσουν προκειμένου να ανακαλύψουν ένα μέρος που θα μπορούσαν μέσα σε αυτό να αναπτυχθούν. Απεβίωσαν σταδιακά. Να σημειώσουμε πως η πτώση επήλθε εξαιτίας υψηλού επιπέδου CO2 που υπήρχε στην ατμόσφαιρα και ουσιαστικά τολμώ να πω πως "έπνιξε" τα σπονδυλωτά ζώα που κυριάρχησαν στο οικοσύστημα», απαντούν οι επικεφαλής της έρευνας.

«Το ανησυχητικό είναι», πρόσθεσαν, «ότι η δραματική αλλαγή των καιρικών συνθηκών που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους πριν από εκατομμύρια χρόνια, παρουσιάζει ομοιότητες με αυτό που σήμερα αποκαλούμε "κλιματική αλλαγή"»!

Και το ερώτημα είναι, αν δεν τα κατάφεραν οι σκληροτράχηλοι δεινόσαυροι, πόσες πιθανότητες έχουμε να τα καταφέρουμε εμείς, σε περίπτωση επιδείνωσης των ατμοσφαιρικών και καιρικών συνθηκών;
Πηγή: Pyles.tv
sourta-ferta

Αρσενικά με σπορ αυτοκίνητο “ακατάλληλοι” για δέσμευση


Ακόμα μία απόδειξη ότι οι γυναίκες δεν ξέρουν τι θέλουν… Μπορεί να τους αρέσουν οι άνδρες με εντυπωσιακά, σπορ αυτοκίνητα, αλλά δεν τους θεωρούν κατάλληλους για μόνιμη σχέση και γάμο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Τέξας και τη Μινεσότα επιστράτευσαν σχεδόν 1.000 εθελοντές για να διαπιστώσουν τι μηνύματα στέλνουν διάφορες συμπεριφορές. Αν και οι άντρες χρησιμοποιούσαν τα είδη πολυτελείας ως μήνυμα πρόσκαιρης σχέσης, οι γυναίκες δεν επένδυαν σε ακριβά είδη για να προσελκύσουν τους άντρες.

Επιπλέον, ενώ οι γυναίκες έβρισκαν πιο ελκυστικό έναν άντρα που οδηγούσε ένα ακριβό, εντυπωσιακό σπορ αυτοκίνητο, είχαν πλήρη επίγνωση ότι η επιλογή του πιθανότατα είχε γίνει για να τις «ρίξει» - και έτσι τον θεωρούσαν λιγότερο ελκυστικό ως δυνητικό υποψήφιο για κάτι πιο σοβαρό και μόνιμο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι άντρες που επιδεικνύουν ακριβά είδη, όπως τα αυτοκίνητά τους, για να προσελκύσουν ερωτικούς συντρόφους, είναι σαν τα αρσενικά παγώνια που τεντώνουν την ουρά τους μπροστά στα θηλυκά για να ζευγαρώσουν. Και αυτό, διότι το μήνυμα από τέτοιου είδους ακριβά αντικείμενα είναι πως ενδιαφέρονται μόνο για το ζευγάρωμα, δηλαδή μια πρόσκαιρη ερωτική σχέση.
newsbomb.gr
sourta-ferta

Στο φως σπουδαίοι αρχαίοι ναοί στην Πελοπόννησο


Αποκαλύφθηκαν κατά τις τελευταίες ανασκαφικές έρευνες στην περιοχή της Αιγιαλείας.
Ούτε ένας, ούτε δύο αλλά πέντε αρχαίοι ναοί έχουν αποκαλυφθεί κατά τις τελευταίες ανασκαφικές έρευνες στην περιοχή της Αιγιαλείας επιβεβαιώνοντας την μεγάλη ανάπτυξη της περιοχής καθ΄ όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας.

Η κατασκευή των μεγάλων έργων, κυρίως του νέου αυτοκινητοδρόμου, «κρύβεται» σε αρκετές περιπτώσεις πίσω από τον εντοπισμό αρχαιοτήτων στην περιοχή, μαζί φυσικά με τις συστηματικές αρχαιολογικές ανασκαφές της ΣΤ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων, τα αποτελέσματα των πρόσφατων ερευνών της οποίας παρουσιάσθηκαν χθες το βράδυ σε ομιλία των αρχαιολόγων κ. Ανδρέα Βόρδου και δρος Ερωφίλης Κόλλια που οργανώθηκε από την Εταιρεία Επιστήμης και Πολιτισμού Αιγιαλείας στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Αιγιαλείας με θέμα: «Ελίκη, Μαμουσιά, Γκραίκας, Τραπεζα Αιγίου».

Στα Αρχαϊκά και τα Κλασικά χρόνια χρονολογούνται τα ιερά που έχουν έρθει στο φως και το κυριότερο εξ αυτών βρέθηκε στο πλάτωμα της Τραπεζάς Αιγίου, σε μία θέση η οποία κατά τους αρχαιολόγους ταυτίζεται πιθανότατα με τις αρχαίες Ρύπες, που ήταν μία από τις δώδεκα πόλεις της Αχαϊκής Συμπολιτείας.

Πρόκειται για έναν εκατόμπεδο ναό του τέλους των αρχαϊκών χρόνων (τέλη 6ου π. Χ αιώνα), ο οποίος εντοπίσθηκε στον οικιστικό πυρήνα της αρχαίας πόλης και από τις ανασκαφές ήρθαν στο φως τα γλυπτά που κοσμούσαν τα δύο αετώματά του. Και παρ΄ ότι στην ουσία πρόκειται για θραύσματα των γλυπτών, ο μεγάλος αριθμός τους _ ξεπερνούν τα 350 _ και κυρίως ο χαρακτήρας τους αφού είναι κεφαλές, κορμοί και άκρα ανθρώπινων μορφών, κεφαλές και σκέλη αλόγων οδηγούν στην ανασύνθεση του γλυπτού διάκοσμου του ναού στον οποίο απεικονίζεται μία σκηνή μυθολογικής μάχης. Ηδη μάλιστα τα γλυπτά της Τραπεζάς συγκαταλέγονται στα σπάνια παραδείγματα της πώρινης αρχιτεκτονικής γλυπτικής από αυτήν την εποχή ενώ παράλληλα όμως, έχουν αποκαλυφθεί και πολλά αρχιτεκτονικά μέλη του ναού ως και την κεράμωσή του.

Στη σημερινή Μαμουσιά εξάλλου, που ταυτίζεται με την αρχαία Κερύνεια πραγματοποιείται συστηματική ανασκαφή σε ιερό της Αρχαϊκής-Κλασικής εποχής, όπου έχουν εντοπισθεί τα κατάλοιπα ενός μεγάλου δωρικού ναού του 6ου π.Χ. αιώνα αλλά και ενός μικρότερου, που χρονολογείται στον 4ο π.Χ. Εδώ τα σημαντικότερα ευρήματα της ανασκαφής είναι τα θραύσματα των μαρμάρινων αγαλμάτων (αρχές του 5ου π.Χ. αιώνα ) που κοσμούσαν τα αετώματα του μεγάλου ναού. Νότια όμως της σημερινής Κερύνειας εντοπίστηκε και ένας εκτεταμένος οικισμός που χρονολογείται στην Πρωτοελλαδική εποχή (2700-1900 π.Χ.) και περιλαμβάνει πυκνά δομημένα κτίσματα σε έκταση μεγαλύτερη των 50 στρεμμάτων ενώ στους πρόποδες του μυκηναϊκού νεκροταφείου με θαλαμοειδείς τάφους που έχουν βρεθεί στο λόφο Καλλιθέα ή Ψωριαρού στα Νικολέικα ανασκάπτεται τώρα ένας οικισμός της Μυκηναϊκής εποχής, που θεωρείται ότι ήταν η μυκηναϊκή Ελίκη.

Τέλος, έναν ακόμη ναό αψιδωτό, που χρονολογείται στη Γεωμετρική εποχή (8ος π.Χ. αιώνας) ανασκάπτουν Νικολέικα οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι θεωρούν ότι πιθανώς να ταυτίζεται με τον περίφημο ναό του Ελικώνιου Ποσειδώνα, που αναφέρει ο Όμηρος και άλλοι αρχαίοι συγγραφείς. Πρόκειται για ένα μνημείο που ανήκει στην επικράτεια της αρχαίας Ελίκης
ΒΗΜΑ
sourta-ferta

«Χρυσή ηλικία» τα 45 για να φροντίσει κανείς την υγεία του


Ενας στους τρεις Βρετανούς εγκαταλείπουν το αλκοόλ σε αυτή την ηλικία.
Αρκετοί 45άρηδες εγκαταλείπουν τη σωματική άσκηση και βλέπουν την περιφέρεια της μέσης τους να μεγαλώνει. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν επιθυμούν να έχουν καλή φυσική κατάσταση. Μελέτη η οποία διεξήχθη πρόσφατα στη Βρετανία έδειξε ότι τα 45 είναι η κατεξοχήν «χρυσή ηλικία» για να φροντίσει κανείς την υγεία του. Κι αυτό διότι αρκετοί και αρκετές παίρνουν την μεγάλη απόφαση: εγκαταλείπουν ή τέλος πάντων επιχειρούν για πρώτη φορά στα σοβαρά να ελέγξουν τις κακές τους συνήθειες ώστε να επιβραδύνουν τις συνέπειες από το πέρασμα του χρόνου.

Στη Βρετανία ένας στους τρεις άνδρες και γυναίκες γύρω στα 45 επιλέγει να περιορίσει το αλκοόλ στις τρεις ή και λιγότερες φορές την εβδομάδα. Ανάλογο ποσοστό αποφεύγει τα επεξεργασμένα τρόφιμα που συνδέονται με καρκινογενέσεις ή καρδιοπάθειες, όπως αρκετά τυποποιημένα αλλαντικά, ενώ οι οκτώ στους 10 αρχίζουν να καταναλώνουν περισσότερα φρο΄τυα και λαχανικά.

Εννιά στους 10 βρετανούς αυτής της ηλικίας είναι μη καπνιστές, σε σύγκριση με τα τρία τέταρτα των ατόμων κάτω των 45 ετών. Σχεδόν το 40% υποστηρίζει ότι «ποτέ δεν καταναλώνει υπερβολικές ποσότητες τροφής ή αλκοόλ τα σαββατοκύριακα», αν και αυτός είναι ένας κανόνας τον οποίο τηρεί μόνο ένας στους έξι νέους.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι η ηλικία των 45 είναι συνδεδεμένη με μια πρώτη ανησυχητική κατάπτωση της υγείας. Το ένα τρίτο των 45άρηδων αναφέρει ότι υποφέρει από πόνους στις αρθρώσεις, το ένα πέμπτο έχει υψηλή πίεση.

Ταυτοχρόνως, παρατηρήθηκε μια σημαντική αύξηση νοσημάτων, όπως καρδιακά προβλήματα, άνοια και εγκεφαλικά. Έτσι, οι περίπου μισοί 45αρηδες ανησυχούν ιδιαίτερα για την κατάσταση της υγείας τους.

Σχεδόν έξι στα 10 άτομα που ανήκουν σε αυτή την ηλικία αναθεώρησαν τις επιλογές τους, αφού αντιμετώπισαν επιπλοκές στην υγεία τους, ενώ τέσσερις στους 10 επανεκτίμησαν την αξία της υγείας τους, κατόπιν αρρώστιας ενός συγγενικού ατόμου. Άλλα προβλήματα που αντιμετώπισαν είναι τα κακά αποτελέσματα σε ιατρικές εξετάσεις ή αρνητικά σχόλια για την εμφάνιση τους.

Το επίπεδο ανησυχίας ήταν αυξημένο στα άτομα άνω των 45 σε σχέση με τα άτομα άνω των 55 ετών, ενώ όσοι πλησιάζουν στη σύνταξη συχνά υιοθετούν μια παθητική στάση ως προς την κατάσταση της υγείας τους - ίσως γιατί έχουν μάθει να ζουν με τον δικό τους τρόπο ή γιατί θεωρούν ότι έχουν αποφύγει τα προβλήματα που εμφανίζονται συνήθως στην αρχή της μέσης ηλικίας.

«Όπως οι 20αρηδες δεν ανησυχούν για τη σύνταξή τους, έτσικαι οι 45άρηδες είναι ελαστικοί με την υγεία τους. Αασθένειες όπως το εγκεφαλικό και τα καρδιακά προβλήματα μοιάζουν μακρινές, ωστόσο, μόλις αγγίξουμε τα 40, αυτά τα προβλήματα γίνονται όλο και πιο αληθινά» λέει η παθολόγος Μέρι Σέλμπι, η οποία συνέβαλε στην ανάλυση της έρευνας.
ΒΗΜΑ
sourta-ferta

Ο Συνήγορος του Φοιτητή


Οι φοιτητές συχνά αντιμετωπίσουν προβλήματα στη σχέση τους με το Πανεπιστήμιο.

Ήδη από το 2006 έχει συσταθεί ο «Συνήγορος του Φοιτητή». Μέσω αυτού του θεσμικού οργάνου οι φοιτητές απευθύνονται στη Νομική Επιτροπή του Πανεπιστημίου τους, τα μέλη της οποίας είναι καθηγητές της Νομικής Σχολής και τους παρέχεται νομική κάλυψη. Έτσι, εξετάζονται τα αιτήματά τους και βρίσκουν λύσεις σε προβλήματα που έχουν με τις ακαδημαϊκές και διοικητικές υπηρεσίες.

Αν υπάρχει καταγγελία -ακόμη και υποψία- για αδικία σε βάρος των φοιτητών ο Συνήγορος παρεμβαίνει αποφασιστικά για να δώσει λύση και να αποκαταστήσει αδικίες. Παράλληλα, διευκολύνονται στο να έρθουν σε επαφή με τους καθηγητές τους και με τις υπηρεσίες της διοίκησης. Οι καθηγητές άλλωστε, πρέπει να έχουν άμεση επαφή με τους φοιτητές τους, να τους καθοδηγούν σε επιστημονικό επίπεδο. Επιπλέον, μέσω του «Συνηγόρου του Φοιτητή» εξετάζονται αναφορές και καταγγελίες που αφορούν παραβίαση διατάξεων και κανόνων της Πανεπιστημιακής νομοθεσίας και δεοντολογίας. Τέλος, οι φοιτητές μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους ως μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας.
sourta-ferta

...ΟΙ ΑΦΕΝΤΡΕΣ ΤΗΣ ..ΦΥΛΑΚΗΣ...

Δύο γυναίκες δεσμοφύλακες συμμετείχαν σε "κυκλικά" ερωτικά παιχνίδια εναλλάσσοντας ερωτικούς συντρόφους. Επιδίδονταν σε σεξουαλικά όργια με τους κρατούμενους της φυλακής!!
Σε διαθεσιμότητα έθεσαν οι αρχές των φυλάκων του Isle of Wight δυο γυναίκες δεσμοφύλακες μετά από καταγγελία για σεξουαλικές σχέσεις με τροφίμους των φυλάκων.
Σύμφωνα με τις κατηγορίες η μια από αυτές, μητέρα ανήλικου παιδιού, είχε συνεχείς σεξουαλικές επαφές  με ένα κατάδικο στο ίδιο της το σπίτι τις μέρες που αυτός βρισκόταν έξω με άδεια από το  σωφρονιστικό κατάστημα.
 
 

Στέβια το φυτό της χιλιετίας!!
Τι είναι η στέβια ?
Η στέβια (Stevia rebaudiana bertoni) είναι σήμερα, το πιο πολυσυζητημένο φυτό σε παγκόσμια κλίμακα, που απασχολεί τον διεθνή έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και το διαδίκτυο, που προκαλεί ραγδαίες ανακατατάξεις στην αγορά γλυκαντικών και ζάχαρης και δίκαια χαρακτηρίζεται σαν το «μαγικό φυτό της νέας χιλιετίας». Οι λόγοι για τους οποίους γίνεται ευρεία συζήτηση και απασχολεί τους διεθνείς Ιατρικούς, Εμπορικούς, Επιχειρηματικούς , αλλά και τους Γεωπονικούς κύκλους, είναι οι θαυμαστές φυσικές ιδιότητες της.
Είναι ένα ισχυρό γλυκαντικό της φύσης, 300 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη, αλλά χωρίς καθόλου θερμίδες και είναι ασφαλές για την ανθρώπινη υγεία, χωρίς ενδείξεις ανεπιθύμητης δράσης στον ανθρώπινο οργανισμό. Η Στέβια χαρακτηρίστηκε από τον Bertoni «σαν θαυματουργό και μαγικό φυτό» εξαιτίας των πολλών ευεργετικών ιδιοτήτων της για την Υγεία: Έχει θαυμάσιες αντιδιαβητικές, αντιυπογλυκαιμικές, αντιυπερτασικές, αντισηπτικές, επουλωτικές, αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και προστατεύει από τους ιούς και από ιογενείς καρκίνους, αλλά

και από βλάβες του DNA. Επίσης έχει αντιγηραντική δράση στο δέρμα, ωφελεί στην υγιεινή του στόματος, προστατεύει από την candita (άφθα), την ουλίτιδα και έχει προληπτική δράση κατά της πλάκας και της τερηδόνας των δοντιών. Γενικά συμβάλλει στην υγιεινή διατροφή και στην αντιμετώπιση διαφόρων διατροφικών προβλημάτων, όπως η παχυσαρκία, ο σακχαροδιαβήτης και η υπογλυκαιμία, αλλά και προληπτικά για την πρόληψη των ανεπιθύμητων παρενεργειών της υπερκατανάλωσης της ζάχαρης.
Για όλους αυτούς τους λόγους η Στέβια προβάλλει σήμερα σαν ισχυρός ανταγωνιστής των άλλων φυσικών και τεχνητών γλυκαντικών ουσιών (όπως της Ασπαρτάμης), τις οποίες αναμένεται βάσιμα ότι θα τις εκτοπίσει, αλλά προβάλλει ακόμη και σαν ανταγωνιστής της ίδιας της Ζάχαρης, από την οποία αναμένεται ότι θα αποσπάσει ένα μεγάλο μερίδιο αγοράς, σαν φυσικό γλυκαντικό χωρίς θερμίδες.Διαβάστε περισσότερα http://ektiesthisi.blogspot.com/2011/05/blog-post_4917.html#ixzz1PuPc3T4I

Ecosexuality


Της Βάλιας Μπαζού.
Οι τελευταίες λέξεις της μόδας είναι το ecosex, οι ecosexuals, η sexecology, η ecosexuality και το σημείο E. Και επειδή ζούμε μεγάλες στιγμές με το νέο «κίνημα» να μας χτυπάει την πόρτα, το «Π» αποφάσισε, τώρα που όλοι «πρασίνισαν» και ήρθαν τα «πράσινα» πάνω- κάτω, να συμβάλλει στον αγώνα για την πράσινη ανάπτυξη (και το sex), παρουσιάζοντας τις νέες τάσεις στον τομέα της οικολογίας.

Το μανιφέστο των ecosexuals, ορίζει ότι:

-Κάνουν sex με τη Γη, με ότι φυτρώνει, πετάει, κολυμπάει και γενικώς με ότι κινείται επί του πλανήτη.

- Είναι νερόφιλοι, εδαφόφιλοι, αερόφιλοι και πυρόφιλοι, χωρίς καμιά επίπτωση στο ποινικό τους μητρώο.

-Ξεδιάντροπα, όπως, οι ίδιοι λένε χαρακτηριστικά, αγκαλιάζουν τα δέντρα, κάνουν μασάζ στο έδαφος με τα πόδια τους και ψιθυρίζουν ερωτόλογα στα φυτά. Κι ακόμα, χαϊδεύουν τα βράχια, τη βρίσκουν με τους καταρράκτες, ηδονίζονται να εξερευνούν σπήλαια και σπηλιές.

-Βρήκαν και απολαμβάνουν το σημείο Ε – ξεχάστε το G- και είναι «πολύ βρώμικοι» (στο sex).

Οι ecosex ακτιβιστές, όπως αυτοαποκαλούνται, είναι αποφασισμένοι να σώσουν τα βουνά, τα ύδατα και τους ουρανούς.
sourta-ferta

Πρώτη Μέρα του Καλοκαιριού!

2 Πρώτη Μέρα του Καλοκαιριού!! Kαλό Καλοκαίρι!


Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού 21 Ιουνίου: Καλό καλοκαίρι!

Πρώτη μέρα του Καλοκαιριού σήμερα 21 Ιουνίου 2011 και η Google αφιερώνει στην ημέρα αυτή το σήμα της με ένα Doodle από τον Takashi Murakami 2011.
Ο γίγαντας της τεχνολογίας ζήτησε Ιάπωνα καλλιτέχνη Takashi Murakami για την παραγωγή του ειδικού Doodle να αφιερώσει την εξαιρετική ημέρα. Η πρώτη ημέρα του καλοκαιριού είναι η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου για το βόρειο ημισφαίριο
Ο Ιάπωνα καλλιτέχνης Takashi Murakami ανέλαβε την παραγωγή της τελευταίας σειράς των Google doodles.
Η Google αποφάσισε να πάει απλά για να σηματοδοτήσει θερινό ηλιοστάσιο. Το τρίτο γράμμα του λογότυπου - «Ο» έχει αντικατασταθεί από την εικόνα του Ήλιου και το ειδικό αυτό λογότυπο εμφανίζεται στις χώρες στο βόρειο ημισφαίριο.
Τα πολύχρωμα καρτούν, με τίτλο Η πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, απεικονίζουν εκρήξεις ...
λουλουδιών γύρω από κεφαλάκια με ανοικτό στόμα χαρακτηριστικό του ιαπωνικού στυλ.

Δύο φορές το χρόνο η διάρκεια της ημέρας είναι ίση με τη διάρκεια της νύχτας, σε όλη τη Γη.

Πρόκειται για ένα περιοδικό φαινόμενο που συμβαίνει για όλες τις περιοχές του πλανήτη μας. Τις ημερομηνίες που συμβαίνει τις ονομάζουμε ισημερίες και τις διακρίνουμε σε χειμερινή και εαρινή ισημερία.
Το θερινό ηλιοστάσιο αποτελούσε πολύ σημαντικό γεγονός για το ανθρώπινο γένος μέχρι σχετικά πρόσφατα. Σήμερα λοιπόν γιορτάζουμε το θερινό Ηλιοστάσιο και με την λέξη ηλιοστάσιο ονομάζουμε η χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης εμφανίζεται στραμμένος όσο περισσότερο προς ή μακριά από τον Ήλιο συμβαίνει κατά την ετήσια τροχιά της Γης γύρω από αυτόν.
Η λέξη προέρχεται από το «ήλιος» και το «στέκομαι»/«στάση» ... επειδή κοντά στα ηλιοστάσια (λίγες ημέρες πριν ή μετά) ο Ήλιος φαίνεται να επιβραδύνει τη φαινομενική κίνησή του προς τα βόρεια ή προς τα νότια (κίνηση στην απόκλιση), μέχρι που την ημέρα του ηλιοστασίου αυτή η κίνηση μηδενίζεται και αντιστρέφεται.


Διαβάστε περισσότερα http://ektiesthisi.blogspot.com/2011/06/blog-post_21.html#ixzz1PuOlK4Tk

Η Μαρινέλλα περιοδεύει,


Ξεκινά από την Ξάνθη και από τα πρώτα της βήματα στη ζωή και στο σανίδι

Από την Ξάνθη ξεκινά την προσεχή Δευτέρα, 20 Ιονίου, η περιοδεία του μιούζικαλ με τη Μαρινέλλα, μετά από την αθηναϊκή επιτυχημένη της πορεία στο Παλλάς αλλά και τις παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη.

Ξεκινώντας από τα πρώτα χρόνια της ζωής της και καλύπτοντας άλλοτε άμεσα κι άλλοτε με νύξεις τη ζωή και κυρίως την καλλιτεχνική της πορείας, το έργο που σκηνοθετεί ο Σταμάτης Φασουλής, είναι γεμάτο μουσική και τραγούδια. Πάνω στο κείμενο των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου, πλέκεται μια ιστορία με ηρωίδα τη Μαρινέλλα αλλά και δύο φανταστικές γυναίκες, την Ειρήνη και τη Μαρία. Ετσι ανάμεσα στο αληθινό και το φανταστικό μπλέκεται η ιστορία του «Μαρινέλλα Το Μιούζικαλ».

Επιστρέφει η Madonna στην δισκογραφία,


Η «βασίλισσα της ποπ» Madonna μπαίνει ξανά στο στούντιο μετά από απουσία περίπου τριών χρόνων και θα ξεκινήσει δουλειά πάνω στο επόμενο της album μέσα στον Ιούλιο. Αυτό επιβεβαίωσε ο manager της, Guy Oseary. O manager της Madonna αποκάλυψε την είδηση, ανεβάζοντας μήνυμα στο Twitter που έλεγε απλά: «Η Madonna μπαίνει στο studio τον επόμενο μήνα, για να ξεκινήσει δουλειά πάνω στο επόμενο της album». Σε ερωτήσεις που ακολούθησαν στην σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, συμπλήρωσε συνοπτικά: «Έχει μια ενδιαφέρουσα μουσική ιδέα και θέλει να την δουλέψει μαζί με την ομάδα των παραγωγών της».

Αναδημοσιευση Απο Tv Nea


Greecelands

Εγγραφή δίσκων συμπεριλαμβανομένων των Blu-Ray, 7Burn V20, ΑΕΤΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ,


To 7Burn Free Burning Software (SevenBurn) έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σωστά στα Windows ® 7 μέσω του IMAPIv2 που δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε υποστήριξη για τη εγγραφή δίσκων συμπεριλαμβανομένων των Blu-Ray. Το IMAPI2 δεν υποστηρίζεται σε παλιά συστήματα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να εγκαταστήσετε αυτήν την ενημερωμένη έκδοση: href="http://support.microsoft.com/kb/KB932716 7Burn Εκτός από την εγγραφή οποιουδήποτε αρχείου σε οποιοδήποτε μέσο έχει ένα εργαλείο για τη δημιουργία και το γράψιμο αρχείων εικόνας σε διάφορες μορφές και υποστηρίζει την διαγραφή RW δίσκων.
Ο πλήρης κατάλογος των εγγράψιμων δίσκων: CD-R, CD-RW, DVD ROM, DVD-RDVD-RAM, DVD + R, DVD + RW, DVD + R διπλής στρώσης, DVD-RW, DVD-RW Sequential, DVD-R DL Sequential , DVD-R Dual Layer, DVD + RW DL, HD DVD-ROM, HD DVD-R, HD DVD-RAM, Blu-ray DVD (BD-ROM), Blu-ray Συνεχές, Blu-ray media, Blu-ray media με δυνατότητα επανεγγραφής


Τι κοινό έχει ο Jon Bon Jovi με τον Tom Cruise;


Όπως δήλωσε ο Αμερικανός ρόκερ σε εφημερίδα της Σκωτίας, η μπάντα του «είχε τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία που θα μπορούσε κανείς να ονειρευτεί». Ωστόσο, όταν πρόκειται για βραβεία είναι σαν τον Tom Cruise, που «ακόμα δεν έχει κερδίσει Όσκαρ». Ο Jon Bon Jovi είπε επίσης ότι ξέρει καλά πως υπάρχουν «αγαπημένοι των κριτικών» και από όσο φαίνεται «δεν είναι ανάμεσα σε αυτούς».

Αναδημοσιευση Απο Billbord


Greecelands

Free Opener, Aετος Καστανια Τρικαλων,Μην περνάτε την ώρα σας κάνοντας λήψη ξεχωριστών λογισμικών για κάθε τύπο αρχείου που θέλετε να ανοίξετε. Με το Free Opener ( δωρεάν ανοιχτήρι),ανοίξτε 75 + τύπους αρχείων, όπως το Microsoft ® Office, Adobe ® PDF, αρχεία μουσικής και βίντεο με μια εφαρμογή. Το καλύτερο από όλα, είναι 100% ΔΩΡΕΑΝ!Χάνουν τον ύπνο τους για να είναι λεπτές,


Η εμμονή των κοριτσιών να είναι αδύνατα κατά τα πρότυπα της εποχής φέρνει διαταραχές στην ποιότητα του ύπνου

Πολλά είναι τα κορίτσια που χάνουν κυριολεκτικά τον ύπνο τους λόγω της επιθυμίας να έχουν μια λεπτή σιλουέτα, αλλά και εξαιτίας της ψυχολογικής πίεσης που δέχονται από τα πρότυπα της εποχής και τις φίλες τους για να παραμένουν λεπτές, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Η έρευνα διενεργήθηκε ανάμεσα σε 789 μαθήτριες με μέσο όρο ηλικίας τα 12 έτη και τα αποτελέσματά της είδαν το φως της δημοσιότητας στην ετήσια συνάντηση των Associated Professional Sleep Societies στην Μιννεάπολη. Στην πλειοψηφία τους τα νεαρά κορίτσια ήταν λευκά (πάνω από 60%), όμως συμμετείχαν και πολλές αφροαμερικανές και λατινοαμερικάνες, που κατοικούν στο Τέξας.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τα κορίτσια να τους περιγράψουν πώς αισθάνονται με το σώμα και τα κιλά τους και σε ποιο επίπεδο τα απασχολεί να παραμένουν λεπτά. Στην συνέχεια, μελέτησαν τις συνήθειες ύπνου των κοριτσιών, καθώς και τις διακυμάνσεις που εμφανίζουν στην διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου.

Η εμμονή για ένα αδύνατο, συχνά οστεώδες σώμα, επηρεάζει σημαντικά την διάρκεια του ύπνου των νεαρών κοριτσιών, όπως λένε τα αποτελέσματα της έρευνας. Η διακύμανση αυτή φτάνει κατά μέσο όρο το 4,5% της συνολικής διάρκειας του ύπνου. Ανάμεσα μάλιστα στα λευκά κορίτσια, το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο, αγγίζοντας μείωση της τάξεως του 6%, σε ηλικίες που ο ύπνος είναι σημαντικός για την σωματική και ψυχική τους ανάπτυξη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πηγές αυτής της πίεσης, όπως τις ανέφεραν τα ίδια τα κορίτσια στους ερευνητές. Την μεγαλύτερη πίεση ασκούν οι συμμαθητές επηρεάζοντας όμως, ως επί το πλείστον τα λευκά κορίτσια σε σχέση με τις υπόλοιπες συμμετέχουσες. Ακολουθούν η οικογένεια, οι φίλοι και τα media.

Η γονιμότητα είναι πια δικαίωμα!

Χάρη στις σύγχρονες τεχνικές αναπαραγωγής, πολύ λίγα είναι τα αναπαραγωγικά προβλήματα που μένουν άλυτα

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Γονιμότητας την Τετάρτη 15 Ιουνίου βρήκε το 10% με 15% των ζευγαριών παγκοσμίως να αποτυγχάνει να τεκνοποιήσει με την παλαιά παραδοσιακή συνταγή και ως εκ τούτου να πάσχει από πρωτογενή υπογονιμότητα (επισήμως, ο ορισμός για την υπογονιμότητα αφορά ζευγάρια και προϋποθέτει ότι αυτά έχουν αποτύχει να αποκτήσουν απογόνους έπειτα από 12 μήνες ερωτικών συνευρέσεων χωρίς κάποια προφύλαξη).
Και ενώ οι τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ολοένα και βελτιώνονται επιλύοντας και τα πλέον δύσκολα προβλήματα γονιμότητας, η συντριπτική πλειονότητα των ζευγαριών δεν γίνεται ποτέ αποδέκτης των καρπών της επιστήμης. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

Ποσοστά υπογονιμότητας
* Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο αριθμός των ζευγαριών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες τεκνοποίησης ξεπερνούσε τα 80 εκατ. το 2002.

* Πιο πρόσφατη μελέτη φέρνει τον αριθμό των ζευγαριών με προβλήματα αναπαραγωγής στα 90 εκατ. παγκοσμίως.

Το ελληνικό και το αλιάνικο,


Μαρία Θερμού
ΕΚΘΕΣΗ
Το ελληνικό και το αλιάνικο
Η έκθεση που θα εγκαινιαστεί σε λιγότερο από έναν μήνα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει το ταξίδι του κρασιού από την αρχαία Ελλάδα στην Ιταλία
Το Παγγαίον Ορος μπορεί να ήταν διάσημο στην αρχαιότητα για τα ορυχεία χρυσού και αργύρου, πολύτιμος όμως ήταν και ο οίνος του, αφού παράλληλα ήταν μεγάλο κέντρο της διονυσιακής λατρείας. Γιατί εδώ ανατράφηκε, σύμφωνα με τον μύθο, ο θεός Διόνυσος και με κρασί τού τόπου μέθυσε τα σαρκοβόρα άλογα τού βασιλιά Λυκούργου. Αλλά και ο Οδυσσέας με το μαύρο γλυκό κρασί της Μαρώνειας στη Ροδόπη, τον περίφημο ισμαρικό οίνο, ξεγέλασε τον κύκλωπα Πολύφημο για να γλιτώσουν αυτός και οι σύντροφοί του από τη μανία του. Και πιο παλιά ακόμη: καμένοι σπόροι και φλοίδες σταφυλιών ηλικίας 6.500 ετών που βρέθηκαν στον προϊστορικό οικισμό του Ντίκιλι Τας, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, αποτελούν τα αρχαιότερα πατημένα σταφύλια που έχουν έρθει ως σήμερα στο φως.

Γιατί «ο Διόνυσος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός θεός στη Μακεδονία·όπως φαίνεται μέσα από τις αμπελοκαλλιέργειες, την παραγωγή οίνου που ήταν ονομαστός στον αρχαίο κόσμο, αλλά και τα θέατρα» εξηγεί η αρχαιολόγος δρ Τζένη Βελένη, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Το ίδιο αγαπητός έγινε και στην Ιταλία. Εκεί μεταφυτεύθηκε η λατρεία του μαζί με το θείο δώρο που πρόσφερε στους ανθρώπους, μέσω των ελλήνων αποίκων που εγκαταστάθηκαν στις κεντρικές και νότιες περιοχές της. Αυτή ακριβώς τη σχέση μέσω του κρασιού ανάμεσα στις δύο χώρες που συνδέονται με την Αδριατική στοχεύει να αναδείξει η έκθεση η οποία θα εγκαινιασθεί στις 13 Ιουλίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με τίτλο «Το δώρο του Διονύσου. Η μυθολογία του κρασιού στην Κεντρική Ιταλία και στη Βόρεια Ελλάδα».

Σύμβολο κοινωνικής υπεροχής στην αρχαϊκή εποχή (7ος αι. π.Χ.), αλλά ήδη από τον 5ο αι. π.Χ. και με την επικράτηση της δημοκρατίας ένα αγαθό συλλογικής και διαδεδομένης κατανάλωσης, το κρασί λατρεύτηκε στην αρχαιότητα όσο και ο θεός του. Ενας θεός ο οποίος συνδέεται με την αναγέννηση της φύσης, με τη διαρκή κίνηση και την παράβαση, αυτός που μοιράζει το κρασί στους θνητούς χαρίζοντας ευθυμία, έκσταση, αλλά και παραφροσύνη.

Αυτές τις πολλές ιδιότητες του Διονύσου (όσες και του κρασιού) σκοπεύει να αναδείξει η έκθεση προσεγγίζοντας το θέμα αρχικά από τη μυθολογία, στη συνέχεια μέσα από τη σύνδεσή του με τη λατρεία και τις ταφικές λειτουργίες, το συμπόσιο, τις δυσάρεστες επιπτώσεις του οίνου όπως η μέθη- ταυτόχρονα όμως και τη δύναμη που χαρίζει στον άνθρωπο-, την παραγωγική και εμπορική σημασία του και τέλος με το θέατρο, ένα ακόμη «δώρο» του θεού. Οι εκδηλώσεις οινοποσίας και γευσιγνωσίας εξάλλου οι οποίες θα συνοδεύουν την έκθεση θα κάνουν την αναγωγή στη σημερινή εποχή.

«Η σημασία του κρασιού για τον άνθρωπο υπήρξε τεράστια λόγω της κοινωνικότητας που παράγεται μέσα από την οινοποσία,κάτι που για τους αρχαίους είχε θρησκευτικές και πολιτικές προεκτάσεις. Αλλωστε μέσω του οίνου διαδόθηκε σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου και το συμπόσιο, ένας κατ΄ εξοχήν ελληνικός θεσμός με μεγάλα πολιτισμικά οφέλη» λέει η κυρία Βελένη.

Το ταξίδι

Αρχαία αντικείμενα από ανασκαφές σε νεκροταφεία, οικισμούς και ιερά της Κεντρικής Ιταλίας, αλλά και από την Κεντρική Μακεδονία, 187 τον αριθμό, παρουσιάζονται στην έκθεση, η πρόταση για την οποία ήρθε από την περιοχή του Μολίζε και της εκεί Εφορείας Αρχαιοτήτων, καθώς και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου. Γιατί οι Ρωμαίοι μπορεί να γνώρισαν το κρασί πολύ αργότερα από τους Ελληνεςσύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία, είχαν την πρώτη επαφή με τη διονυσιακή λατρεία και με το κρασί γύρω στον 8ο αι. π.Χ.-, το αγάπησαν όμως πολύ. Και τελικά διέπρεψαν στην παραγωγή του, αλλά και στο εμπόριο, εκτοπίζοντας τους πρώτους διδάξαντες και κυριαρχώντας με την πάροδο των αιώνων στην αγορά- αν και έχει ενδιαφέρον ότι ο Πλίνιος (φυσικός, φιλόσοφος και ιστοριογράφος του 1ου αι. μ.Χ.) παρ΄ όλη την υπερηφάνεια του για τα ιταλικά κρασιά, αποφεύγει να τα συγκρίνει με τα ελληνικά.

Πάδοβα, Ιταλία: Στην καρδιά του Βένετο,

ΚΕΙΜΕΝΟ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΙΜΕΑΣ

Επισκεπτόμαστε την ιταλική φοιτητούπολη, με την ελπίδα να τύχουμε σε μια αποφοίτηση, αλλά και για να πιούμε το άκρως εθιστικό τοπικό ποτό σπριτς σε κάποια από τις υπέροχες αναρίθμητες πλατείες της.
Η Πάδοβα είναι πάντα μια έκπληξη για τον επισκέπτη. Τον σαγηνεύει με τον δικό της τρόπο, είτε αυτός ταξιδεύει για πρώτη φορά στην Ιταλία είτε έχει επισκεφτεί κάποιες από τις ιταλικές μεγαλουπόλεις του Βορρά. Για τους πρωτάρηδες, είναι μια μαγική μικρή πόλη, 200.000 κατοίκων, που συνδυάζει αρμονικά τη μεσαιωνική ιστορία με τους σύγχρονους ρυθμούς, ενώ για τους πιο πεπειραμένους είναι η πόλη των αριθμών: η 14η πόλη της Ιταλίας, με τη 2η μεγαλύτερη πλατεία στην Ευρώπη, το 7ο παλαιότερο πανεπιστήμιο σε συνεχή λειτουργία και μερικά από τα αριστουργήματα των Τζιότο και Τιτσιάνο. Τα νούμερα, βέβαια, δεν λένε απολύτως τίποτα σε σχέση με αυτό που απολαμβάνει κανείς περπατώντας στην Piazza dei Signori, στο Prato della Vale και στον καθεδρικό του Sant' Antonio.

ΣΑΝ ΦΟΙΤΗΤΗΣ

Η καρδιά της πόλης είναι το πανεπιστήμιο, το οποίο λειτουργεί ανελλιπώς από το 1222. Από τα αμφιθέατρά του έχουν περάσει τα μεγαλύτερα ονόματα της επιστήμης, άλλα λιγότερο γνωστά και άλλα διάσημα, όπως ο Γαλιλαίος και ο Κοπέρνικος. Μια περιήγηση στους χώρους του πανεπιστημίου θα σας φέρει σίγουρα κάτι από τη συγκίνηση των πρώτων επιστημονικών ανακαλύψεων. Το Teatro Anatomico, το πρώτο αμφιθέατρο ανατομίας στον κόσμο, η λειτουργία του οποίου ξεκίνησε το 1594, αποτελεί ένα σύμβολο για τη σύγχρονη ιατρική, καθώς εκεί θεμελιώθηκε η μετεξέλιξη των αρχαιοελληνικών αρχών της ανατομίας του Ιπποκράτη και του Γαληνού. Διασχίζοντας την εσωτερική αυλή, φτάνει κανείς στη Sala dei Quaranta, όπου διατηρείται ακόμα η έδρα του Γαλιλαίου. Το πανεπιστήμιο της Πάδοβα κρατάει μία ακόμη πρωτιά. Εκεί αποφοίτησε το 1678 η Elena Cornaro Piscopia, η πρώτη γυναίκα πτυχιούχος στην ιστορία της ακαδημίας. Ενα κοσμοϊστορικό γεγονός, που συγκέντρωσε τα μεγαλύτερα πνεύματα εκείνης της εποχής στον καθεδρικό της Πάδοβα για την τελετή της απονομής.

Γι' αυτούς που λατρεύουν τα στατιστικά, η Πάδοβα έχει άλλη μια πρωτιά. Εδώ βρίσκεται ο παλαιότερος βοτανικός κήπος, ο Orto Botanico di Padova, ο οποίος φτιάχτηκε το 1545 από το πανεπιστήμιο, με σκοπό την καλλιέργεια σπάνιων βοτάνων για μελέτη και ιατρική έρευνα.

Περπατώντας γύρω από το Palazzo del Bo, όπου τώρα στεγάζεται η πρυτανεία, μπορεί να βρεθείτε μπροστά σε κάποια από τις πανεπιστημιακές παραδόσεις της Πάδοβα, που ίσως και να σας... σοκάρει. Η πιο χαρακτηριστική από αυτές είναι η αποφοίτηση, την ημέρα της οποίας προσδοκάς σφοδρά, εκτός από την ίδια την απονομή. Την παραμονή, όλοι οι φίλοι και οι γνωστοί του αποφοίτου μαζεύονται για να γράψουν τον «πάπυρο», δηλαδή μια τεράστια αφίσα στην οποία, εκτός από το ότι εξιστορούν με ρίμα όλα τα κατορθώματα του αποφοίτου, τα αναπαριστούν επίσης με καρικατούρες. Ο πάπυρος τοιχοκολλείται στους κεντρικούς δρόμους της παλιάς πόλης και όλα είναι έτοιμα για την απονομή. Την επομένη, φίλοι, γνωστοί και συγγενείς βάζουν τα καλά τους για να συγχαρούν τον απόφοιτο. Το πραγματικό μαρτύριό του, όμως, ξεκινάει μόλις τελειώσει η τυπική διαδικασία, καθώς ο απόφοιτος είναι αναγκασμένος να κάνει ό,τι καψώνι τού ζητήσει η ομήγυρη: να φορέσει βατραχοπέδιλα και μαγιό, να πλατσουρίσει στο σιντριβάνι μες στο κρύο, να λουστεί με αλεύρι και, πάνω απ' όλα, να απαγγείλει δημοσίως τις εκατοντάδες ρίμες που του έχουν γράψει οι φίλοι του στον πάπυρο. Κάθε λάθος στην ανάγνωση ισοδυναμεί με μερικές γερές γουλιές τοπικού κρασιού. Τα καψώνια πραγματικά δεν έχουν τέλος, ούτε στη φαντασία ούτε στα όρια. Αυτό που αγγίζει τα όρια του σουρεαλισμού, όμως, είναι το γεγονός ότι σε αυτά συμμετέχουν θερμά όλοι: οι γονείς και οι φίλοι, ακόμη και οι καθηγητές του αποφοίτου. Ισως έτσι να βγάζουν το άχτι τους...

ΓΙΑ ΣΠΡΙΤΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ

Σκόπελος: Η πευκόφυτη,


ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΤΙΝΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΛΛΙΓΙΑΝΝΗ

Περπατάμε στα γραφικά σοκάκια της Χώρας, εξερευνάμε παραλίες με πεντακάθαρα νερά και ανακαλύπτουμε την πεμπτουσία των ελληνικών διακοπών στο πιο πράσινο νησί των Βόρειων Σποράδων - ίσως και ολόκληρης της Ελλάδας.
H Σκόπελος είναι ένα νησί με το οποίο αισθάνομαι κάποιο δέσιμο. Μάλλον γιατί ήταν το πρώτο νησί που επισκέφτηκα εκείνο το μακρινό καλοκαίρι του '64. Θυμάμαι αμυδρά μια κατάλευκη Χώρα, με κεραμιδένιες στέγες, καλντερίμια, παραλίες με πολύ πράσινο, χωματόδρομους και πολλά γαϊδουράκια που υπήρχαν αντί αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων. Η εικόνα σήμερα έχει κάπως αλλάξει. Η Χώρα εξακολουθεί να είναι λευκή με κεραμιδένιες στέγες, αλλά έχει διπλασιαστεί. Να τονίσω, βέβαια, πως το νεόκτιστο μέρος έχει ακολουθήσει παραδοσιακή γραμμή αρχιτεκτονικής.

Σε γενικές γραμμές, η πρώτη εντύπωση θα σας κερδίσει. Είναι ένα μεγάλο νησί με έκταση 96 τ.χλμ. και ακτογραμμή 67 χλμ. Εξάλλου, αυτό είναι κάτι που θα επιβεβαιώσετε μόνοι σας καθώς φτάνετε με το πλοίο, το οποίο «πιάνει» πρώτα στη Γλώσσα και μετά διασχίζει κατά μήκος ολόκληρη τη Σκόπελο, ώσπου να φτάσει στη Xώρα. Μια εξαιρετική διαδρομή, κατά την οποία το μάτι χορταίνει πράσινο και πεντακάθαρα νερά. Οι περίπου 4.500 κάτοικοι του νησιού διαμένουν κυρίως στους τρεις μεγάλους οικισμούς, τη Χώρα, τη Γλώσσα και το Νέο Κλήμα ή Ελιος. Η Σκόπελος είναι ένα ημιορεινό νησί με δύο βουνά, το Παλούκι (565 μ.) και το Δελφί (680 μ.), και καλύπτεται κατά 80% από πυκνά πευκοδάση.

Η αρχαία της ονομασία ήταν Πεπάρηθος και φημιζόταν για το κρασί της (Πεπαρήθιος οίνος). Αναφέρεται ότι κατοικήθηκε από Κρήτες, αρχηγός των οποίων ήταν ο Στάφυλος, γιος της Αριάδνης. Η μετονομασία του νησιού έγινε κατά τους ελληνιστικούς χρόνους. Ως Σκόπελος αναφέρεται πρώτη φορά από τον Πτολεμαίο και τον Ιεροκλή τον 2ο αιώνα μ.Χ. Πήρε αυτή την ονομασία μάλλον από το βραχώδες των βόρειων ακτών της, που αποτελούσαν «σκόπελο», δηλαδή εμπόδιο, στους επίδοξους εισβολείς.

ΝΑ ΔΕΙΤΕ
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory