Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Τρίτη, 26 Ιουλίου 2011

Οι περιπέτειες της μεσογειακής φώκιας στην Ελλάδα,

Η Monachus monachus έχει πάντα υγρά μάτια γιατί δεν έχει δακρυϊκό πόρο. Έτσι μοιάζει πάντα να κλαίει. Τα δάκρυά της κυλούν συνεχώς και σχηματίζουν γύρω από τα μάτια της μία υγρή μάσκα,

Μάχη Τράτσα,

Στις ελληνικές θάλασσες ζει και αναπαράγεται περίπου ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός της Monachus monachus,

Τα θηλυκά εμφανίζουν χρωματισμούς μεταξύ του καφέ - μπεζ και γκρι - ασημί Τα αρσενικά εμφανίζονται σκούρα γκρι ή μαύρα, με μια ευδιάκριτη λευκή περιοχή στην κοιλιά

Οι μεσογειακές φώκιες τρέφονται με ψάρια, χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές και καρκινοειδή (αστακούς κ.ά.)

Η Monachus monachus ζει σε όλες τις παράκτιες περιοχές της Ελλάδος εκτός από τον Αμβρακικό και τον Κορινθιακό κόλπο,


Από μικρή ηλικία μπορεί και καταδύεται στα 170 μέτρα βάθος έως και 20 λεπτά. Ζει για περίπου 45 χρόνια και γεννάει ένα μικρό σχεδόν κάθε χρόνο. Το μήκος τους φτάνει περίπου τα 2,5 μέτρα και το βάρος τους τα 315 κιλά

Καταστροφή των παράκτιων οικοσυστημάτων, ηθελημένες θανατώσεις, παγίδευση σε αλιευτικά εργαλεία, μείωση της τροφής λόγω υπεραλίευσης και θαλάσσια ρύπανση απειλούν τις φώκιες στην Ελλάδα,

Κορίτσια και σόρτς .

short shorts 25 Theyre not makin shorts any shorter these days (27 Photos)
short shorts 19 Theyre not makin shorts any shorter these days (27 Photos)
short shorts 14 Theyre not makin shorts any shorter these days (27 Photos)
short shorts 6 Theyre not makin shorts any shorter these days (27 Photos)
short shorts 10 Theyre not makin shorts any shorter these days (27 Photos)
short shorts 12 Theyre not makin shorts any shorter these days (27 Photos)

"Σας παρακαλώ μου ανοίγετε να αφήσω την ανθοδέσμη στην τράπεζα";

anthodesmi Αχαϊα:Σας παρακαλώ μου ανοίγετε να αφήσω την ανθοδέσμη στην τράπεζα;
Πρόκειται για την πιο… ευφάνταστη ληστεία της χρονιάς και έγινε σε υποκατάστημα της τράπεζας Πειραιώς…
Άφαντος ο δράστης της χθεσινής ληστείας στο υποκατάστημα Πειραιώς στην οδό Ακρωτηρίου στην Πάτρα. Έδρασε στο κλείσιμο του υποκαταστήματος και κατάφερε να αρπάξει περίπου 28.000 ευρώ.
Σύμφωνα με οληροφορίες ο δράστης χτύπησε την πόρτα για να του ανοίξουν οι υπάλληλοι προφασιζόμενος ότι θέλει να παραδώσει σε κάποιον μια ανθοδέσμη. Ετσι κρατώντας το μεγάλο μπουκέτο, κατάφερε να μπει στην τράπεζα και να υλοποιήσει το σχέδιό του.
Μάλιστα κατευθυνόμενος προς τα ταμεία κάλυψε το πρόσωπό του με ένα μαντήλι, ενώ κρατούσε και ένα σακ βουαγιάζ. Ο δράστης προέταξε το όπλο του και ζήτησε τα χρήματα, ενώ διέφυγε από την πλαϊνή πόρτα του καταστήματος.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως το κατάστημα διαθέτει όλα τα συστήματα ασφαλείας (διπλές πόρτες κλπ) όμως ο δράστης… φάνηκε εξυπνότερος ενώ είχε μελετήσει καλά τις κινήσεις του…

Εκπληκτικά γλυπτά από βιβλία .

Astonishing Book Sculptures
Astonishing Book Sculptures
Astonishing Book Sculptures
Astonishing Book Sculptures
Astonishing Book Sculptures

ΑΝ ....


αν
Αν μπορείς να αρχίσεις τη μέρα σου χωρίς νικοτίνη ή καφεΐνη,
Αν μπορείς να είσαι ήρεμος αγνοώντας πόνους και κούραση,
Αν μπορείς να μη διαμαρτύρεσαι και να μην κάνεις τους ανθρώπους να σε βαριούνται με τα προβλήματά σου,
Αν μπορείς να τρως το ίδιο φαΐ κάθε μέρα και να είσαι ευγνώμων γι’ αυτό,
Αν μπορείς να καταλάβεις πότε οι αγαπημένοι σου είναι πολύ απασχολημένοι για να σου αφιερώσουν χρόνο,
Αν μπορείς να αδιαφορήσεις όταν οι άνθρωποι ξεσπάνε πάνω σου,
Αν μπορείς να δεχθείς κριτική και κατηγορίες χωρίς αντίσταση,
Αν μπορείς να αντιμετωπίσεις τον κόσμο χωρίς ψέματα και εξαπάτηση,
Αν μπορείς να νικήσεις το άγχος χωρίς ιατρική βοήθεια,
Αν μπορείς να χαλαρώσεις χωρίς αλκοόλ,
Αν μπορείς να κοιμάσαι ήρεμος κάθε βράδυ….
….τότε κατά πάσα πιθανότητα είσαι ο οικογενειακός σκύλος

Παράνομοι χαυλιόδοντες καίγονται στην Κένυα .

Ivory Burned in Kenya
Ivory Burned in Kenya
Ivory Burned in Kenya
Ivory Burned in Kenya
Ivory Burned in Kenya
Ivory Burned in Kenya

Η Αγία Παρασκευή και τα…. «καλλυντικά» της!

Η αγία οσιομάρτυς Παρασκευή, της οποίας τη μνήμη γιορτάζουμε στις 26 Ιουλίου, ήταν μια νέα κοπέλα· και θα ήταν πολύ φυσικό να ενδιαφερόταν για την ομορφιά της. Επειδή όμως έχε χωνέψει καλά ότι η ομορφιά το σώματος χει… ημερομηνία λήξεως, γι’ ατό φρόντιζε – πρώτα οπό όλα – για την ομορφιά, που δεν μαραίνεται: την ομορφιά που χαρίζουν ο αρετές και η ολόψυχη αγάπη προς τον Χριστό. Η καρδιά της είχε «τρωθεί» οπό το κάλλος και τον πόθο του Χριστού.
Γι’ αυτό ακριβώς είχε… αδυναμία στον «καθρέφτη» του Προσώπου του Χριστού και του αγίου Θελήματός Του! Συνήθιζε κάθε μέρα να κοιτάζεται με τις ώρες σ’ αυτόν τον «Καθρέφτη» και να
κάνει αυτοέλεγχο, για να εντοπίζει εγκαίρως και την πιό μικρή υποψία ρύπου ή ρυτίδας στο πρόσωπό της· και έτσι να φροντίζει να το κρατάει – όσο μπορούσε – καθαρό και αρυτίδωτο. Μας
το βεβαιώνει και ένα τροπάριό της, που λέει: «Ρυτίδα όντως και σπίλον σώματος μηδόλως έσχες, καλλιπάρθενε…».
Όταν, εξαιτίας της πίστης της, την συνέλαβαν και την πέταξαν στη φυλακή, ο Χριστός την στήριξε και την παρηγόρησε με ένα συγκλονιστικό τρόπο, που αποκάλυψε ολοκάθαρα ποιός ήταν ο «Καθρέφτης» και ποιά ήταν τα «Καλλυντικά», που χρησιμοποιούσε η Παρασκευή για τον καθημερινό καλλωπισμό της. Εμφανίστηκε μέσα στη φυλακή Άγγελος Κυρίου κρατώντας τα όργανα το Πάθους το Χριστού! Ένα φωτεινό Σταυρό, τον Κάλαμο, τον Σπόγγο και το Ακάνθινο Στεφάνι!
- Να λοιπόν! της είπε ο άγγελος. Μην έχεις παράπονο! Σου έφερα εδώ τον «Καθρέφτη» και τα «Καλλυντικά» σου! Εδώ τα έχεις πιό πολύ ανάγκη!
- Τώρα που ετοιμάζεσαι να συναντήσεις τον Νυμφίο σου, στολίσου όσο πιό καλά μπορείς!
• Στήσε απέναντι σου τον Σταυρό του Χριστού σαν «Καθρέφτη»! Θυμήσου ότι ο Νυμφίος σου Χριστός υπάκουσε στο θέλημα το Πατέρα Του έως θανάτου.
• Κοίταξε τον Κάλαμο, που Τον κτυπούσαν περιπαίζοντάς Τον, και βάλε βαθειά μέσα σου πόση δόξα φέρνει κάθε ονειδισμός και ταπείνωση χάριν του Χριστού!
• Ακούμπησε στα χείλη σου τον Σπόγγο, που Τον πότισαν ξύδι και χολή, για να σβήσεις κάθε φιλόσαρκη διάθεση, και για να αποστραφείς οριστικά όλα τα ηδέα αυτού του κόσμου.
• Φόρεσε, τέλος, το Ακάνθινο Στεφάνι, για να μπορέσεις -σαν «Βασίλισσα» πλέον – να κυβερνάς τέλεια τους λογισμούς σου! Και για να «καρφώσεις» εριστικά το νου σου στα αθέατα κάλλη της Βασιλείας του Θεού!

Με τέτοια «καλλυντικά» ετοιμάστηκε μέσα στη φυλακή η αγία Παρασκευή. Και έτσι αξιώθηκε να προσθέσει στο πανέμορφο πρόσωπό της και το αξεπέραστο κάλλος του μαρτυρίου, «τω κάλλει της αθλήσεως εαυτήν ωραΐσασα»!
Μακάριος όποιος απλόχερα «ξοδεύει» χρόνο για τον καθημερινό καλλωπισμό της ψυχής του, αξιοποιώντας την καθαρτική, αγιαστική και λυτρωτική δύναμη της Σταυρικής θυσίας του Χριστού!

Διαβάστε περισσότερα http://ektiesthisi.blogspot.com/2011/07/blog-post_26.html#ixzz1TCiFhT6v

Η Αθήνα αποκτά την πρώτη «πράσινη» γειτονιά της,Μάχη Τράτσα
Ξεκίνησε το έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2012,

Η πρώτη «πράσινη» γειτονιά της Αθήνας άρχισε να φτιάχνεται από σήμερα το πρωί στην Αγία Βαρβάρα, παρά τις δραματικές εξελίξεις που συγκλονίζουν την πολιτική ζωή της χώρας και έχουν στρέψει όλα τα φώτα της δημοσιότητας στο Κοινοβούλιο.

Το έργο του Υπουργείου Περιβάλλοντος αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση τεσσάρων εργατικών πολυκατοικιών και τη μετατροπή τους σε κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης με στόχο τη βελτίωση του τοπικού μικροκλίματος.

Πρόκειται για το οικοδομικό τετράγωνο που βρίσκεται μεταξύ των οδών Σίφνου, Σμύρνης, Βουτένης και Κολοκυθά. Περιλαμβάνει τέσσερις τετραώροφες πολυκατοικίες (ισόγειο και τρεις υπέργειοι όροφοι) οι οποίες περικλείουν έναν ελεύθερο χώρο. Είναι οι λεγόμενες πολυκατοκίες Πρόνοιας τις οποίες είχε παραχωρήσει το Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το 1965 σε Ελληνες πρόσφυγες. Κάθε πολυκατοικία διαθέτει 16 όμοια διαμερίσματα.

Αντέλ, Lady Gaga, Μπιγιονσέ: οι βασίλισσες της ποπ,


Σάκης Δημητρακόπουλος,

Τρεις γυναίκες είναι οι απόλυτες σταρ της ψηφιακής εποχής,

Φαντάζει μάλλον εύκολη υπόθεση το να αποκτήσει κανείς μια εικόνα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής σήμερα. Αρκεί να περιοριστεί σε τρία μόνο ονόματα. Καθώς σχεδόν τίποτε το ενδιαφέρον δεν συμβαίνει όσον αφορά την πραγματική δημιουργία, τρεις γυναίκες καθορίζουν τα πράγματα σε αυτή τη νέα δεκαετία στην ποπ κουλτούρα: η Μπιγιονσέ, η Lady Gaga και η Αντέλ. Η πρώτη, όπως πολύ εύστοχα επισημαίνει ο «Νew Υorker» σε πρόσφατο τεύχος του, ούσα η «αγαπημένη της Αμερικής», προσπαθεί τα μάλα να διατηρήσει αυτόν τον τίτλο - μια υπόθεση όχι ιδιαίτερα δύσκολη. Το έργο της δεύτερης, καθώς η επιτυχία πλέον εξαρτάται απολύτως από την έκπληξη, είναι σαφώς πιο δύσκολο, ιδίως από τη στιγμή που το οπλοστάσιό της από κρυφούς άσους θα έχει στερέψει. Οσο για την Αντέλ, τα πράγματα μοιάζουν σαφώς πιο εύκολα. Μπορεί να μη διαθέτει τους γοφούς της Μπιγιονσέ ούτε την εξωφρενική γκαρνταρόμπα της Gaga, έχει όμως μία από τις εκφραστικότερες φωνές των ημερών μας αλλά και τα κατάλληλα ρεφρέν ώστε να συνεχίσει να λατρεύεται από τη μέση αμερικανίδα νοικοκυράκαι ψηφοφόρο.

Η Αντέλ επίσης, όπως όλα δείχνουν, θα είναι η καλλιτέχνις με το πιο εμπορικό άλμπουμ αυτής της χρονιάς. Ηδη το «21» έχει πουλήσει παγκοσμίως περισσότερα από 7 εκατ. αντίτυπα, νούμερο δυσθεώρητο στην ψηφιακή εποχή. Η εμπορικότητα της βρετανίδας τραγουδίστριας αποτελεί φαινόμενο και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι η ίδια ξεφύτρωσε κυριολεκτικά από το πουθενά και χωρίς εντυπωσιακά βίντεο ή εξτρίμ εμφανίσεις κατάφερε να γίνει παγκόσμιο αστέρι.

Ασκήσεις για τη θάλασσα, την πισίνα και την... ξαπλώστρα,


Ελαφρές ασκήσεις για να κρατήσετε το σώμα σας σε ευεξία, μακριά από το γυμναστήριο,

Εχετε ταξιδέψει μακριά από την πόλη, την ένταση, τις σκοτούρες, τις συνήθειές της. Βρίσκεστε πλάϊ στο κύμα, στην άκρη μίας πισίνας, ανακαλύπτετε πόσο ανυπόφορη σας είναι η ζέστη του τσιμέντου σε ένα - δροσερό - δωμάτιο. Πώς θα σας φαινόταν να βρείτε τρόπο να κρατήσετε το σώμα σας σε ικανοποιητικό επίπεδο ευεξίας και φόρμας απαλλαγμένοι από μπάρες, αλτήρες και όργανα γυμναστικής; Ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής κ. Μάριος Τάτσης δίνει οδηγίες για ελαφρές αλλά αποτελεσματικές ασκήσεις.

Στη θάλασσα
Ενα ζευγάρι βατραχοπέδιλα είναι μια λύση για την εκγύμναση των ποδιών, λύση που μπορεί να μην είχατε σκεφτεί. Η αντίσταση είναι μεγαλύτερη και η ενεργοποίηση των τετρακεφάλων άμεση. Τρέξιμο μέσα στη θάλασσα; Κι όμως, η αντίσταση του νερού αυξάνεται όσο αυξάνεται η ταχύτητα μας. Πλάγιες μετατοπίσεις μέσα στο νερό γυμνάζουν τόσο τους προσαγωγούς όσο και τους απαγωγούς.

Στην πισίνα
Τοποθετήστε μία μπάλα ανάμεσα στα πόδια, κρατώντας τα ακίνητα. Με συνεχόμενες κυκλικές κινήσεις των χεριών κρατήστε πάνω από την επιφάνεια του νερού το σώμα, από το ύψος του στήθους και πάνω. Για την εκγύμναση των κάτω άκρων, μπορείτε να οριζοντιώσετε το σώμα σας στην επιφάνεια του νερού, κρατώντας την μπάλα εμπρός με τεντωμένα χέρια και με συνεχόμενα ψαλιδάκια ή δελφινισμούς να προωθήσετε το σώμα εμπρός: γυμνάζετε τόσο τα πόδια όσο και τους γλουτούς.

Εξομολογήσεις ομορφιάς από τις... γιαγιάδες!


Ολγα Κλώντζα

Εύκολες και οικονομικές συνταγές ομορφιάς με κρέμα γάλακτος, μέλι, μαύρη ζάχαρη, βούτυρο και άμμο,

Από τη θεά Αφροδίτη στην Ωραία Ελένη και μέχρι τη Ρίτα Χέιγουορθ, την Γκρέις Κέλι και τη Μέριλιν Μονρόε, η ομορφιά είναι γένους θηλυκού. Κι αν σήμερα έχει μετατραπεί σε βιομηχανία, για τις γυναίκες άλλων εποχών ήταν ιεροτελεστία. Τα πορτρέτα των γιαγιάδων μας μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής, αποπνέοντας αρχοντιά και ρομαντισμό. Πώς διατηρούσαν οι γυναίκες των αρχών του 20ού αιώνα την μυστηριώδη ομορφιά τους;
Θαυματουργές συνταγές ομορφιάς με απλά, φυσικά υλικά. Ο,τι υπάρχει στην κουζίνα μας, ό,τι είναι θρεπτικό για το σώμα μας είναι «θρεπτικό» και για την εμφάνισή μας. Βάλτε σε ένα μπολ μια κουταλιά της σούπας μέλι, άλλη μια ζάχαρη, ρίξτε μέσα λίγες σταγόνες λεμόνι κι ανακατέψτε. Εχετε το καλύτερο πίλινγκ για το πρόσωπο και τον λαιμό σας.

Μην παραδίδεστε στην κρίση!


ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΣΩΛΗ,

Αυτό είναι το μήνυμα των ψυχιάτρων στον δοκιμαζόμενο πληθυσμό της Ελλάδας, την ώρα που οι αυτοκτονίες είναι ο μόνος δείκτης με... ανοδική πορεία,

Αν μη τι άλλο, το τελευταίο διάστημα το λεξιλόγιο του μέσου Ελληνα εμπλουτίστηκε με λέξεις και όρους που σε άλλες εποχές δεν θα είχε καν ακούσει. Τώρα πλέον στο σπίτι, στη δουλειά (για όποιον έχει ακόμη δουλειά), στην πλατεία, στην καφετέρια ή στην ταβέρνα των διακοπών (για όποιον κατάφερε να πάει διακοπές), οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από το μνημόνιο, το Μεσοπρόθεσμο, τους οίκους αξιολόγησης, την υποβάθμιση σε κατηγορία junk, την επιλεκτική χρεοκοπία, την αναδιάρθρωση του χρέους. Δεν εμπλουτίστηκε όμως μόνο το λεξιλόγιο του μέσου Ελληνα αλλά και η ζωή του με καθημερινό φόβο, άγχος, στρες τα οποία προσπαθούν να κάνουν σταδιακά την ψυχική και τη σωματική υγεία του να «χρεοκοπήσουν». Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα το φορτίο είναι τόσο βαρύ ώστε να οδηγεί στην αυτοκτονία, όπως έδειξε μια νέα, μεγάλη ευρωπαϊκή μελέτη, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας εμφανίζει το τελευταίο διάστημα τη μεγαλύτερη αύξηση σε ποσοστά αυτοκτονιών ανάμεσα σε 10 ευρωπαϊκές χώρες - μια αύξηση που φαίνεται να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομική πραγματικότητα. Και μπορεί η καθημερινότητά μας να... υποβαθμίζεται συστηματικά στην κατηγορία junk, ωστόσο οι ειδικοί με τους οποίους ήλθε σε επαφή «Το Βήμα» τονίζουν ότι μπορεί να υπάρξει ψυχική «αναβάθμιση» εις πείσμα της οικονομικής κρίσης.

Ζούμε μια κρίση «ψυχικής υγείας»

«Η οικονομική κρίση είναι ουσιαστικά μια ανθρώπινη κρίση, μια κρίση ψυχικής υγείας. Και αν οι ιθύνοντες κάθε χώρας επιθυμούν αυτή να ορθοποδήσει οφείλουν να φροντίσουν να είναι υγιής σωματικά και ψυχικά ο λαός της». Τα λόγια αυτά προς «Το Βήμα» του δρος Ντέιβιντ Στάκλερ, λέκτορα Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ και κύριου ερευνητή της ευρωπαϊκής μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «The Lancet» στις 9 Ιουλίου, αποτυπώνουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης στον πληθυσμό.

Στη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν βρετανοί, αμερικανοί και βέλγοι ερευνητές, αναλύθηκαν στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Eurostat που αφορούσαν τις αυτοκτονίες και την οικονομική κατάσταση σε 10 ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Φινλανδία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ολλανδία, Βρετανία, Τσεχία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Ρουμανία). Η χώρα μας ανακηρύχθηκε «πρωταθλήτρια» σε ό,τι αφορά την αύξηση των αυτοκτονιών μεταξύ του 2007 και του 2009 με 17%, ενώ ακολουθούσε μια άλλη «λαβωμένη» από την κρίση χώρα, η Ιρλανδία, με ποσοστό 13%. Τρίτη η Βρετανία συμπλήρωνε το «βάθρο» της έκρηξης των αυτοκτονιών με ποσοστό 10%. Φανταστείτε μάλιστα ότι η ανάλυση δεν κάλυπτε τα έτη 2010 και 2011, οπότε και οι Eλληνες βίωσαν στο «πετσί» τους την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης η οποία έκανε τη ζωή τους δυσκολότερη. Η μόνη χώρα με μείωση των αυτοκτονιών φάνηκε να είναι η Αυστρία (μείωση κατά 5% μεταξύ 2007 και 2009), γεγονός που, σύμφωνα με τους ερευνητές, εξηγείται από το ότι δεν την ακούμπησε ιδιαιτέρως η χρηματοπιστωτική κρίση.

«Θύμα» η παραγωγική ηλικία

Διέξοδος οι αξίες του Μεσογειακού πολιτισμού,


Τη στιγμή που ο κυρίαρχος δυτικός πολιτισμός φαίνεται ότι έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τις σχέσεις του ανθρώπου με το περιβάλλον και του ατόμου με την κοινωνία αναδύεται επιτακτικά η ανάγκη για μια διαλεκτική επιστροφή στις αξίες και τα πρότυπα του μεσογειακού πολιτισμού. Ενός πολιτισμού, που χαρακτηρίζεται -όπως μαρτυρούν η λαϊκή παράδοση και οι τελετουργίες- από την ισορροπία, την αρμονία και τη συνεργασία.
Τα παραπάνω επεσήμανε χθες στην εναρκτήρια διάλεξη του διεθνούς επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα: «Ο λαϊκός πολιτισμός της Κύπρου και της Κρήτης» που πραγματοποιείται στο κτήριο της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών στον Πύργο Αλικιανού Χανίων, ο πρόεδρος της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών Ερατοσθένης Καψωμένος.
Το συνέδριο, που διοργανώνει η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών - Ίδρυμα Καψωμένου σε συνεργασία με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Πλατανιά, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Εργαστήριο Μελέτης Γλώσσας και Λογοτεχνίας στην Εκπαίδευση άνοιξε με τους χαιρετισμούς του διευθυντή Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου Παύλου Παρασκευά, του αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολου Βουλγαράκη και του δημάρχου Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη.
Ο κ. Καψωμένος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη συγγένεια που ανάμεσα στους λαϊκούς πολιτισμούς της Κρήτης και της Κύπρου τονίζοντας ότι και οι δύο είναι από τους αυθεντικότερους εκφραστές του μεσογειακού πολιτισμικού προτύπου και πρόσθεσε: «Αυτό, ωστόσο, που δεν τολμούν να αποδεχθούν ακόμα και ειδικοί επιστήμονες είναι ότι εμείς είμαστε ένας άλλος πολιτισμός από τον δυτικό. Είμαστε απλώς ένα κατακτημένος πολιτισμός. Οι λαϊκοί πολιτισμοί των λαών της νότιας Ευρώπης έχουν ένα διαφορετικό πολιτισμικό πρότυπο σε σχέση με το κυρίαρχο διεθνοποιημένο μοντέλο της Δύσης. Τώρα που αυτό το πρότυπο έχει φτάσει στο τέλος του και δεν έχει να προσφέρει παρά μόνο δεινά στην ανθρωπότητα πρέπει οι άνθρωποι να αρχίσουν να αναζητήσουν μέσα από μια διαλεκτική των αξιών, άλλα πρότυπα ζωής, αξίες και τύπους σχέσεων μεταξύ των λαών στα οποία να ενσωματώσουν τα στοιχεία των παραδοσιακών πολιτισμών».
Αναφερόμενος στις διαφορές ανάμεσα στο κυρίαρχο δυτικό μοντέλο και στο μεσογειακό ο κ. Καψωμένος εστίασε στη σχέση του ανθρώπου με τη φύση αλλά και του ατόμου με την κοινωνία: «Ο δυτικός αστικός πολιτισμός έχει μια σχέση αντιπαλότητας με τη φύση. Θέλει να την κατακτήσει και να την εκμεταλλευτεί και σήμερα πια είναι φανερές οι συνέπειες αυτής της λογικής η οποία είναι αδιέξοδη. Σε αντίθεση το μεσογειακό πολιτισμικό πρότυπο προάγει την ισορροπία και την αρμονία με τη φύση και τα παραδείγματα από τη λαϊκή παράδοση και τις λαϊκές τελετουργίες είναι πολλά».

Παρουσίαση βιβλίου της κ. Μαριάννας Βαρδινογιάννη «Μελετώντας τις προκλήσεις της Γυναικείας Ταυτότητας: Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία» ,


Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης και η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου «Μελετώντας τις προκλήσεις της Γυναικείας Ταυτότητας:
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory