Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2011

Σεξ και τρόμος στον αέρα (βίντεο)


 
                          FGD Σεξ και τρόμος στον αέρα (βίντεο)
Η πτήση 623 είχε τα πάντα. Σεξ, τρόμο, μαχητικά F16, FBI και όλα αυτά γιατί δυο επιβάτες της πτήσης ήθελαν να κάνουν σεξ στις τουαλέτες του αεροπλάνου.
Το περιστατικό συνέβη ανήμερα της 11ης Σεπτεμβρίου σε πτήση από το Ντένβερ προς το Ντιτρόιτ. Ύποπτοι, δυο άνδρες και μία κυρία οι οποίοι πήγαιναν συχνά στην τουαλέτα. Ο πρώτος όπως αποδείχτηκε για την ανάγκη του και το ζευγάρι για να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του ορμές.
Αυτό που κίνησε την περιέργεια στο πλήρωμα ήταν ότι έμειναν αρκετή ώρα οι δύο τους στην τουαλέτα του αεροπλάνου.
Άμεσα κάλεσαν ενισχύσεις και ξάφνου στον αέρα βρέθηκαν μαχητικά αεροσκάφη F16 να τους συνοδεύουν.
Όταν η πτήση προσγειώθηκε στο Ντιτρόιτ ειδική ομάδα του FBI τους φυγάδεψε και τους ανέκρινε σε απομακρυσμένη περιοχή του αεροδρομίου.
Νωρίτερα αστυνομικοί επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο με τα όπλα ανά χείρας, τους έβαλαν χειροπέδες και τους οδήγησαν έξω λες και ήταν τρομοκράτες.

Οι αστυνομικοί όταν μπήκαν στο αεροπλάνο ζήτησαν από τους επιβάτες να μείνουν καθιστοί δήλωσε ένας επιβάτης, ο Μάριλιν Ντίετρικ.
“Όλα συνέβησαν επειδή δυο νεαροί κλείστηκαν για περισσότερο από δέκα λεπτά μαζί στην τουαλέτα” αναφέρει ο Ντέιβιντ Μουγλία.
Και οι 113 επιβάτες είναι πολύ καλά στην υγεία τους παρά το αρχικό σοκ. Όσον αφορά το ερωτευμένο ζευγάρι θα ξανασκεφτόμουν αν θα κάνουν έρωτα μέσα στις τουαλέτες του αεροπλάνου.
Βίντεο :
            

Παράξενα εσωτερικά αυτοκινήτων .

Παράξενη Tuning Εσωτερικό Αυτοκινήτου
Παράξενη Tuning Εσωτερικό Αυτοκινήτου
Παράξενη Tuning Εσωτερικό Αυτοκινήτου
Παράξενη Tuning Εσωτερικό Αυτοκινήτου

«Έφυγε» ο φιλέλληνας Ανρί Μίλερ


miler 232x300 «Έφυγε» ο φιλέλληνας Ανρί ΜίλερΠλήρης ημερών, σε ηλικία 99 ετών, άφησε τα εγκόσμια την περασμένη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, ο ακούραστος φίλος της Ελλάδας και λάτρης της αρχαίας και της νέας ελληνικής γραμματείας, καθηγητής Ανρί Μίλερ (Henri Muller).
Ο Ανρί Μίλερ είχε γεννηθεί το 10 του Δεκεμβρίου του 1912 στο Επελντάρζ του Λουξεμβούργου.

Η γνωριμία του με τον αρχαίο ελληνικό κόσμο ξεκίνησε στο λύκειο την περίοδο 1926-1933, όπου είχε επιλέξει το τμήμα αρχαίων ελληνικών και λατινικών. Ο θαυμασμός του για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό θα τον καταστήσει ένα ανεξάντλητο υποστηρικτή της ελληνικής γλώσσας, της αρχαίας και της νέας ελληνικής γραμματείας.
Ο Ανρί Μίλερ που μιλούσε, διάβαζε και έγραφε σε 16 γλώσσες, είχε βραβευθεί με το ειδικό βραβείο των Βρυξελλών, που απονεμόταν σε γνώστες 11 ξένων γλωσσών, ξεκίνησε πρώτα ως δάσκαλος σε δημοτικό σχολείο και μετά συνέχισε ως καθηγητής μέσης εκπαίδευσης, διδάσκοντας αγγλικά, αρχαία και νέα ελληνικά. Διετέλεσε μάλιστα και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ της πολιτείας Όρεγκον, το μικρό διάστημα που είχε μεταναστεύσει στις ΗΠΑ, 1948-1950.
Επιστρέφοντας στη χώρα του το 1950 πρωτοστάτησε στη δημιουργία του συλλόγου οι “Φίλοι της Ελλάδας”, που αναγνωρίστηκε επίσημα από το κράτος του...
Λουξεμβούργου, με τη δημοσίευσή του στην εφημερίδας της κυβέρνησης, το 1952. Διετέλεσε ο πρώτος του πρόεδρος για 20 έτη, οπότε ζήτησε να τον διαδεχθεί ο καθηγητής κλασσικής φιλολογίας κ. Εντουάρ Βολτέρ και στη συνέχεια υπήρξε επίτιμος πρόεδρος έως το πέρας του βίου του, πάντοτε ενεργός και παρών.

Στο ξεκίνημα τον ρωτούσαν ειρωνικά οι δημοσιογράφοι γιατί ίδρυσε αυτό το σύλλογο και που βρίσκεται η Ελλάδα.

Η απάντησή του ήταν ανάλογη της πεποίθησής του για τη σπουδαιότητα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και γλώσσας: “Για να γνωρίσουν όσο γίνεται περισσότεροι συμπατριώτες μου τον σπουδαίο αυτό αρχαίο πολιτισμό και να επισκεφθούν τον τόπο που αναπτύχθηκε”.

Όσο ήταν πρόεδρος, είχε οργανώσει πληθώρα ταξιδιών στην Ελλάδα καθώς και δεκάδες διαλέξεις για θέματα που την αφορούσαν. Είχε επισκεφθεί τη χώρα μας πολλές φορές και κυρίως την Αθήνα, την Μακεδονία, την Πελοπόννησο, τη Σκιάθο, την Ύδρα, την Κρήτη και πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας. Επιστρέφοντας με την οικογένειά του σε ένα από αυτά τα ταξίδια, έχασε ένα από τα τέσσερα παιδιά του, όταν ένας βράχος που είχε ξεκολλήσει, εξ αιτίας ενός σεισμού, από ένα βουνό στα Σκόπια, είχε κτυπήσει το αυτοκίνητό που τους μετέφερε.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του δημιουργήθηκε ο “Κύκλος των Ελληνικών Γραμμάτων”, όπου δίδασκε έως τα βαθειά γεράματα του, αλλά και διδάσκονται ακόμη με φροντίδα του συλλόγου και του προέδρου κ. Βολτέρ τα αρχαία και τα νέα ελληνικά.

Η αγάπη του δεν περιοριζόταν στην αρχαία Ελλάδα. “Και η νέα Ελλάδα έχει πολλά ωραία πράγματα να επιδείξει”, τόνιζε.
Γι αυτό στα δώδεκα και πλέον ελληνικά έργα, που είχε μεταφράσει, συγκαταλεγόταν αρχαία αλλά και σύγχρονα έργα, όπως ο “Αλέξης Ζορμπάς” του Νίκου Καζαντζάκη, που εκδόθηκε από το διεθνή σύλλογο “Οι Φίλοι του Καζαντζάκη, ο “Χριστός ξανασταυρώνεται”, το έργο “Ο Ζητιάνος” του Ανδρέα Καρκαβίτσα, “Το λάθος” του Αντώνη Σαμαράκη κ.α.
Υπήρξε μεταφραστής της Οδύσσειας, οι εννιά πρώτες ραψωδίες της οποίας εκδόθηκαν σε τρεις τόμους, με φροντίδα του γραφείου Τύπου της Ελληνικής πρεσβείας και τη χρηματοδότηση του υπουργείου Τύπου το 2003. Τις υπόλοιπες ραψωδίες που μετέφρασε στη συνέχεια τις εξέδωσε ο ίδιος παραχωρώντας τα δικαιώματα του συνολικού έργου στο σύλλογο “Οι Φίλοι της Ελλάδας” και στην “Ελληνική Κοινότητα του Λουξεμβούργου”.
Για την πολύτιμη προσφορά του στη διάδοση της αρχαίας και της νέας ελληνικής γραμματείας, στην ελληνο-λουξεμβουργιανή φιλία, και την στήριξή του στους Έλληνες και την Ελλάδα, ο δήμαρχος Ρούσος Κυπριωτάκης, και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου “Νίκος Καζαντζάκης”, σε συνεργασία με το γραφείο Τύπου, τη διεύθυνση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, τους συλλόγους Ξενοδόχων, Φιλολόγων, ΕΛΜΕ Ηρακλείου, και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ανακήρυξαν τον Ανρί Μίλερ Επίτιμο Δημότη του Δήμου “Νίκος Καζαντζάκης”.
Το 2004 είχε, επίσης, ανακηρυχθεί στην Αθήνα “Πρεσβευτής του Ελληνισμού”.
Το 2005, “Οι Φίλοι της Ελλάδας” και η “Ελληνική Κοινότητα Λουξεμβούργου θα υιοθετήσουν την πρόταση που είχε κάνει το γραφείο Τύπου της Ελληνικής πρεσβείας το 2003,για τη θεσμοθέτηση του “Βραβείου Ανρί και Μανταλένα Μύλλερ”.
Το βραβείο αυτό απονέμεται κάθε δυο χρόνια σε ένα άτομο η φορέα, που επιλέγεται από τους δυο φορείς που το θεσμοθέτησαν, με κριτήριο την προσφορά στις ελληνο-λουξεμβουργιανές ανταλλαγές και τη φιλία μεταξύ των δύο λαών.Το πρώτο βραβείο απενεμήθη στον καθηγητή, δημοσιογράφο και συγγραφέα Γκι Βάγκνερ (Guy Wagner), βιογράφο του Μίκη Θεοδωράκη, πρόεδρο του “διεθνούς Ιδρύματος Μίκης Θεοδωράκης ΦΙΛΙΚΗ”, και υπεύθυνο της τρίγλωσσης ιστοσελίδας αφιερωμένης στο έργο του διάσημου Έλληνα μουσουργού.

Τη δεύτερη διετία απενεμήθη στον Ματίας Σιλτζ (Mathiaς Shiltz), καθολικό επίσκοπο, αναπληρωτή του Αρχιεπισκόπου Λουξεμβούργου για την προσφορά του στους Ελληνες και στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία με τη δωρεά οικοπέδου και την οικοδόμηση εκκλησίας και πολιτιστικού Κέντρου.

Την τρίτη διετία θα απονεμηθεί στο δημοσιογράφο της ΕΡΑ Ηρακλείου, Ηρακλή Γαλανάκη, υπεύθυνο του γραφείου Τύπου από το Σεπτέμβρη του 1997 έως τον Οκτώβρη του 2003.

Στο ερώτημα γιατί επέλεξε να μεταφράσει την Οδύσσεια είχε απαντήσει:

“Γιατί τα έπη του Ομήρου, η Οδύσσεια και η Ιλιάδα, είναι τα παλιότερα έργα όλης της Ευρώπης και τα πιο σημαντικά, κάτι που αναγνωρίζεται παγκοσμίως. Αν και η Ιλιάδα είναι εξίσου σημαντικό έργο, επέλεξα την Οδύσσεια, γιατί είναι πιο εύκολο να μεταφραστεί, μια και κάθε ραψωδία έχει ένα διαφορετικό θέμα, αν και σε όλο το έργο ο κεντρικός ήρωας είναι το ίδιο πρόσωπο, ο Οδυσσέας…”

Σε άλλο ερώτημα για ποια ήταν γι’ αυτόν η προσφορά της Ελλάδας, τόνισε ως πρώτη την τεράστια γλωσσική της επιρροή. “Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή γλώσσα που να μην έχει επηρεαστεί από την  ελληνική γλώσσα. Μεγάλο μέρος του λεξιλογίου των σύγχρονων ευρωπαϊκών γλωσσών και των επιστημονικών όρων έχουν ελληνική ρίζα. Στην ιατρική, για παράδειγμα, έχουμε πάντα το μάθημα με το ελληνικό λεξιλόγιο. Στο εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα μου περιλαμβάνεται η εκμάθηση των αρχαίων ελληνικών, εγώ τα διδάχτηκα 6 χρόνια στο Λύκειο».

Ο ακούραστος, ο ανυστερόβουλος φίλος της Ελλάδας «έφυγε» την περασμένη Δευτέρα 99 ετών, δύο μήνες μετά το θάνατο της συζύγου του Μανταλένας που υπήρξε το μεγάλο του στήριγμα.

‘Αφησαν τρία παιδιά, τον Ζαν-Πωλ, γυναικολόγο-γιατρό στην Καλιφόρνια, την οικονομολόγο Μαρί -Κριστίν στο Λουξεμβούργο και τον Αντρέ, οφθαλμίατρο στο Ετελμπρούκ, μια βόρεια πόλη του Λουξεμβούργου.

Ο Αντρέ ως πρόεδρος του Ροταριανού ομίλου της περιοχής του, είχε οργανώσει μια επίσκεψη τριάντα ατόμων, το περασμένο καλοκαίρι στην Κρήτη, όπου γνώρισαν την ελληνική φιλοξενία και υποσχέθηκαν ότι θα επιστρέψουν μαζί με καινούργιους φίλους.

Ψήφισμα για το θάνατο του Ανρί Μίλερ εξέδωσε ο Δήμος Αρχανών και Αστερουσίων (πρώην Νίκος Καζαντζάκης) καθώς και ο σύλλογος «Οι φίλοι του Λουξεμβούργου στην Κρήτη» εξαίροντας την πολύτιμη προσφορά του και την αγάπη του προς την Ελλάδα και τα ελληνικά γράμματα.


Διαβάστε περισσότερα http://ektiesthisi.blogspot.com/2011/09/blog-post_09.html#ixzz1Xm4x2rSj

Γυναίκες και φύση .

Hot Girls και την πανέμορφη φύση
Hot Girls και την πανέμορφη φύση
Hot Girls και την πανέμορφη φύση
Hot Girls και την πανέμορφη φύση
Hot Girls και την πανέμορφη φύση
Hot Girls και την πανέμορφη φύση
Hot Girls και την πανέμορφη φύση
Hot Girls και την πανέμορφη φύση

Oρφανοτροφείο ελεφάντων στην Κένυα .

Το Ορφανοτροφείο μωρό ελέφαντας στην Κένυα
Το Ορφανοτροφείο μωρό ελέφαντας στην Κένυα
Το Ορφανοτροφείο μωρό ελέφαντας στην Κένυα
Το Ορφανοτροφείο μωρό ελέφαντας στην Κένυα
Το Ορφανοτροφείο μωρό ελέφαντας στην Κένυα
Το Ορφανοτροφείο μωρό ελέφαντας στην Κένυα

Οι κατά Πλούταρχο συμφορές του δανεισμού


Πράξη υπέρτατης αφροσύνης και μαλθακότητας, είναι ο δανεισμός, λέει ο Πλούταρχος τον 1ο αιώνα μετά Χριστόν, και γίνεται εργαλείο των κατακτητών για καθυπόταξη μίας χώρας.
Το έργο του «Περί του μη δειν δανείζεσθαι» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Νεφέλη», με τίτλο «Οι συμφορές του δανεισμού» και δυστυχώς είναι εξαιρετικά επίκαιρο.
Ο Πλούταρχος απαριθμεί με τρόπο καυστικό τις συμφορές που συσσωρεύονται στον άνθρωπο, ο οποίος καταφεύγει στο δανεισμό, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα».
«Οι οφειλέτες είναι δούλοι όλων των δανειστών τους. Είναι δούλοι δούλων αναιδών και βάρβαρων και βάναυσων». Και οι δανειστές «Μετατρέπουν την αγορά σε κολαστήριο για τους δύσμοιρους οφειλέτες, σαν όρνεα τους κατακρεουργούν και τους κατασπαράζουν βυθίζοντας το ράμφος στα σωθικά τους»... λέει κατηγορηματικά ο χαιρωνίτης ρήτορας. Και επιχειρηματολογεί. Και φέρνει παραδείγματα από την ιστορία της εποχής του, από τους μύθους αλλά και από τα παθήματα των απλών ανθρώπων. Και χιούμορ επιστρατεύει ενίοτε μάλιστα μαύρο! Γιατί το κείμενο _μία ομιλία στην πραγματικότητα_ δεν γράφτηκε τυχαία. Η Αθήνα και οι άλλες ελληνικές πόλεις μαστίζονταν από τις συνέπειες της υπερχρέωσης, όταν ο Πλούταρχος περί το 92 μ. Χ αποφάσισε να μιλήσει μπροστά σε ακροατήριο για τις σοβαρές συνέπειες του δανεισμού.

Εργαλείο κατακτητών ο δανεισμός!
Σε ποιούς ήταν χρεωμένοι τότε οι άνθρωποι; Σε δικούς τους αλλά κυρίως σε ξένους πιστωτές ως επί το πλείστον Ρωμαίους. «... κουβαλώντας μαζί τους σάκους και συμφωνητικά και συμβόλαια σαν δεσμά εναντίον της Ελλάδος, την οργώνουν από πόλη σε πόλη και σπέρνουν χρέη που πολλά βάσανα φέρνουν και πολλούς τόκους, και που δύσκολα ξεριζώνονται ενώ οι βλαστοί τους περικυκλώνουν τις πόλεις, τις εξασθενούν και τελικά τις πνίγουν», λέει ο Πλούταρχος. Και τι προτείνει;

«Φύγε να γλυτώσεις από τον εχθρό και τύραννό σου, τον δανειστή που θίγει την ελευθερία σου, βάζει πωλητήριο στην αξιοπρέπειά σου κι αν δεν του δίνεις, σε ενοχλεί· αν πουλήσεις, ρίχνει την τιμή· αν δεν πουλήσεις σε αναγκάζει· αν τον πας στο δικαστήριο προσπαθεί να επηρεάσει την έκβαση της δίκης· αν του ορκίζεσαι σε προστάζει· αν κρατάς την πόρτα κλειστή στήνεται στο κατώφλι και σου βροντά αδιάκοπα...».


Διαβάστε περισσότερα http://ektiesthisi.blogspot.com/2011/09/blog-post_10.html#ixzz1Xm44tUaQ

Η σύγχρονη τέχνη πάει Κεραμεικό και Μεταξουργείο,

Η  σύγχρονη  τέχνη πάει Κεραμεικό και Μεταξουργείο

Η φετινή διοργάνωση, ReMap η τρίτη κατά σειρά, συγκεντρώνει περισσότερους από 250 καλλιτέχνες,

Περισσότεροι από 250 καλλιτέχνες, ιστορικοί τέχνης και επιμελητές από όλο τον κόσμο, 30 ανεξάρτητα προγράμματα και 25 εκθέσεις στην μεγάλη διοργάνωση ReMap

Εκθέσεις και εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό που θα «καταλάβουν» την περιοχή του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου μεταμορφώνοντάς την για έξι εβδομάδες σε ένα τεράστιο χώρο σύγχρονης τέχνης εγκαινιάζονται σήμερα από το ReMap, ένα διεθνές πρόγραμμα που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια.

Η δεκαετία που άλλαξε τον κόσµο,

Η δεκαετία  που άλλαξε τον κόσµο


Γιώργος Τσιάρας

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται από την 11η Σεπτεμβρίου 2001,

Ακριβώς δέκα χρόνια µετά το πλανητικό σοκ της11ηςΣεπτεµβρίου 2001 και λίγουςµήνες µετά την «εξωδικαστική εκτέλεση» του Οσάµα µπιν Λάντεν, όλος ο κόσµος ξαναζεί σήµερα την αποφράδα εκείνη ηµέρα – τότε που οι τηλεοράσεις µας γέµισαν από τέφρα, κηροζίνη και βλέµµατα απορηµένης απόγνωσης των Αµερικανών: «Γιατί µας µισούν τόσο πολύ;».

Στην πραγµατικότητα, το παζλ της 11ης Σεπτεµβρίου παραµένει ηµιτελές: παρά την υπερπληθώρα πληροφοριών και θεωριώνγια ταόσα προηγήθηκαν της επίθεσης – ή ίσως εξαιτίας της –, το «νέφος» που σκέπασε αµέσως τις λεπτοµέρειες της υπόθεσης παραµένει αδιαπέραστο ενώ φλέγοντα ερωτήµατα παρέµειναν αναπάντητα απότην επίσηµη έρευνα. Πόσα ήξεραν οι Αµερικανοί; Γιατί δεν έδρασανεγκαίρως;

Εφευρέτης διαλύει τη στέγη του σπιτιού του μετά από πείραμα με… βότκα!

Εφευρέτης διαλύει τη στέγη του σπιτιού του μετά από πείραμα με… βότκα!
Αγνωστο αν θυμήθηκε ο ουαλός εφευρέτης να βάλει αυτή την πινακίδα («Προσοχή! Τρελός χημικός σε δράση»), πριν αρχίσει τα πειράματά του,

Ο «τρελός επιστήμονας» έπαιζε με αυτοσχέδιο χημικό εξοπλισμό και έκανε λάθος χειρισμό,

Ένα σπίτι καταστράφηκε, άλλα δέκα εκκενώθηκαν και μια ολόκληρη γειτονιά σηκώθηκε «στο πόδι» σε ένα μικρό χωριό της Νότιας Ουαλίας, στη Βρετανία, μετα το αποτυχημένο πείραμα ενός «αλλοπαρμένου» εφευρέτη.

Ο 43χρονος Λόρενς Τομς «έπαιζε» με τον αυτοσχέδιο χημικό εξοπλισμό απόσταξης βότκας που ειχε στήσει στο σπίτι του, στο χωριό Τρέεμπερτ, όταν από έναν λάθος χειρισμό του, έγινε μια μεγάλη έκρηξη μέσα στο δωμάτιο του, με αποτέλεσμα να… ανατιναχθεί σχεδόν ολόκληρη η οροφή του σπιτιού του !. Ο ίδιος, σαν από θαύμα, κατάφερε να βγει σώος από το σπίτι, φορώντας μόνο το μποξεράκι του, αν και με μώλωπες και καψίματα σε όλο του το σώμα.

Ο Πλούταρχος γράφει για τις «συμφορές του δανεισμού»,

Ο Πλούταρχος γράφει για τις «συμφορές του δανεισμού»
Οικονομικά προβλήματα της αρχαιότητας -που μοιάζουν ωστόσο επίκαιρα- πραγματεύεται ο Πλούταρχος στο έργο του «Περί του μη δανίζεσθαι»,


Μαρία Θερμού

Το έργο του «Περί του μη δανείζεσαθαι» κυκλοφορεί σε νέα έκδοση από τις εκδόσεις Νεφέλη,

«Ο δανεισμός είναι πράξη υπέρτατης αφροσύνης και μαλθακότητας»! Το είπε ο Πλούταρχος τον 1ο μ.Χ. αιώνα και να που έφθασε η στιγμή να εκτιμηθούν οι λόγοι του. «Εχεις; Μη δανείζεσαι γιατί δεν σου λείπουν. Δεν έχεις; Μη δανείζεσαι γιατί δεν θα ξεπληρώσεις το χρέος σου», προβλέπει ο μεγάλος συγγραφέας της αρχαιότητας και ας βγει κάποιος να αντιπαραθέσει, ότι δεν έχει δίκιο...

Δυσάρεστα επίκαιρο είναι το έργο του «Περί του μη δειν δανείζεσθαι» (από τα Ηθικά), που κυκλοφορεί σε νέα έκδοση από τη «Νεφέλη» με τον τίτλο «Οι συμφορές του δανεισμού». Γιατί πράγματι, τις συμφορές που συσσωρεύονται στον άνθρωπο, ο οποίος καταφεύγει στο δανεισμό απαριθμεί με τρόπο καυστικό, αυστηρό και καίριο ο Πλούταρχος σ΄αυτό το μικρό κείμενο, που δεν μπορεί να διαβαστεί σήμερα απλώς «εγκυκλοπαιδικά», αφού οι παραλληλίες με τα σύγχρονα τεκταινόμενα παραφυλούν σε κάθε στίχο.

Κβαντικό τσιπάκι!

Κβαντικό τσιπάκι!
Το πρώτο τσιπάκι κβαντικού μικροϋπολογιστή παρουσιάστηκε στον κόσμο την 1η Σεπτεμβρίου 2011. Σημειώστε αυτή την ημέρα,

Τάσος Καφαντάρης

Το όνειρο των κβαντικών μικρο-υπολογιστών βρίσκεται πλέον σε «απόσταση αναπνοής», χάρη στην εντυπωσιακή πρόοδο των τελευταίων μηνών,

Πριν από τριάντα χρόνια, το 1981, όταν η ΙΒΜ παρουσίασε τον πρώτο της προσωπικό μικροϋπολογιστή, ο κόσμος μας μπήκε στη νέα εποχή της πληροφορικής. Εφέτος, όπως ίσως γράψει η Ιστορία, ο κόσμος περνάει σε εντελώς νέο κεφάλαιο, με την παρουσίαση του πρώτου κβαντικού υπολογιστή που μπορεί αντικαταστήσει τον PC.

Λογικά, μια τέτοια ανακοίνωση θα όφειλε να είναι η πρώτη είδηση παγκοσμίως. Ο κόσμος μας όμως δεν είναι πια εκείνος του 1981: Τότε ήταν ένας κόσμος διψασμένος για αλλαγή, γεμάτος όνειρα για ευημερία, ειρήνη, ανάπτυξη, ισότητα στις ευκαιρίες... Τώρα είναι ένας κόσμος κουρασμένος, προδομένος από την παγκοσμιοποίηση που του έφερε η εποχή της πληροφορικής. Και, σαν αντανάκλαση αυτού του συγκεχυμένου πλέον κόσμου, το άκουσμα ενός κβαντικού υπολογιστή για τον καθένα μας μοιάζει εξουθενωτικά χαοτική προοπτική. Τι σημαίνει «κβαντικός» υπολογιστής και γιατί μπορεί να είναι κάτι καλύτερο;

Αντλώντας ενέργεια μέσα από τη Γη,

Αντλώντας ενέργεια μέσα από τη Γη
Το θερμό θαλασσινό νερό γύρω από τον γεωθερμικό σταθμό παραγωγής ενέργειας στο Σβαρτσενγκι της Ισλανδίας θεωρείται πως θεραπεύει τους λουόμενους από ψωρίαση και άλλες παθήσεις,

Η Γη με το μάτι των γεωλόγων δεν είναι πια κοριτσάκι αλλά μια μεσήλικη που όμως έχει ακόμη πολλή ενέργεια μέσα της και ανάλογη διάθεση για δυναμικά φαινόμενα με τη μορφή ηφαιστείων και σεισμικής δραστηριότητας. Τα φαινόμενα αυτά αποκάλυψαν στον άνθρωπο, από τους αρχαίους ακόμη χρόνους, ότι υπάρχει στο εσωτερικό του πλανήτη τους εγκλωβισμένη ενέργεια, και το μεγαλύτερο μέρος της είναι σε μορφή θερμότητας. Ο γνωστός και από τον νόμο των αερίων, που διδάσκεται στο σχολείο, άγγλος φυσικός Ρόμπερτ Μπόιλ, ήδη από τον 17ο αιώνα, με την κατασκευή των πρώτων ανθρακωρυχείων, που έφθαναν σε μεγάλο βάθος, ασχολήθηκε με το γεγονός ότι όσο πιο βαθιά κατεβαίνουμε στη Γη τόσο αυξάνεται η θερμοκρασία. Υπάρχει δηλαδή κάτι που οι γεωλόγοι ονομάζουν «γεωθερμική βαθμίδα» και έχει τη ρίζα της στη γένεση και στην εξέλιξη του πλανήτη.

Στα πρώτα στάδια της ζωής της Γης, όταν πια πήρε το σχήμα της και είχε εμφανιστεί ο πρώτος στερεός φλοιός, στο εσωτερικό της είχαν εγκλωβιστεί τεράστιες ποσότητες θερμότητας. Ο σίδηρος άρχισε με τη μορφή ρευστού να συγκεντρώνεται στον πυρήνα και τα ραδιενεργά πετρώματα να μεταφέρονται προς την επιφάνεια. Σήμερα πιστεύεται ότι κατά προσέγγιση το 80% της ροής θερμότητας στην επιφάνεια της Γης προέρχεται από διασπάσεις ραδιενεργών στοιχείων στο εσωτερικό της και το υπόλοιπο 20% οφείλεται στην πρωτογενή εκείνη «χθόνια λάβρα».

40 τρισεκατομμύρια Watt
Οπως λέει στο «Βήμα» ο κ. Ανδρέας Τζάνης, επίκουρος καθηγητής Γεωφυσικής στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στον οποίο ανήκει και η έκφραση «χθόνια λάβρα» για τη θερμότητα στο εσωτερικό της Γης: «Στις γεωεπιστήμες ο όρος “θερμική ροή” σημαίνει τον ρυθμό με τον οποίο απάγεται η θερμότητα (θερμική ενέργεια) από το εσωτερικό της Γης προς την επιφάνεια, ανά μονάδα επιφάνειας. Η εκροή θερμικής ενέργειας από τη Γη είναι της τάξεως των 40 τρισεκατομμυρίων W (Βατ) και φαντάζει κολοσσιαία, αλλά η μέση θερμική ροή ανά μονάδα επιφάνειας είναι 0,075 W/m2 (Βατ ανά τετραγωνικό μέτρο) και είναι παρόμοια τόσο στις ηπειρωτικές περιοχές όσο και στους πυθμένες των ωκεανών. Κατά συνέπεια, η θερμότητα εκρέει με τέτοιους αργούς ρυθμούς ώστε θα χρειαζόταν περίπου ένα έτος για να λιώσει ένα στρώμα πάγου με πάχος μόνο έξι χιλιοστά του μέτρου (αν δεν υπήρχε φυσικά και ο Ηλιος). Σε σύγκριση, η θερμότητα που δέχεται η επιφάνεια της Γης από τον Ηλιο είναι 2.000 - 3.000 φορές μεγαλύτερη. Παρ' όλα αυτά η θερμότητα που έχει παραχθεί στο εσωτερικό της Γης κατά τη διάρκεια του γεωλογικού χρόνου έχει παίξει σημαντικότατο ρόλο στη διαμόρφωση του πλανήτη μας και της επιφάνειάς του, και τελικά στην εξέλιξη της ζωής επάνω σε αυτόν».

Η ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΕΖΟΝ Εθισμένοι στη σαπουνόπερα,

Εθισμένοι στη σαπουνόπερα

Κοσμάς Βίδος

Οι έλληνες τηλεθεατές γυρίζουν την πλάτη στα εισαγόμενα ποιοτικά σίριαλ, δίνοντας υψηλές θεαματικότητες στις τουρκικές σειρές που προσφέρουν άφθονο πόνο και δάκρυ,

Το πολυσυζητημένο «Βreaking Βad» (το σίριαλ του ΑΜC με ήρωα έναν ασήμαντο καθηγητή χημείας που όταν μαθαίνει πως έχει ελάχιστους μήνες ζωής μετατρέπεται σε αδίστακτο παρασκευαστή και διακινητή ναρκωτικών ουσιών) στην πρώτη περίοδο προβολής του (2008) προσείλκυσε κατά μέσο όριο 1,2 εκατομμύρια θεατές. Η επιτυχία έγινε ακόμη μεγαλύτερη στον δεύτερο κύκλο, με 1,7 εκατομμύρια θεατές. Το πρώτο επεισόδιο του τρίτου κύκλου, στις 21 Μαρτίου 2010, κατέγραψε τη μεγαλύτερη ως εκείνη τη στιγμή θεαματικότητα τηλεοπτικής σειράς, με περισσότερα από 2 εκατομμύρια θεατές. Κατά προσέγγιση τον τρίτο κύκλο παρακολούθησε περί το 1,8 εκατομμύρια θεατές, ενώ αυτή τη στιγμή προβάλλεται ο τέταρτος κύκλος και αναμένεται η έναρξη των γυρισμάτων του πέμπτου. Αυτά στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα το Μega άρχισε την περασμένη εβδομάδα να προβάλλει τον πρώτο κύκλο, με καθυστέρηση τριών χρόνων. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Ωστόσο, εν προκειμένω, το κανάλι κάνει ό,τι μπορεί ώστε η σειρά να καταγράψει στην Ελλάδα αρνητικό ρεκόρ τηλεθέασης:

Νέο αίμα αναγεννά τον εγκέφαλο,

Νέο αίμα αναγεννά τον εγκέφαλο
Το μέλλον μιας «κόκκινης θεραπείας» για τον εγκέφαλο διαγράφεται λαμπρό. Αρκεί να εντοπίσουν οι επιστήμονες με ακρίβεια τους παράγοντες του αίματος που οδηγούν στην αναγέννηση του πολυτιμότερου οργάνου μας,

Θεοδώρα Τσώλη

Συγκλονιστικό πείραμα έδειξε ότι παράγοντες στο αίμα νεαρών ζώων μπορούν να αναγεννήσουν τον εγκέφαλο γηρασμένων ζώων,

 Συνηθίζουμε να λέμε ότι το «νέο αίμα» φέρνει πάντα την πρόοδο και την άνθηση σε όλους τους τομείς. Ε, λοιπόν, αυτό φαίνεται ότι ισχύει (και μάλιστα κυριολεκτικώς) σε ό,τι αφορά την... άνθηση του ηλικιωμένου εγκεφάλου, όπως δείχνει μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο τεύχος της 1ης Σεπτεμβρίου της έγκριτης επιθεώρησης «Nature».

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ χρησιμοποίησαν... νέο αίμα ποντικών και κατάφεραν να αναζωογονήσουν τον γηρασμένο εγκέφαλο άλλων ηλικιωμένων ποντικών. Τα πειράματά τους μπορεί, όπως θα διαβάσετε, να μοιάζουν σαν να είναι βγαλμένα από το εργαστήριο του Φρανκενστάιν, ωστόσο προσφέρουν μια άκρως ευοίωνη προοπτική: υπόσχονται ότι θα έλθει η ημέρα κατά την οποία μια μετάγγιση αίματος ή ένα χάπι θα μπορεί να επιβραδύνει ή ακόμη και να αναστρέψει τη φθίση των νοητικών λειτουργιών που θέλοντας και μη κάνει «δώρο» σε όλους μας ο αδυσώπητος χρόνος που περνά. Ο επικεφαλής της μελέτης, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας και Νευρολογικών Επιστημών Τόνι Βις-Κοράι εξηγεί στο Βήμα πώς οι «δεσμοί αίματος» που ανακάλυψε με την ομάδα του μπορούν μελλοντικά να μας χαρίσουν έναν εγκέφαλο νέο και ακμαίο που δεν θα είναι... δεσμώτης της γήρανσης.

Ο δρ Βις-Κοράι πηγαίνει τον χρόνο πίσω προκειμένου να μας διαφωτίσει σχετικά με το πώς κατέληξε να μελετά την... κόκκινη θεραπεία ενάντια στη γήρανση του εγκεφάλου. Οπως λέει, «προηγούμενες μελέτες σε τρωκτικά είχαν δείξει ότι εξωτερικοί παράγοντες, όπως π.χ. η άσκηση, προκαλούν την παραγωγή νέων νευρώνων και κάνουν τα ζώα πιο έξυπνα και πιο αποδοτικά σε τεστ μνήμης. Παράλληλα ολοένα αυξανόμενες μελέτες σε ανθρώπους μαρτυρούν ότι δραστηριότητες όπως η γυμναστική είναι ωφέλιμες για τον εγκέφαλο και τις νοητικές λειτουργίες. Το γεγονός αυτό μαρτυρεί ότι κάποιοι περιφερειακοί παράγοντες επηρεάζουν την εγκεφαλική δραστηριότητα. Αφού δεν γνωρίζαμε τους συγκεκριμένους παράγοντες, σκεφτήκαμε να μελετήσουμε το αίμα, που αποτελεί το μέσο μεταφοράς πλήθους πολύτιμων συστατικών στον οργανισμό».

Τα δισυπόστατα ποντίκια
Ο ερευνητής συνεχίζει εξηγώντας ότι τα πειράματα της δικής του ομάδας βασίστηκαν στο μοτίβο που ακολούθησε πρώτος ο καθηγητής Τόμας Ράντο, ο οποίος βρίσκεται επίσης στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και μελετά τις επιπτώσεις της γήρανσης στον άνθρωπο.
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory