Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2011

Συναισθήματα ανθρώπων πάνω σε roller coaster .


Κορίτσια από κοινωνικά δίκτυα .

Ψάρι στη σχάρα για γερό μυαλό


Ψάρι στη σχάρα για γερό μυαλό
Το ψητό ή στη σχάρα ψάρι - αλλά όχι το τηγανητό - προστατεύει από το Αλτσχάιμερ σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές

Η κατανάλωση ψαριού τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ενδέχεται να προλαμβάνει το Αλτσχάιμερ στα άτομα μιας κάποιας ηλικίας, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες. Προσοχή όμως: τα ψάρια δεν πρέπει να είναι τηγανητά.
Αυτό γιατί, σύμφωνα με τη μελέτη τους, ο συγκεκριμένος τρόπος μαγειρέματος καταστρέφει τα ευεργετικά για τον εγκέφαλο συστατικά τους – δηλαδή τα λιπαρά οξέα ω-3. Αντίθετα, τα ψητά ή στη σχάρα ψάρια αναδεικνύονται ως άκρως ωφέλιμα για τη νοητική υγεία αφού οι ηλικιωμένοι που τα καταναλώνουν μια ή περισσότερες φορές την εβδομάδα φαίνονται να παρουσιάζουν τρεις ως πέντε φορές λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι άλλοι επιστήμονες αντιμετωπίζουν τα αποτελέσματα με επιφύλαξη, εντοπίζοντας κενά στη μεθοδολογία.
Παράλληλα μια άλλη μελέτη που έγινε στη Γερμανία διαπίστωσε ότι η ομαδική θεραπεία με τραγούδια και δραστηριότητες που ασκούν το σώμα – όπως το μπόουλινγκ – αλλά και το πνεύμα – όπως οι σπαζοκεφαλιές – φαίνονται να βάζουν φρένο στην εξέλιξη της άνοιας, ξεπερνώντας ενδεχομένως σε επιδόσεις τις εξειδικευμένες φαρμακευτικές θεραπείες.
Ψάρι σε συχνότητα
Στο πλαίσιο της πρώτης μελέτης, η οποία παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βορείου Αμερικής, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ ρώτησαν 260 υγιείς εθελοντές με μέσο όρο ηλικίας τα 76 έτη πόσο συχνά κατανάλωναν ψάρι και με ποιον τρόπο ήταν μαγειρεμένο. 
Δέκα χρόνια αργότερα οι εθελοντές υπεβλήθησαν σε μαγνητικές τομογραφίες οι οποίες έδειξαν ότι όσοι δεν έτρωγαν τακτικά ψάρι παρουσίαζαν μεγαλύτερη συρρίκνωση σε βασικές περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη λειτουργική μνήμη.
Πέντε χρόνια μετά τη διεξαγωγή  των τομογραφιών το 31% όσων δεν έτρωγαν τακτικά ψάρι είχε εμφανίσει είτε νόσο  Αλτσχάιμερ είτε ήπια γνωστική διαταραχή (κατάσταση που θεωρείται προάγγελος του Αλτσχάιμερ). Οσοι έτρωγαν ψάρι τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα εμφάνισαν αυτές τις παθήσεις σε ποσοστό μόνο 3-5%. 
Μάλιστα «ασπίδα» για την υγεία του εγκεφάλου φάνηκε να αποτελεί μόνο το ψάρι που ήταν ψητό, όχι όμως και τηγανητό, αναφέρουν οι ερευνητές.
Αγνωστες παράμετροι
Οι επιστήμονες δεν εξέτασαν το είδος των ψαριών που κατανάλωναν οι εθελοντές – είναι γνωστό ότι ορισμένα ψάρια, όπως ο σολομός, περιλαμβάνουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες λιπαρών οξέων ω-3 από άλλα.
Ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Σάιρους Ράτζι, δήλωσε ότι η διερεύνηση αυτού του παράγοντα, όπως και των ωφελειών που μπορεί να αντλήσει κανείς από συμπληρώματα διατροφής με ω-3 αξίζει να αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω ερευνών.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι αυτό δεν ήταν το μόνο κενό στη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε. Ειδικοί που δεν συμμετείχαν στη μελέτη δηλώνουν επιφυλακτικοί απέναντι στα αποτελέσματά της  επισημαίνοντας ότι αυτή δεν έλαβε υπόψη σημαντικούς παράγοντες όπως οι γενικότερες διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής των εθελοντών. Προσθέτουν δε ότι άλλες μελέτες που έχουν διεξαχθεί δεν έχουν κατορθώσει να αποδείξουν με πειστικό τρόπο τα οφέλη των λιπαρών οξέων ω-3 εναντίον της άνοιας.
Δραστηριότητες εναντίον άνοιας
Στη δεύτερη μελέτη, η οποία διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Φρίντριχ Αλεξάντερ στο Ερλάγγκεν και τη Νυρεμβέργη με επικεφαλής τον καθηγητή Ελμαρ Γκρέσερ, διαπιστώθηκε ότι η συμμετοχή ηλικιωμένων που πάσχουν από άνοια σε συγκεκριμένες δραστηριότητες βελτιώνει σημαντικά την ικανότητά τους να εκτελέσουν τα καθημερινά τους καθήκοντα και επιβραδύνει την εξέλιξη της πάθησής τους.
Οι ειδικοί διεξήγαγαν τα πειράματά τους σε πέντε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων εφαρμόζοντας ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα στο οποίο συμπεριέλαβαν ασθενείς με άνοια διαφορετικής βαρύτητας.
Μια ομάδα ηλικιωμένων σε κάθε μονάδα ακολούθησε το πρόγραμμα. Καθημερινά και επί δυο ώρες συμμετείχαν σε συγκεκριμένες δραστηριότητες. Στο «πνευματικό» τμήμα της θεραπείας τραγουδούσαν τραγούδια ή ύμνους και μιλούσαν για τα συναισθήματά τους ενώ ακολουθούσαν ένα «σωματικό» και ένα «νοητικό» τμήμα: η φυσική άσκηση με παιχνίδια όπως το μπόουλινγκ ή το κροκέ, και η νοητική, με τη λύση σπαζοκεφαλιών και αναγραμματισμών.
Παράλληλα με το πρόγραμμα η ομάδα αυτή εξακολούθησε να λαμβάνει την προβλεπόμενη φαρμακευτική θεραπεία και να συμμετέχει στις συνηθισμένες δραστηριότητες της μονάδας. Η δεύτερη ομάδα απλώς συνέχισε να λαμβάνει φαρμακευτική θεραπεία και να ακολουθεί τις συνηθισμένες δραστηριότητες.
Αισιόδοξα αποτελέσματα
Υστερα από ένα έτος οι νοητικές και λειτουργικές ικανότητες όσων συμμετείχαν στο ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα δεν είχαν παρουσιάσει επιδείνωση. Αντίθετα, σε όσους συνέχισαν τις κανονικές τους δραστηριότητες τόσο η νοητική όσο και η ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών καθηκόντων είχαν επιδεινωθεί αισθητά.
Στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «BioMed Central Medicine», οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μέθοδός τους αποδεικνύεται «τουλάχιστον εξίσου καλή» με τις φαρμακευτικές θεραπείες για τη βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών στους ασθενείς με άνοια.
«Διαπιστώσαμε ότι η επίδραση στην ικανότητα των ασθενών να εκτελούν τα καθημερινά καθήκοντα ήταν δύο φορές μεγαλύτερη από αυτή που επιτυγχάνεται με τα φάρμακα»τόνισε ο δρ Γκρέσερ προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων που ζουν σε μονάδες φροντίδας.

Εικόνες .

Δημιούργησαν φονικό ιό, ικανό να αφανίσει το ανθρώπινο είδος!!!Ένα φονικό μεταλλαγμένο στέλεχος της γρίπης των πτηνών, δημιούργησαν στο εργαστήριο επιστήμονες και μάλιστα από δύο διαφορετικές ερευνητικές ομάδες!
Η πρώτη επιστημονική ομάδα, από το Ιατρικό Κέντρο Erasmus στην Ολλανδία, αφού δημιούργησε το φονικό στέλεχος του ιού το οποίο θα μπορούσε να αφανίσει την ανθρωπότητα, επιχειρεί τώρα να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της έρευνάς της, κάνοντας προσιτή σε κάθε... ενδιαφερόμενο!
Παρόμοια αποτελέσματα είχε και μια δεύτερη μελέτη από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, η οποία επίσης κατέληξε στη δημιουργία ενός μεταλλαγμένου στελέχους του ιού της γρίπης των πτηνών!
Ικανό να αφανίσει το ανθρώπινο είδος!
To στέλεχος της πρώτης ομάδας, ανακαλύφθηκε από τον ιολόγο Ρον Φουσιέ, στο Ιατρικό Κέντρο Erasmus, ο οποίος ουσιαστικά κατέληξε στο συμπέρασαμ ότι 5 μεταλλάξεις στο στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών, είναι αρκετές ώστε να κάνουν την γρίπη τόσο επικίνδυνη και μεταδοτική που να μπορεί να πάρει διαστάσεις φονικής πανδημίας σε χρόνο ρεκόρ!
Ο δρ Φουσιέ και η ομάδα του διεξήγαγαν τα πειράματά τους σε κουνάβια – ένα είδος που έχει παρόμοιο αναπνευστικό σύστημα με αυτό του ανθρώπου-  και ήδη έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις την επιστημονική κοινότητα.
Το βασικό ζήτημα που θέτουν οι συνάδελφοί τους είναι ότι δεν θα έπρεπε καν να διεξαχθούν και πάντως σίγουρα όχι να δημοσιοποιηθούν τέτοιες έρευνες, που στα χέρια βιοτρομοκρατών θα μπορούσαν να αποτελέσουν το "απόλυτο όπλο" καταστροφής της ανθρωπότητας!
Θέμα ασφάλειας σε πιθανή επίθεση βιοτρομοκρατών!
Η ομάδα του δρος Φουσιέ, απαντά στους επικριτές της ότι " διεξάγει τις συγκεκριμένες μελέτες στο πλαίσιο μιας διεθνούς προσπάθειας για την καλύτερη κατανόηση του Η5Ν1"!
Ο ίδιος ο Φουσιέ πάντως - ο οποίος να σημειωθεί ότι έχει προσλάβει ειδικό σύμβουλο επικοινωνίας για να τον βοηθήσει να σχεδιάσει την επικοινωνιακή στρατηγική του- παραδέχτηκε ότι το στέλεχος που δημιούργησε στο εργαστήριο είναι "ένας από τους πιο επικίνδυνους ιούς που μπορούν να δημιουργηθούν με τεχνητούς τρόπους"!

Και οι δύο παραπάνω μελέτες, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Επιστημονικό Συμβούλιο για τη Βιοασφάλεια των ΗΠΑ, το οποίο δηλώνει αναρμόδιο να αποτρέψει τη δημοσίευση οποιασδήποτε επιστημονικής έρευνας, αλλά ελπίζει πως αν ζητήσει από τα επιστημονικά περιοδικά να μην προχωρήσουν στη δημοσίευση, εκείνα θα συμορφωθούν!
Ο επικεφαλής του Συμβουλίου, αναφερόμενος στους νέους φονικούς ιούς, δήλωσε χαρακτηριστικά: " Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλον παθογόνο οργανισμό που να είναι τόσο τρομακτικός όσο ο συγκεκριμένος. Μπροστά του ο άνθρακας μοιάζει "αθώος".
Ένα επικίνδυνο βιολογικό όπλο στα χέρια των ΗΠΑ!
Δεν λείπουν πάντως και εκείνοι που διατυπώνουν πιο ακραίες και "καταστροφολογικές" απόψεις. Σύμφωνα με αυτούς, είτε δημοσιευτούν, είτε όχι τα αποτελέσματα των ερευνών ήδη οι ΗΠΑ έχουν στα χέρια τους ένα ακόμη "βιλογικό όπλο", το οποίο μπορεί να "αξιοποιηθεί" αναλόγως της περίστασης: είτε για να δημιουργηθεί η "ανάγκη" παραγωγής εμβολίων που θα αποφέρει κέρδη εκατομμυρίων στις φαρμακοβιομηχανίες, είτε για την προώθηση κονδυλίων που θα παρέχουν "βιοασφάλεια", είτε ακόμη και για τον "αποπληθυσμό" του πλανήτη που ήδη ασφυκτιά από την διαρκώς αυξανόμενη ανθρώπινη παρουσία!
http://periergaa.blogspot.com/2011/12/blog-post_3698.html

Τα «βασιλικά» μυστικά της πεταλούδας


Τα «βασιλικά» μυστικά της πεταλούδας
Ερευνητές διάβασαν το γονιδίωμα της πεταλούδας μονάρχης για να εξηγήσουν πώς μπορεί και ταξιδεύει χιλιάδες χιλιόμετρα για να περάσει τον χειμώνα στο Μεξικό
Το γονιδίωμα του είδους μονάρχης δίνει πληροφορίες για τη θαυμαστή μεταναστευτική ικανότητά της
Κάθε φθινόπωρο εκατομμύρια πεταλούδες του είδους μονάρχης μεταναστεύουν από τη Βόρειο Αμερική στο Κεντρικό Μεξικό για να περάσουν τον χειμώνα σε ένα συγκεκριμένο δάσος από έλατα.
Αυτό το ταξίδι, που πολλές φορές ξεπερνάει τα 3.000 χιλιόμετρα, αποτελεί ένα μεγάλο μυστήριο για την επιστήμη.  Για να βρουν κάποιες απαντήσεις, αμερικανοί ερευνητές διάβασαν για πρώτη φορά το γονιδίωμα της «βασιλικής» πεταλούδας.
Ταξίδι στο άγνωστο
Οι πεταλούδες που εγκαταλείπουν τα βορινά τμήματα της αμερικανικής ηπείρου για να κατευθυνθούν προς τον Nότο ταξιδεύουν πραγματικά προς το άγνωστo, χωρίς να ξέρουν πού πηγαίνουν και με μόνο οδηγό την εσωτερική τους ηλιακή «χρονοπυξίδα». Παρ΄όλα αυτά φθάνουν με μαθηματική ακρίβεια στον προορισμό τους.
«Οι μονάρχες που μεταναστεύουν απέχουν τουλάχιστον κατά δυο γενιές από εκείνες που έκαναν το προηγούμενο ταξίδι» εξήγησε ο Στίβεν Ρέπερτ, καθηγητής Νευροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης και επικεφαλής της μελέτης.
«Δεν έχουν βρεθεί ποτέ στο μέρος που περνούν τον χειμώνα και δεν έχουν συγγενείς να τους οδηγήσουν. Θα πρέπει να υπάρχει κάποιος γενετικός προγραμματισμός πίσω από τη μεταναστευτική συμπεριφορά της πεταλούδας. Θέλουμε να μάθουμε τι είναι αυτό το πρόγραμμα και πώς λειτουργεί» πρόσθεσε ο καθηγητής.
Γονίδια ρυθμιστές
Όπως περιγράφεται στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Cell», το γονιδίωμα της πεταλούδας μονάρχης αποτελείται από 16.866 γονίδια τα οποία κωδικοποιούν για διάφορες πρωτεΐνες. Ορισμένες οικογένειες αυτών των γονιδίων φαίνονται να εμπλέκονται σε βασικές συνιστώσες του συστήματος που «ρυθμίζει» την εποχιακή μετανάστευσή της.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες εντόπισαν μεταξύ άλλων γονίδια τα οποία φαίνονται να εμπλέκονται στην πρόσληψη των οπτικών πληροφοριών και στην επεξεργασία τους από την ηλιακή πυξίδα όπως και στη ρύθμιση των κιρκαδικών ρυθμών και του βιολογικού ρολογιού που σχετίζονται με το «χρονόμετρο» αυτής της πυξίδας. Επίσης ανίχνευσαν τη μοριακή «σφραγίδα» που ρυθμίζει το σύστημα προσανατολισμένης πτήσης των συγκεκριμένων εντόμων.
Οι ανακαλύψεις αυτές θα βοηθήσουν τους ειδικούς  να κατανοήσουν περισσότερο όχι μόνο τη θαυμαστή ταξιδιωτική ικανότητα των πεταλούδων μονάρχης αλλά και τις μεταναστευτικές συμπεριφορές άλλων ειδών, όπως οι θαλάσσιες χελώνες. Επίσης μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για τη λειτουργία ανάλογων βιολογικών μηχανισμών – όπως π.χ. οι κιρκαδικοί ρυθμοί – στους ανθρώπους.
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory