Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2012

Τρέξιμο ή ποδηλασία ?

Τρέξιμο ή ποδηλασία; Crash test στις...θερμίδες (1)

Τρέξιμο και ποδηλασία «συναγωνίζονται» στην κατηγορία της καλύτερης άσκησης για γρήγορη απώλεια βάρους. Ποιο από τα δύο θα βγει νικητής;
Η αλήθεια είναι ότι και το τρέξιμο και το ποδήλατο είναι ιδανικοί τρόποι για να χάσει κάποιος βάρος. Η βασική τους διαφορά έγκειται στην επιλογή του ατόμου. Με απλά λόγια τι αρέσει στον καθένα περισσότερο. Βέβαια πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν και οι περιορισμοί που έχει ο καθένας, όπως για παράδειγμα ενδέχεται κάποιος να μη μπορεί λόγω τραυματισμού να κάνει ποδήλατο κλπ.
Δείτε το «crash test» στα δύο αθλήματα και εσείς απλά μένει να επιλέξετε ποιο σας ταιριάζει περισσότερο.
  • Ποδηλασία
Η ποδηλασία δεν είναι μόνο ιδανική καρδιομυική άσκηση, αλλά και μοναδικός τρόπος κοινωνικής συναναστροφής. Η ενδυνάμωση εστιάζει κυρίως στους τετρακέφαλους, τους μυς δηλαδή που βρίσκονται στο μπροστινό μέρος των μηρών.
Ενδείκνυται για άτομα με προβλήματα στον αστράγαλο, τα γόνατα, τους γοφούς, τη μέση και κυρίως για οποιονδήποτε έχει πρόβλημα στις αρθρώσεις και στους τένοντες.
Εάν επιλέξετε να κάνετε έντονη ποδηλασία μπορείτε να καταναλώσετε μέχρι και 545 θερμίδες. Ενώ σε πιο χαλαρούς ρυθμούς με 10 χιλιόμετρα την ώρα ενδέχεται να χάσετε έως και 436 θερμίδες.
Τρέξιμο ή ποδηλασία; Crash test στις...θερμίδες (2)
Και για τις δύο περιπτώσεις χρειάζεστε τον κατάλληλο εξοπλισμό. Ένα καλό ποδήλατο, ένα κράνος, ειδικά αθλητικά παπούτσια ποδηλασίας και γάντια που απορροφούν τους κραδασμούς.
Υπέρ: Το ποδήλατο είναι ευχάριστο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μέσο μεταφοράς και γυμνάζει διάφορες ομάδες μυών.
Κατά: Ένας σωστός εξοπλισμός για ποδηλασία είναι ακριβός ενώ αναφορικά με το «χτίσιμο» του σώματος, δεν γυμνάζει μυς όπως τα βάρη για παράδειγμα, που συμβάλλουν σε μία τελική διαμόρφωση του πάνω μέρους τους σώματος. Αν επιθυμείτε κοιλιά-φέτες ίσως χρειάζεστε συνδυασμό ασκήσεων.
  • Τρέξιμο
Οι θερμίδες που θα κάψετε αν τρέχετε με 8 χιλιόμετρα την ώρα εξαρτώνται από το σωματικό σας βάρος αλλά μπορεί να φτάσετε μέχρι και τις 1472 θερμίδες. Όσοι βέβαια δεν μπορείτε να ακολουθήσετε τόση έντονη άσκηση, ένα γρήγορο περπάτημα ή ελαφρό τζόκινγκ μπορεί να σας απαλλάξει από 414 θερμίδες.
Το τρέξιμο ενδυναμώνει κυρίως του ιγνυακούς τένοντες, δηλαδή στους μυς που βρίσκονται στο πίσω μέρος των γοφών και είναι ιδανική άσκηση για την καρδιά και τους πνεύμονες.
Στα συν του, μην ξεχάσετε να προσθέσετε και την αντοχή. Αν μάλιστα προσπαθείτε να χάσετε κιλά ξεκινήστε με ένα γρήγορο περπάτημα και η αντοχή που θα αποκτήσετε σιγά σιγά θα σας βοηθήσει να μετατρέψετε τον περίπατό σας σε αγώνα τρεξίματος.
Τρέξιμο ή ποδηλασία; Crash test στις...θερμίδες (3)
Στα αρνητικά του βέβαια είναι ότι το τρέξιμο μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στις αρθρώσεις του σώματος, όπως για παράδειγμα στο γόνατο και τους αστραγάλους. Άρα το κλειδί είναι να ξεκινήσετε συμβατικά και να ακολουθήσετε τον γενικό κανόνα, ο οποίος ορίζει ότι πρέπει να αυξάνετε σταδιακά την απόσταση και την ένταση της άσκησής σας, αλλά όχι περισσότερο από 10% την εβδομάδα.
Ωστόσο το καλό με το τρέξιμο είναι ότι δεν χρειάζεστε ιδιαίτερες συνθήκες και εξοπλισμό, εκτός από ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια ειδικά για τρέξιμο και μία ωραία διαδρομή χωρίς πολλές λακκούβες ή τσιμέντο προκειμένου να αποφύγετε τους τραυματισμούς.
Υπέρ: Το τρέξιμο είναι μια εξαιρετική καρδιαγγειακή άσκηση ενώ πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η αερόβια άσκηση, όπως είναι το τρέξιμο σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να αντικαταστήσει ακόμα και τη φαρμακευτική αγωγή σε ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη.
Κατά: Ωστόσο το τρέξιμο είναι ιδιαίτερα σκληρό για τους μυς και τις κλειδώσεις και αν δεν είστε προσεκτικοί μπορεί εύκολα να τραυματιστείτε.
  • Η ετυμηγορία…
Τόσο η ποδηλασία όσο και το τρέξιμο είναι υπέροχοι τρόποι άσκησης και απώλειας βάρους. Αυτό ωστόσο δεν σας …δίνει το δικαίωμα να τρώτε ότι θέλετε στην προσπάθειά σας να χάσετε βάρος.
Ακόμη και αν χάνετε 500 θερμίδες τη φορά είναι πολύ εύκολο να «ευεργετήσετε» τον εαυτό σας με κάποια παχυντικά φαγητά μόνο και μόνο επειδή θα τα χάσετε με την άσκηση. Ακολουθήστε ένα σωστό διατροφολογικό πρόγραμμα, με δημητριακά ολικής άλεσης, άπαχες πρωτεΐνες και φρέσκα προϊόντα.
Το τρέξιμο βέβαια υπερέχει ελαφρά της ποδηλασίας στο κάψιμο των θερμίδων αλλά το ποδήλατο από την άλλη προσφέρει μεγαλύτερη γκάμα επιλογών ειδικά στους αρχάριους, στους υπέρβαρους και σε όσους έχουν τραυματισμούς. Η επιλογή δική σας.
Πηγή: clickatlife.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory