Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012

Τα πιο ακραία σημεία του πλανήτη .


Το μεγαλύτερο βάθος της θάλασσας

07
Τάφρος των Μαριαννών (Ινδονησία -Ιαπωνία)Βάθος: 11.035 μέτρα υπό το βυθό

Αν η κορυφή του Έβερεστ είναι το πιο ψηλό σηεμίο της γη.�, τότε η Τάφρος των Μαριαννών πρέπει να είναι το ακριβώς αντίθετο: το πιο βαθύ, πιο χαμηλό σημείο της γης. 

Βρίσκεται στα δυτικά του Ειρηνικού Ωκεανού, και πήρε το όνομα της από τα Νησιά των Μαριαννών που βρίσκονται κοντά. Η τάφρος απλώνεται στα 2.550 χιλιόμετρα κι έχει πλάτος 69 χιλιόμετρα.

Το πιο βαθύ σημείο της, το λεγόμενο Challenger Deep, φτάνει στα 11.035 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσα.� και είναι το σημείο όπου οι δυο μεγάλες τεκτονικές πλάκες του Ειρηνικού συναντιώνται. Σε αυτό το σημείο η πίεση φτάνει τα 108.5 MPa, δηλαδή είναι πάνω από χίλιες φορές υψηλότερη από την ατμοσφαιρική πίεση της επιφάνειας. 

Ο ψηλότερος καταρράκτης της Γης

03
Σάλτο Ανχελ (Βενεζουέλα)Ύψος: 984 μέτρα

Ο ψηλότερος καταρράκτης βρίσκεται στη Βενεζουέλα , και τα νερά του πέφτουν στον ποταμό Κέρεπ, ο οποίος καταλήγει στον ποταμό Τσουρούν. Αν το όνομα Σάλτο Ανχελ δεν σας λέει κάτι, τότε ίσως η διεθνής ονομασία του να ξυπνήσει την μνήμη σας, Angel Falls.

Σε αυτούς τους καταρράκτες έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας UP (Ψηλά στον Ουρανό) κι οι σκηνοθέτες μελέτησαν πολύ καλά την περιοχή πριν από την δημιουργία της ταινίας.

Το πιο απομακρυσμένο μέρος από το κέντρο της Γης

02
Βουνό Τσιμποράσο (Εκουαδόρ)Ύψος: 6.310 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας

Όλοι ξέρουν ότι το Έβερεστ είναι η πιο ψηλή βουνοκορφή του κόσμου, με κορυφή που αγγίζει τα 8.848 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας! Όμως δεν υπάρχουν πολλοί που γνωρίζουν το βουνό (και ανενεργό ηφαίστειο) Τσιμποράσο στο Εκουαδόρ. 

Μπορεί το Τσιμποράσο να είναι πιο... κοντό από το Έβερεστ στα "χαρτια"¨αλλά είναι το πιο ψηλό βουνό του κόσμου, αν υπολογίσουμε την απόσταση που χωρίζει τηνη κορυφή του με το κέντρο της Γης. Αυτό συμβαίνει επειδή η γη δεν είναι σφαίρα, αλλά σφαιροειδής με πεπλατυσμένους πόλους. Ως σφαιροειδής, η γη είναι πιο πλατιά στον Ισημερινό και το Τσιμποράσο βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τον Ισημερινό, και σε αυτή τη θέση υψώνεται στα 6.384μέτρα από το κέντρο της γης. Με λίγα λόγια το Τσιμποράσο "νικάει" το Έβερεστ σε ό,τι αφορά την απόσταση από το κέντρο της Γης - για 2 χιλιόμετρα.

Το πιο απομακρυσμένο κατοικίσιμο νησί του παλνήτη

06
Τρίσταν ντα Κούνια (Μεγαλη Βρετανία)
Απόσταση: 3.218 χιλιόμετρα από την πιο κοντινή ήπειρο

το πιο μακρινό νησί του κόσμου βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Ατλαντικού Ωκεανού, και είναι τόσο μικρό (98τ.χμ.) που δεν έχει καν αεροδιάδρομο. Ο πληθυσμός του είναι 300 μόνιμοι κάτοικοι. Το νησα΄κι ανήκει στη Μεγάλη Βρετανία και παρόλο που οι κάτοικοι κάνουν online παραγγελίες, η διανομή τους καθυστερεί αρκετά. 

Ίσως αυτό να είναι το τίμημα για να κατοικείς σε ένα σχεδόν ιδιωτικό νησί στη μέση του πουθενά!

Το πιο κρύο κατοικίσιμο μέρος της Γης

04
Οϊμιάκον (Ρωσία)Χαμηλότερη θερμοκρασία: -71,5 βαθμούς Κελσίου

Το μικρό χωριό που βρίσκεται στη Δημοκρατία της Σάκα στη Ρωσία έχει 800 μόνιμους κατοίκους και αυτό που το κάνει ιδιαίτερο είναι ότι εκεί καταγράφηκε η πιο χαμηλή θερμοκρασία που έχει παρατηρηθεί ποτέ σε κατοικίσιμο μέρος του πλανήτη. 

Συγκεκριμένα, στις 26 Ιανουαρίου του 1926, το θερμόμετρο έπεσε στους -71.2 βαθμους Κελσίου. Παράλληλα κατέγραψε ακόμα ένα ρεκόρ, εκείνο της χαμηλότερης θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί ποτέ στο βόρειο ημισφαίριο της γης. 

Η πιο χαμηλή θερμοκρασία που έχει χτυπήσει ποτέ τη Γη ήταν το 1983 στην Ανταρκτική. όπου το θερμόμετρο "πάγωσε" στους -89.4 βαθμούς Κελσίου.

Το πιο θερμό μέρος του πλανήτη

01
Έρημος Λουτ (Ιράν)Μεγαλύτερη θερμοκρασία 71 C

Το ζήτημα για το θερμόμετρο σημείο του πλανήτη έχει απασχολήσει έντονα τους επιστήμονες. Πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειατι για το Αλ Αζιζάια στη Λιβύη, όπου έχει καταγραφεί θερμοκρασία που άγγιξε τους 57.8 βαθμούς Κελσίου, αλλά σύμφωνα με ένα δορυφόρο της NASA το ρεκόρ αυτό έχει καταρριφθεί από τους 71 βαθμούς Κελσίου που καταγράφηκαν στην έρημο Λουτ του Ιράν.
Η έρημος αυτή καλύππτει μια περιοχή 480 χιλιομέτρων κι αν τα στοιχεία ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, πρόκειται για την πιο ζεστή θερμοκρασία που έχει "κάψει" ποτέ την επιφάνεια του πλανήτη. Σε λίγο βέβαια με όλες αυτές τις καιρικές ανωμαλίες, δεν αποκλείεται να σπάσει κι αυτό το ρεκόρ...
 

Το πιο ξηρό μέρος του κόσμου

05
Ξηρές λίμνες Μακ Μάρντο (Ανταρκτική)

Οι Dry Valleys είναι μια περιοχή 4800τ.χλμ. που καλύπτει το 0.03% της Ανταρκτικής και έχουν πάρει το όνομα τους λόγω της εξαιρετικά χαμηλής υγρασίας της περιοχής και της ανυπαρξίας χιονιού ή παγετώνα. 

Εδώ και 2 εκατομμύρια χρόνια, δεν έχει πέσει ούτε μια σταγόνα βροχής και με εξαίρεση μιας μικρής περιοχής όπου υπάρχει ένας ποταμός και μερικές μικρές λίμνες, στις Ξηρές Λίμνες Μακ Μάρντο, δεν υπάρχει πουθενά ίχνος νερού. 

Οι μοναδικές αυτές συνθήκες κλίματος οφείλονται στους καταβατικούς ανέμους της περιοχής. Οι συγκεκριμένοι αέρηδες παρατηρούνται όταν παγωμένος και πυκνός αέρας έλκεται στην επιφάνεια της γης λόγω των δυνάμεων της βαρύτητας! Οι άνεμοι αυτοί φτάνουν σε ταχύτητα τα 320 χλμ/ώρα και εξατμίζουν κάθε υποψία υγρού στοιχείου, αφήνοντας την γη ξερή και εντελώς στεγνή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory