Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2012

Παγκόσμιο φαινόμενο : οι τέλεια στρογγυλές πέτρες .

Τα παράθυρα της Ιταλίας .

Γλυπτά από κρεμάστρες .

110 Amazing γλυπτά από Καλόγεροι
31 Amazing γλυπτά από Καλόγεροι
21 Amazing γλυπτά από Καλόγεροι
51 Amazing γλυπτά από Καλόγεροι
71 Amazing γλυπτά από Καλόγεροι
61 Amazing γλυπτά από Καλόγεροι
101 Amazing γλυπτά από Καλόγεροι

12 τόνοι τοξικά καύσιμα θα πέσουν στην γη στις 15 Ιανουαρίου


ΑΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Οι Ρώσοι επιστήμονες που εργάζονται για το διαστημικό πρόγραμμα Phobos ανακοίνωσαν σήμερα την ακριβή ημερομηνία συντριβής των τμημάτων και των καυσίμων ενός ρωσικού πυραύλου που η εκτόξευσή του απέτειχε. 
Πρόκειται για τον πύραυλο που εκτοξεύτηκε στις 9 Νομεβρίου με σκοπό να κάνει ένα διαστημικό ταξίδι 2 περίπου χρόνων και να φτάσει στο φεγγάρι του πλανήτη Άρη, Phobos (Φόβος). όμως η εκτόξευση απέτυχε και το διαστημικό αεροσκάφος είχε εγκλωβιστεί σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Τους τελευταίους μήνες οι Ρώσοι επιστήμονες είχαν προσπαθήσει να κάνουν αποστολές που θα βοηθούσαν το Phobos να συνεχίσει το ταξίδι του στο διάστημα, όμως απέτυχαν και τώρα είναι βέβαιη η συντριβή του στη Γη. Αρχικά είχαν πει ότι περίμεναν η συντριβή να γίνει κάποια στιγμή στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φερβουαρίου, όμως σήμερα ανακοίνωσαν πως η συντριβή θα γίνει σίγουρα στις 15 Ιανουαρίου, χωρίς όμως να ξέρουν που και πως καθώς όπως αναφέρουν αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Πάντως παρακολουθούν διαρκώς την τροχιά του.
Το διαστημικό αεροσκάφος ζυγίζει περίπου 14,6 τόνους και οι 12 τόνοι είναι κυρίως τοξικά καύσιμα τα οποία αν έχουν παγώσει τμήμα αυτών μπορεί να φτάσει στη γη, αν όμως είναι σε ρευστή μορφή πιθανά θα προκληθεί η ανάφλεξη τους καθώς θα πέφτουν μέσα από την γήινη ατμόσφαιρα.  

Χιόνισε στην Ιαπωνία .

10 Ιάπωνες πτώση χιονιού

Το καζανάκι της τουαλέτας «εκτοξεύει» επικίνδυνα βακτήρια


Το καζανάκι της τουαλέτας «εκτοξεύει» επικίνδυνα βακτήρια
Αν τραβήξετε το καζανάκι της τουαλέτας χωρίς να έχετε κατεβάσει πρώτα το καπάκι, δεκάδες σταγονίδια με επικίνδυνα βακτηρίδια θα εκτοξευθούν ακόμα και 25 εκατοστά πάνω από το κάθισμα, σύμφωνα με πειράματα βρετανών επιστημόνων!
Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων του Λιντς ανίχνευσε το κολοβακτηρίδιο Clostridium difficile, το οποίο προκαλεί σοβαρή διάρροια.
Οι ερευνητές ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Οι μέγιστοι αριθμοί C.difficile καταγράφηκαν σε δείγματα αέρα που λήφθηκαν αμέσως μετά την απόπλυση της λεκάνης. Μειώθηκαν κατά οκτώ φορές έπειτα από 60 λεπτά και κατά περαιτέρω τρεις φορές έπειτα από 90 λεπτά», προσθέτοντας ότι «Οι συμβατικές τουαλέτες χωρίς καπάκι αυξάνουν τον κίνδυνο περιβαλλοντικής μόλυνσης από Clostridium difficile και προτείνουμε να αποθαρρύνεται η χρήση τους» 

Η δύναμη των Σαολίν .

Shaolin arts01 Ισχυρό τεχνών Shaolin
Shaolin arts02 Ισχυρό Shaolin Τεχνών
Shaolin arts03 Ισχυρό Shaolin Τεχνών
Shaolin arts04 Ισχυρό Shaolin Τεχνών
Shaolin arts07 Ισχυρό Shaolin Τεχνών
Shaolin arts08 Ισχυρό Shaolin Τεχνών
Shaolin arts09 Ισχυρό Shaolin Τεχνών
Shaolin arts12 Ισχυρό Shaolin Τεχνών

Τα ζώδια για την εβδομάδα που έρχεται


Μάθετε τι προβλέπουν τα άστρα για εσάς σήμερα. Αναλυτικές προβλέψεις για τα αισθηματικά, τα επαγγελματικά και οικονομικά και την υγεία σας.
Κριός
Tip της εβδομάδας: Προσοχή σε εμμονές και σε απρόοπτα στη δουλειά.
Οι θετικές όψεις της Αφροδίτης ομορφαίνουν τα συναισθήματα σε όλες τις σχέσεις - ιδανικές μέρες για ερωτικά ραντεβού αλλά και για νέες συνεργασίες. Το τρίγωνο Ηλιου - Αρη βοηθά την προώθηση των επαγγελματικών σας κι έτσι μπορείτε να κάνετε ξεκινήματα ή άλλες ενέργειες.
Ταύρος
Tip της εβδομάδας: Προσοχή στις υποσχέσεις σε αισθηματικά και επαγγελματικά.
Η θετική όψη Ηλιου - Αρη όχι μόνο δυναμώνει την υγεία και προσφέρει ζωτικότητα, αλλά σας κάνει πολύ αποτελεσματικούς στη δράση, ενώ τα θέματα που σας απασχολούν προσχωρούν όπως τα επιθυμείτε. Ιδανικές μέρες για ξεκινήματα και επαφές. Ευχάριστο το κλίμα στην εργασία.
Δίδυμοι
Tip της εβδομάδας: Προσοχή στην περιέργειά σας και στις ίντριγκες.
Ιδιαίτερα ρομαντικό κλίμα δημιουργεί η σύνοδος Αφροδίτης - Ποσειδώνα και θα έχετε την ευκαιρία για ονειρικές στιγμές τόσο στα ερωτικά όσο και στα ταξίδια. Ολες οι σχέσεις ισορροπούν. Θετικές και γρήγορες εξελίξεις σε θέματα σπιτιού, κληρονομικών, δανείων και οικονομικών γενικά.
Καρκίνος
Tip της εβδομάδας: Προσοχή σε έμμονες ιδέες και στην προσκόλληση.
Στο ζώδιό σας γίνεται η Πανσέληνος το πρωί της Δευτέρας,η οποία αυξάνει τον συναισθηματισμό και την κυκλοθυμία σας. Ωστόσο, θα έχετε την ευκαιρία και για όμορφες ερωτικές στιγμές, καθώς σχηματίζονται θετικές όψεις που προσφέρουν πολύ ρομαντισμό. Πιθανά ερωτικά ξεκινήματα.
Λέων
Tip της εβδομάδας: Προσέξτε παρασκήνια και κουτσομπολιάστην εργασία.
Η συνάντηση της γλυκιάς Αφροδίτης με τον ονειρικό Ποσειδώνα κάνει το κλίμα πολύ ρομαντικό, προσφέροντας όμορφεςερωτικέςεμπειρίες, απόλαυση της τέχνης, δημιουργικότητα και μια ιδιαίτερα ανακουφιστική ψυχικά επιρροή. Επιτυχημένεςκινήσεις σε επαγγελματικά και οικονομικά.
Παρθένος
Tip της εβδομάδας: Προσέξτε κάποιες παρεξηγήσεις στον χώρο δουλειάς.
Η θετική γωνία Ηλιου - Αρη δυναμώνει το σώμα και την αυτοπεποίθησή σας, ενώ ωθεί σε καίρια δράση που φέρνει επιτυχίες - πάρτε πρωτοβουλίες, εποχή να βγάλετε τον αρχηγό από μέσα σας. Πιθανά ερωτικά ξεκινήματα - διεκδικήστε. Βελτίωση και σταθεροποίηση στα οικονομικά.
Ζυγός
Tip της εβδομάδας: Μη δημιουργείτε θεωρίες συνωμοσίας στον νου σας.
Οι ωραίες όψεις της Αφροδίτης προσφέρουν σταθεροποίηση στα συναισθήματα και αρμονία στις σχέσεις, σε μια ιδιαίτερα ρομαντική εβδομάδα. Υπάρχει άφθονη καλλιτεχνική έμπνευση και υπερβατική διάθεση που γλυκαίνει την ψυχή. Τάση για έμμονες ιδέες και φοβίες θέλει προσοχή.
Σκορπιός
Tip της εβδομάδας: Ιδανικές μέρες για επαφές, συμφωνίες, δικτύωση.
Είστε έτοιμοι να ερωτευτείτε, καθώς κορυφώνεται η επιρροή της συνόδου Αφροδίτης- Ποσειδώνα, η οποία πλουτίζει τον συναισθηματικό σας κόσμο και τον ρομαντισμό, με μια τάση βέβαια για αυταπάτες. Εχετε καλλιτεχνική έμπνευση και τα σχέδιά σας κινούνται με δραστικό και επιτυχημένο τρόπο.
Τοξότης
Tip της εβδομάδας: Πολύ καλές μέρες για επαγγελματικά ξεκινήματα.
Μπορεί απ' τον Νοέμβριο να αγωνίζεστε και να κουράζεστε για επαγγελματικά θέματα, ωστόσο τώρα με τη θετική όψη Ηλιου - Αρη όχι μόνο έχετε επιτυχίες στις πρωτοβουλίες και δράσεις σας αλλά και οικονομική ανταμοιβή. Ευνοούνται οι οικονομικές συμφωνίες. Αρμονία στις σχέσεις.
Αιγόκερως
Tip της εβδομάδας: Μια τάση για εμμονές και μαύρες σκέψεις θέλει προσοχή.
Το θετικό τρίγωνο Ηλιου - Αρη σάς κάνει ιδιαίτερα αποφασιστικούς και αποτελεσματικούς, ενώ τονώνει τη ζωτικότητα και την αυτοπεποίθησή σας. Πολύ καλές μέρες για πρωτοβουλίες. Καλά πάνε επίσης τα επαγγελματικά, όπου ευνοούνται οι συμφωνίες και επαφές. Ρομαντική η πανσέληνος.
Υδροχόος
Tip της εβδομάδας: Ευνοείται το κλείσιμο οικονομικών και άλλων θεμάτων.
Καθώς διατρέχει για τελευταία εβδομάδα η γλυκιά Αφροδίτη το ζώδιό σας, συναντιέται με τον ονειρικό Ποσειδώνα και δημιουργούν ιδιαίτερα ρομαντική και υπερβατικήδιάθεση. Ιδανικές μέρες για ερωτικά ραντεβού και για τέχνη. Προσέξτε βέβαια μια τάση για πλάνες και ψεύτικες υποσχέσεις.
Ιχθύες
Tip της εβδομάδας: Προσέξτε τις ίντριγκες στις παρέες σας.
Ο ρομαντισμός είναι στα ύψη, τόσο λόγω της πανσελήνου όσο και λόγω της συνόδου Αφροδίτης - Ποσειδώνα που φέρνει ονειρικές στιγμές αλλά και καλλιτεχνική έμπνευση και πνευματικότητα. Ευνοούνται ιδιαίτερα η δικτύωση και τα ξεκινήματα σε σχέσεις ή συνεργασίες. Φανείτε δυναμικοί.

Πως θα αποφύγετε τους γλυκούς πειρασμούς .


Η αγάπη όλων μας για τη γλυκιά γεύση και κατ’ επέκταση για τους γλυκούς πειρασμούς, βρίσκεται στα γονίδια μας. Γι’ αυτό είναι τόσο δύσκολο να αποκλείσουμε τα γλυκά από τη ζωή μας. Έτσι, προτείνουμε μερικές εναλλακτικές επιλογές για ελαφριά επιδόρπια, που θα μπορούσαμε να επιλέξουμε, δίχως να στερούμαστε τις γλυκιές αμαρτίες και χωρίς να επιβαρύνουμε το σώμα μας με περιττές θερμίδες και λιπαρά.
Πού πρέπει να καταφεύγουμε λοιπόν όταν έχουμε τάση για γλυκό;
 1. Σε μπάρες δημητριακών με διάφορες γεύσεις.
 2. Σε μικρά παστέλια τις αρεσκείας μας, χωρίς να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες.
 3. Σε ένα μικρό κομμάτι χαλβά από ταχίνι, ο οποίος περιέχει µονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ μια πάστα ή µία σοκολάτα περιέχει κορεσµένα λιπαρά.
 4. Σε φρούτα ή μαρμελάδες χωρίς ζάχαρη, τα οποία μπορούν να μας γλυκάνουν, δίνοντάς μας επιπλέον φυτικές ίνες και βιταμίνες.
 5. Σε γλυκά του κουταλιού, κατά προτίμηση στα σπιτικά. Είναι από τα πιο υγιεινά γλυκά, χωρίς λιπαρά.
 6. Σε φρουί ζελέ light, που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
 7. Σε ψητά φρούτα. Καθαρίζουμε διάφορα φρούτα της αρεσκείας μας από τη φλούδα και τους σπόρους, τα περιχύνουμε με 1 κουταλάκι λικέρ, τα πασπαλίζουμε με 1 κοφτό κουταλάκι μαύρη ζάχαρη (ή ασπαρτάμη ή φρουκτόζη) και λίγη κανέλα και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 40 λεπτά. Έτσι έχουμε μία μερίδα γλυκό με μόλις 109 θερμίδες περίπου.
 8. Σε μπανάνα στο γκριλ με λίγη κανέλα, που έχει από μόνη της γλυκιά γεύση. Μπορούμε να την συνοδεύσουμε με 1 μπάλα παγωτό.
 9. Σε ανανά στη σχάρα με λίγο ρούμι και καρύδια- ένα πολύ θρεπτικό σνακ.
 10. Σε αποξηραμένα φρούτα. Σε ένα μπολ τοποθετούμε 3-4 αποξηραμένα φρούτα της αρεσκείας μας, 2 κουτ. σούπας κονιάκ, 1 φλιτζάνι νερό και 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού για 2-3 ώρες. Έπειτα, βράζουμε το μείγμα για 15 λεπτά και προσθέτουμε 1 κουταλάκι σουσάμι και λίγη κανέλα. Έτσι έχουμε μία πανδαισία αποξηραμένων φρούτων με μόλις 180 θερμίδες.
 11. Σε παραδοσιακές επιλογές, όπως το γιαούρτι με μειωμένα λιπαρά, με λίγο μέλι ή με γλυκό του κουταλιού.
 12. Σε γιαούρτι με μειωμένα λιπαρά με αποξηραμένα φρούτα και λίγους ξηρούς καρπούς.
 13. Σε παγωτό γιαούρτι, που φτιάχνεται πανεύκολα, βάζοντας μερικά πολτοποιημένα φρούτα σε ένα κεσεδάκι γιαούρτι, ανακατεύοντας μέχρι να αποκτήσουν κρεμώδη υφή και βάζοντάς τα στην κατάψυξη, μέχρι να παγώσουν.
 14. Σε ρυζόγαλο από ημιάπαχο ή άπαχο γάλα.
 15. Σε σπιτικό ice tea. Διαλύοντας 2-3 φακελάκια πράσινο τσάι σε μία κανάτα νερό και αφήνοντάς το στο ψυγείο μέχρι να παγώσει, θα έχουμε γρήγορα και εύκολα ένα υγιεινό ρόφημα με αντιοξειδωτικές ουσίες.
 16. Σε σπιτικό milkshake. Στο μίξερ βάζουμε αλεσμένα φρούτα της επιλογής μας με ένα ποτήρι άπαχο ή ημι-άπαχο γάλα και τα χτυπάμε.
Εκτός από τα παραπάνω, μπορείτε επίσης να καταναλώνετε ελαφριά γλυκά σε μικρές ποσότητες, χρησιμοποιώντας κατά την παρασκευή τους μέλι ή μαύρη ζάχαρη αντί για λευκή, όσο αυτό βέβαια είναι εφικτό. Μπορείτε, επίσης, να προσθέτετε στα επιδόρπιά σας κανέλα, μαστίχα και  βανίλια, που δίνουν άρωμα και την εντύπωση της γλυκιάς γεύσης.
Τελειώνοντας, θα παρατηρήσατε ότι δεν αναφέρθηκαν παραπάνω τροφές, όπως η σοκολάτα ή τα παράγωγά της. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκλειστούν από το διαιτολόγιό μας. Το θερμιδικό τους περιεχόμενο και η περιεκτικότητά τους σε ζωικά λιπαρά και χοληστερόλη, συνιστά μια πιο ελεγχόμενη κατανάλωση, πάντα στο πλαίσιο ενός εξατομικευμένου διατροφικού προγράμματος. Γιατί όπως για τα περισσότερα στη ζωή, έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση: «παν µέτρον άριστον».

Τι γίνεται όταν εκείνος φεύγει μόνος του για διακοπές ?

Τι γίνεται όταν εκείνος φεύγει διακοπές χωρίς εσάς;

Φέτος τα Χριστούγεννα θα σας μείνουν αξέχαστα. Γευτήκατε τις πιο νόστιμες λιχουδιές, διασκεδάσατε μέχρι το πρωί και προλάβατε να επισκεφθείτε ακόμα και τους Δελφούς με το λεγάμενο μήπως και μάθετε κανένα χρησμό για το μέλλον αυτής της σχέσης. Οι φίλοι του αποδείχτηκαν παιδιά- διαμάντια, ο ίδιος σας κέρδισε με την τρυφερότητα και την καλοσύνη του και όλα μοιάζουν με τα παραμύθια που σας διάβαζε η γιαγιά σας για να αποκοιμηθείτε. Τι γίνεται όμως όταν εκείνος οργανώνει ταξίδι- αστραπή προς χιονισμένο προορισμό και σας αφήνει "μπουκάλα" αγκαλιά με τις γάτες σας και την άδειά σας που έφτασε στο τέλος της;

Κανονικά δε θα έπρεπε να σας πειράζει που το μελαχρινό αγόρι αποφάσισε να φύγει για λίγες μέρες από την αγκαλιά σας για να γλιστρήσει στις λευκές βουνοκορφές των Άλπεων με την οικογένειά του. Επιτέλους έχετε την ευκαιρία να δείτε τις φίλες σας, να δειπνήσετε με τους γονείς σας, να κοιμηθείτε λίγο παραπάνω και να κάνετε όλα αυτά που δεν προλαβαίνετε όταν εκείνος βρίσκεται μέσα στο πόδια σας (κυριολεκτικά και μεταφορικά). Εάν όμως νιώθετε αδικημένη, στνοχωρημένη, πικραμένη, παραγκωνισμένη, παραμελημένη και δε συμμαζεύεται, τότε ακολουθείστε τα παρακάτω και κρατήστε τον κοντά σας με το ζόριΤην επόμενη μέρα μπορεί να σας δώσει τα Louboutin στο χέρι, αλλά τουλάχιστον θα έχετε κάνει αυτό που θέλετε.
 • Προφασιστείτε πως δε νιώθετε καλά. Το στομάχι σας πονάει, το κεφάλι σας πάει να σπάσει, τα πόδια σας τρέμουν, οι αμυγδαλές σας έχουν πρηστεί και θα μπορούσατε να είστε από βαριά άρρωστη μέχρι έγκυος. Οι τύψεις θα τον κάνουν να ακυρώσει τα εισιτήριά του και να μείνει δίπλα σας να σας κρατάει το χέρι. Όταν καταλάβει πως του είπατε ψέμματα απλά δε θα σας ξαναμιλήσει.
 • Κρύψτε του τη βαλίτσα. Προσφερθείτε να τον πάτε εσείς στο αεροδρόμιο και όταν εκείνος δε βλέπει απλά ξεφορτωθείτε τις αποσκευές του και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Όσο ελαφρά και να ταξιδεύει αποκλείεται να επιλέξει να "πετάξει" με μηδέν αποσκευές μέσα στο καταχείμωνο. Εναλλακτικά, βάλτε του μέσα στη χειραποσκευή οτιδήποτε απαγορεύεται να μεταφέρει, από υγρά και αρώματα, μέχρι χειροπέδες και μαχαίρια.
 • Τηλεφωνήστε στο αεροδρόμιο για βόμβα. Μιλήστε με βαριά φωνή, αποφασισμένη και απειλήστε πως αν δεν ακυρωθεί η πτήση, θα τινάξετε το αεροπλάνο στον αέρα. Σε περίπτωση που σας πιστέψουν και δείτε τον καλό σας να επιστρέφει στην αγκαλιά σας, μήπως να αναθεωρήσετε τη μέχρι τώρα επαγγελματική σας πορεία και να ξεκινήσετε πρόβες για κάποια επιθεώρηση;
 • Εάν δεν πιάσει τίποτα από τα προηγούμενα δε σας μένουν και πολλές εναλλακτικές. Ξαπλώστε κάτω από τις ρόδες του αεροπλάνου και αρνηθείτε να σηκωθείτε παρά μόνο αν ακυρωθεί η πτήση. Φροντίστε να φοράτε μαύρα γυαλιά, καπέλο, ίσως και περούκα γιατί εάν σας αναγνωρίσει, μάλλον όχι μόνο θα μπει στο αεροπλάνο αλλά αυτή τη φορά προς άγνωστο προορισμό και μάλιστα χωρίς εσάς.

Αλλαγή της μέτρησης του χρόνου ζητούν οι επιστήμονες .

Αλλαγή της μέτρησης του χρόνου ζητούν επιστήμονες

Αλλαγές στη μέθοδο μέτρησης του χρόνου ζητούν οι επιστήμονες, ώστε να σταματήσουν τα περιοδικά προβλήματα στο σύστημα GPS και τα ρολόγια των χρηματιστηριακών αγορών. Όμως, κάτι τέτοιο θα σημάνει οριστικά το τέλος της ώρας Γκρίνουιτς, όπως την ξέρουμε τόσα χρόνια.
Για πολλά χρόνια οι άνθρωποι είχαν συμφωνήσει να μετράνε τον χρόνο με σημείο αναφοράς την ώρα Γκρίνουιτς ή GMT (Greenwich Mean Time), δηλαδή την «ώρα μηδέν» του πρώτου μεσημβρινού της Γης, η νοητή γραμμή του οποίου περνάει από το αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς, στα περίχωρα της βρετανικής πρωτεύουσας. Η ώρα έγινε το παγκόσμιο «στάνταρντ» μετά από διεθνή συμφωνία στην Ουάσιγκτον το 1884, παρά τις τότε αντιρρήσεις της Γαλλίας, που έκανε προπαγάνδα υπέρ του «δικού της» χρόνου, με τον μεσημβρινό «μηδέν» να περνάει από -πού αλλού;- το Παρίσι.
Στην πορεία όμως, το 1972, η ώρα GMT αντικαταστάθηκε από την ώρα UTC (Universal Coordinated Time), δηλαδή από τον λεγόμενο “Συγχρονισμένο Παγκόσμιο Χρόνο”, που βασίζεται στον μέσο όρο από τις μετρήσεις περίπου 400 ατομικών ρολογιών σε διάφορα εργαστήρια στον κόσμο. Τα ατομικά ρολόγια είναι πολύ πιο ακριβή, επειδή μετρούν την ώρα με βάση τη ραδιενεργή αποσύνθεση (διάσπαση) των σωματιδίων ενός ατόμου.
Όμως ακόμα και αυτός ο πιο ακριβής χρόνος δεν είναι τέλειος και δεν είναι ταυτόσημος με τον «πραγματικό» αστρονομικό χρόνο, που καθορίζεται από την εναλλαγή της μέρας και της νύχτας ανάλογα με την περιστροφή της Γης γύρω από τον εαυτό της και με την περιφορά της γύρω από τον Ήλιο. Εξαιτίας της επιβράδυνσης της περιστροφής του πλανήτη μας γύρω από τον άξονά του (δηλαδή η Γη δεν χρειάζεται τον ίδιο ακριβώς χρόνο για να κάνει μια πλήρη περιστροφή), κατά τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να προστίθενται στην ώρα τα λεγόμενα «διορθωτικά» δευτερόλεπτα (leap seconds), ώστε ο χρόνος UTC να “συμβαδίζει” με την πραγματική περιστροφή της Γης και με τον «πραγματικό» χρόνο που καθορίζει ο Ήλιος.
Αυτά τα έξτρα δευτερόλεπτα όμως, που προστίθενται περίπου ένα ανά ενάμιση χρόνο, συνήθως τα μεσάνυχτα στο τέλος Ιουνίου ή Δεκεμβρίου (ακόμα και τα ατομικά ρολόγια εκείνες τις στιγμές ακινητοποιούνται για ένα δευτερόλεπτο προκειμένου να προστεθεί ο έξτρα χρόνος), προκαλούν σοβαρά προβλήματα αποσυντονισμού στα συστήματα GPS και στα ρολόγια των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών αγορών. Γι’ αυτό οι ειδικοί του Διεθνούς Γραφείου Μέτρων και Σταθμών, με έδρα το Παρίσι, ζητούν επειγόντως να καταργηθεί ο τωρινός τρόπος μέτρησης του γήινου χρόνου.
Όπως δήλωσε η επικεφαλής του Τμήματος Χρόνου του Διεθνούς Γραφείου Μέτρων και Σταθμών Ελίζα Φελίσιτας Αρίας, ακόμα και τα παραμικρά τεχνητά χρονικά άλματα, όπως αυτά που συνεπάγονται τα «διορθωτικά» δευτερόλεπτα, αποσυντονίζουν το παγκόσμιο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης GPS και, κατ’ επέκταση, όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα των οποίων τα ρολόγια εξαρτώνται από το GPS και τα οποία χρειάζονται μια συνεχή ροή του χρόνου και όχι… πηδηματάκια.
Οι μικρές αποκλίσεις του χρόνου μεταξύ του συστήματος UCT και του GPS μπορούν π.χ. να αποβούν μοιραίες σε ένα αεροπλάνο που προσγειώνεται. Οι απειροελάχιστες διαφορές της ώρας ανάμεσα σε δύο χρηματιστήρια σε διαφορετικά ημισφαίρια, μπορούν να προκαλέσουν κέρδη ή ζημιές εκατομμυρίων. Το κακό είναι ότι τα «διορθωτικά» δευτερόλεπτα δεν είναι εφικτό να προγραμματισθούν εκ των προτέρων στο λογισμικό των διαφόρων συστημάτων, επειδή η επίσημη ανακοίνωση για το πότε αυτά θα προστεθούν στον χρόνο, γίνεται με προειδοποίηση μόλις έξι μηνών.
Τον Ιανουάριο του 2012 θα συνέλθει στη Γενεύη η παγκόσμια σύνοδος της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών, η οποία θα ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το «Nature» και τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ». Οι επιστήμονες θα ξιφουλκήσουν κατά πόσο πρέπει να συνεχίσουν να προσθέτουν «διορθωτικά» δευτερόλεπτα ή να αφήσουν τον πραγματικό-αστρονομικό χρόνο να αποκλίνει από τον ατομικό-ηλεκτρονικό και να υιοθετήσουν πλήρως τον τελευταίο χωρίς περιοδικές διορθώσεις. Βέβαια, αυτό σημαίνει ότι οι δύο χρόνοι (αστρονομικός και ατομικός) θα αποκλίνουν περίπου ένα λεπτό κάθε 60 έως 90 χρόνια, οπότε πιθανώς θα πρέπει να προστίθενται «διορθωτικά» λεπτά πλέον -και όχι δευτερόλεπτα- μία έως δύο φορές κάθε αιώνα.
Η Βρετανία, η «πατρίδα» της ώρας Γκρίνουιτς, δεν θέλει να καταργηθεί το τωρινό σύστημα, που αποτελεί βικτωριανό κατάλοιπο, επειδή η ώρα UTC στην ουσία είναι η ώρα GMT με άλλη ονομασία. Το γεγονός ότι η ιδέα για την οριστική κατάργηση του χρόνου GMT-UTC προωθείται από τη Γαλλία, ερεθίζει ακόμα περισσότερο τη βρετανική περηφάνια. Όπως δήλωσε επισήμως η βρετανική κυβέρνηση, «η θέση της Βρετανίας είναι ότι θα πρέπει να μην αποκλίνουμε από τον πραγματικό χρόνο, όπως αυτός βιώνεται από τους ανθρώπους, και ο οποίος βασίζεται στην περιφορά της Γης και όχι στα ατομικά ρολόγια. Χωρίς διορθωτικά δευτερόλεπτα, θα χάσουμε επαφή με την πραγματικότητα της περιφοράς της Γης γύρω από τον άξονά της. Τελικά τα μεσάνυχτά μας θα συμβαίνουν το μεσημέρι».
Την ίδια με τη Βρετανία θέση φέρονται να έχουν επίσης ο Καναδάς, η Κίνα και μερικές ακόμα χώρες, οπότε παραμένει αβέβαιο τι θα αποφασιστεί τελικά στη Γενεύη. Η κινεζική θέση πηγάζει από «φιλοσοφικούς» λόγους, καθώς οι κινέζοι επιστήμονες δεν θέλουν να σπάσουν την μακρόχρονη παράδοση της πατρίδας τους, που μετρούσε τον χρόνο με βάση τα αστρονομικά δεδομένα.
Πάντως τόσο το νέο ευρωπαϊκό GPS, το σύστημα Galileo, όσο και το αντίστοιχο νέο κινεζικό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης BeiDou, έχουν ήδη «ψηφίσει», καθώς διαθέτουν τα δικά τους εσωτερικά ρολόγια ακριβείας, τα οποία δεν λαμβάνουν υπόψη τα έξτρα δευτερόλεπτα. Το Σεπτέμβριο φέτος, εξάλλου, η Google ανακοίνωσε μια εναλλακτική λύση: αντί να προσθέτει απότομα το «διορθωτικό» δευτερόλεπτο, θα προγραμματίσει τα λειτουργικά συστήματά της να το «απορροφούν» σταδιακά, προσθέτοντας σιγά-σιγά κλάσματα του δευτερολέπτου στη διάρκεια μιας μεγάλης χρονικής περιόδου.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory