Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012

..Ζευγάρι στο σούπερ μάρκετ

Συζυγικές διαφωνίες μπροστά στο ράφι
Ζευγάρι στο σούπερ μάρκετ
Ένα ζευγάρι κάνει τα ψώνια του στο σούπερ μάρκετ.

Καθώς περνούν από τον διάδρομο με τα ποτά, ο σύζυγος παίρνει ένα μπουκάλι ουίσκι και το βάζει στο καρότσι με τα ψώνια.

-Τι είναι αυτό; λέει η γυναίκα.

-Δεν βλέπεις; Ένα ουίσκι είναι, απαντά ο σύζυγος.

-Και πόσο κοστίζει; ρωτάει η γυναίκα.

-15 ευρώ, απαντά ο άντρας.

-Μα δεν είσαι καθόλου καλά. Σε λίγο δεν θα έχουμε να φάμε και εσύ θέλεις να αγοράσεις ουίσκι, του λέει έξαλλη η γυναίκα του.

Ο άντρας βάζει πίσω στο ράφι το ουίσκι.

Σε λίγο περνούν μπροστά από τα καλλυντικά και η γυναίκα παίρνει μια κρέμα προσώπου και την βάζει στο καρότσι.

-Τι είναι αυτό; ρωτάει ο σύζυγος.

-Μια κρέμα προσώπου, απαντάει η γυναίκα.

-Και πόσο κοστίζει; ρωτάει ο άντρας.

-Μόνο 50 ευρώ, απαντάει η γυναίκα.

-Μα καλά, εσύ δεν με άφησες να πάρω το ουίσκι που είχε 15 ευρώ και είσαι έτοιμη να δώσεις 50 ευρώ για μια κρέμα; ρωτάει αγανακτισμένος ο σύζυγος.

-Για σένα το κάνω... Για να με βλέπεις πιο όμορφη, απαντά με νάζι η γυναίκα.

-Άστο πίσω, της λέει ο σύζυγος, Και με τα 15 ευρώ την ίδια δουλειά θα κάναμε!

Διαβάστε περισσότερα http://ektiesthisi.blogspot.com/#ixzz1mfd22XiG

Οι καλύτερες στιγμές μάχης στον κινηματογράφο .





Φίδι του δάγκωσε τον όρχι και ζήτησε από φίλο του να ρουφήξει το δηλητήριο


Τη ζωή του να περνάει μπροστά από τα μάτια του είδε ένας 29χρονος Βρετανός τουρίστας που έκανε διακοπές στην Τανζανία, όταν βγήκε στη μέση της νύχτας να ουρήσει στην ύπαιθρο κι ένα φίδι τον δάγκωσε στον όρχι.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ίδιος στην εφημερίδα Sun, μετά από ξενύχτι με ένα φίλο του που ταξίδευαν μαζί, θέλησε να επισκεφτεί την τουαλέτα, αλλά επειδή στην περιοχή το νερό είναι πολύτιμο, αποφάσισε να βγει στον κήπο έξω από το δωμάτιο όπου έμεναν, ώστε να μη χρειαστεί να τραβήξει το καζανάκι.
Ενώ λοιπόν ξαλάφρωνε στους θάμνους μέσα στα μαύρα σκοτάδια, πετάχτηκε από το πουθενά ένα φίδι – τίγρης, το οποίο είναι ιδιαίτερα δηλητηριώδες, και τον δάγκωσε. Ο άντρας γύρισε τρομαγμένος στο δωμάτιό του και παρακάλεσε το φίλο του να ρουφήξει το δηλητήριο, αλλά ο άλλος αρνήθηκε κατηγορηματικά.
Ωστόσο, δεν τον παράτησε στην τύχη του, αλλά τον πήγε σε κοντινό νοσοκομείο, όπου οι γιατροί ανέλαβαν και τελικά κατάφεραν να τον σώσουν.

Χορός στην μπάρα .

Σοκ από την αυτοκτονία δημοσιογράφου της ΕΡΤ

Λίγες μέρες αφού ανακοινώθηκε ότι δεν ανανεώνεται η σύμβασή του

Μια σοκαριστική είδηση ρίχνει τις τελευταίες ώρες βαριά σκιά στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Ένας δημοσιογράφος από τους συμβασιούχους των οποίων η σύμβαση δεν ανανεώθηκε, αυτοκτόνησε, λίγες μέρες αφού ανακοινώθηκε η λίστα με τους επιτυχόντες. 

Ουδείς φυσικά μπορεί να είναι βέβαιος για τους λόγους που οδηγούν έναν άνθρωπο να πάρει απόφαση να βάλει τέλος στη ζωή του. 

Μαρτυρίες από την ΕΡΤ, πάντως, λένε ότι ο δημοσιογράφος, ο όποιος αντιμετώπιζε και άλλα σοβαρά προβλήματα, είχε προειδοποιήσει ότι θα αυτοκτονήσει σε περίπτωση που δεν ανανεωθεί η σύμβαση του.

Όταν βγήκε η λίστα, σύμφωνα με το enimerosi24.gr, συνάδελφοι του πρότειναν να υποβάλει ένσταση, όμως, όπως φαίνεται, εκείνος είχε ήδη πάρει την απόφαση του. Σύμφωνα με πληροφορίες, χρειαζόταν ένα χρόνο ακόμα για να βγει στη σύνταξη.

Πότε ξεκίνησαν να φιλιούνται οι άνθρωποι ?



Το φιλί, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι μια από τις πιο παράξενες ανθρώπινες δραστηριότητες.
Ωστόσο ελάχιστοι γνωρίζουν την ιστορία του. Πώς ξεκίνησαν λοιπόν οι άνθρωποι να φιλιούνται;
Σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους, το φιλί είναι η εξέλιξη της κίνησης που έκαναν οι άνθρωποι, αιώνες πριν, προσπαθώντας να μυρίσουν ο ένας τον άλλον, σε μια προσπάθεια να αντλήσουν πληροφορίες για εκείνον.
«Σε κάποιο σημείο, γλίστρησαν και κατέληξαν στα χείλη, διαπιστώνοντας ότι είναι πολύ καλύτερα», λέει ο Βον Μπράιαντ, ανθρωπολόγος στο πανεπιστήμιο Τέξας A&M και αυθεντία στο θέμα της εξέλιξης του φιλιού.
Για το μεγαλύτερο μέρος της πρώιμης ανθρώπινης ιστορίας, η όσφρηση ήταν η πιο σημαντική από τις αισθήσεις για τις διαπροσωπικές σχέσεις, εξηγεί η Σέριλ Κίρσενμπαουμ, συγγραφέας του βιβλίου «Η Επιστήμη του Φιλιού». Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν την όσφρηση για να διαπιστώσουν τη διάθεση του άλλου, την υγεία του και την κοινωνική του θέση, λέει η ίδια.
«Έτριβαν τη μύτη τους στο πρόσωπο του άλλου γιατί στο πρόσωπό μας υπάρχουν οσφρητικοί αδένες. Ωστόσο με την πάροδο του χρόνου, το τρίψιμο στο πρόσωπο μεταφέρθηκε στα χείλη κι έτσι γεννήθηκε το φιλί ως κοινωνικός χαιρετισμός», λέει η Κίρσενμπαουμ.
Το φιλί ως ρομαντική έκφραση θεωρείται ότι ξεκίνησε στην Ινδία, όπου το μεγαλύτερο ινδικό έπος που γράφτηκε στα σανσκριτικά περίπου το 1.000 π.Χ. το Μαχαμπχαράτα, περιελάμβανε τις πρώτες περιγραφές ενός ρομαντικού φιλιού στην ιστορία.
«Ακούμπησε το στόμα της στο στόμα μου και έκανε έναν ήχο που μου προκάλεσε ευχαρίστηση», αναφέρει το ποίημα.
Οι ιστορικοί θεωρούν ότι την εποχή εκείνη, το ρομαντικό φιλί ήταν άγνωστο στον υπόλοιπο κόσμο και ότι στην Ευρώπη έγινε γνωστό από τον Μέγα Αλέξανδρο.
Η ίδια αναφέρει επίσης ότι στην αρχαία Ελλάδα, το φιλί ήταν ένας τρόπος για να επικοινωνήσει κάποιος την τάξη του, την κοινωνική του θέση και την πίστη του, μεταξύ ανδρών στο στρατό κυρίως.
«Ήταν ένας τρόπος να εκφράσει κάποιος ένα είδος κοινωνικής ιεραρχίας», εξηγεί.
Το φιλί αναφέρεται και στην Οδύσσεια του Ομήρου, αλλά ως μια μορφή ικεσίας, όχι ως ρομαντική έκφραση, λέει η Κίρσενμπαουμ. Για παράδειγμα, ο Οδυσσέας επιστρέφει στην πατρίδα και δέχεται το φιλί ενός από τους σκλάβους.
Για το μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας, το σημείο που φιλάει κάποιος τον άλλον δείχνει τη θέση του σε μια βασιλική οικογένεια ή στο στρατό.
Κάποιος που ήταν κοινωνικά ισότιμος θα φιλούσε έναν άλλον άνδρα στο στόμα, ενώ οι υποδεέστεροι στρατιώτες, οι υπηρέτες και οι σκλάβοι φιλούσαν το μάγουλο, το χέρι, τα πόδια, τα ρούχα ή ακόμα και το έδαφος μπροστά σε κάποιον που εθεωρείτο πολύ ανώτερης καταγωγής για να δεχτεί φιλί. Αυτό συνεχίστηκε και τον 18ο αιώνα.
Αλλά την εποχή του Ιούλιου Καίσαρα, οι Ρωμαίοι έβλεπαν διαφορετικά το φιλί. Στη συλλογή του των ερωτικών ελεγειών «Amores» (Έρωτες), ο Οβίδιος αναφέρεται στο «savium», το οποίο οι Ρωμαίοι αποκαλούσαν «φιλί της ψυχής» και που σήμερα, όπως εξηγεί ο Μπράιαντ, είναι το γαλλικό φιλί.
Ο ρωμαίος αυτοκράτορας Τιβέριος επιχείρησε να απαγορεύσει το φιλί γιατί θεωρούσε ότι έτσι μεταδιδόταν η λέπρα, λέει η Κίρσενμπαουμ.
«Αλλά απέτυχε, γιατί στους ανθρώπους άρεσε πραγματικά να φιλιούνται», προσθέτει.
Στη Βίβλο, το φιλί αναφέρεται εννέα φορές, αλλά μόνο στην Προς Ρωμαίους επιστολή πρόκειται για ρομαντικό φιλί. Υπάρχει το φιλί της προδοσίας (του Ιούδα), φιλιά χαιρετισμού, φιλιά υποταγής και το φιλί της ζωής στο βιβλίο της Γενέσεως.
Πολλοί Πάπες προσπάθησαν στη διάρκεια του χρόνου να απαγορεύσουν το ρομαντικό φιλί. Το 1312 ο Πάπας Κλεμέντιος Ε’ διακήρυξε ότι «το φιλί που δίδεται με σκοπό τη συνουσία εκτός γάμου θα θεωρείται θανάσιμο αμάρτημα».
Την εποχή εκείνη το φιλί παρέμενε άγνωστο στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Όταν οι ευρωπαίοι ιεραπόστολοι μετέβησαν στην Αφρική, την Ασία και την Ωκεανία τον 19ο αιώνα, διέδωσαν το φιλί σε μέρη όπου το αποστρέφονταν.
«Διέδωσαν το φιλί μαζί με τον λόγο του Θεού σε πολλούς από αυτούς τους λαούς», λέει ο Μπράιαντ.
Στην Ιαπωνία, το φιλί αρχικά θεωρήθηκε προσβλητικό, όταν δηλαδή το διέδωσαν οι Αμερικανοί τον 19ο αιώνα. Όταν εκτέθηκε στο Τόκιο το γλυπτό του Ροντέν, «Το Φιλί», τη δεκαετία του 1920, το έκρυψαν πίσω από ένα παραβάν, ενώ οι σκηνές με φιλιά αφαιρούνταν προσεκτικά από τις ταινίες του Χόλιγουντ που προβάλλονταν στην υπό κατοχή Ιαπωνία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σήμερα το φιλί λαμβάνει πολλές διαφορετικές έννοιες, σύμφωνα με τον σύμβουλο σχέσεων στο Σικάγο Τζέφρι Σάμπερ, συγγραφέα ενός βιβλίου για τη σημασία του φιλιού.
«Το φιλί είναι επικοινωνία με τα σώματα. Είναι η γέφυρα ανάμεσα στα λόγια μας και τις πράξεις μας».

Αδάμος Κ . : Ο ζωγράφος των μοναχών .


Ρίξτε μιά ματιά στο σάιτ του γνωστού Καλαμπακιώτη ζωγράφου Κ . Αδάμου .
Το λίνκ του σάιτ είναι : http://adamosart.blogspot.com/

Πως να φτιάξετε ζεστή σοκολάτα .

Ζεστή σοκολάτα

Η αποφυγή των νερόβραστων υποκατάστατων και η δημιουργία μιας πραγματικά απολαυστικής ζεστής σοκολάτας δεν είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο. Πρέπει ωστόσο να ξεπεράσετε ορισμένους «σκοπέλους»…
Η κίνηση της εταιρείας Cadbury, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής γλυκισμάτων και σοκολατοειδών μαζί με τη Mars παγκοσμίως, να λανσάρει στις αρχές της δεκαετίας του ’90 μια μορφή «σοκολάτα light» με χαμηλές θερμίδες, αποδείχτηκε, σύμφωνα με τη Guardian, «εγκληματική» για τους λάτρεις του αχνιστού ροφήματος. Τάχιστα, η αγορά γέμισε με νερόβραστα υποκατάστατα σοκολάτας, ενώ η κλασική, πραγματική -καλώς εννοούμενα- πηχτή ζεστή σοκολάτα άρχισε να καθίσταται «ντεμοντέ».
Φυσικά, οι περισσότεροι έχουμε υποκύψει στα υποκατάστατα. Ωστόσο, στα μεγάλα κρύα, όταν η Άνοιξη μοιάζει ακόμα πολύ μακριά (καλή ώρα), τα απογεύματα που νυχτώνει νωρίς, γενικά εκεί που νιώθεις ότι χρειάζεσαι κάτι δυνατό και δυναμωτικό, η πραγματική ζεστή σοκολάτα είναι ένας καλός σύντροφος.
  • Η επιλογή της σοκολάτας
Μιας και η ίδια η σοκολάτα είναι ο «πρωταγωνιστής», η επιλογή της δεν είναι καθόλου ήσσονος σημασίας ζήτημα. Στις περισσότερες συνταγές, ακόμα και εκείνες των Hairy Bikers και του Jamie Oliver, προτιμάται συνήθως, η απλή τυπική σοκολάτα, δηλαδή η στερεή με 70% περιεκτικότητα σε κακάο, που μοιάζει η επιλογή-πιλότος και για μαγειρικούς σκοπούς. Η σοκολάτα γάλακτος είναι η επιλογή Νο2, ανάλογα με το πόσο σοκολατένιο ή γλυκό θέλετε να είναι το τελικό αποτέλεσμα.
Ενώ βέβαια, η σοκολάτα γάλακτος δίνει μία γλυκύτερη, πιο απαλά κρεμώδη αίσθηση, οι «ειδικοί» και γευσιγνώστες προτιμούν τελικά, την κλασική εκδοχή με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο.
Είναι αλήθεια ότι πολλές σοκολάτες έχουν τόση πολλή ζάχαρη, που γίνονται ακατάλληλες για πρώτη ύλη του σχετικού ζεστού ροφήματος.
Περισσότερο καταλήγουν να δημιουργούν κάτι που μοιάζει σαν γέμιση προφιτερόλ. Οι «ειδικοί» επιμένουν: Αν θέλετε να πετύχετε «σοβαρό» αποτέλεσμα στη ζεστή σοκολάτα, χρησιμοποιήστε την πιο πικρή στερεή σοκολάτα που μπορείτε να βρείτε και στη συνέχεια θα τη γλυκάνετε ανάλογα με τις διαθέσεις σας.
Τυπικό παράδειγμα τέτοιας σοκολάτας είναι η μαύρη της Βενεζουέλας (με 100% καθαρό κακάο). Με το που διαλυθεί η συγκεκριμένη σοκολάτα μέσα στο γάλα, πρέπει να προσθέσετε ζάχαρη –τη χρειάζεται οπωσδήποτε. Ακόμα και έπειτα από την παρέμβαση αυτή, η σοκολάτα διατηρεί μια έντονα πικρή χροιά.
Ο συγγραφέας David Lebovitz (που έχει γράψει μεταξύ άλλων και το «Μεγάλο Βιβλίο της Σοκολάτας») συστήνει μια συνταγή εκ Βρυξελλών, στην οποία γίνεται συνδυασμός κλασικής μαύρης σοκολάτας και σοκολάτας γάλακτος σε αναλογία 2:1, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η αναζήτηση της σωστής σοκολάτας, με αναγραφή στη συσκευασία της περιεκτικότητάς της σε κακάο, είναι κι εδώ κλειδί για την επιτυχία. Έτσι, καταλήγουμε σε ένα αποτέλεσμα πλουσιότερο από εκείνο της απλής μαύρης σοκολάτας, με τον τόνο νοστιμιάς που δίνει η γλυκύτητα της σοκολάτας γάλακτος, με δυο λόγια σε ένα θεσπέσιο συνδυασμό των δύο «κόσμων» σοκολάτας. Οι Βέλγοι αποδεικνύονται πραγματικά γνώστες όταν πρόκειται για τέτοιους συνδυασμούς.
Ο Jamie Oliver πάλι, προσθέτει επιπλέον σκόνη κακάο στη δική του Epic Hot Chocolate, ενώ για να τη «σφίξει» χρησιμοποιεί και κορν φλάουρ.
  • Γάλα εναντίον κρέμας ή μήπως όχι;
Η καθιερωμένη συνταγή για ζεστή σοκολάτα είναι αναμφισβήτητα αυτή με πλήρες γάλα, ωστόσο η ιδέα του να «παίξει» κανείς με κάτι γευστικά πιο πλούσιο είναι ελκυστική. Στο διαδίκτυο μπορεί να βρει κανείς συνταγές όπου στο τελικό στάδιο παρασκευής του ροφήματος, προστίθενται 200ml κρέμας γάλακτος –τίποτα τρομερό σε σχέση με το ένα και πλέον λίτρο γάλακτος που έχετε ήδη χρησιμοποιήσει αλλά αρκετό για μια αρχοντική απαλότητα στη γεύση.
Η λογική όμως, της αναλογίας π.χ. 150ml κρέμας γάλακτος για 600ml γάλα, μπορεί να ακούγεται καλή στη θεωρία, ωστόσο δίνει ένα αποτέλεσμα που προσιδιάζει περισσότερο σε επιδόρπιο παρά σε ρόφημα.
Από την άλλη πλευρά, η επιλογή για χρήση ημιαποβουτυρωμένου γάλακτος, ενώ κάνει το ρόφημα πιο «ευχάριστο», σκοτώνει τη σχετική πικρότητα που δίνει το πλήρες γάλα (και σε τελική ανάλυση, πόσο τρομερή είναι η διαφορά 1,8% σε λιπαρά;). Το να προσπαθεί κανείς να μετατρέψει τη ζεστή σοκολάτα σε κακώς εννοούμενο «υγιεινό» ρόφημα είναι καταστρεπτικό.
  • Το άρωμα
Τα γλυκά καρυκεύματα είναι εδώ και πολύ καιρό μια συνήθης προσθήκη στα ροφήματα σοκολάτας –για παράδειγμα, στο Μεξικό, που αποτελεί κομμάτι της πάλαι ποτέ πατρίδας των Mayas, η κανέλα και η βανίλια είναι «σίγουρες» προσθήκες. Σε συγκεκριμένες συνταγές, την κανέλα και τη βανίλια ακολουθεί στο τέλος και το τριμμένο μοσχοκάρυδο. Ο κίνδυνος εδώ είναι να φύγει το γευστικό κέντρο βάρους από τη σοκολάτα (στο κάτω κάτω γι’ αυτήν γίνονται όλα!) και να πέσει στη βανίλια ή στο μοσχοκάρυδο. Ωστόσο η κανέλα, ταιριάζει «διαολεμένα» προσθέτοντας γευστικά, χωρίς να κλέβει την παράσταση από τη σοκολάτα…
Η παράδοση των Mayas είναι επίσης, η έμπνευση για τη χρήση δύο κόκκινων chillies για όσους προτιμούν τη σοκολάτα τους πικάντικη. Ενώ όμως, η τεχνητή «ζέστη» που δίνουν στο ρόφημα τα μπαχαρικά είναι ενδιαφέρουσα, χάνεται κάθε έννοια πραϋντικού ροφήματος, όπως είναι από τη φύση της η σοκολάτα.
  • Η μέθοδος παρασκευής
Μετά από πολλές δοκιμές και απόπειρες, οι περισσότεροι έχουν καταλήξει ότι η πιο πρόσφορη μέθοδος παρασκευής της ζεστής σοκολάτας είναι η εξής: ανακατεύουμε την κομμένη σε κομματάκια σοκολάτα σε μια μικρή ποσότητα γάλακτος, μέχρι να δημιουργήσουμε μια «πάστα» κι έπειτα προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα. Σε αντίθεση με άλλες συνταγές που επιμένουν στην προσθήκη του γάλακτος μια κι έξω, η μέθοδος των δύο σταδίων και καλύτερο αποτέλεσμα δίνει και μικρότερο κόπο απαιτεί.
  • Η τέλεια ζεστή σοκολάτα
Η σοκολάτα είναι ένα must σχεδόν για τον καθένα –θυμηθείτε ότι το μόνο που έχετε να χάσετε, αν την ερωτευτείτε και ξεπεράσετε τα όρια στην κατανάλωσή της, είναι η καλλίγραμμη μέση σας.
Ιδού λοιπόν η ιδανική συνταγή (για 2 άτομα):
450ml πλήρες γάλα
70g σοκολάτας με περιεκτικότητα 70% σε κακάο, καλά κομμένης ή και τριμμένης
30g καλής ποιότητας σοκολάτας γάλακτος, καλά κομμένης ή τριμμένης
75ml κρέμα γάλακτος
¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
ένα μυτάκι του κουταλιού αλάτι
Ζεστάνετε 150ml γάλα, σε κατσαρόλα σε μεσαία φωτιά και ανακατέψτε μέσα τη σοκολάτα. Συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι η σοκολάτα να λιώσει μες στο γάλα, κι έπειτα προσθέστε το υπόλοιπο γάλα και την κρέμα γάλακτος.
Συνεχίστε να βράζετε, μέχρι το μείγμα να γίνει ζεστό (χωρίς όμως να βράσει) και στη συνέχεια προσθέστε την κανέλλα και το αλάτι. Δοκιμάστε, και όταν θεωρήσετε ότι είναι έτοιμο, σερβίρετε. Για ένα αφρώδες αποτέλεσμα, ανακατέψτε γρήγορα πριν το σερβίρισμα.
Δεν συμφωνείτε κι εσείς ότι η ζεστή σοκολάτα είναι ό,τι καλύτερο έχει μπει ποτέ σε κούπα;
Πηγή: clickatlife.gr


Γιατί απέκτησαν ραβδώσεις οι ζέβρες ?

Ζέβρα

Γιατί απέκτησαν τις ραβδώσεις τους οι ζέβρες; Μια νέα έρευνα απαντά στο ερώτημα με πραγματικά δεδομένα.
Αφού έβαλαν στην άκρη μία σειρά από δυνατές εξηγήσεις, ερευνητές υποστηρίζουν πως οι μαύρες και λευκές ραβδώσεις της ζέβρας αντανακλούν το φως με τρόπο που βοηθάει το ζώο να αποφεύγει μύγες που μεταδίδουν αρρώστιες.
Οι πεινασμένες μύγες ίσως να μην είναι η μοναδική δύναμη που έσπρωξε τις ζέβρες να αναπτύξουν τις ραβδώσεις τους. Ωστόσο τα ευρήματα των επιστημόνων μπορεί να οδηγήσουν σε νέες στρατηγικές για την άμυνα των ζώων, ακόμη και των ανθρώπων, έναντι ορισμένων εντόμων. «Εκτρέφουμε ζώα για κρέας ή γάλα και δεν έχουμε δώσει μεγάλη προσοχή στους χρωματισμούς ή τα σχέδια στο τρίχωμά τους», λέει η Σούζαν Οκεσον, εξελικτική οικολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λουντ στη Σουηδία. «Ισως να υπάρχει κάποιο κόλπο που μπορούμε να μάθουμε από τη ζέβρα».
Επιστήμονες διατυπώνουν εικασίες για τον λόγο ύπαρξης των ραβδώσεων στη ζέβρα από τη δεκαετία του 1870, όταν ο Κάρολος Δαρβίνος επέκρινε τη θεωρία του Αλφρεντ Ράσελ Ουάλας ότι οι ραβδώσεις προσέφεραν στα ζώα αυτά καμουφλάζ στην ψηλή βλάστηση. Οι ζέβρες προτιμούν τις ανοιχτές σαβάνες, απάντησε ο Δαρβίνος, όπου το χορτάρι είναι πολύ κοντό για να χρησιμεύουν οι ραβδώσεις για καμουφλάζ. Στη συνέχεια διατυπώθηκαν θεωρίες ότι οι ραβδώσεις χρησιμεύουν για να αναγνωρίζει η μια ζέβρα την άλλη, για άμυνα κατά των λιονταριών που δεν μπορούν να επιλέξουν μια μεμονωμένη ζέβρα μέσα σε μια μάζα από ρίγες, ή για ρύθμιση της θερμοκρασίας καθώς η εναλλαγή του σκουρόχρωμου και του ανοιχτόχρωμου τριχώματος μπορεί να προκαλεί… στροβιλισμό του αέρα και να βοηθάει τα ζώα να δροσίζονται.
Η Οκεσον και οι συνεργάτες της αναρωτήθηκαν μήπως έχουν κάποια σχέση οι αλογόμυγες – πραγματική πληγή για τις ζέβρες, τις αγελάδες, τα άλογα και άλλα ζώα. Τα τσιμπήματά τους είναι αρκετά οδυνηρά ώστε να εμποδίζουν το ζώο να βοσκήσει, ενώ μπορεί επίσης να είναι φορείς θανατηφόρων νόσων.
Σε προηγούμενη εργασία τους η Οκεσον και η ομάδα της είχαν διαπιστώσει πως οι αλογόμυγες προσελκύονται περισσότερο από τα σκούρα ζώα παρά από τα ανοιχτόχρωμα, πιθανόν εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο αντανακλάται το φως στις διάφορες επιφάνειες. Οι ακτίνες του άμεσου ηλιακού φωτός λάμπουν προς όλες τις κατευθύνσεις. Οταν το ηλιακό φως αντανακλάται στο νερό ή στο σκούρο δέρμα αλόγου ή αγελάδας, οι ακτίνες του ευθυγραμμίζονται οριζοντίως. Και αυτού του είδους το φως προσελκύει τις αλογόμυγες διότι συχνά τις οδηγεί στο νερό, όπου μπορούν να γεννήσουν τα αυγά τους και να ζευγαρώσουν, και εξίσου συχνά σε μεγάλα ζώα.
Οι επιστήμονες έκαναν μία σειρά πειραμάτων με τις αλογόμυγες και διαπίστωσαν πως πολύ λίγες προτιμούν την άσπρη επιφάνεια, ενώ κατευθύνονται κατά εκατοντάδες σε μαύρα αντικείμενα. Επιφάνειες με άσπρες και μαύρες ραβδώσεις προσελκύουν λιγότερες αλογόμυγες ακόμη και από τις άσπρες επιφάνειες. Οταν οι ερευνητές έκαναν τις μαύρες ραβδώσεις πλατύτερες από ό,τι είναι στις ζέβρες, προσείλκυαν και πάλι περισσότερες μύγες.
Πηγή: TA NEA

Χελώνα αράχνη .

Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory