Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012

Πίσω από την κάμερα .


http://www.minimarkettrikalon.blogspot.com/#

Κορίτσια και αναρίχηση .

Ταξιδεύοντας με ωτοστόπ στην Ταυλάνδη .

Ομορφη Βόρεια Ολλανδία .

ουρανό σε earth01
ουρανό σε earth02
ουρανό σε earth04
ουρανό σε earth05
ουρανό σε earth06
ουρανό σε earth07
ουρανό σε earth08
ουρανό σε earth10
ουρανό σε earth13

Περίεργες εικόνες .

Κάτι ή κάποιος Διαφορετικές
Κάτι ή κάποιος Διαφορετικές
Κάτι ή κάποιος Διαφορετικές
Κάτι ή κάποιος Διαφορετικές
Κάτι ή κάποιος Διαφορετικές
Κάτι ή κάποιος Διαφορετικές

Κάτι ή κάποιος Διαφορετικές
Κάτι ή κάποιος Διαφορετικές

Η ιστορία των χαρταετών... των ουράνιων χορευτών


Ενας αλλιώτικος περήφανος αϊτός. Ο χαρταετός, η χιλιόχρωμη χαρά των μικρών και μεγάλων στο πανηγύρι της Καθαρής Δευτέρας, δεν είναι απλώς ένα ακόμα παιχνίδι, που ίπταται στον αέρα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το πέταγμά του στα ύψη και ο χορός του με τον άνεμο, ψηλά στον καταγάλανο ουρανό, δεν υποδηλώνει παρά την ανάταση και την κάθαρση της ψυχής μετά το διονυσιακό ξεφάντωμα της Αποκριάς. Μολονότι ο χαρταετός πρωταγωνιστεί στα Κούλουμα, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι πατρίδα του είναι η μακρινή Ανατολή. Η Συνέχεια ΕΔΩ

Διαβάστε περισσότερα http://ektiesthisi.blogspot.com/2012/02/blog-post_27.html#ixzz1nYopD7qr

Βρήκαν το γονίδιο της αυπνίας .

Αϋπνία

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ με επικεφαλής τον δρα Νικόλα Σταυρόπουλο εντόπισαν ένα «γονίδιο αϋπνίας», το οποίο επίσης μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης.
Πειράματα σε δροσόφιλες (ή μυγάκια των φρούτων) έδειξαν πως όσες έφεραν μία μεταλλαγή στο γονίδιο αυτό, το οποίο οι επιστήμονες ονόμασαν insomniac, κοιμόντουσαν κατά δύο τρίτα λιγότερο απ’ ό,τι το φυσιολογικό – και επίσης είχαν πολύ μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσης.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως ιδίως οι άντρες έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα εάν πάσχουν από χρόνια έλλειψη ύπνου, η οποία συσχετίζεται με προβλήματα υγείας όπως η υπέρταση και ο διαβήτης.
Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη λένε πως, μολονότι μυγάκια και άνθρωπος λίγο μοιάζουν όσον αφορά τον τρόπο ζωής, οι μηχανισμοί του ύπνου και της αγρυπνίας είναι πολύ όμοιοι μεταξύ τους.
«Ο ύπνος είναι μία ουσιώδης συμπεριφορά σε όλα τα ζώα, αλλά από επιστημονικής πλευράς ξέρουμε λίγα γι’ αυτόν», δήλωσε ο κ. Σταυρόπουλος. «Η νέα μελέτη παρέχει αρκετά νέα στοιχεία για τον πως ρυθμίζεται ο ύπνος σε μοριακό επίπεδο και θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη για την κατανόηση και την θεραπεία των διαταραχών ύπνου στον άνθρωπο».
Κλωνοποιώντας και ελέγχοντας το γονίδιο σε περισσότερες από 20.000 δροσόφιλες, οι ερευνητές εντόπισαν έναν εντελώς νέο μηχανισμό ρύθμισης του ύπνου.
Χρησιμοποιώντας μία υπέρυθρη ακτίνα για να δουν ένα οι δροσόφιλες κοιμόντουσαν, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως όσες έφεραν το μεταλλαγμένο γονίδιο κοιμόντουσαν κατά μέσον όρο επί 317 λεπτά την ημέρα αντί για τα 927 λεπτά που κοιμόντουσαν τα έντομα με το φυσιολογικό γονίδιο.
Οι μεταλλαγμένες δροσόφιλες κοιμόντουσαν επίσης συνεχόμενα επί λιγότερη ώρα, ενώ ξυπνούσαν πιο συχνά στη διάρκεια του ύπνου.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν μια δραματική απώλεια τόσο στη διάρκεια του ύπνου όσο και στην ικανότητα των εντόμων να παραμείνουν κοιμισμένα, όταν τελικά κατόρθωναν να κοιμηθούν», είπε ο κ. Σταυρόπουλος.
«Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτό το γονίδιο της αϋπνίας, είναι ότι λειτουργεί μέσω ομοιοστατικών μηχανισμών και όχι μέσω των καλά μελετημένων μηχανισμών του βιολογικού ρολογιού, οι οποίοι σχετίζονται με τον ύπνο και επηρεάζουν τον οργανισμό ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας».
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το γονίδιο δρα εξουδετερώνοντας συγκεκριμένες πρωτεϊνες των κυττάρων του εγκεφάλου, οι οποίες συμβάλλουν στην έναρξη του ύπνου.
Προσδόκιμο επιβίωσης
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ακόμη ότι οι δροσόφιλες με το μεταλλαγμένο γονίδιο είχαν κατά το ένα τρίτο μειωμένο προσδόκιμο επιβίωσης.
Όταν όμως αφαίρεσαν το γονίδιο από τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου τους – αφήνοντάς το όμως στο υπόλοιπο ζώο – η διαφορά στη διάρκεια της ζωής εκμηδενίστηκε. Τα έντομα εξακολουθούσαν να κοιμούνται λίγο και ανήσυχα, αλλά ζούσαν εξίσου πολύ με τις φυσιολογικές δροσόφιλες.
«Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι ο ύπνος μπορεί να “αποκοπεί” από το προσδόκιμο επιβίωσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι διαταραχές του ύπνου δεν πρέπει κατ’ ανάγκην να επηρεάζουν την γενικότερη υγεία».
Η νέα έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Neuron».
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Τι γνωρίζετε για το σουσάμι ?

Τι γνωρίζετε για το σουσάμι;
Το σουσάμι είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και ωφέλιμο, γιατί περιέχει λιπαρές ουσίες σε μεγάλη αναλογία (30-40%). Τις εξάγουν εξασκώντας ισχυρή πίεση πάνω στους σπόρους. Το σουσαμέλαιο που βγαίνει με την ψυχρή αυτή μέθοδο είναι εξαιρετικά θρεπτικό και ωφέλιμο.

Η σύστασή του ανά 100γρ περιλαμβάνει: 18.6 γρ. πρωτεΐνη, 52.5 gr λίπος, 21.6 γρ. υδατάνθρακες, 3 γρ. φυτικών ινών, 1200 mg ασβεστίου, 540 mg φωσφόρο, 10 mg σιδήρου, 563 θερμίδες. Επιπρόσθετα είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως επίσης και σε ορισμένες ουσίες με σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Οι σπόροι του σουσαμιού αποτελούσαν τροφή για τους αρχαίους Έλληνες καθώς επίσης και για άλλους λαούς της Μεσογείου. Το σουσάμι είναι τρόφιμο με υψηλής βιολογικής αξίας φυτική πρωτεΐνη. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα όπως η μεθειονίνη, η τρυπτοφάνη, η λευκίνη και η αργινίνη, ενώ είναι σχετικά φτωχή η περιεκτικότητά του σε λυσίνη.

Η υψηλή θρεπτική αξία του σουσαμιού οφείλεται και στα λιπαρά οξέα που περιέχει. Από αυτά το 45% είναι μονοακόρεστα, το 40% πολυακόρεστα και μόλις το 15% κορεσμένα. Παρατηρούμε λοιπόν ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα των οποίων η λήψη μέσω της διατροφής κρίνεται αναγκαία εξαιτίας της αδυναμίας του ανθρώπινου οργανισμού να τα συνθέσει, καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό.

ΑΝΤΙΥΠΕΡΤΑΣΙΚΗ-ΑΝΤΙΘΡΟΜΒΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ:
Το συστατικό σησαμίνη το οποίο περιέχεται στο σουσάμι αναστέλλει τόσο την αύξηση της πίεσης όσο και τη δημιουργία εγκεφαλικών θρόμβων. Κατ’ επέκταση προλαμβάνεται ο κίνδυνος των εγκεφαλικών επεισοδίων ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω δράση της σησαμίνης ενισχύεται παρουσία της βιταμίνης Ε.

ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ:
Η καρκινογένεση έχει συνδεθεί με τη δράση των ελευθέρων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες οξείδωσης, ενώ έχουν συνδεθεί και με ποικίλες βλαβερές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, με σημαντικότερη όλων την καταστροφή του γενετικού υλικού και κατ’ επέκταση την εμφάνιση καρκίνου.Η βλαβερή αυτή δράση των ελευθέρων ριζών αναστέλλεται σε μεγάλο βαθμό από τη σησαμόλη, ένα ακόμα σημαντικό συστατικό του σουσαμιού. Το γεγονός αυτό ενισχύει την άποψη των ερευνητών σχετικά με την αντικαρκινική δράση του σουσαμιού.

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ:
Η κατανάλωση σουσαμιού έχει συσχετιστεί όχι μόνο με την προστασία του οργανισμού από τη βλαβερή δράση των ελευθέρων ριζών αλλά και με την προστασία από τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στα αγγεία, η δημιουργία των οποίων έχει ως κύριο αιτιολογικό παράγοντα την οξείδωση των λιποπρωτεϊνών (κυρίως της LDL).Η κατανάλωση του σουσαμιού αποτελεί ασπίδα προστασίας των αγγείων, αφού έχει συσχετιστεί με μειωμένη ευαισθησία των λιποπρωτεϊνών του αίματος στην οξείδωση μέσω της δράσης της σησαμινόλης.

Επιστημονικώς αποδεδειγμένα το σουσάμι βοηθά στην πρόληψη της υπερχοληστερολαιμίας, στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στην πρόληψη του καταρράκτη και στην αντιμετώπιση του διαβήτη.

Επιπρόσθετα το ιχνοστοιχείο σελήνιο που περιέχεται σε σημαντικά ποσά στο σουσάμι, έχει τα τελευταία χρόνια συσχετιστεί με σημαντική αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό, καθώς αποτελεί συστατικό ενός σημαντικού αντιοξειδωτικού συστήματος- της οξειδάσης της γλουταθειόνης- το οποίο αποτελεί ένα από τα κυριότερα αμυντικά συστήματα του οργανισμού έναντι της δράσης των ελευθέρων ριζών.

Απ’ την άλλη η κατανάλωση του σουσαμιού από αθλητές που ασκούνται συστηματικά, μειώνει τον κίνδυνο πρόκλησης μυϊκών τραυματισμών, βασική αιτία των οποίων είναι το οξειδωτικό στρες, το οποίο εμφανίζεται εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής ριζών.

Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι το σουσάμι εμφανίζει σημαντικές αντιγηραντικές ιδιότητες λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε βιταμίνη Ε και της δράσης των λιγνανών, δηλαδή της σησαμινόλης και της σησαμίνης.

Πηγή: ygeianews.gr

Εθισμένος στο φαγητό .


Ο εθισμός χαρακτηρίζεται από ακατανίκητη τάση για χρήση μιας ουσίας, από την ανεξέλεγκτη κατανάλωσή της και από την ύπαρξη στερητικών συμπτωμάτων (π.χ. άγχος και εκνευρισμός), στις περιπτώσεις που παρεμποδίζεται η πρόσβαση στην ουσία αυτή.
Η έντονη επιθυμία για κάποια τροφή είναι εθιστική; Μήπως είναι αυτός ο εθισμός ο λόγος για τον οποίο πολλά παχύσαρκα άτομα δεν μπορούν να χάσουν βάρος;
Οι άνθρωποι που υποφέρουν από διαταραχές πρόσληψης τροφής, όπως η εκδήλωση αδηφαγικών επεισοδίων, η ψυχογενής ανορεξία και η βουλιμία, τείνουν να εμφανίζουν τα συμπτώματα αυτά, γεγονός που φανερώνει μια ομοιότητα στον τρόπο με τον οποίο το σώμα αντιδρά στην εξάρτηση από φαρμακευτικές ουσίες από τη μια πλευρά και στηνανεξέλεγκτη τάση για κατανάλωση τροφής από την άλλη.
Ορισμένα τρόφιμα φορτωμένα με ζάχαρη, αλάτι και λίπος, όπως τα γλυκά και οι επεξεργασμένες τροφές, είναι έτσι διαμορφωμένα ώστε να αρέσουν στους καταναλωτές, όμως μπορεί σε ορισμένους ανθρώπους να αποτελέσουν το σύνθημα που πυροδοτεί τηνυπερφαγία. Συγκεκριμένα, αυτό μπορεί να συμβεί σε ανθρώπους με προδιάθεση σε εθισμούς, καθώς έτσι διεγείρονται τα κέντρα της ανταμοιβής στον εγκέφαλο.
Η σοκολάτα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εθιστικού τροφίμου. Ένας όρος έχει μάλιστα καθιερωθεί, για να αποδώσει την εμμονή που έχουν σ’ αυτήν πολλοί άνθρωποι:chocoholic= ο εθισμένος στη σοκολάτα.
Ο εγκέφαλος είναι υπεύθυνος για την αίσθηση ευχαρίστησης που προέρχεται από κάθε πηγή, είτε αυτή είναι η κατανάλωση κάποιας τροφής, είτε η χρήση ναρκωτικών ουσιών. Μελέτες σε ποντίκια έδειξαν ότι η επαναλαμβανόμενη και υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να ευαισθητοποιήσει τους υποδοχείς ντοπαμίνης στον εγκέφαλο (μια ουσία που παράγεται όταν νιώθουμε ευχαρίστηση), με τον ίδιο τρόπο που τους ενεργοποιεί η κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών. Μελέτες σε ανθρώπους που έγιναν με τεχνικές απεικόνισης του εγκεφάλου, έδειξαν ομοιότητες ανάμεσα στις φυσιολογικές αντιδράσεις απόκρισηςεν αναμονή ενός εύγεστου φαγητού και στην κατάχρηση ναρκωτικών: και στις δύο περιπτώσεις παρατηρείται για παράδειγμα απελευθέρωση ντοπαμίνης, και μάλιστα στις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου.
Επίσης, οι τεχνικές αυτές, έχουν δείξει διαφορετική ανταπόκριση του εγκεφάλου σε παχύσαρκους και αδύνατους ανθρώπουςσε σχέση με την πείνα, τη όρεξη και τον κορεσμό.
Ο εθισμός στις τροφές χαρακτηρίζεται από ακατάσχετη επιθυμία για κάποια συγκεκριμένη τροφή, με την κατανάλωση της οποίας ο εθισμένος φτάνει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο ευχαρίστησης, ενέργειας και διέγερσης.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Yale, σε παχύσαρκα άτομα δόθηκε ένα ερωτηματολόγιο, με βάση το οποίο τα άτομα κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με τα 7 συμπτώματα που συστήνει η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία για να διαγνώσει τον εθισμό σε ουσίες: παραίτηση, ανοχή, συνεχόμενη χρήση παρά τα προβλήματα κ.ά. Στις ερωτήσεις, η λέξη φάρμακο αντικαταστάθηκε από τη λέξη τροφή. Με βάση τις απαντήσεις τα άτομα κατηγοριοποιήθηκαν σε «εθισμένους σε τροφές» και σε «μη-εθισμένους σε τροφές».
Οι «εθισμένοι σε τροφές» δεν διέφεραν από τους «μη εθισμένους» σε ηλικία ή Δείκτη Μάζας Σώματος. Παρ’ όλα αυτά, εμφάνιζαν μεγαλύτερη συχνότητα κατάθλιψης και τουσυνδρόμου binge-eating και περισσότερα συμπτώματα υπερκινητικότητας καισυνδρόμου έλλειψης προσοχής. Επίσης, χαρακτηρίζονταν από μεγαλύτερη παρορμητικότητα, αντλούσαν μεγαλύτερη απόλαυση από τις εύγεστες τροφές και ήταν πιο πιθανό να χαλαρώνουν με το φαγητό.
Σύμφωνα με την υπεύθυνο της μελέτης, τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν πως ο εθισμός σε τροφές είναι μια αναγνωρίσιμη κατάσταση με κλινικά συμπτώματα και χαρακτηρίζεται από ένα ψυχο-συμπεριφοριστικό προφίλ παρόμοιο εκείνο που απαντάται στην κατάχρηση φαρμάκων και ουσιών.
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Εργαστήριο Brookhaven των ΗΠΑ, επικεντρώθηκε στην αποτύπωση μέσω τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET) τηςχημικής δραστηριότητας του εγκεφάλου 10 παχύσαρκων εθελοντών καθώς και 12 εθελοντών με φυσιολογικό βάρος (ομάδα ελέγχου). Οι επιστήμονες χρησιμοποίησανειδικούς ραδιενεργούς δείκτες, προκειμένου να «χαρτογραφήσουν» τα επίπεδα τουυποδοχέα D2 (Dopamine 2) στον εγκέφαλο των εθελοντών. Οι ερευνητές ανακάλυψαν μέσω των PET, ότι τα παχύσαρκα άτομα παρουσίαζαν χαμηλότερα επίπεδα D2, σε σύγκριση με τα άτομα φυσιολογικού βάρους- τα επίπεδα ήταν μάλιστα παρόμοια με εκείνα που εμφανίζονται στους χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Στους χρήστες ναρκωτικών, οι υποδοχείς του εγκεφάλου που λαμβάνουν τα σήματα της ντοπαμίνης εμφανίζουν ολοένα και μικρότερη απόκριση στο σήμα, με αποτέλεσμα ο χρήστης να χρειάζεται να λαμβάνει συνεχώς μεγαλύτερη δόση για να επιτύχει το αντίστοιχο αποτέλεσμα ευφορίας. Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και στους παχύσαρκους, κάνοντάς τους να καταναλώνουν ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες ανθυγιεινών τροφών.
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεν Λούις, αξιολόγησαν σε δύο μεγάλες έρευνες, αντιπροσωπευτικά εθνικά δείγματα Αμερικανών ενηλίκων, σε σχέση με το ιστορικό αλκοολισμού στην οικογένειά τους και τον Δείκτη Μάζας Σώματός τους. Κάθε μελέτη περιελάμβανε 40.000 ενηλίκους. Η έρευνα έγινε το 2001- 2002 και αποκάλυψε ότι οι ενήλικοι με ιστορικό αλκοολισμού στην οικογένειά τους βρέθηκαν να έχουν κατά 30%-40% περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι, σε σχέση με όσους δεν είχαν οικογενειακά περιστατικά. Οι γυναίκες βρίσκονταν μάλιστα σε ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο (είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκες, έναντι 26% των ανδρών).
Σίγουρα απαιτούνται περισσότερες έρευνες πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, ώστε να βρεθούντρόποι να αντιμετωπισθούν τα συμπτώματα εθισμού και να μειωθεί η αυξημένη όρεξη για τις συγκεκριμένες τροφές. Ο «εθισμένος» θα πρέπει αφενός να θέσει ένα μέτρο στη συχνότητα και στην ποσότητα κατανάλωσης αυτών των τροφών και από την άλλη θα πρέπει να εστιάσει σε άλλες δραστηριότητες και απολαύσεις της ζωής, προκειμένου να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της ολοένα και αυξανόμενης επιθυμίας του για κατανάλωση τροφής.

Κούλουμα και αποκριές

Η λέξη «κούλουμα» προέρχεται από το λατινικό «cuuiulus», που εκτός από σωρός σημαίνει επίσης και αφθονία, αλλά και τέλος. Τα Κούλουμα εκφράζουν, δηλαδή, τον επίλογο της Αποκριάς.
Από εδώ και στο εξής εγκράτεια και σωφροσύνη εν όψει της αγιότητας του Πάσχα. Ξημέρωσε μία Δευτέρα αλλιώτικη από τις άλλες. Μια Δευτέρα «καθαρή», που λέγεται έτσι γιατί καθαρίζουμε την κουζίνα και το σώμα μας από τα λίπη, μιας και είναι η αρχή της Σαρακοστής, η αρχή της Νηστείας για εμάς τους Χριστιανούς Ορθόδοξους μέχρι τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα.
Είναι η μέρα που οι οικογένειες μαζεύονται με τα παιδιά και τους φίλους τους για να πετάξουν χαρταετούς και να απολαύσουν ένα μενού παραδοσιακών πιάτων.

Οι Έλληνες, ως φημισμένοι καλοφαγάδες, συνήθως τρώμε συγκεκριμένα είδη θαλασσινών την Καθαρή Δευτέρα Η Σ υνέχεια ΕΔΩ
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory