Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Κυριακή, 24 Ιουνίου 2012

Χρυσή νύφη .

Τα κορίτσια της παρασκευής .

Καταπληκτική ιδέα .

Εξυπνάδες κοριτσιών .

Τρελοκόριτσα (15)
Τρελοκόριτσα (12)
Τρελοκόριτσα (10)
Τρελοκόριτσα (8)
Τρελοκόριτσα (7)
Τρελοκόριτσα (5)
Τρελοκόριτσα (1)

Τρομακτικές δουλειές .

Τι να κάνατε αν αρπάξετε στον ήλιο .


Ο υδράργυρος ανέβηκε και τίμησες τις παραλίες. Όταν έχεις κλείσει ένα γεμάτο οκτάωρο κάτω από τον καυτό ήλιο και έχεις «τσουρουφλιστεί», βοήθησε την επιδερμίδα σου να αποκαταστήσει τη ζημιά με τον καλύτερο τρόπο.
Όσο προσεκτική κι αν είσαι με τον ήλιο και όσο εξονυχιστικά κι αν επιλέγεις το αντηλιακό σου, σίγουρα έχεις νιώσει έστω μια φορά τις βλαβερές επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας, οι οποίες ξεκινούν με ένα έγκαυμα και μπορεί να προκαλέσουν μέχρι πρόωρη γήρανση και καρκίνο του δέρματος.
Ένα ελαφρύ έγκαυμα θα υποχωρήσει μετά από μερικές ημέρες, αλλά η επίδρασή του μπορεί να φανεί μετά από πολλά χρόνια. Γι’ αυτόν το λόγο απευθυνθήκαμε στο δερματολόγο Φώτη Νούλα για να μας δώσει ορισμένες χρήσιμες οδηγίες.
Tι ισχύει:
Υπάρχουν δύο είδη ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνουν στη Γη. Οι ακτίνες UVA φτάνουν στη βαθύτερη στιβάδα της επιδερμίδας και καταστρέφουν το κολλαγόνο, το οποίο ευθύνεται για την ελαστικότητά της, με αποτέλεσμα να δημιουργούν ρυτίδες και χαλάρωση. Οι ακτίνες UVB, αντίθετα, λειτουργούν επιφανειακά, καταστρέφοντας τα κύτταρα και προκαλώντας εγκαύματα.
Τι να προσέξεις:
Εκτός από την εμφανή κοκκινίλα, τα παρακάτω συμπτώματα «δηλώνουν» πως ήρθε η ώρα να αποσυρθείς στη σκιά:
- Φαγούρα: Αυτή η αίσθηση προκαλείται από την παρουσία των ισταμινών. Πρόκειται για χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από το σώμα σου ως αντίδραση στη φλεγμονή.
- Κοκκινίλες και φουσκάλες: Η εμφάνισή τους σου δείχνει πως έχεις υποστεί σοβαρό έγκαυμα. Είναι πιθανό η ζημιά να έχει εξαπλωθεί στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας. Ένα τέτοιο έγκαυμα μπορεί ακόμη να προκαλέσει ρίγη, πυρετό και ναυτία.
Εύκολα βήματα για να καταπραΰνεις τον πόνο:
- Μείωσε το πρήξιμο. Τις πρώτες 12 ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο βάλε πάγο στην περιοχή και πάρε κάποιο αντιφλεγμονώδες φάρμακο.
- Εμπόδισε την αφυδάτωση. Πιες όσο περισσότερο νερό μπορείς ώστε να αντικαταστήσεις την ποσότητά του που χάθηκε από το σώμα σου.
- Μείνε ψύχραιμη. Μη χρησιμοποιήσεις body butter, βαζελίνη ή οποιοδήποτε άλλο λιπαρό προϊόν στην περιοχή του εγκαύματος. Οι σπιτικές αλχημείες, που όλες μάθαμε από τις μαμάδες μας, παγιδεύουν τη θερμότητα και καθυστερούν τη θεραπεία. Για να ανακουφίσεις τη φλεγμονή, άπλωσε μια λεπτόρρευστη κρέμα ή ένα ζελ πλούσιο σε αλόη ή χαμομήλι: φημίζονται και τα δύο για τις καταπραϋντικές τους ιδιότητες.
Μετά το έγκαυμα τι;
Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να αρχίσεις να χρησιμοποιείς αντηλιακό, ακόμη κι αν είσαι ήδη κατακόκκινη! «Από τη στιγμή που έχεις πάθει έγκαυμα, είναι πολύ εύκολη η επέκτασή του.
Αυτό γιατί τα κύτταρά σου εργάζονται με γρήγορους ρυθμούς, προκειμένου να αποκαταστήσουν τη ζημιά και δεν είναι σε θέση να προστατεύσουν την επιδερμίδα σου» εξηγεί ο Φώτης Νούλας.
Αν και μπορείς σχετικά εύκολα να θεραπεύσεις ένα έγκαυμα, θα ήταν πολύ πιο εύκολο -και υγιές- να αποτρέψεις την εμφάνισή του, χρησιμοποιώντας ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30 ή και μεγαλύτερο: υπολόγισε μία κουταλιά της σούπας για το πρόσωπο και ποσότητα ίση με ένα σφηνάκι για το σώμα.
[via]

Νεότερη κατά... 17 αιώνες είναι τελικά η Λύκαινα του Καπιτωλίου!


To σύμβολο της Αρχαίας Ρώμης, η Λύκαινα του Καπιτωλίου είναι νεότερη κατά 17 αιώ
Η Λύκαινα του Καπιτωλίου, το μπρούτζινο άγαλμα που εικονίζει το διασημότερο σύμβολο της αρχαίας Ρώμης, όπως αποδεικνύει μια νέα μελέτη, δεν φιλοτεχνήθηκε κατά την αρχαιότητα, όπως πίστευαν μέχρι σήμερα οι ιστορικοί της τέχνης, αλλά στον Μεσαίωνα!
Σύμφωνα με την εφημερίδα Κοριέρε ντέλα Σέρα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαλέντο, που έκαναν ραδιοχρονολόγηση του έργου με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα και της θερμοφωταύγειας πιστεύουν ότι η Λούπα Καπιτολίνα, όπως αποκαλείται στα

Πως να προστατεύσετε τα μάτια απο τον ήλιο .

Γυαλιά ηλίου

Το καλοκαίρι σημαίνει περισσότερος χρόνος σε υπαίθριους χώρους – και μελέτες δείχνουν ότι όσο περισσότερο εκτίθενται τα μάτια μας στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, ιδίως στην UVB, τόσο περισσότερο κινδυνεύουμε μεγαλώνοντας να εκδηλώσουμε προβλήματα όπως ο καταρράκτης, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και η εμφάνιση μορφωμάτων, ακόμα και καρκίνου, στο εσωτερικό των ματιών.
«Η υπεριώδης ακτινοβολία – είτε είναι η φυσική του ήλιου, είτε τεχνητή όπως η UVAπου χρησιμοποιείται στα σολάριουμ – μπορεί να βλάψει τους επιφανειακούς ιστούς των ματιών, όπως ο κερατοειδής χιτώνας, αλλά και τους εσωτερικούς, όπως ο οφθαλμικός φακός (δημιουργείται καταρράκτης) και ο αμφιβληστροειδής χιτώνας (εκφύλιση ωχράς κηλίδας)», λέει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Αναστάσιος Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
«Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι η υπεριώδης ακτινοβολία είναι επικίνδυνη για τα μάτια – και όχι μόνο αυτή στην οποία εκτίθενται όταν κοιτούν τον ήλιο, πράγμα που αντενδείκνυται εντελώς, αλλά και αυτή που αντανακλάται από λείες επιφάνειες, όπως η άσφαλτος, η άμμος, η θάλασσα, ακόμα και το νερό της πισίνας».
Επειδή ο ήλιος είναι πολύ επικίνδυνος για τα μάτια, τα γυαλιά ηλίου που δεσμεύουν την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) μάς είναι απαραίτητα – και μάλιστα από πολύ μικρή ηλικία, δεδομένου ότι η δράση της UVείναι αθροιστική με το πέρασμα του χρόνου.
Για να προστατεύσετε τα μάτια σας, ο κ. Κανελλόπουλος συνιστά τα εξής:
* Αγοράστε από ένα κατάστημα οπτικών ένα καλό ζευγάρι γυαλιά ηλίου, τα οποία θα δεσμεύουν την UV ακτινοβολία. Μην σας παραπλανήσει το χρώμα ή το κόστος τους. Η απορροφητική ικανότητα δεν εξαρτάται από το πόσο σκούρα είναι ούτε από το πόσο ακριβά. Το θέμα είναι να φέρουν τη σήμανση CE, να αναγράφουν ότι απορροφούν την UV και βεβαίως να μην τα έχετε αγοράσει από κάποιον πλανόδιο πωλητή (δεν θα είναι ελεγμένα).
* Βεβαιωθείτε ότι τα γυαλιά που διαλέγετε γράφουν ότι απορροφούν τόσο την υπεριώδη ακτινοβολία Α (UVA) όσο και την υπεριώδη ακτινοβολία Β (UVB).
* Προτιμήστε τα γυαλιά που καλύπτουν τα μάτια και από το πλάι. Όσο πιο μεγάλα είναι τα γυαλιά και όσο περισσότερη περιφέρεια των ματιών καλύπτουν, τόσο μεγαλύτερη προστασία παρέχουν από τον ήλιο.
* Να φοράτε καπέλο. Για μέγιστη προστασία, πρέπει να φοράτε τα γυαλιά ηλίου μαζί με καπέλο μα φαρδύ γείσο, που θα σκιάζει καλά τα μάτια σας.
* Μην επαφίεσθε στους φακούς επαφής. Ακόμα κι αν παρέχουν κάποια προστασία από την UV, πρέπει να φοράτε και τα γυαλιά ηλίου σας.
* Μην σας ξεγελούν τα σύννεφα. Χειμώνα-καλοκαίρι, με ή χωρίς συννεφιά, πρέπει να φοράτε γυαλιά ηλίου όταν βρίσκεστε εκτός κτηρίων, διότι περισσότερο από το 80% της υπεριώδους ακτινοβολίας διαπερνά τα σύννεφα και φτάνει έως την επιφάνεια της γης.
* Μην κοιτάζετε ποτέ «κατάματα» τον ήλιο. Οποιαδήποτε στιγμή κι αν το κάνετε αυτό, ακόμα και στη διάρκεια μιας έκλειψης, κινδυνεύετε από ηλικιακή αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία είναι ουσιαστικά η βλάβη του βαθύτερου χιτώνα των ματιών εξαιτίας της ηλιακής ακτινοβολίας.
* Να θυμάστε ότι το δέρμα των βλεφάρων είναι πολύ ευαίσθητο στην υπεριώδη ακτινοβολία και επίσης χρειάζεται προστασία από αυτήν, ώστε να αποφύγει τυχόν καρκινικές αλλοιώσεις. Συνεπώς, να αλείφετε τα βλέφαρά σας με ειδικά, υποαλλεργικά προϊόντα, με δείκτη προστασίας από τον ήλιο (SPF) τουλάχιστον 15.
* Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν «καίει» ο ήλιος. Από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα το καλύτερο (όχι μόνο για τα μάτια, αλλά γενικώς) είναι να αποφεύγετε να βρίσκεστε σε υπαίθριους χώρους, διότι αυτές τις ώρες είναι πιο «δυνατή» η υπεριώδης ακτινοβολία. Αν όμως πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκεστε έξω, μην βγάλετε από το κεφάλι σας το καπέλο και από τα μάτια σας τα γυαλιά ηλίου.
* Μην ξεχνάτε τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Όλων τα μάτια κινδυνεύουν από τον ήλιο, συνεπώς χρειάζονται κι αυτοί καπέλα και γυαλιά ηλίου.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Μύθοι και αλήθειες για τα παγωτά .

Μύθοι και αλήθειες για τα παγωτά

Καλοκαίρι χωρίς παγωτό δεν γίνεται, αλλά πολλά λέγονται για την θρεπτική αξία του και τις επιδράσεις του στην υγεία.
Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Αστερία Σταματάκη, επιστημονική συνεργάτις στη Γαστρεντερολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Νικαίας, αναλύει τις συνηθέστερες απόψεις γι’ αυτό και βάζει τα πράγματα στη θέση τους…
  • Το παγωτό είναι καλή πηγή ασβεστίου.
Αλήθεια. Το ασβέστιο είναι ένα πολύ σημαντικό μέταλλο για την σχηματισμό και τη διατήρηση των οστών και των δοντιών, αλλά και τη διατήρηση της καλής κατάστασης του οργανισμού γενικότερα. Επίσης, είναι αλήθεια ότι πολλοί άνθρωποι δεν καταφέρνουν να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες τους σε ασβέστιο.
Το παγωτό είναι καλή πηγή ασβεστίου, αλλά δεν πρέπει να αποτελεί την πρώτη επιλογή για την κάλυψη των αναγκών μας σε ασβέστιο, διότι είναι επιβαρημένο με θερμίδες και λιπαρά.
Μύθοι και αλήθειες για τα παγωτά
  • Το παγωτό παχαίνει
Μύθος. Καμία τροφή από μόνη της δεν παχαίνει, σημασία έχειπόσες θερμίδες καταναλώνουμε συνολικά μέσα στην ημέρα.
Η κατανάλωση 100 γρ. παγωτού αποδίδει από 75 έως 240 θερμίδες, ανάλογα με τον τύπο του παγωτού. Ένα παγωτό ξυλάκι βανίλια αποδίδει, σαφώς, λιγότερες θερμίδες από ένα ξυλάκι με επικάλυψη σοκολάτας ή από ένα χωνάκι. Γενικότερα, όσο πιο απλό είναι το παγωτό τόσο λιγότερες θερμίδες «φορτωνόμαστε». Να είστε όμως βέβαιοι ότι ένα απλό παγωτό έχει σαφώς λιγότερες θερμίδες από ένα σουφλέ σοκολάτας, μια πάστα ή μία πλάκα σοκολάτα.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την ποσότητα που θα καταναλώσουμε και το μέγεθος της μερίδας. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μελέτες δείχνουν πως διαιτολόγιαπλούσια σε ασβέστιο βοηθούν στη γρηγορότερη απώλεια βάρους αλλά και στη διατήρηση του νεοαποκτηθέντος βάρους.
  • Το παγωτό προκαλεί πονοκέφαλο
Αλήθεια. Όταν κάποιος τρώει πολύ γρήγορα ένα παγωτό ή κάτι άλλο παγωμένο, είναι πολύ πιθανό να αισθανθεί ισχυρό πονοκέφαλο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και όταν πίνει κάποιος γρήγορα ένα παγωμένο αναψυκτικό.
Η αιτία είναι ότι δεν παγώνει μόνο ο λαιμός του, αλλά και ο εγκέφαλός (brainfreeze)με αποτέλεσμα τη δημιουργία πονοκέφαλου ο οποίος όμως δεν διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, έκαναν τον Απρίλιο μια σχετική επιστημονική παρουσίαση στο συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας 2012, που διεξήχθη στο Σαν Ντιέγκο.
Όπως είπαν, πραγματοποίησαν σε 13 υγιείς εθελοντές μία σειρά πειραμάτων, στα οποία τους προκαλούσαν επίτηδες πονοκέφαλο δίνοντάς τους να πίνουν με καλαμάκι εναλλάξ παγωμένο νερό και νερό θερμοκρασίας δωματίου.
Σε όλη τη διάρκεια των πειραμάτων, κατέγραφαν την ροή αίματος στον εγκέφαλό τους με φορητές συσκευές Doppler.
Όπως διαπίστωσαν, τον πόνο προκαλούσε η απότομη αύξηση στην τροφοδοσία του εγκεφάλου με αίμα από μία κύρια αρτηρία του, την πρόσθια εγκεφαλική αρτηρία, ενώ υποχωρούσε όταν αποκαθίστατο η κυκλοφορία του αίματος σε αυτήν.
Στην πραγματικότητα, κάθε φορά που οι εθελοντές έπιναν λαίμαργα το παγωμένο νερό, η πρόσθια εγκεφαλική αρτηρία διαστελλόταν και ο εγκέφαλος κατακλυζόταν από αίμα – μία διεργασία που οδηγούσε σε έντονο πόνο. Όταν η εγκεφαλική αρτηρία συστελλόταν, ο πόνος των εθελοντών υποχωρούσε.
Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλος είναι πολύ ευαίσθητος στις αλλαγές της θερμοκρασίας.
Αν, συνεπώς, αισθάνεστε ενοχλήσεις όταν καταναλώνετε παγωτό, προσπαθήστε να το απολαμβάνετε με βραδύτερο ρυθμό.
  • Το παγωτό γιαούρτι είναι καλύτερη επιλογή από ένα κρεμώδες παγωτό.
Εξαρτάται. Το παγωτό γιαούρτι, που έχει γίνει μεγάλη μόδα το τελευταίο έτος, υπερτερεί του κλασικού παγωτού διότι δεν περιέχει κρέμα γάλακτος (άρα περιέχει λιγότερα λιπαρά), αλλά αυτό δε σημαίνει ότιπεριέχει και λιγότερη ζάχαρη.
Για να είστε σίγουροι για το τι καταναλώνετε, καλό θα ήταν να ελέγχετε κάθε φορά τη διατροφική ετικέτα του παγωτού που επιλέγετε.
  • Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε παγωτό
Όταν καταναλώνουμε παγωτά του εμπορίου θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί η αυξημένη περιεκτικότητά τους σε γάλα, τα καθιστά ευπαθή τρόφιμα – και η κατανάλωση ακατάλληλου παγωτού μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση.
Για να μειωθεί αυτός ο κίνδυνος, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) συνιστά να μην καταναλώνονται παγωτά τα οποία:
* Δεν έχουν την απαιτούμενη σκληρότητα ή φυλάσσονται σε καταψύκτη που είναι εκτεθειμένος στον ήλιο ή έχει συγκεντρώσει πάγο στο εσωτερικό του.
* Έχουν ελαττώματα στη συσκευασία (λ.χ. χαρτί συσκευασίας υγρό κολλημένο πάνω στο τρόφιμο ή σχισμένο, ή παραμορφωμένο σχήμα ή συσκευασία).
* Είναι μαλακά, υδαρή, με υφή που μοιάζει με αυτή του γιαουρτιού ή του βουτύρου ή κόκκων άμμου.
* Εμφανίζουν ίζημα ή θρυμματίζονται σε μικρά κομμάτια ή περιέχουν μικροκρυστάλλους (αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το παγωτό αποψύχθηκε και μετά καταψύχθηκε εκ νέου).
* Έχουν περίεργη γεύση ή οσμή
  • Χύμα παγωτά
Αν τα παγωτά αγοράζονται χύμα, θα πρέπει:
* Να ελέγχουμε τη λειτουργία και την καθαριότητα του ψυγείου
* Να βεβαιωνόμαστε ότι το ψυγείο δεν είναι εκτεθειμένο στον ήλιο.
* Να βεβαιωνόμαστε ότι το ειδικό κουτάλι σερβιρίσματος βρίσκεται σε διαφανές δοχείο με καθαρό νερό.
  • Το ξέρατε αυτό;
5,5 κιλά η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση παγωτού στην Ελλάδα
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ


Ενναλακτικοί τρόποι για δροσιά .

Εναλλακτικοί τρόποι για δροσιά

Όσο οι κλιματικές αλλαγές επιδεινώνονται και η θερμοκρασία του πλανήτη ανεβαίνει τόσο πιο αναγκαία γίνεται η εξασφάλιση περισσότερης δροσιάς τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ωστόσο, η υπερβολική χρήση κλιματιστικών μολύνει το περιβάλλον, εκτινάσσει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και φουσκώνει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Αυτό το καλοκαίρι μπορείτε να δροσίσετε το χώρο σας με έναν κάπως διαφορετικό τρόπο. Όχι, δεν θα χρειαστεί να απαρνηθείτε τον κλιματισμό, αλλά να περιορίσετε τη χρήση του, βάζοντας στο λεξιλόγιο και στις καθημερινές συνήθειές σας την έννοια του “φυσικού παθητικού δροσισμού”. Με αυτό τον τρόπο, θα κερδίσετε χρήματα ενώ παράλληλα προστατεύετε το περιβάλλον.
  • Αλλάξτε χρώμα
Όταν η ακτινοβολία πέφτει πάνω σε μια επιφάνεια, τότε είτε απορροφάται, είτε ανακλάται, είτε συμβαίνουν και τα δύο. Βάψτε το εξωτερικό μέρος του σπιτιού σε μη απορροφητικά (ανοιχτά) χρώματα και ειδικά υλικά (συμβουλευτείτε εναν πολιτικό μηχανικό).
Οι μουντοί, σκουρόχρωμοι εξωτερικοί τοίχοι απορροφούν το 70-90% της προσπίπτουσας ακτινοβολίας, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού.
Επιλέξτε, λοιπόν, για το εξωτερικό κέλυφος του σπιτιού απορροφητικά υλικά. Θα ανακλούν ένα μεγάλο ποσοστό της ηλιακής ακτινοβολίας, με αποτέλεσμα να εισέρχεται στο σπίτι λιγότερη θερμότητα.
Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, η επιλογή των κατάλληλων “ψυχρών” ανακλαστικών επιχρισμάτων ή καλύψεων μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία μιας λευκής επιφάνειας από μπετόν έως και κατά 4°C κατά τη διάρκεια μιας ζεστής καλοκαιρινής ημέρας και έως και κατά 2°C κατά τη διάρκεια μιας ζεστής καλοκαιρινής νύχτας.
  • Ένας κήπος στην ταράτσα
Και όμως είναι εύκολο να γίνει! Μπορείτε π.χ. να φυτέψετε θάμνους και δέντρα σε μεγάλες γλάστρες ή να απευθυνθείτε σε ένα εξειδικευμένο κηποτεχνικό γραφείο για να φτιάξετε έναν πραγματικό κήπο. Αυτί γίνεται εφόσον η ταράτσα στρωθεί με τις κατάλληλες μονώσεις και καλυφθεί με χώμα, στο οποίο θα φυτέψετε τα είδη που σας αρέσουν.
Μπορείτε επίσης να διαμορφώσετε το χώρο σαν συνέχεια του φυσικού περιβάλλοντος, δηλαδή να επιλέξετε αυτοφυή είδη της περιοχής σας, τα οποία δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα. Το κόστος της διαμόρφωσης ενός κήπου από εξειδικευμένο γραφείο ξεκινά από τα 60 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
  • Δημιουργήστε σκιά
Είναι σημαντικό να υπάρχουν καταφύγια δροσιάς στο χώρο όπου περνάτε πολλές ώρες της ημέρας. Ιδού τι μπορείτε να κάνετε:
- Μεριμνήστε για την εξωτερική σκίαση του σπιτιού με τέντες, ξύλινα στέγαστρα και πέργκολες. Εναλλακτικά, τοποθετήστε έξω από την μπαλκονόπορτα μια ομπρέλα θαλάσσης (από 20 ευρώ).
Εξοπλίστε τα παράθυρα με ρόλερ και blinds (το ύφασμα πωλείται με το μέτρο σε καταστήματα με είδη οικιακού εξοπλισμού, σε κάποιες περιπτώσεις με το μηχανισμό, και η τιμή του ξεκινά από 35 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο).
Κλείνετε τις κουρτίνες τις ώρες έντονης ηλιοφάνειας. Έτσι, πετυχαίνετε δύο πράγματα: 1. Η ηλιακή ακτινοβολία δεν εισέρχεται στο χώρο. 2. Το στρώμα αέρα ανάμεσα στις κουρτίνες και το παράθυρο λειτουργεί ως θερμομονωτικό.
  • Βρείτε τη δροσιά
- Αξιοποιήστε την εξάτμιση του νερού, για να αυξήσετε το ποσοστό υγρασίας στον αέρα. Γεμίστε μερικές γυάλες με νερό και τοποθετήστε τις κοντά στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες.
Για να τις ομορφύνετε, γεμίστε τις με φυτά που αναπτύσσονται στο νερό (π.χ. κύπερος, μπαμπού, τηλέγραφος). Φροντίστε να αναπληρώνετε το νερό που εξατμίζεται.
- Αερίζετε το σπίτι νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ. Ανοίξτε το παράθυρο της κουζίνας και του καθιστικού και, αφού στερεώσετε τις πόρτες για να μη “χτυπούν”, αφήστε να σχηματιστεί ρεύμα.
  • Κλείστε τα παράθυρα το μεσημέρι
Είναι η ιδανική λύση για τις ώρες που σημειώνονται οι υψηλότερες εξωτερικές θερμοκρασίες. Μη νομίζετε ότι, αν τα αφήσετε ανοιχτά, θα σχηματιστεί ρεύμα.
Το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να διοχετεύσετε θερμό αέρα στο χώρο. Έτσι, η εσωτερική θερμοκρασία θα φτάσει τα επίπεδα της εξωτερικής.
  • Περιορίστε τις πηγές θερμότητας
Για το 1/3 περίπου της θερμότητας που παράγεται σε ένα μέσο σπίτι, υπεύθυνες είναι οι ηλεκτρικές συσκευές. Γι’ αυτό, λοιπόν:
Κλείστε τα φώτα με την πρώτη ευκαιρία. Ένας κοινός λαμπτήρας πυράκτωσης μετατρέπει το 80% της ενέργειας που καταναλώνει σε θερμότητα, η οποία διοχετεύεται στο χώρο.
Το καλοκαίρι αξιοποιήστε το φυσικό φωτισμό όσο περισσότερο μπορείτε. Ανοίγετε τα παράθυρα για να μπαίνει φως.
Απομακρύνετε τους καθρέφτες που βρίσκονται απέναντι από τα παράθυρα. Αντανακλούν τη θερμότητα στο εσωτερικό του σπιτιού.
  • Εναλλακτικοί τρόποι ενεργητικού “δροσισμού”
1. Ανεμιστήρες οροφής: Είναι ιδανικοί, αν το σπίτι σας είναι ψηλοτάβανο. Αν και δεν ψυχραίνουν τον αέρα, όπως τα κλιματιστικά, δημιουργούν ένα δροσερό ρεύμα, που κάνει ευχάριστη την ατμόσφαιρα ακόμη και όταν ο υδράργυρος βρίσκεται στα ύψη.
Για καλύτερα αποτελέσματα, στερεώστε τους σε απόσταση 2,5-3 μ. από το δάπεδο και 25-30 εκ. από το ταβάνι. Θα τους βρείτε σε καταστήματα με φωτιστικά είδη (κατά μέσο όρο κοστίζουν 250 ευρώ).
2. Γεωθερμικά συστήματα: Αυτή η τεχνολογία βασίζεται στο ότι λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους η θερμοκρασία παραμένει σταθερή (στους 12°C).
3. Ενδοδαπέδια συστήματα: Τα γνωστά συστήματα θέρμανσης μπορούν να καλύψουν -με τον κατάλληλο σχεδιασμό- και τις ανάγκες μας για δροσιά.
Πηγή: nooz.gr

Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory