Δώρα, ταξίδια, έξοδοι, ρούχα. Το πέρασμα των γιορτών βρίσκει την τσέπη σου σαν βομβαρδισμένο τοπίο. Αρχίζεις και κόβεις απ' όπου μπορείς. Με το φαγητό τα πράγματα είναι συγκεκριμένα. Να το κόψεις δεν μπορείς, να το μειώσεις δεν χρειάζεται αν δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος. Αν το ρίξεις στα φτηνά φαγητά, συνήθως είναι ανθυγιεινά. Σκέψου ότι μπορείς να πάρεις ένα χάμπουργκερ με ένα ευρώ, ένα σουβλάκι με ενάμισι ευρώ και μία πίτσα με έξι ευρώ. Στην πραγματικότητα, η υγιεινή διατροφή σου κοστίζει λιγότερο. Με τις παρακάτω συμβουλές θα καταφέρεις να εξοικονομήσεις χρήματα και να τρως καλύτερα.
1. Κάθε πράγμα στον καιρό του
Βρες ποιες τροφές είναι της εποχής και μετά ψάξε στο σούπερ μάρκετ για τις καλύτερες τιμές. Τα φρούτα και τα λαχανικά που δεν είναι εποχής συνήθως εισάγονται και κοστίζουν πιο ακριβά. Μην ξεχνάς ότι όσο πιο πολύ ταξιδεύει ένα φρούτο ή λαχανικό τόσο λιγότερα θρεπτικά συστατικά διατηρεί.
2. Ρίξ' το στη Μελέτη
Κοίτα τα φυλλάδια των σούπερ μάρκετ, δεν είναι μόνο για τις νοικοκυρές του σπιτιού ούτε θεωρείται τσιγκουνιά. Αντιθέτως μπορείς να βρεις κάποιες προσφορές, που θα σου γλιτώσουν κάποια χρήματα. Καλό είναι να έχεις κάρτες από το κάθε σούπερ μάρκετ. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να λάβεις ειδικές προσφορές και να μαζέψεις πόντους, έτσι ώστε να λάβεις κι εκπτωτικά κουπόνια.
3. Του Φρονίμου τα παιδιά
Σε καμία περίπτωση μην πας πεινασμένος ή χορτασμένος για ψώνια. Ενα άδειο στομάχι μπορεί να οδηγήσει σε παρορμητικές αγορές, που δεν είναι υγιεινές ούτε οικονομικές. Φάε ένα μικρό γεύμα πριν ξεκινήσεις. Το ίδιο ισχύει και όταν γράφεις τη λίστα με αυτά που θέλεις να αγοράσεις.
4. Φτιάξε το Πλάνο σου
Σημείωσε σε ένα χαρτί τα γεύματα που τρως συνήθως. Θα αποφύγεις την αγορά προϊόντων που δεν χρησιμοποιείς. Για παράδειγμα, μην αγοράζεις αυγά αν δεν τα τρως σχεδόν ποτέ - θα καταλήξουν στα σκουπίδια. Μία λίστα είναι απαραίτητη όχι μόνο για να μην ξεφύγεις και αγοράσεις άχρηστα πράγματα αλλά και γιατί θα είσαι λιγότερο χρόνο μες στο σούπερ μάρκετ. Οσο περισσότερο χρόνο βρίσκεσαι σε ένα κατάστημα τόσο πιο πολλά χρήματα χαλάς. Προσπέρνα τμήματα που δεν διαθέτουν αυτά που έχεις στη λίστα, αλλιώς μπορεί να παρασυρθείς και να καταλήξεις με ένα νέο DVD στο καρότσι σου.
5. Κάτσε κάτω από Καταρράκτη
Πιες περισσότερο νερό απ' όσο συνηθίζεις. Κάνει καλό και είναι φτηνό, ακόμα κι αν το αγοράζεις εμφιαλωμένο. Καταναλώνοντας τα συνιστώμενα 8 ποτήρια την ημέρα θα βοηθήσεις τον οργανισμό σου να λειτουργεί σωστά και θα μειώσεις τον αριθμό κατανάλωσης άλλων δαπανηρών ροφημάτων.
6. Αξιοποίησε την Κατάψυξη
Πόσες φορές έχεις πετάξει διάφορα λαχανικά στα σκουπίδια γιατί δεν πρόλαβες να τα φας πριν χαλάσουν; Τα κατεψυγμένα λαχανικά συνήθως μαζεύονται αμέσως μετά τη συγκομιδή, όταν οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι άφθονα. Με τα κατεψυγμένα λαχανικά έχεις πολύ μικρές απώλειες. Χρησιμοποιείς όσο χρειάζεσαι και το υπόλοιπο το αποθηκεύεις στην κατάψυξη. Καλές επιλογές είναι σπανάκι, φασολάκια, αρακάς, μπάμιες, καρότα.
7. Γαλακτοκομικά
Αν πίνεις γάλα τακτικά, τότε προσδιόρισε πόσο καταναλώνεις ημερησίως, για να μην αναγκαστείς να πετάς το υπόλοιπο. Μην παρασύρεσαι από τις διάφορες μάρκες: οι διατροφικές διαφορές είναι ελάχιστες, με εξαίρεση τα βιολογικά που είναι υψηλότερα σε κάποια συστατικά, τα οποία όμως μπορείς να λάβεις από άλλες τροφές.
8. Μαθήματα Βιολογίας
Υπάρχουν προϊόντα, που έχουν υψηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων. Γι' αυτόν το λόγο προτίμησε βιολογικά μήλα, ροδάκινα, φράουλες μαρούλι, αχλάδια και σπανάκι. Μπορείς να αγοράσεις άφοβα κρεμμύδια, αρακά, μπανάνες, λάχανο, μπρόκολα και ακτινίδια, αφού δεν χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα.
9. Προσοχή στην πρωτεΐνη
Δεν χρειάζεται να τρως κρέας καθημερινώς προκειμένου να λάβεις την απαραίτητη πρωτεΐνη που χρειάζεσαι. Δοκίμασε φτηνές φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως όσπρια και ξηρούς καρπούς. Εκτός του ότι είναι πάμφθηνα και διατηρούνται αρκετό καιρό κάνουν και καλό στον οργανισμό σου. Ερευνες έχουν δείξει ότι όταν λαμβάνει κάποιος πρωτεΐνη από μη ζωικές πηγές έχει χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο, καταναλώνει περισσότερες φυτικές ίνες και λιγότερες θερμίδες. Αν πάλι χρησιμοποιείς συμπληρώματα πρωτεΐνης, δοκίμασε αυτήν την ιδέα: πρόσθεσε σε ένα ποτήρι γάλα τρεις κουταλιές γάλα σε σκόνη για να λάβεις σχεδόν 15 γραμμάρια πρωτεΐνης.
10. Αυτά που μένουν
Αν είσαι από αυτούς που πετούν στα σκουπίδια ή στα σκυλιά της γειτονιάς ό,τι περισσεύει, τότε να ξέρεις ότι πετάς και λεφτά. Χρησιμοποίησε λαχανικά και κοτόπουλο της προηγουμένης ημέρας σε σούπες, σαλάτες ή ζυμαρικά. Συνδύασε κάτι που έμεινε από χθες με κάτι φρέσκο και μπορείς να έχεις ένα τελείως διαφορετικό γεύμα. Μία απλή λύση: ανακάτεψε το υπόλοιπο κοτόπουλο με μαρούλι και ό,τι άλλα λαχανικά έχεις, πρόσθεσε λίγο τυρί, συνόδευσέ το με μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως κι έχεις ένα πλήρες γεύμα.
11. Της σειράς
Ολα τα σούπερ μάρκετ έχουν προϊόντα της δικής τους σειράς. Παράγονται προϊόντα με τη φίρμα του σούπερ μάρκετ αντί για κάποια πιο γνωστή φίρμα. Συχνά είναι πιο φτηνά και δεν έχουν διαφορά από άποψη ποιότητας. Κοίτα πρώτα την τιμή -για να διαπιστώσεις αν όντως είναι πιο φτηνά- και μετά τα συστατικά. Η σειρά των συστατικών είναι βάση του βάρους τους. Ετσι, για παράδειγμα, αν αγοράσεις ντοματάκια σε κονσέρβα, θες να βεβαιωθείς ότι το πρώτο συστατικό είναι ντομάτες και όχι νερό. Καλό είναι να σκεφτείς σε ποια προϊόντα μπορείς να συμβιβαστείς με μία φτηνότερη φίρμα.
12. Ξεχώρισε το καλό Λάδι
Το ελαιόλαδο είναι από τα πιο υγιεινά λάδια στον κόσμο. Ευτυχώς εδώ είναι σχετικά φτηνό. Προτίμησε όμως να χρησιμοποιείς ωμά τα πιο ακριβά λάδια, ώστε να μην πάει χαμένη η γεύση του. Αν όμως τηγανίσεις ή βράσεις το φαγητό σου, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο: μπορείς να το αντικαταστήσεις με κάποιο άλλο -πιο φτηνό- φυτικό λάδι. Μην ξεχνάς ότι και το λάδι έχει ημερομηνία λήξης. Αν δεν χρησιμοποιείς πολύ, μην αγοράζεις τεράστια μπουκάλια, τα οποία θα λήξουν πριν προλάβεις να τα χρησιμοποιήσεις.
13. Προτίμησε Φρέσκα Προϊόντα
Οταν αγοράζεις κάτι που είναι πακεταρισμένο, πλυμένο και κομμένο, μπορεί να στοιχίζει μέχρι και πέντε φορές περισσότερο, οπότε καλύτερα να αγοράζεις μικρές ποσότητες φρέσκων προϊόντων - π.χ. μία ντομάτα ή ένα μικρό μαρούλι, που θα προλάβεις να το πλύνεις και να το φας σε 2-3 ημέρες.
14. Γίνε Large
Μερικά πράγματα αξίζει να τα αγοράζεις σε μεγάλες ποσότητες, αρκεί να τα καταναλώνεις. Ετσι, προϊόντα όπως αλάτι, ξίδι ή μουστάρδα δεν χαλάνε γρήγορα και είναι πιο φτηνά αν αγοράζεις μεγάλες συσκευασίες. Αν μπορείς, γίνε μέλος σε καταστήματα που έχουν μεγάλες συσκευασίες σε φτηνές τιμές.
15. Φαΐ από σπίτι
Πάρε φαΐ μαζί σου, για να μην αναγκάζεσαι να παραγγέλνεις απ' έξω κάθε μέρα. Αν υποθέσουμε ότι το λιγότερο πληρώνεις καθημερινώς 3 ευρώ, σε ένα χρόνο μπορείς να εξοικονομήσεις 720 ευρώ. Δεν είναι και λίγα.