Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2012

Χαμόγελα με ζώα .

Μισώ την δουλειά μου .

Ομορφα χρώματα που δημιουργεί η φύση .

Χαμόγελα .

Η απόλυτη φωτογράφιση .

Οι δίαιατες που απειλούν την καρδιά .

Οι δίαιτες που απειλούν την καρδιά

Οι δημοφιλείς δίαιτες αδυνατίσματος, όπως η δίαιτα Ατκινς και η δίαιτα Ντουκάν, που βασίζονται στις πολλές πρωτεΐνες και στους ελάχιστους υδατάνθρακες, είναι επικίνδυνες για την καρδιά, τα αγγεία και τον εγκέφαλο.
Οι δίαιτες που είναι πτωχές σε υδατάνθρακες και υψηλές σε πρωτεΐνες και οι συνδυασμοί τους έχουν γίνει διεθνώς οι πιο διάσημες και συχνά υιοθετούνται για τη μείωση του βάρους, όχι μόνον από πολλούς επώνυμους, αλλά και από μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Μια μελέτη σε 43.396 γυναίκες 30-49 ετών στη Σουηδία, η οποία διήρκεσε σχεδόν 16 χρόνια και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση «British Medical Journal», διαπιστώνει ότι τα βραχυπρόθεσμα οφέλη από τις δίαιτες αυτές δεν αντισταθμίζονται από τις μακροπρόθεσμες καρδιαγγειακές βλάβες, όπως αναφέρεται και στο κύριο άρθρο (editorial) της επιθεώρησης.
Η μελέτη κτυπά το καμπανάκι ενός νέου γύρου επιστημονικών ντιμπέιτ για τη χρησιμότητα των διαιτών με πολλές πρωτεΐνες. Η υπεύθυνη της μελέτης, καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίων Αθηνών και Χάρβαρντ Παγώνα Λάγιου εξηγεί τους κινδύνους των διαιτών αδυνατίσματος, οι οποίες ενοχοποιούν τους υδατάνθρακες και εξυμνούν τις πρωτεΐνες.
  • Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;
Κάθε μείωση κατά 20 γραμμαρίων της ημερήσιας πρόσληψης υδατανθράκων και κάθε αύξηση κατά 5 γραμμάρια της πρόσληψης πρωτεϊνών βρέθηκε να συνδέεται με 5% αύξηση της συχνότητας όλων των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Τα νοσήματα αυτά είναι η ισχαιμική καρδιοπάθεια, το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το αιμορραγικό εγκεφαλικό, η υποαραχνοειδής αιμορραγία και η περιφερική αρτηριακή νόσος.
Συμπεράναμε, λοιπόν, ότι οι δίαιτες που είναι χαμηλές σε υδατάνθρακες – υψηλές σε πρωτεΐνες, όταν χρησιμοποιούνται σε τακτική βάση και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τη φύση των υδατανθράκων (απλοί – σύνθετοι) και ή την πηγή των πρωτεϊνών (ζωικές -φυτικές), σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο.
  • Ποιο ποσοστό των ημερήσιων θερμίδων καλύπτουν οι πρωτεΐνες και ποιο οι υδατάνθρακες στις γνωστές δίαιτες αδυνατίσματος;
Σε δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες που προτείνονται για τον έλεγχο του σωματικού βάρους, συχνά λιγότερο από το 15% της ενεργειακής πρόσληψης προέρχεται από υδατάνθρακες και περίπου 30% από πρωτεΐνες.
Σε μία συνήθη διατροφή, το ποσοστό της ενέργειας που προέρχεται από πρωτεΐνες είναι 10 -15% και από υδατάνθρακες 50 – 55%. Στο πλαίσιο μίας υγιεινής διατροφής όμως, σημασία έχει και το είδος των υδατανθράκων (οι σύνθετοι, όπως αυτοί που περιέχονται στα λαχανικά ή τα δημητριακά, σαφώς υπερέχουν έναντι των απλών σακχάρων).
  • Λέμε, λοιπόν, όχι στις πρωτεϊνούχες δίαιτες της μόδας;
Παρά τη δημοτικότητα αυτών των διαιτών, οι γιατροί θα πρέπει να συμβουλεύουν κατά της χρήσης τους για τον μακροπρόθεσμο έλεγχο του σωματικού βάρους. Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά μεγάλη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως και μειωμένη πρόσληψη λίπους, ένα πρότυπο που δεν ταιριάζει με τις δίαιτες αδυνατίσματος με τις πολλές πρωτεΐνες και τους λίγους υδατάνθρακες.
Μάλιστα, ακόμα και στις κατηγορίες γυναικών της μελέτης που είχαν τη διατροφή με τη μεγαλύτερη πρόσληψη πρωτεϊνών και τη χαμηλότερη πρόσληψη υδατανθράκων, αυτές δεν έφθαναν τις (υψηλές) ποσότητες των πρωτεϊνών και τις ( χαμηλές) ποσότητες των υδατανθράκων που συνιστούν οι εμπορικές δίαιτες αδυνατίσματος.
  • Ποια είναι η συμβουλή προς τους αμετανόητους οπαδούς αυτών των διαιτών;
Θα πρέπει να κάνουν προσεκτικές επιλογές τροφών (όπως κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών π.χ. όσπρια) και να ελέγχουν προσεκτικά το κορεσμένο λίπος.
To πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο εάν σκεφθεί κανείς πως τέτοιοι τύποι διαιτών απευθύνονται κυρίως σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους, των οποίων η διατροφή είναι συνήθως χαμηλής ποιότητας.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Τροφές του Σεπτεμβρίου .


  • Μήλα
7 υπερτροφές του Σεπτεμβρίου (6)
Γιατί μας αρέσουν: Το βασικό φρούτο του φθινοπώρου, είναι γεμάτο με φυτικές ίνες, οι οποίες μας δημιουργούν το αίσθημα πληρότητας. Επίσης τα μήλα έχουν συνδεθεί με τη μείωση της χοληστερόλης και τον κίνδυνο της παχυσαρκίας και περιέχουν μια σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Πώς να τα απολαύσετε: Προτιμήστε τα ωμά, ειδικά κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, που θα τα βρείτε εύκολα και φάτε τα με τη φλούδα, γιατί εκεί βρίσκονται οι φυτικές ίνες. Συνδυάστε τα με πρωτεΐνη, όπως 10 αμύγδαλα ή οργανικό φυστικοβούτυρο, για ένα πιο ισορροπημένο σνακ. Όταν ο καιρός αρχίσει να κρυώνει, φάτε τα ψητά, με λίγη κανέλα και πίνετε χυμό μήλου.
  • Κόκκινες πιπεριές
7 υπερτροφές του Σεπτεμβρίου (8)
Γιατί μας αρέσουν: Οι πιπεριές γενικά, αλλά κυρίως οι κόκκινες πιπεριές, έχουν ένα εκπληκτικό ποσοστό βιταμίνης C -περισσότερο κι από ένα πορτοκάλι!- καθώς και αρκετό κάλιο. Αυτό το τραγανό λαχανικό περιέχει επίσης την καταπραϋντική για το δέρμα βιταμίνη Α. Επιπλέον, η φυσικά γλυκιά γεύση του, μπορεί να μας βοηθήσει να περιορίσουμε την κατανάλωση γλυκών.
Πώς να τις απολαύσετε: Δοκιμάστε ψητές πιπεριές στη σχάρα ή αναμείξτε τες με ρεβίθια και ταχίνι για θρεπτικό, σπιτικό χούμους. Και φυσικά απολαύστε τες ωμές σε σαλάτες.
  • Αχλάδια
7 υπερτροφές του Σεπτεμβρίου (2)
Γιατί μας αρέσουν: Όπως και τα μήλα, τα αχλάδια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C και τα βρίσκουμε εύκολα στο τέλος του καλοκαιριού. Ειδικά τα ζουμερά αχλάδια, μας ενυδατώνουν και μας κρατούν μακριά από την υπερκατανάλωση φαγητού, δεδομένου ότι το νερό μας κάνει να νιώθουμε πληρότητα.
Πώς να τα απολαύσετε: Όπως ισχύει και στα μήλα, είναι καλύτερο να τρώτε τα αχλάδια με τη φλούδα τους. Μπορείτε επίσης να τα απολαμβάνετε σε δροσιστικά smoothies.
  • Ντομάτες
7 υπερτροφές του Σεπτεμβρίου (7)
Γιατί μας αρέσουν: Μόνο λίγες εβδομάδες μένουν πριν το τέλος της εποχής της ντομάτας και δε χορταίνουμε αυτό το χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε βιταμίνη C, λαχανικό. Οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνου.
Πώς να τις απολαύσετε: Το μαγείρεμα βοηθά στην ενεργοποίηση του λυκοπένιου, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε τις ντομάτες σε σάλτσες φαγητών. Απολαύστε τες ωμές σε σάντουιτς και σε σαλάτες, ή σε πιάτα όπου μια ντομάτα μπορεί να βελτιώσει πραγματικά τη γεύση, όπως η ομελέτα.
  • Γκρέιπ φρουτ
7 υπερτροφές του Σεπτεμβρίου (5)
Γιατί μας αρέσει: Το εσπεριδοειδές αυτό, είναι διαθέσιμο σχεδόν όλο το χρόνο, αλλά η σεζόν του ξεκινά τον Σεπτέμβριο. Ακριβώς μισό φρούτο, περιέχει περισσότερο από το 75% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνη C και η έρευνα έχει δείξει ότι τρώγοντας μισό γκρέιπφρουτ πριν από ένα γεύμα, μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος.
Πώς να το απολαύσετε: Κόψτε στη μέση ένα ώριμο φρούτο και φάτε το για πρωινό ή προτιμήστε το σε κάποιο επιδόρπιο. Αποφλοιωμένο και σε κομμάτια, το γκρέιπφρουτ είναι ιδανικό και στις σαλάτες. Τέλος, χρησιμοποιήστε το σε χυμούς και κοκτέιλ.
  • Αγγούρι
7 υπερτροφές του Σεπτεμβρίου (1)
Γιατί μας αρέσει: Έχει ελάχιστες θερμίδες και είναι ένα από τα πιο ενυδατικά τρόφιμα, με 96% νερό. Είναι επίσης μια καλή πηγή μαγνησίου και καλίου, τα οποία είναι σημαντικά για την υγιή ανάπτυξη των οστών.
Πώς να το απολαύσετε: Μπορείτε να απολαύσετε το αγγούρι ωμό ή τουρσί σε σάντουιτς και σαλάτες.
  • Μύρτιλα
7 υπερτροφές του Σεπτεμβρίου (3)
Γιατί μας αρέσουν: Όλα τα μούρα έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, αλλά τα μύρτιλα είναι ένα σουπερ φρούτο. Είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε αντιοξειδωτικά, που έχουν συνδεθεί με τη μείωση της χοληστερόλης, τον κίνδυνο διαβήτη και την επιβράδυνση της νοητικής εξασθένισης.
Πώς να τα απολαύσετε: Φτιάξτε ένα δροσιστικό smoothie το καλοκαίρι, η αναμείξτε τα με δημητριακά ολικής αλέσεως και γιαούρτι για ένα υγιεινό πρωινό. Μπορείτε επίσης να τα προσθέτετε σε σαλάτες.
Πηγή: clickatlife.gr

Μας αρρωσταίνουν στα αλήθεια οι ειδήσεις ?

Μας αρρωσταίνουν στ’ αλήθεια οι ειδήσεις

Πόσες φορές έχετε πει «είδα ειδήσεις και αρρώστησα»; Λοιπόν, έχετε απόλυτο δίκιο: μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πως όταν διαρκώς βλέπουμε να ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια μας τραγικά γεγονότα, αυξάνονται τα ψυχικά και σωματικά μας προβλήματα.
Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Έρβαϊν, οι οποίοι αξιολόγησαν την ψυχική και σωματική υγεία 1.322 εθελοντών τις εβδομάδες πριν και μετά τις επιθέσεις στους Διδύμους Πύργους στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 και την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ το 2003.
Οι ερευνητές κατέγραψαν την έκθεση των εθελοντών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις αντιδράσεις οξέος αλλά και μετατραυματικού στρες στα συμβάντα που παρακολουθούσαν.
Η περίοδος του οξέος στρες αφορά τις πρώτες εβδομάδες έπειτα από ένα σοβαρό γεγονός, ενώ ένα μήνα μετά το συμβάν αρχίζει η περίοδος του μετατραυματικού στρες. Στην παρούσα μελέτη, το οξύ στρες των εθελοντών μετρήθηκε 9-14 ημέρες έπειτα από την 11η Σεπτεμβρίου και μέσα σε λίγες μέρες από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ.
Τρία χρόνια αργότερα η αξιολόγηση των εθελοντών επαναλήφθηκε, για να διερευνηθεί κατά πόσον άντεξαν στο χρόνο τα ψυχικά τραύματα που τυχόν είχαν αποκομίσει τις μέρες των τραυματικών γεγονότων.
Όπως έδειξε η ανάλυση όλων των στοιχείων, όσοι εθελοντές παρακολουθούσαν στην τηλεόραση επί περισσότερο από 4 ώρες την ημέρα την κάλυψη των παραπάνω γεγονότων, διέτρεχαν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπτώματα οξέος αλλά και μετατραυματικού στρες.
Είχαν επίσης αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν δύο έως τρία χρόνια αργότερα προβλήματα σωματικής υγείας.
Το σχεδόν 12% των εθελοντών είχαν έντονα συμπτώματα οξέος στρες έπειτα από τις επιθέσεις τις 11ης Σεπτεμβρίου – ένα ποσοστό που ήταν 7% κατά την παρακολούθηση της έναρξης του πολέμου στο Ιράκ.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η έκθεσή μας σε γραφικές εικόνες μέσα από τα ΜΜΕ μπορεί να αποτελεί έναν σημαντικό μηχανισμό συλλογικού τραύματος», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ροξάν Κοέν Σίλβερ, καθηγήτρια Ψυχολογίας & Κοινωνικής Συμπεριφοράς στο πανεπιστήμιο.
Το συλλογικό (ή μαζικό) τραύμα είναι μία τραυματική ψυχολογική συνέπεια, την οποία μοιράζεται μια ομάδα ανθρώπων οποιουδήποτε μεγέθους (μπορεί να είναι και ολόκληρη κοινωνία) και η οποία πηγάζει από τραυματικά γεγονότα στα οποία εκτέθηκαν όλα τα μέλη της ομάδας.
Τα νέα ευρήματα, πάντως, δεν σημαίνουν πως θα πρέπει να λογοκριθούν ή να αποκρυβούν οι εικόνες από τους ολέθρους στον πλανήτη για να προστατευθεί η ψυχική υγεία των πολιτών του κόσμου, διευκρίνισε η δρ Σίλβερ.
«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι δεν αποκομίζει κάποιο όφελος από την συνεχή έκθεσή του σε εικόνες φρίκης», εξήγησε.
Η μελέτη πρόκειται να δημοσιευθεί σε επερχόμενο τεύχος της επιθεώρησης «Psychological Science».
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ


Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory