Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2013

Γιατί τα όσπρια είναι απαραίτητα στη διατροφή

Γιατί τα όσπρια είναι απαραίτητα στη διατροφή
Τα όσπρια παρότι παραδοσιακά αποτελούν ένα άριστο τρόφιμο με ποικιλία θρεπτικών συστατικών.

Στην μεσογειακή διατροφή τα όσπρια κατέχουν εξέχουσα θέση λόγω του προφίλ θρεπτικών συστατικών που παρέχουν στον οργανισμό: σύνθετοι υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, σίδηρος, κάλιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι μόνο μερικά από τα συστατικά που προσφέρουν τα όσπρια στον οργανισμό.

Παράλληλα, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες (διαλυτές και αδιάλυτες) συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και τον κορεσμό.

Τα όσπρια αποτελούν μια πολύ οικονομική και ποιοτική πηγή πρωτεΐνης, αφού περιέχουν σχεδόν διπλάσιες πρωτεΐνες σε σχέση με τα σιτηρά, ενώ δεν περιέχουν γλουτένη οπότε είναι κατάλληλα και για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη.

Μερικές συμβουλές για να αποκομίσετε τα μέγιστα από τα όσπρια και να τα εντάξετε πιο συχνά στη διατροφή σας:

• Προσθέστε όσπρια στις σαλάτες σας και ξεφύγετε από τα τετριμμένα φαγητά όπως φασολάδα, φακές σούπα κ.λπ. Για παράδειγμα, φτιάξτε μια σαλάτα με φακές, σαλάτα με χάντρες ή μαυρομάτικα φασόλια, ρεβιθάδα ή ακόμα και πουρέ με βάση τα όσπρια σαν ντιπ για τα λαχανικά ή τα κράκερ σας.

• Για να περιορίσετε τα συμπτώματα δυσφορίας που ενδέχεται να σας προκαλούν, μουλιάστε τα από το προηγούμενο βράδυ (αλλάζοντας τακτικά το νερό αν μπορείτε) και πετάξτε το πρώτο νερό όταν τα βράζετε.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory