Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Σάββατο, 10 Αυγούστου 2013

5 λάθη που κάνουν οι γονείς στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών


Ως γονείς, στη σημερινή εποχή, προσπαθείτε να αναπτύξετε μία σχέση σεβασμού και αμοιβαιότητας με τα παιδιά σας και να μεγαλώσετε αξιοπρεπείς και υπεύθυνους ενήλικες, χωρίς να καταφεύγετε διαρκώς στην τιμωρία και την επίπληξη.
Διδάσκετε τα παιδιά σας αλλά και μαθαίνετε από αυτά. Προσπαθείτε να επιβάλετε στο σπίτι ένα νέο πρότυπο συμπεριφοράς και διαπαιδαγώγησης των παιδιών, χωρίς φωνές, κριτική, χειραγώγηση και συνεχείς τιμωρίες.
Όσο καλά, όμως, κι αν τα έχετε καταφέρει, πιθανότατα, έρχονται κάποιες στιγμές που νιώθετε ότι η όλη προσπάθεια, καταρρέει…

1. Δεν είστε αρκετά σταθεροί στις θέσεις σας

Πολλοί σύγχρονοι γονείς, έχουν την τάση να βάζουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες των παιδιών τους πάνω από τις δικές τους - μερικές φορές ως αντίδραση στη δική τους παιδική ηλικία, μερικές φορές, επειδή φοβούνται τις εκρήξεις του παιδιού τους, τη στεναχώρια ή την απογοήτευση του. Με το να είστε συνέχεια υποχωρητικοί, χάνετε τη δύναμη σας στα μάτια του παιδιού. Οι ανάγκες σας δεν είναι ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο σημαντικές από ότι του παιδιού σας. Η ισορροπία είναι το κλειδί. Και αυτό είναι ένα πολύτιμο μάθημα για τα παιδιά.

2. Περιμένετε ότι η ενσυναίσθηση και η κατανόηση θα αλλάξουν άμεσα τη συμπεριφορά του παιδιού

Μην περιμένετε η ενσυναίσθηση και η καλή επικοινωνία να αλλάξουν αυτόματα τη συμπεριφορά του παιδιού σας. Απαντώντας ήρεμα, σταθερά, με σεβασμό και χωρίς να επιρρίπτετε ευθύνες, δίνετε στο παιδί σας το παράδειγμα της σωστής συμπεριφοράς και διατηρείτε τον έλεγχο. Αυτός είναι ο λόγος που το κάνετε –όχι επειδή το παιδί σας απαραίτητα θα κάνει εκείνη τη στιγμή αυτό που θέλετε. Με αυτό τον τρόπο συμπεριφοράς, το παιδί σας αισθάνεται κατανόηση και ασφάλεια. Αυτή η στάση, όμως, μπορεί αρχικά να το κάνει να αισθανθεί πιο άνετα να απελευθερώσει και να εκφράσει όλα του τα συναισθήματα – το θυμό και την επιθετικότητα του, την απογοήτευση ή την λύπη του. Στη συνέχεια, η συμπεριφορά του θα εξομαλυνθεί σταδιακά.

3. Αισθάνεστε ότι η συμπεριφορά του παιδιού σας είναι δική σας ευθύνη

Μήπως αυτό ακούγεται… σαν τη βασική περιγραφή του ρόλου σας; Όταν αναλαμβάνετε εσείς την ευθύνη για τη συμπεριφορά του παιδιού σας, αισθάνεστε ότι είστε και υπεύθυνοι για να τη διορθώσετε. Όμως, είναι ευθύνη του παιδιού σας να διορθώσει τη συμπεριφορά του και τα προβλήματα του. Ο δικός σας ρόλος είναι να το βοηθήσετε να δει τι πρέπει να κάνει και πώς να το κάνει με έναν εποικοδομητικό και αποτελεσματικό τρόπο. Όταν, όμως, παίρνετε εσείς τα ηνία, το παιδί αποποιείται την ευθύνη του εαυτού του, εσείς εμπλέκεστε συναισθηματικά και αδυνατείτε να διατηρήσετε την απόσταση που θα σας επιστρέψει να είστε αντικειμενικοί (και ψύχραιμοι) και καταλήγετε να θεωρείτε ότι κάθε ενέργεια ή συμπεριφορά του παιδιού σας αποτελεί αντανάκλαση της δικής σας επιτυχίας ή αποτυχίας στο ρόλο του γονιού.

4. Θέλετε να δώσετε "το μάθημα" την ώρα της κρίσης

Πολλές φορές οι γονείς θεωρούν πως αν δεν φωνάξουν, επιπλήξουν, τιμωρήσουν ή εξηγήσουν στο παιδί τους, την ώρα που έχει συμβεί ένα περιστατικό, το παιδί "ποτέ δεν θα μάθει". Καμία όμως επικοινωνία δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική την ώρα του "θερμού επεισοδίου", όταν όλοι είναι εκνευρισμένοι, αναστατωμένοι ή ταλαιπωρημένοι. Περιμένετε να ηρεμήσουν τα πνεύματα, πριν μιλήσετε με το παιδί σας για αυτό που συνέβη. Το παιδί θα είναι πολύ πιο δεκτικό να σας ακούσει και να αλλάξει τη συμπεριφορά του όταν είναι ήρεμο. Το ίδιο και εσείς.

5. Παλινδρομείτε σε παλιά πρότυπα… κριτικής, επίρριψης ευθυνών και τιμωρίας

Όταν οι περισσότεροι γύρω σας (οι γονείς, τα πεθερικά σας, συνάδελφοι σας, ακόμα ίσως και ο/η σύζυγός σας) λειτουργούν με τον γνωστό… παραδοσιακό τρόπο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης, είναι πολύ εύκολο να πέσει κανείς σε παλιές παγίδες άσχημης συμπεριφοράς. Βρείτε κάποιον με τον οποίο να ταυτίζονται οι απόψεις σας για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και το μοντέλο συμπεριφοράς που θέλετε να ακολουθήσετε, που να μπορεί να σας υποστηρίξει στις δύσκολες στιγμές σας. Για να έχει αποτέλεσμα αυτό το πρότυπο συμπεριφοράς, πρέπει να το τηρείτε με συνέπεια. Και να θυμάστε, κανείς δεν είναι τέλειος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory