Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2013

Πάλι πατάτες; -Ναι πάλι πατάτες...

Στην ταινία «Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ» (1973) ο Παπαδόπουλος κραυγάζει απεγνωσμένος που πάλι προσφέρονται πατάτες ως γεύμα στοοικογενειακό τραπέζι. Ο Βέγγος απαντά αφοπλιστικά δοξάζοντας το Θεό που ακόμαυπάρχουν πατάτες να θρέψουν την οικογένεια...
Οι πατάτες αποτελούν ένα από τα πιο κοινά τρόφιμαστο ελληνικό τραπέζι. Είναι γνωστή η ιστορία της έλευσης της πατάτας στη χώρα μας υπό τον Ιωάννη Καποδίστρια. Λέγεται (είναι μύθος πλέον), ότι τις πρώτες πατάτες που ήρθαν στη χώρα μας τις αποθήκευσε, αφήνοντας τις χωρίς φύλαξη ώστε να μπορούν οι επιφυλακτικοί Έλληνες να τις «κλέψουν», άρα και να τις γευτούν εν τέλει..
Η παραγωγή πατάτας κρίνεται εξαιρετικά σημαντική θρέφοντας πολλούς ανθρώπους κατά τους Παγκόσμιους Πολέμους. Σήμερα στη χώρα μας είναι επίκαιρη η παρουσία της πατάτας στο ελληνικό τραπέζι, καθώς πέρα από την σπουδαία γεύση της, αποτελεί φθηνή επιλογή και εύκολη λεία στα χέρια του μάγειρα.
Δύσκολα μπορεί να δηλώσει κάποιος: «δε μου αρέσουν καθόλου οι πατάτες». Η γεύση της είναι «ουδέτερα» ή «κοινά» αρεστή! Το ότι μπορεί να ψηθεί, να βραστεί, να τηγανιστεί σε οποιοδήποτε σχήμα δίνει στον καταναλωτή ανεξάντλητες επιλογές.
Όμως, αποτελεί και αξιόπιστη διατροφική επιλογή! Μία μέτρια πατάτα προσφέρει περίπου 3γρ φυτικών ινών και καλύπτει περίπου το 25% σε ανάγκες βιταμίνης C. Μαζί με όσπρια μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της απορρόφησης του φυτικού σιδήρου (των οσπρίων). Γενικά ο συνδυασμός της με λαχανικά και όσπρια (γευστικά και πρακτικά είναι εύκολος) δίδει θρεπτικότατα πιάτα, αλλά και οικονομικά!
Εκτός από αξιόπιστη επιλογή είναι και παρεξηγημένη. Πολλοί διατείνονται ότι όταν θέλουν να αδυνατίσουν πρέπει να διακόψουν την κατανάλωση πατάτας (του κυριότερου εκπροσώπου αμύλου) γενικά ή το συνδυασμό της με κρέας, ψάρι, λέγοντας ότι τους παχαίνει.. Πρόκειται περί αστήρικτου «αστικού» μύθου. Αυτό που μετράει είναι η συνολική ποσότητα θερμίδων που παίρνουμε από το εκάστοτε γεύμα και όχι αν αυτό περιέχει συνδυασμό πατάτας και πρωτεΐνης.
Τρώτε ελληνικές πατάτες
Η Ελλάδα παρουσιάζει μεγάλη παραγωγή πατάτας. Το 2011 παρουσίασε παραγωγή705.000 τόνους (μειωμένη αρκετά). Κατά το 2012 υπήρξε το «κίνημα της πατάτας» ως ανάγκη αλληλοϋποστήριξης καταναλωτών και παραγωγών, με σκοπό τη μείωση τηςενδιάμεσης κερδοσκοπίας. Η Αρκαδία αποτελεί περιοχή με αξιοσημείωτη παραγωγή πατάτας, πολύ καλής ποιότητας και γεύσης! Μάλιστα τέλη Αυγούστου γιορτάζεται η συγκομιδή της με την περίφημη «γιορτή της πατάτας» στη Μαντινεία.
Σύσταση Πατάτας (ωμής)/100g:
  • Θερμίδες: 75kcal
  • Υδατάνθρακες: 17,2g
  • Κάλιο: 360mg
  • Μαγνήσιο: 17mg
 Μετά από σχολαστικό πλύσιμο μιας πατάτας (που είναι σε καλή κατάσταση) μπορείτε να καταναλώσετε τη θρεπτικότατη φλούδα της 'Αλλο βραστή.. Άλλο ψητή.. άλλοτηγανητή
  • Πατάτα βραστή (100g): 72 θερμίδες
  • Πατάτα ψητή (100g): 77 θερμίδες
  • Πατάτα τηγανητή (100g): 280 θερμίδες
 *Μπορείτε να μειώσετε το θερμιδικό φορτίο της τηγανητής πατάτας κόβοντας τη σεμεγαλύτερα κομμάτια και βάζοντας απορροφητικό χαρτί. Ακόμα μπορείτε να τη ψήσετεψιλοκομμένη στο φούρνο (μοιάζει με τηγανητή!)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory