Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2013

HIV και Διατροφή

Το 1981 περιγράφηκε μια νέα ασθένεια σε πρωτίστως υγιείς ομοφυλόφιλους στις ΗΠΑ. Έπειτα από αναδρομικές μελέτες, αναγνωρίσθηκε πως η νόσος αυτή πρωτοεμφανίστηκε το 1978 σε πέντε ομοφυλόφιλους στη Νέα Υόρκη, ενώ αναφέρθηκαν 7 νέα κρούσματα στην ίδια πόλη το 1979. Επειδή λοιπόν, τα θύματα της άγνωστης μέχρι τότε ασθένειας ήταν νεαρά ομοφυλόφιλα άτομα, η ασθένεια ονομάσθηκε"gay syndrome" ή νόσος των ομοφυλοφίλων. Με την πάροδο του χρόνου, όλο και νέα κρούσματα της συγκεκριμένης ασθένειας άρχιζαν να αναφέρονται, τα οποία δεν αφορούσαν μόνο ομοφυλόφιλους αλλά και τοξικομανείςπολυμεταγγιζόμενα άτομα, γυναίκες και άντρες που έρχονταν σε επαφή με πάσχοντεςπαιδιά, μητέρες των οποίων ανήκαν στον συγκεκριμένο πληθυσμό, καθώς και ετεροφυλόφιλα άτομα. Έτσι, λοιπόν, ανακαλύφθηκε πως η πάθηση, και συγκεκριμένα οι παθολογικές εκδηλώσεις αυτής, οφείλονταν στη βαρύτατη έκπτωση του μηχανισμού της κυτταρικής ανοσίας των ατόμων που έχουν προσβληθεί. Έτσι, η νόσος των ομοφυλοφίλων μέχρι τότε μετονομάσθηκε και πήρε το όνομα «σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας» ή όπως είναι γνωστή διεθνώς AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome).
Ο HIV μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής μίας βλεννώδους μεμβράνης ή της ροής του αίματος με ένα σωματικό υγρό το οποίο έχει προσβληθεί από τον HIV, όπως το αίμα, το σπέρμα, το κολπικό υγρό, το μητρικό γάλα. Αυτή η μετάδοση μπορεί να παρουσιαστεί με τη μορφή πρωκτικού, κολπικού ή το στοματικού σεξ, με τη μετάγγιση αίματος που μολύνεται από υποδερμικές βελόνες, ανταλλαγή μεταξύ της μητέρας και του μωρού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της γέννας, του θηλασμού ή άλλη έκθεση με ένα από τα παραπάνω σωματικά υγρά.
Τα συμπτώματα του AIDS είναι αρχικά το αποτέλεσμα των καταστάσεων που δεν αναπτύσσονται σε άτομα με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Οι περισσότερες από αυτές τις καταστάσεις είναι λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια, ιούς, μύκητες και παράσιτα τα οποία κανονικά ελέγχονται από τα στοιχεία του ανοσοποιητικού συστήματος που ο HIV καταστρέφει. Καιροσκοπικές λοιμώξεις είναι συχνές στα άτομα με AIDS. Ο HIV προσβάλλει σχεδόν κάθε οργανικό σύστημα.
Η πορεία της νόσου δεν σχετίζεται με την φυλή, το φύλο, τον τρόπο μολύνσεως, σχετίζεται όμως με την ηλικία, την υγιεινή, την ατομική, καθώς και κοινωνική οικονομία, αλλά και τηναναλογία των CD4 λεμφοκυττάρων μετά την φάση της ορομετατροπής.
Η διατροφική προσέγγιση από τελεί μια σημαντική παράμετρο της θεραπείας των ατόμων με HIV. Φαίνεται πως κατά τη διάρκεια της ασυμπτωματικής περιόδου της μόλυνσης από τον ιό, δεν εμφανίζονται ή εμφανίζονται πολύ λίγα διατροφικά προβλήματα. Όμως, κατά τη διάρκεια της συμπτωματικής φάσης, φαίνεται να εμφανίζονται προβλήματα όπως απώλεια σωματικού βάρους, εξασθένηση της μυϊκής μάζας, μείωση του πάχους των δερματοπτυχών κ.ά. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς με AIDS θα εμφανίσουν υποθρεψία και προοδευτική απώλεια σωματικού βάρους πριν επέλθει ο θάνατος.
Η διατροφική λοιπόν θεραπεία των ατόμων αυτών, μπορεί να φανεί ευεργετική για την πορεία της ανοσολογικής τους κατάστασης, αλλά και των συμπτωμάτων της νόσου. Μια καλή διατροφική κατάσταση των ασθενών με HIV μπορεί να εξασφαλίσει εκτός από μιαικανοποιητική ανοσοποιητική λειτουργία του οργανισμού τους, να μειώσει την ένταση των επιπλοκών της νόσου (ευκαιριακές λοιμώξεις), να βελτιώσει την αξιοποίηση της τρέχουσας φαρμακευτικής αγωγής και κυρίως να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ατόμων αυτών.
Η υποθρεψία επηρεάζει αρνητικά την ανοσολογική λειτουργία και σχετίζεται αρνητικά με την πορεία της νόσου. Η διατροφική κατάσταση των ασθενών επηρεάζει την λειτουργία τόσο των Τ-κυττάρων όσο και των Β-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Έτσι λοιπόν, τροφές που σχετίζονται και παίζουν ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος επηρεάζοντας το θετικά, θα πρέπει να αποτελούν την βάση της διατροφής των ασθενών αυτών.
Τα Ω-3 λιπαρά οξέα φαίνεται να βελτιώνουν τη χημική ανοσία και αναστέλλουν την παραγωγή ανοσοκατασταλτικών προσταγλαδινών. Τα λιπίδια μέσης αλύσου MCΤsπαρέχουν εύκολα διαθέσιμη ενέργεια και χορηγούνται άνετα σε ασθενείς με σύνδρομο δυσαπορρόφησης και δυσπεψίας. Η έλλειψη βιταμινών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις ανοσολογικές λειτουργίες. Βιταμίνες όπως η A, η B6, η B12, η C, η E, το φυλλικό οξύ, καθώς και μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, φαίνεται να απαντώνται σε χαμηλά επίπεδα σε ασθενείς με HIV, επηρεάζοντας έτσι και την ανοσολογική τους λειτουργία. Βέβαια, περαιτέρω έρευνες απαιτούνται για τον ακριβή προσδιορισμό του ρόλου των στοιχείων αυτών.
Σε ασθενείς που πάσχουν από AIDS, τα διατροφικά προβλήματα είναι δυστυχώς αναπόφευκτα. Με την πάροδο του χρόνου και την εμφάνιση των συμπτωμάτων και επιπλοκών της ασθένειας, τα διατροφικά προβλήματα που αναπτύσσονται οδηγούν αναπόφευκτα σε υποθρεψία και στη συνέχεια σε κατάσταση καχεξίας. Κάθε άτομο που νοσεί αποτελεί ιδιαίτερη και ξεχωριστή περίπτωση διατροφικής αντιμετώπισης. Παρ’ όλα αυτά, ακολουθώντας έναν προσεγμένο και υγιεινό τρόπος ζωής αλλά και διατροφής, ακολουθώντας και υιοθετώντας τους κανόνες της μεσογειακής διατροφής, μπορεί ο καθένας να ενισχύσει τον οργανισμό του με τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που θα τον βοηθήσουν να αντεπεξέλθει με τον καλύτερο τρόπο στο δύσκολο μονοπάτι που ονομάζεται νόσος του AIDS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory