Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Τρίτη, 23 Απριλίου 2013

αμήχανα φιλιά.

Sliding Rock - Δυτική Βόρεια Καρολίνα

sliding_rock
sliding_rock
sliding_rock
sliding_rock
sliding_rock
sliding_rock
sliding_rock

Αστείες Εικόνες

funny-pictures-438
funny-pictures-438

Ανησυχητικά παιχνίδια

2915 Ανησυχητικές παιχνίδια για τα άτακτα παιδιά (32 φωτογραφίες)
2816 Ανησυχητικές παιχνίδια για τα άτακτα παιδιά (32 φωτογραφίες)
2518 Ανησυχητικές παιχνίδια για τα άτακτα παιδιά (32 φωτογραφίες)
2420 Ανησυχητικές παιχνίδια για τα άτακτα παιδιά (32 φωτογραφίες)
1923 Ανησυχητικές παιχνίδια για τα άτακτα παιδιά (32 φωτογραφίες)
1724 Ανησυχητικές παιχνίδια για τα άτακτα παιδιά (32 φωτογραφίες)
1226 Ανησυχητικές παιχνίδια για τα άτακτα παιδιά (32 φωτογραφίες)
2107 Ανησυχητικές παιχνίδια για τα άτακτα παιδιά (32 φωτογραφίες)

Αυτό είναι μαχαίρι .

5 επικίνδυνες χαλαρωτικές συνήθειες και οι υγιεινές εναλλακτικές τους


Όλοι έχουμε συνήθειες που μας χαλαρώνουν και μας απαλλάσσουν από το καθημερινό άγχος. Μία καλή ταινία, ένα ποτό, ένα φαγητό (τις πολύ βραδινές ώρες), είναι μερικές από αυτές, που αρκετοί αγαπάμε. Δυστυχώς όμως, τις χαλαρωτικές αυτές συνήθειες ίσως τις μετανιώσουμε σύντομα.
 • Νο1: Ενεργειακό ποτό για εγρήγορση
Τα ενεργειακά ποτά μπορεί να προσφέρουν ώθηση στον οργανισμό, καθώς περιέχουν τριπλάσια καφεΐνη από τον καφέ, αλλά δημιουργούν έντονες ταχυκαρδίες και διαταραχές στον ύπνο. Προσοχή, ωστόσο ποτέ μην καταναλώνετε ενεργειακά ποτά μετά από αλκοόλ, γιατί τα επίπεδα της αλκοόλης στο αίμα σχεδόν τετραπλασιάζονται.
Εναλλακτικά: Δοκιμάστε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Ένα ποτήρι κρασί (ειδικά κόκκινο) έχει αποδειχθεί, ότι είναι αποτελεσματικό στη μείωση του στρες, αυξάνοντας παράλληλα τις ευχάριστες συγκινήσεις και περιορίζοντας την ένταση. Το κόκκινο κρασί περιέχει αντιοξειδωτικά συστατικά, ιδιαίτερα ωφέλημα για την καρδιά και μάλιστα ο κανόνας λέει ότι όσο πιο σκούρο το κρασί, τόσο το καλύτερο για την καρδιά. Εξάλλου, οι πολυφαινόλες που περιέχει, δρουν προστατευτικά ενάντια στην υψηλή πίεση του αίματος.
 • Νο2: Χαλάρωση μπροστά στην τηλεόραση
5 επικίνδυνες χαλαρωτικές συνήθειες και οι υγιεινές εναλλακτικές τους (5)
Μπορεί ο καναπές να είναι απαλός και ιδιαίτερα δελεαστικός, αλλά μόλις δύο ώρες μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης την ημέρα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard, «μεταφράζεται» σε 20% αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.
Εναλλακτικά: Πηγαίνετε μία βόλτα. Η άσκηση, έστω και μία χαλαρή βόλτα γύρω από το τετράγωνο της γειτονιάς σας, είναι σίγουρα το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε, όταν επιστρέφετε σπίτι κουρασμένοι και αγχωμένοι.
Ωστόσο, η βόλτα αυτή βοηθά τον εγκέφαλο να διαχειρίζεται καλύτερα το άγχος, ενδεχομένως αυξάνοντας τη χημική νορεπινεφρίνη σε τμήματα του εγκεφάλου, που σχετίζονται με το στρες. Μία ελαφριά άσκηση, αναγκάζει επίσης τον εγκέφαλο, τους μυς, την καρδιά και το νευρικό σύστημα να επικοινωνήσουν καλύτερα.
Οι ερευνητές μάλιστα, πιστεύουν, ότι αυτό βοηθά το σώμα να αντιδρά καλύτερα σε στρεσογόνες καταστάσεις. Εάν πάλι, βαριέστε απίστευτα να βγείτε από το σπίτι, βάλτε την αγαπημένη σας μουσική και χορέψτε.
 • Νο3: Μένετε ξύπνιοι μέχρι αργά;
5 επικίνδυνες χαλαρωτικές συνήθειες και οι υγιεινές εναλλακτικές τους (2)
Οι αγχωτικοί άνθρωποι συνήθως κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα, προκειμένου να προλάβουν τα πάντα. Δυστυχώς, όταν κάποιος, που λειτουργεί υπό πίεση, δεν αφιερώνει χρόνο στην ξεκούρασή του, το σώμα χάνει την ικανότητα να ανταποκρίνεται καλά στην έκκριση κορτιζόλης, της ορμόνης που ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικών επεισοδίων, ειδικά μάλιστα αν κάποιος δεν κοιμάται περισσότερες από 6 ώρες το βράδυ.
Εναλλακτικά: Το ιδανικό θα ήταν να κοιμόσαστε 7 με 8 ώρες κάθε βράδυ, μαζί με ολιγόλεπτες …σιέστες, ειδικά όσο μεγαλώνει η μέρα. Η σιέστα ωστόσο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15 λεπτά. Σε αντίθετη περίπτωση, που ξεπερνά τα 20 με 30 λεπτά, διαταράσσεται ο κύκλος του ύπνου και κινδυνεύετε από «αδράνεια του ύπνου», μια κατάσταση, όπου αισθάνεστε περισσότερο εκνευρισμένοι παρά ξεκούραστοι.
 • Νο 4: Μόνο ένα τσιγαράκι…
5 επικίνδυνες χαλαρωτικές συνήθειες και οι υγιεινές εναλλακτικές τους (4)
Οι καπνιστές ορκίζονται, πως είναι ό,τι πιο χαλαρωτικό, ειδικά σε καταστάσεις με ένταση. Αλλά ακόμη και εκείνοι, που γνωρίζουν όλους τους τρομερούς κινδύνους του καπνίσματος και επιμένουν ότι καπνίζουν «ελαφρά», μόλις ένα- δύο τσιγάρα για τη χαλάρωση, πρέπει να γνωρίζουν, ότι διατρέχουν τους ίδιους κινδύνους με τους τακτικούς καπνιστές.
Εναλλακτικά: Πιείτε ένα τσάι, κατά προτίμηση πράσινο. Το πράσινο τσάι και το χαμομήλι περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις L-θεανίνης, το αμινοξύ που ενισχύει την ηρεμία στον οργανισμό.
Μάλιστα, οι επιπτώσεις του μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και οκτώ ώρες μετά την κατανάλωσή του ροφήματος. Θυμηθείτε, ότι καλό είναι να αποφύγετε τον καφέ, γιατί πολύ πιθανόν να μπείτε στον πειρασμό να καπνίσετε, καθώς τσιγάρο και καφές είναι έννοιες σχεδόν αλληλένδετες στον εγκέφαλο…του καπνιστή.
 • Νο 5: Ένα γευστικό…μπράβο
5 επικίνδυνες χαλαρωτικές συνήθειες και οι υγιεινές εναλλακτικές τους (3)
Σοκολάτα, τσιπς και παγωτό είναι από τα πιο λαχταριστά φαγητά, ειδικά όταν περνάτε περιόδους έντονου στρες. Τα προϊόντα της «αμαρτωλής» αυτής επιβράβευσης είναι πλούσια σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη και στην ουσία «ξυπνούν» την αίσθηση της ανταμοιβής στο κέντρο του εγκεφάλου. Ιδιαίτερα μάλιστα τα λίπη, δρουν…αντικαταθλιπτικά, σύμφωνα με βελγική έρευνα του 2011.
Ωστόσο, δυστυχώς, οι διατροφικές αυτές επιλογές συνδέονται με την αύξηση του σωματικού βάρους, την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Εναλλακτικά: Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η αργή κλασική μουσική μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των ορμονών του στρες και την αρτηριακή πίεση και να επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό. Βέβαια, εάν είστε από τους τυχερούς που γνωρίζουν κάποιο μουσικό όργανο, η εξάσκηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσετε.
Πηγή: clickatlife.gr


Μάθετε στο παιδί σας τη σωστή ενυδάτωση


Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού είναι πολύ σημαντική κατά την παιδική ηλικία και θα πρέπει οι γονείς να τη μαθαίνουν από πολύ νωρίς στα παιδιά τους. Γιατί όμως είναι τόσο απαραίτητο αυτό;
Παρ' όλο που οι απαιτήσεις των παιδιών σε υγρά δεν διαφέρουν πολύ από εκείνες των ενηλίκων, έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στην εμφάνιση αφυδάτωσης. Έτσι, η προσοχή μας θα πρέπει να είναι επικεντρωμένη, ώστε να διασφαλιστεί η σωστή ενυδάτωσή τους, η οποία θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν γίνεται μόνο με το νερό αλλά και με άλλα ποτά, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος, των χυμών και άλλων υγρών. Ακόμη, στη συνολική πρόσληψη υγρών συμβάλλουν και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.
Η επαρκής κατανάλωση είναι αναγκαία για την καλή λειτουργίων των οργάνων, όπως του ουροποιητικού συτστήματος, της καρδιάς, των πνευμόνων, των μυών, του πεπτικού συστήματος, του εγκεφάλου αλλά και γενικότερα για την ανάπτυξη των παιδιών. Μέσα από τα αποτελέσματα ερευνών, φαίνεται πως η σωστή πρόσληψη υγρών βοηθάει το παιδί να αναγνωρίσει την αίσθηση της γεμάτης κύστης και τον καλύτερο έλεγχό της καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ αντίθετα φαίνεται πως η αφυδάτωση είναι δυνατόν να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία των παιδιών. Τέλος, αν υπάρχει σωστή πρόσληψη με αντίστοιχη συχνή ούρηση βοηθάει στη μείωση της ευαισθησίας σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, πως καθημερινά, υπάρχει απώλεια νερού από το ανθρώπινο σώμα μέσω της αναπνοής, του ιδρώτα και της ούρησης, καθώς και μέσω των πνευμόνων, του δέρματους και των κοπράνων.
Γίνεται λοιπόν κατανοητό λοιπόν, πως τα παιδιά χάνουν μεγάλο ποσοστό νερού, λόγω της υψηλής δραστηριότητάς τους, της σωματικής τους διάπλασης (μεγάλη περιοχή επιφάνειας σε αναλογία μάζας-σώματος), αλλά κυρίως λόγω του ότι οι μηχανισμοί δίψας τους δεν είναι ακόμα ιδιαίτερα αναπτυγμένοι. Επίσης, οι περιπτώσεις διάρροιας και εμέτουκατά τη βρεφική και παιδική ηλικία είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο και είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αφυδάτωση αν δεν αντικατασταθούν σύντομα οι απώλειες.
Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να αναφερθεί το γεγονός ότι ένα βρέφος ή ένα παιδί πολύ μικρής ηλικίας αδυνατεί να εκφράσει τη δίψα του ή και ακόμα παιδιά, που ενώ μπορούν, υπάρχει περίπτωση να ξεχαστούν και να αμελήσουν να πιουν νερό. Έτσι, οι γονείς ή όποιος άλλος φροντίζει για αυτά (παππούς, γιαγιά, βρεφονηπιοκόμος κ.ά.) θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για το ενδοχόμενο μιας αφυδάτωσης, ιδίως κατά τους ζεστούς μήνες και κατά τη διάρκεια ασθενειών.
Οι απαιτήσεις σε υγρά κατά την παιδική ηλικία διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το μέγεθος του σώματος, ενώ μπορούν να επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Αποτελέσματα ερευνών δείχνουν πως τα αγόρια ηλικίας 9-18 ετών έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε υγρά απ' ό,τι τα κορίτσια ίδιας ηλικίας. Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι απαιτήσεις των παιδιών σε υγρά, ανά φύλο και ηλικία:
ΗλικίαΦύλο Απαιτήσεις σε υγρά
0-6 μηνών
Αγόρια
Κορίτσια
680 ml/ημέρα ή 100-190ml/kg/ημέρα* 
680 ml/ημέρα ή 100-190ml/kg/ημέρα* 
6-12 μηνών
Αγόρια
Κορίτσια
0,8-1,0 L/ημέρα** 
0,8-1,0 L/ημέρα** 
1-2 χρονών
Αγόρια
Κορίτσια
1,1-1,2 L/ημέρα
1,1-1,2 L/ημέρα
2-3 χρονών
Αγόρια
Κορίτσια
1,3 L/ημέρα
1,3 L/ημέρα
 4-8 χρονών
Αγόρια
Κορίτσια
1,6 L/ημέρα
1,6 L/ημέρα
9-13 χρονών
Αγόρια
Κορίτσια
2,1 L/ημέρα
1,9 L/ημέρα 
14-18 χρονών Αγόρια
Κορίτσια

2,5 L/ημέρα
2,0 L/ημέρα 

 *Από μητρικό γάλα/σκόνη βρεφικού τύπου
** Από μητρικό γάλα/σκόνη βρεφικού τύπου και συμπληρωματικά τρόφιμα και υγρά
 • Όλοι αυτοί οι λόγοι είναι θα κάνουν έναν γονέα να δώσει ακόμα μεγαλύτερη σημασία στη σωστή ενυδάτωση του παιδιού του και φυσικά να παροτρύνει και το ίδιο το παιδί να φροντίζει για αυτό, από πολύ μικρή ηλικία. Στα μεγαλύτερα παιδιά, μπορεί να εξηγήσει όλα τα οφέλη που τους προσφέρει η κατανάλωση υγρών.
 • Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος με τον οποίο θα πειστούν τα παιδιά. Καλό θα είναι για τα παιδιά η πρόσληψη υγρών να αποτελεί μια ευχάριστη εμπειρία που μπορεί προέλθει ακόμα κι από ένα ποτήρι ή κούπα που τα διασκεδάζει.
 • Πολλές φορές τα παιδιά αποφεύγουν ή ξεχνούν να εκφράσουν τη δίψα τους, αν για παράδειγμα παίζουν και δεν θέλουν να αφήσουν το παιχνίδι τους. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση. Μπορούμε να του προσφέρουμε ένα ποτήρι νερό - σίγουρα δεν θα πει όχι.
 • Εκτός από τους γονείς, στην όλη προσπάθεια θέλουμε σύμμαχους και όσους συναναστρέφονται με τα παιδιά μας, όπως ο παππούς και η γιαγιά, που πολλές φορές μπορεί να τα φροντίζουν για μέρες.
 • Όλο αυτό δεν είναι αρκετό, αν περιορίζεται μόνο μέσα στο σπίτι. Οι γονείς θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι σε κάθε έξοδό τους με ένα μπουκαλάκι ή ένα παγούρι με νερό, ώστε να μπορούν ανά πάσα στιγμή να δώσουν στο παιδί τους.
 • Ακόμα και το ίδιο το σχολείο είναι απαραίτητο να μεριμνεί και να παροτρύνει τα παιδιά για καλύτερη ενυδάτωση, προσφέροντάς τους έυκολη πρόσβαση και καλή ποιότητα νερού.
 • Αυτή η προσπάθεια μπορεί να πάρει καιρό. Αυτό που έχουμε να κάνουμε εμείς είναι να εφοδιαστούμε με ενέργεια και αντοχές και να μην το βάλουμε κάτω στη μέση της προσπάθειας.
Όλα αυτά θα βοηθήσουν τον μικρό μας φίλο να δει το σωστό δρόμο και να τον ακολουθήσει. Αρκεί να του θυμίζουμε συχνά και με τον καλύτερο τρόπο τι είναι αυτό που πρέπει να κάνει και γιατί πρέπει να το κάνει.

8 εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο


Το άροτρο, ο τροχός κ.λπ (για να μη ξεκινήσουμε από τη…φωτιά) είναι όλες εφευρέσεις/πατέντες, που όχι μόνο άλλαξαν στη θεωρία και την πράξη την ανθρωπότητα, αλλά έθεσαν τα θεμέλια για μία (πολλές φορές χωρίς έλεγχο) ριζική αναμόρφωση του κόσμου.
Όταν σκέφτεται κανείς τους εφευρέτες έχει κατά νου, απομονωμένες διάνοιες, που συνήθως έχουν μέρες να πλυθούν και να φάνε, απόλυτα απορροφημένες στο σκοπό τους: να ανακαλύψουν…κάτι. Η ουσία βέβαια είναι, ότι αυτές οι διάνοιες άλλαξαν τον κόσμο, ακολουθώντας όμως τα βήματα των προκατόχων τους.
Καμία εφεύρεση (ή σχεδόν καμία, ας μην είμαστε απόλυτοι) δε δημιουργήθηκε από το μηδέν. Οι περισσότερες χρησιμοποίησαν σα βάση προηγούμενες πατέντες. Το άροτρο οδήγησε στον τροχό για παράδειγμα. Αλλά ο τροχός, σε τι οδήγησε;
 • Επί του πιεστηρίου…
8 εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο (7)
Ο άνθρωπος, που έχει κατοχυρωθεί ως «πατέρας» της τυπογραφίας είναι ο Johann Gutenberg στα 1430 περίπου. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι εξέλιξε τις προϋπάρχουσες τότε τεχνολογίες, κάνοντάς τις πιο πρακτικές άρα και δημοφιλείς. Ο κόσμος είχε ήδη χαρτί και μελάνι για εκτύπωση, αλλά ο Johann Gutenberg, ήταν αυτός που τα συνέδεσε με ένα πιεστήριο με βίδες, που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή ελαιολάδου και κρασιού.
Ανέπτυξε επίσης μεταλλικό «μπλοκ» εκτύπωσης, που ήταν πολύ πιο ανθεκτικό και πιο εύκολο στη χρήση, σε σχέση με τα χειροποίητα σκαλιστά ξύλινα γράμματα, που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν.
Η πρόοδος στον τομέα του μελανιού και στην παραγωγή χαρτιού, ήρθε για να φέρει επανάσταση στη μαζική εκτύπωση. Έκτοτε, ο κόσμος μπόρεσε να εξελιχθεί μέσα από τη γνώση, που προσέφεραν τα βιβλία, τα οποία άρχισαν να τυπώνονται μαζικά.
 • Επιτέλους…ψύξη
8 εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο (4)
Η «ανακάλυψη» της… ψύξης, με την έννοια του ψυγείου, έμελλε να αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι καταναλώνουν και αποθηκεύουν τα τρόφιμά τους. Είναι δύσκολο να εντοπίσουμε έναν και μόνο εφευρέτη του ψυγείου, γιατί η ιδέα ήταν ευρέως γνωστή και σταδιακά βελτιωνόταν για περίπου 200 χρόνια.
Ανάμεσα στους πρωτοπόρους ωστόσο, δεσπόζει το όνομα του Oliver Evans, που σύμφωνα με πηγές γύρω στα 1805, σχεδίασε μία μονάδα συμπίεσης ατμών. Άλλοι πάλι, αποδίδουν το σχεδιασμό αυτό στον Carl von Linde, το 1876, θεωρώντας τον, τον πραγματικό πρόδρομο του σύγχρονου ψυγείου. Τα επόμενα χρόνια δεκάδες εφευρέτες, ακόμη και ο Αϊνστάιν, έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στα σχέδια των…ψυγείων.
Η ικανότητα πλέον συντήρησης και μεταφοράς (τροφίμων) άλλαζε ριζικά τη βιομηχανία παραγωγής τροφίμων και τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
 • Hello, ακούει κανείς;
8 εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο (1)
Από τον ηλεκτρικό τηλέγραφο του 1836 με τα σήματα Μορς να μεταφέρονται χιλιόμετρα μακριά, μέχρι το τηλέφωνο του Alexander Graham Bell και τα κινητά τηλέφωνα του σήμερα, οι τηλεπικοινωνίες έχουν παρουσιάσει εξωφρενική και συνεχιζόμενη εξέλιξη. Η μετάδοση σημάτων με ασύρματο τρόπο, χρησιμοποιώντας ηλεκτρομαγνητικά κύματα ήταν μια έννοια, πάνω στην οποία εργάστηκαν πολλοί εφευρέτες, μεταξύ των οποίων και οι Guglielmo Marconi και Nikola Tesla στις αρχές του 20ου αιώνα. Τελικά, ο ήχος μεταδόθηκε ασύρματα και η σειρά της εικόνας δεν άργησε να έρθει.
Το ραδιόφωνο και η τηλεόραση ήταν πλέον ορόσημα στον τομέα των επικοινωνιών, επιτρέποντας τη μετάδοση μηνυμάτων από έναν μόνο πομπό σε εκατομμύρια (ίσως λίγο υπερβολικά) δέκτες ταυτόχρονα. Η μαζική επικοινωνία έκτοτε έκανε την πληροφορία, δύναμη στα χέρια των ισχυρών.
 • Όχι άλλο κάρβουνο
8 εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο (8)
Πριν από την ατμομηχανή τα πάντα ήταν χειρονακτική υπόθεση. Έπειτα, η Βιομηχανική Επανάσταση, με την ανακάλυψη της ατμομηχανής έμελλε να κάνει τον κόσμο να… τρέξει.
Η έννοια της χρήσης ατμού σε μηχανές ίσχυε για χιλιάδες χρόνια, αλλά η πρώτη ουσιαστική και πρακτική εφαρμογή της, ως αξιοποιήσιμη πηγή ενέργειας, ανήκει στον Thomas Newcomen το 1712 και τη μηχανή άντλησης νερού από τα ορυχεία.
Το 1769, ο James Watt τροποποίησε τη μηχανή του Newcomen με την προσθήκη ενός ξεχωριστού συμπυκνωτή, αυξάνοντας κατά πολύ τη δύναμη της μηχανής του ατμού και κάνοντας τις εργασίες πολύ πιο εύκολες. Ανέπτυξε επίσης έναν τρόπο για τη μηχανή να παράγει περιστροφική κίνηση, η οποία μπορεί να είναι εξίσου σημαντική με τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας. Έτσι, ο «πολυμήχανος» Watt θεωρείται ο εφευρέτης της ατμομηχανής και ίσως όχι άδικα.
 • Όποιος πιάνει το τιμόνι
8 εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο (2)
Αν ο κινητήρας ατμού…κίνησε τη βιομηχανία, η αυτοκινητοβιομηχανία κίνησε με τη σειρά της την ανθρωπότητα. Οι ιδέες για τα οχήματα ιδιωτικής χρήσης υπήρχαν αρκετά χρόνια, αλλά ο Karl Benz της Motorwagen το 1885, τόλμησε (ή πρόλαβε τους άλλους εφευρέτες) και τροφοδότησε από έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης, του δικού του σχεδίου, δημιουργώντας έτσι το πρώτο αυτοκίνητο.
Έπειτα, ο Henry Ford βελτίωσε την παραγωγική διαδικασία και με αποτελεσματικό μάρκετινγκ κατάφερε να πείσει κάθε αμερικανό (για αρχή) ότι ο κόσμος στο εξής θα ήταν πιο γρήγορος και …ευρύχωρος. Η Ευρώπη φυσικά ακολούθησε και η επίδραση του αυτοκινήτου για το εμπόριο, την κοινωνία και τον πολιτισμό δύσκολα παραβλέπεται.
 • Ο τελευταίος να κλείσει τα φώτα
8 εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο (3)
Ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις εφευρέσεις είναι, ότι «πάτησαν» σε βήματα παλαιότερων παραπλήσιων εφευρέσεων. Η πατρότητα δε, της κάθε μίας αποδίδεται σε όποιον κατάφερε να κάνει την εφεύρεση εμπορικά βιώσιμη. Αυτή ακριβώς είναι η περίπτωση του Thomas Edison, που για την ανθρωπότητα θεωρείται ο «εφευρέτης του ηλεκτρικού λαμπτήρα», αν και δεκάδες άλλοι είχαν εργαστεί πάνω στην ίδια ιδέα, πριν το 1870.
Παρόμοιες εργασίες στη Μεγάλη Βρετανία έκανε εκείνη την εποχή και ο Joseph Swan και τελικά συγχώνευσαν τις ιδέες τους σε μία και μόνη εταιρεία, την Ediswan.
Η επανάσταση του ηλεκτρικού λαμπτήρα έβαλε τα θεμέλια, όπου χτίστηκε η υποδομή για να υπάρχει ηλεκτρική ενέργεια σε κάθε σπίτι και επιχείρηση, (σχεδόν) σε όλον τον κόσμο.
 • Σύγχρονα… αριθμητήρια
8 εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο (5)
Το μηχάνημα που μπορεί να λαμβάνει πληροφορίες, να τις ελέγχει, να τις αλλάζει (ισως και να τις χειραγωγεί) και στο τέλος να τις εξάγει δεν έχει μόνο έναν… πατέρα. Οι εφευρέτες του σύγχρονου υπολογιστή, αν και η αρχική ιδέα ανήκει στον βρετανό μαθηματικό Alan Turing, προφανώς δε θα ταυτοποιηθούν ποτέ και αυτό επειδή, οι μηχανικές συσκευές υπολογιστών είχαν αρχίσει ήδη από το 1800.
Οι υπολογιστές εξελίχθηκαν και πλέον, οι μαθημετικές πράξεις (ακόμα και με απίστευτη ταχύτητα) είναι το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν. Αλληλουχία του ανθρώπινου γονιδιώματος, τοποθέτηση διαστημόπλοιου σε τροχιά, έλεγχος ιατρικών, πυρηνικών κ.λπ δοκιμών αλλά και… βιντεοπαιχνίδια είναι μερικές μόνο αξιοσημείωτες λειτουργίες τους. Απλά αναλογιστείτε, πώς θα ήταν η καθημερινότητά σας χωρίς υπολογιστές;
 • Δείξε μου το ρούτερ σου να πω ποιός είσαι
8 εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο (9)
Η ηλεκτρονική μετάφραση των καθημερινών αναγκών του ανθρώπου, ονομάζεται πολύ απλά «internet». Μπορεί το διαδίκτυο να μην άλλαξε τον κόσμο τόσο δραστικά όσο το άροτρο, αλλά σίγουρα είναι ισάξιο της επανάστασης που προκάλεσε το…αυτοκίνητο και η ατμομηχανή.
DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), ο βραχίονας της έρευνας και της ανάπτυξης του στρατού των ΗΠΑ, δημιούργησε ARPANET στα τέλη του 1960. Αυτό το δίκτυο που συνέδεε υπολογιστή με υπολογιστή για στρατιωτική και ακαδημαϊκή έρευνα, σύντομα θα γινόταν η βάση για την ψηφιακή, διαδραστική επικοινωνία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η εξέλιξη ραγδαία. Από τα τέλη του 1970 οι επιστήμονες των υπολογιστών είχαν δημιουργήσει ένα ενιαίο πρωτόκολλο TCP / IP, που επέτρεπε στους υπολογιστές σε οποιοδήποτε δίκτυο να επικοινωνούν με υπολογιστές σε άλλα δίκτυα.
Έτσι στην ουσία, γεννήθηκε το internet, η τελευταία (εν ζωή!) εφεύρεση, τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο.
Πηγή: clickatlife.gr


Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory