Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013

Μεγαλώσαμε πια.


Δεν έχει κανένα νόημα να κάνεις 
παρέα με ανθρώπους από τους
όποιους δεν έχεις τίποτα να πάρεις.

Εγώ χρειάζομαι ανθρώπους που
να μου αρέσει να τους ακούω να 
συζητάνε. Να συζητάνε με πάθος για 
ποίηση, για πολιτική, για λογοτεχνία, 
για κινηματογράφο, για θέατρο.
Και να γεμίζει το σπίτι φωνές, γνώση,
πάθος και απόψεις.

Ανθρώπους ξύπνιους και καλλιεργημένους, 
που ξέρω ότι μου λένε την αλήθεια,
ακριβώς γιατί δεν έχουνε κανένα λόγο
να μου πούνε ψέματα.Κι εγώ την αλήθεια 
τη λατρεύω.

Όποιος απομακρύνεται από την αλήθεια 
οδεύει προς το θάνατο. Τον όποιο θάνατο.
 Tζένη Καρέζη

Φωτογραφία της ημέρας

8 Συνηθισμένα Λάθη Που Κάνουμε Όταν Ψήνουμε

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όταν ψήνουμε (1)
Το ψήσιμο στα κάρβουνα υποτίθεται ότι είναι εύκολη υπόθεση. Ανάβουμε τα κάρβουνα και ρίχνουμε στη σχάρα το φαγητό. Η αλήθεια όμως, είναι αρκετά πιο περίπλοκη και τα λάθη που συνεχίζουμε να κάνουμε είναι αρκετά…
Καθώς το καλοκαίρι είναι προ των πυλών, μην αφήνετε τη δημοφιλή «σοφία» του ψησίματος να περιπλέκει το θέμα επηρεάζοντας τις πρακτικές σας. Μάθετε λοιπόν ποιες συμβουλές πρέπει να αποφύγετε.
8 συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όταν ψήνουμε (2)
  • Ανάψτε πρώτα καλά τα κάρβουνα
Το ξεκίνημα στο bbq είναι η μισή δουλειά. Αν δεν έχετε την σωστή ποσότητα σε κάρβουνα και την κατάλληλη θερμότητα τότε δεν θα καταφέρετε να απολαύσετε ένα υπέροχο ψητό. Μην βιάζεστε να βάλετε το κρέας στη σχάρα. Αν δεν ανάψουν καλά τα κάρβουνα, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να δώσετε μια έντονη γεύση από κάρβουνο στο φαγητό σας. Και κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε υγιεινό ούτε και νόστιμο.
  • Μην παραλείπετε το αλάτι
Πολλοί επιμένουν συχνά να μην αλατίζουμε το κρέας πριν το βάλουμε στα κάρβουνα, γιατί με αυτό τον τρόπο σκληραίνει. Η αλήθεια είναι όμως, ότι το αλάτι κι η μαρινάδα φυλακίζουν τα υγρά του κρέατος ενώ κάνουν την επιφάνεια τραγανή και ξεροψημένη. Έτσι λοιπόν, μπορείτε να προετοιμάσετε το κρέας σας περίπου 30 λεπτά πριν το ψήσετε με λιγότερη από την απαιτούμενη ποσότητα αλατιού και κατά τη διάρκεια του ψησίματος να προσθέτετε αλάτι. Έτσι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ γευστικό χωρίς να είναι σκληρό.
  • Μην πιέζετε τα burger σας κατά το μαγείρεμα
8 συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όταν ψήνουμε (3)
Όταν το κάνετε αυτό, η γεύση και η υγρασία του κρέατος φεύγουν. Αντ’ αυτού, τοποθετήστε τα στη σχάρα και στη συνέχεια, αφήστε τα ήσυχα μέχρι να χρειαστεί να τα γυρίσετε (κάτι το οποίο θα πρέπει να γίνει μόνο μια φορά).
  • Μη γυρίζετε συνεχώς το κρέας
Το ψήσιμο στη σχάρα δε θέλει γκρίνια, ούτε βιασύνη. Έτσι δεν υπάρχει λόγος να γυρίζετε συνέχεια το κρέας σας. Γυρίστε το μια φορά ή δύο το πολύ, αφήνοντάς το αρκετή ώρα από κάθε πλευρά και είναι αρκετό.
  • Μην κάνετε κατάχρηση του πιρουνιού
8 συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όταν ψήνουμε (4)
Μη χώνετε συνεχώς το πιρούνι σας στη μπριζόλα για να τη γυρίσετε στη σχάρα. Για αυτό τον λόγο υπάρχουν άλλωστε και τα κατάλληλα εργαλεία. Χρησιμοποιείστε καλύτερα, λαβίδες ή μια ανθεκτική σπάτουλα.
  • Μην πολεμάτε τη φλόγα με νερό
Το νερό και το λίπος δεν είναι καλός συνδυασμός στο bbq. Αν το λίπος που πέφτει επάνω στα κάρβουνα δημιουργήσει φλόγα, τότε καλύτερα να την ηρεμήσετε με μια πυρίμαχη πετσέτα κουζίνας ή ακόμα καλύτερα, απομακρύνοντας λίγο τα κάρβουνα μεταξύ τους.
  • Μην ελέγχετε αν το κρέας είναι έτοιμο κόβοντάς το
8 συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όταν ψήνουμε (5)
Ένας τρόπος να εξασφαλιστεί ένα ξηρό και σκληρό κομμάτι κρέας, είναι να το κόψετε αμέσως μόλις το βγάλετε από τα κάρβουνα για να δείτε αν είναι έτοιμο. Η μπριζόλα χρειάζεται πρώτα ξεκούραση για μερικά λεπτά. Πάρτε την από τη σχάρα και αφήστε τη για περίπου 6-7 λεπτά (ανάλογα με το πάχος της) να ξεκουραστεί και να ενσωματώσει τα υγρά και τη νοστιμιά της. Αν την κόψετε αμέσως, μόλις τη βγάλετε, θα χυθούν όλα τα υγρά και θα στεγνώσει στο άψε σβήσε.
  • Μη μαγειρεύετε το κρέας μέχρι να καρβουνιάσει
Θυμηθείτε ότι το κρέας συνεχίζει να μαγειρεύεται ακόμα και αφού το βγάλετε από τη φωτιά. Οπότε φροντίστε να υπολογίσετε σωστά τον χρόνο του ψησίματος ώστε να μην σας παραψηθεί. Καλύτερα να το βγάλετε από τη σχάρα ελάχιστα πριν γίνει ακριβώς όπως σας αρέσει.
Πηγή: clickatlife.gr

Τι Πρέπει Να Ξέρουμε Για Τα Παγωτά

Τι πρέπει να ξέρουμε για τα παγωτά
Το παγωτό αποτελεί την πλέον αγαπημένη καλοκαιρινή λιχουδιά των παιδιών, γεγονός που – όπως οι περισσότεροι ίσως θυμόμαστε από την παιδική μας ηλικία – οδηγεί και σε ένα άτυπο «συναγωνισμό» για το ποιο έχει καταναλώσει τα περισσότερα.
Η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση παγωτού στην Ελλάδα ανέρχεται στα 5,5 κιλά, με τις μεγαλύτερες ποσότητες να καταναλώνονται από Ιούνιο μέχρι τέλη Αυγούστου, όταν οι 9 στους 10 Έλληνες τρώνε παγωτό τουλάχιστον μία φορά κάθε μήνα.
Μολονότι οι υπέροχες γεύσεις του παγωτού, καθώς και η προσωρινή αίσθηση δροσιάς που προσφέρει, το καθιστούν ακαταμάχητη γευστική προτίμηση για τους μικρούς μας φίλους, είναι αναγκαίο να εξετάσουμε τη διατροφική του αξία καθώς και τις προϋποθέσεις για την ασφαλή κατανάλωσή του.
Για να αξιολογήσει κανείς την θρεπτική αξία του παγωτού, πρέπει να ελέγξει τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του. Γενικά, οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται είναι: γάλα, αυγά, κακάο, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, χυμοί φρούτων, γλυκαντικές ουσίες, γαλακτωματοποιητές, σταθεροποιητές, χρώματα και αρώματα.
Επιπλέον, μπορεί να προστεθούν σιρόπι σοκολάτας, σιρόπι καραμέλας, σιρόπι φρούτων, κομμάτια σοκολάτας, ξηροί καρποί, κομμάτια φρούτων.
Το γάλα αποτελεί το κύριο συστατικό των παγωτών και μπορεί να χρησιμοποιείται σε διάφορες μορφές του, όπως: νωπό πλήρες, αποβουτυρωμένο, συμπυκνωμένο, σκόνη πλήρους γάλακτος ή σκόνη αποβουτυρωμένου γάλακτος.
Στο πλαίσιο αυτό, το παγωτό αυτό έχει θρεπτική αξία και μπορεί να αποτελέσει για το παιδί πηγή λήψης πολλών θρεπτικών συστατικών (πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λιπαρών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων).
  • Ενέργεια (θερμίδες)
Η κατανάλωση 100 γραμμαρίων παγωτού αποδίδει από 75 έως 240 θερμίδες, ανάλογα με τον τύπο του παγωτού. Ωστόσο, όσο πιο απλό είναι το παγωτό τόσο λιγότερες θερμίδες λαμβάνει ο ανθρώπινος οργανισμός: ένα παγωτό ξυλάκι βανίλια αποδίδει σαφώς λιγότερες θερμίδες από ένα ξυλάκι με επικάλυψη σοκολάτας ή από ένα χωνάκι.
  • Πρωτεΐνες
Τα παιδιά λαμβάνουν από το παγωτό τις πρωτεΐνες του γάλακτος, οι οποίες είναι υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή περιέχουν αμινοξέα τα οποία δεν μπορεί να τα συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός και πρέπει να ληφθούν από την τροφή.
  • Υδατάνθρακες
Οι υδατάνθρακες του παγωτού προέρχονται κυρίως από τις γλυκαντικές ύλες και τη λακτόζη του γάλακτος. Οι υδατάνθρακες είναι χρήσιμοι στον οργανισμό γιατί αποτελούν μια άμεση πηγή ενέργειας, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ομαλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, για την προστασία των πρωτεϊνών των ιστών κ.λ.π. Επίσης, έχει βρεθεί ότι η λακτόζη στα παιδιά βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου, μέταλλο απαραίτητο για το σχηματισμό γερών οστών.
Το παγωτό είναι καλή επιλογή μικρογεύματος πριν από κάποια αθλητική δραστηριότητα, η επιτέλεση της οποίας απαιτεί ικανή ποσότητα γλυκόζης.
  • Λιπαρά
Τα λιπαρά του παγωτού προέρχονται κυρίως από τα λιπαρά του γάλακτος και από κάποια άλλα πιθανώς υπάρχοντα συστατικά, όπως το βούτυρο και η κρέμα γάλακτος. Το λίπος του γάλακτος προσφέρει ενέργεια, λιπαρά οξέα και λιποδιαλυτές βιταμίνες (A, D, E και Κ). Επίσης, το γάλα είναι πολύ καλή πηγή λινολεϊκού οξέος – ενός συστατικού το οποίο ασκεί προστατευτική δράση κατά των χρόνιων παθήσεων και του καρκίνου του μαστού. Βέβαια στο παγωτό (περισσότερο στο παρφέ) υπάρχουν και κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν επιζήμια δράση στον οργανισμό.
  • Μέταλλα και βιταμίνες
Το πιο σημαντικό μέταλλο που βρίσκεται στο παγωτό είναι το ασβέστιο. Το ασβέστιο είναι άκρως απαραίτητο για το παιδί καθώς θεωρείται απαραίτητο στοιχείο για το σχηματισμό γερών οστών και δοντιών, καθώς και για την ομαλή λειτουργία του μυοκαρδίου.
Το παγωτό αποτελεί επίσης καλή πηγή φωσφόρου – παίζει ρόλο στον μεταβολισμό και στην απορρόφηση του ασβεστίου – ψευδαργύρου, καλίου και σιδήρου.
Περιέχει επίσης βιταμίνες Α, D, E, C, B1, B2, B6 και B12, οι οποίες απαραίτητες για την ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία του παιδικού οργανισμού.
  • Πόσο συχνά και ποια είδη
Αν και το παγωτό δείχνει να έχει σημαντική θρεπτική αξία, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγήσει σε αλόγιστη και υπερβολική κατανάλωση.
Το παγωτό είναι πλούσιο σε θερμίδες και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, γεγονός ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα ήδη υπέρβαρα παιδιά. Επίσης, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι οι γλυκαντικές ύλες που περιέχει το παγωτό μπορεί να συμβάλλουν και στην εμφάνιση τερηδόνας. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα λιπαρά και ιδιαίτερα στα κορεσμένα λιπαρά οξέα και τη χοληστερόλη – παράγοντες που μπορεί να επιβαρύνουν τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.
Με βάση τα ανωτέρω, τα παιδιά μπορούν να καταναλώνουν παγωτό 1-2 φορές την εβδομάδα, είτε σαν επιδόρπιο, είτε σαν μικρό γεύμα.
Εάν θέλουμε το παιδί μας να εφοδιάζεται με πληθώρα θρεπτικών συστατικών, είναι προτιμότερο να παρασκευάζουμε σπιτικό παγωτό, επιλέγοντας τις καλύτερες πρώτες ύλες.
Εάν η παρασκευή παγωτού δεν είναι εφικτή, καλό είναι να επιλέγουμε για τα παιδιά μας παγωτά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη και χωρίς έντονο χρώμα, γιατί το χρώμα στα παγωτά είναι συνήθως αποτέλεσμα χρωστικών ουσιών. Μια καλή επιλογή είναι οι γρανίτες ή τα σορμπέ, που δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου λιπαρά και είναι φτωχά σε θερμίδες.
Συμπερασματικά, το παγωτό αποτελεί μία γευστική απόλαυση, με υψηλή διατροφική αξία εφόσον καταναλώνεται με σύνεση και πάνω από όλα με προσοχή, ειδικά από ευαίσθητες ηλικιακά ομάδες, όπως είναι τα παιδιά.
  • Ποια παγωτά δεν πρέπει να καταναλώνονται
Όταν καταναλώνουμε παγωτά του εμπορίου θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί η αυξημένη περιεκτικότητα του παγωτού σε γάλα, το καθιστά ευπαθές τρόφιμο. Η κατανάλωση ακατάλληλου παγωτού μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση.
Για να μειωθεί αυτός ο κίνδυνος, δεν πρέπει να καταναλώνονται παγωτά τα οποία:
* Δεν έχουν την απαιτούμενη σκληρότητα ή φυλάσσονται σε καταψύκτη που δείχνει να έχει προβλήματα λειτουργίας.
* Έχουν χαρτί συσκευασίας υγρό, κολλημένο πάνω στο τρόφιμο ή σχισμένο, ή έχουν παραμορφωμένο σχήμα ή συσκευασία.
* Είναι μαλακά, υδαρή, με υφή που μοιάζει με αυτή του γιαουρτιού ή του βουτύρου ή κόκκων άμμου.
* Εμφανίζουν ίζημα ή θρυμματίζονται σε μικρά κομμάτια ή περιέχουν μικροκρυστάλλους (αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το παγωτό αποψύχθηκε και μετά καταψύχθηκε εκ νέου).
* Έχουν περίεργη γεύση ή οσμή,
  • Τι να προσέχουμε στα «χύμα» παγωτά
Αν τα παγωτά αγοράζονται χύμα, θα πρέπει:
* Να ελέγχουμε τη λειτουργία και την καθαριότητα του ψυγείου
* Να βεβαιωνόμαστε ότι το ψυγείο δεν είναι εκτεθειμένο στον ήλιο.
* Να βεβαιωνόμαστε ότι το ειδικό κουτάλι σερβιρίσματος βρίσκεται σε διαφανές δοχείο με καθαρό νερό.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory