Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013

Oh Sh*t

sanje-0001
sanje-0002

Β 'Παγκοσμίου Πολέμου Εικόνες

Β 'Παγκοσμίου Πολέμου-sliki-0001
Β 'Παγκοσμίου Πολέμου-sliki-0002

Aδυνάτισε για να παντρευτεί .

sreklija-0002
sreklija-0005
sreklija-0006
sreklija-0007

Έχεις ένα λεπτό; 11 τρόποι για καλύτερη υγεία μέσα σε 60 δευτερόλεπτα…

Έχεις ένα λεπτό; 11 τρόποι για καλύτερη υγεία μέσα σε 60 δευτερόλεπτα...
Νήμα: Μπορεί να το έχεις ακούσει χιλιάδες φορές αλλά το να καθαρίζεις τα δόντια σου με οδοντικό νήμα κάνει τη διαφορά. Πρέπει να ξέρεις πως το οδοντικό νήμα μπορεί να αποτρέψει και μία καρδιακή προσβολή.

2. Τέντωμα:
 Ένα γρήγορο τέντωμα όπου κι αν βρίσκεσαι βοηθάει στο να φύγει η ένταση που μπορεί να έχεις. Την επόμενη φορά που μπορεί να στέκεσαι σε μία ουρά ή βλέπεις διαφημίσεις στην τηλεόραση, δοκίμασέ το.
3. Σκάλες: Αντί να περιμένεις για το ασανσέρ, ανέβα και κατέβα τις σκάλες, όπου κι αν βρίσκεσαι. Γιατί να μην χάσεις μερικές παραπάνω θερμίδες με μία τόσο απλή δραστηριότητα;
4. Λεμόνι: Αν θέλεις να κάνεις ένα ποτήρι νερό ακόμα πιο υγιεινό βάλτου λίγο λεμόνι. Το λεμόνι διώχνει τις τοξίνες από τον οργανισμό σου.
5. Γραφείο: Όσο καθαρό και αν νομίζεις ότι είναι το γραφείο σου, πάντα χρειάζεται ακόμα ένα πέρασμα. Τα μικρόβια μαζεύονται παντού και μάλιστα πολύ γρήγορα. Βρες ένα λεπτό και καθάρισέ το. Πρόσεξε μην ξεχάσεις το πληκτρολόγιο.. αυτό κι αν έχει μικρόβια..
6. Ανάσα: Σταμάτα για λίγο, ό,τι κι αν κάνεις, και πάρε τρεις βαθιές ανάσες. Αμέσως θα νιώσεις πολύ καλύτερα.
7. Τηλέφωνο: Πάρε τηλέφωνο έναν πολύ καλό σου φίλο. Τίποτα δεν αποτελεί καλύτερο αγχολυτικό από μία μικρή συζητησούλα με έναν φίλο σου, πόσο μάλλον με τον καλύτερό σου φίλο.
8. Νερό: Το νερό είναι απαραίτητο για την ενυδάτωση του οργανισμού σου αλλά και γενικότερα την καλύτερη υγεία του. Βρες ένα λεπτό και πιες ένα ποτήρι νερό.
9. Λίστα ευγνωμοσύνης: Πάρε ένα χαρτί και αφιέρωσε ένα λεπτό για να γράψεις όλα αυτά για τα οποία νιώθεις ευγνώμων. Αμέσως θα αλλάξει η διάθεσή σου.
10. Χέρια: Πλύνε τα χέρια σου. Με τον τρόπο αυτό μειώνεις αμέσως τις πιθανότητες να κολλήσεις κάποια γρίπη.
11. Χαμογέλα!
Πηγή: faysbook.gr


Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ


Πολλές φορές, όταν βρίσκεσαι μπροστά στα ράφια των τροφίμων στα σουπερ μαρκετ, επιλέγεις τι θα ψωνίσεις από τη συσκευασία του προϊόντος, χωρίς να αναρωτηθείς ποιο είναι το πραγματικό περιεχόμενό του. Είναι σαν να αγοράζεις ένα παντελόνι -χωρίς να το δοκιμάσεις- για να καταλάβεις αν σου κάνει. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να διαβάζεις σωστά και να κατανοείς τις ετικέτες τροφίμων, έτσι ώστε να ξέρεις τι πραγματικά τρως και πώς αυτό δρα στην υγεία σου. Ιδιαίτερη προσοχή δώσε στο αν τα πρόσθετα τροφίμων που περιέχει το προϊόν ανήκουν σε αυτά που έχουν εγκριθεί για τη χρήση τους στη βιομηχανία τροφίμων. Χωρίς τα πρόσθετα, τα συσκευασμένα τρόφιμα δεν θα ήταν εύγεστα και πάντα φρέσκα ούτε θα έμοιαζαν με τέτοια. Επίσης, αυτοί οι εμπλουτισμοί σημαίνουν πολλές φορές ότι δεν μπορείς να αναγνωρίσεις τι είναι αυτό που τρως. Ενώ περιμένουμε την ετυμηγορία για το αν οι εταιρείες τροφίμων παραπλανούν τους καταναλωτές, σου παρουσιάζουμε τη δική μας γνώμη για την επίδραση των πρόσθετων τροφίμων στην υγεία σου.
Κατηγορία: Οι τεχνητές χρωστικές τροφίμων είναι επικίνδυνες
Η ετυμηγορία: Ναι, για κάποιους ανθρώπους
Ο τεχνητός χρωματισμός των τροφίμων έχει να κάνει με το μάρκετινγκ, αναφέρει ο Bruce Bradley, ένας πρώην υπεύθυνος μάρκετινγκ της βιομηχανίας τροφίμων. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι κατασκευαστές προσπαθούν να φτιάξουν κάτι όμορφο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα συστατικά». Αλλά αυτό είναι μία δαπανηρή διαδικασία. Μία ανασκόπηση ερευνών που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry εκτιμά ότι το 8% των παιδιών με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα, που σχετίζονται με τις χρωστικές τροφίμων.  
Αυτές οι βαφές κι άλλα πρόσθετα συστατικά μπορεί να επηρεάσουν την προσοχή και τη συμπεριφορά στους ενήλικες, ιδιαίτερα σε εκείνους που έχουν γενετική προδιάθεση, αναφέρει μελέτη του συγγραφέα Joel Nigg, καθηγητή συμπεριφοριστικής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Oρεγκον. To 2011, η υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) αποφάνθηκε ότι οι τεχνητές χρωστικές τροφίμων χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.
Πώς θα προφυλαχθείς: «Παρατήρησε πόσο βελτιώνεται η προσοχή σου με μία διατροφή απαλλαγμένη από χρωστικές» σου λέει η Kathleen Holton, ερευνήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Oρεγκον. Για ένα μήνα αντικατάστησε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα με εκείνα χωρίς πρόσθετα και προτίμησε τα ολικής άλεσης. Διάβασε προσεκτικά την ετικέτα με τα συστατικά των τροφίμων: οι χυμοί, τα συμπληρώματα διατροφής και οι τσίχλες πιθανότατα περιέχουν τεχνητές χρωστικές. Κράτα ημερολόγιο με τα τρόφιμα που καταναλώνεις και παρατήρησε κάθε σύμπτωμα.
Κατηγορία: Το MSG σου προκαλεί δυσφορία και νωθρότητα
H Ετυμηγορία: Οντως το κάνει
Αν μετά το κινέζικο νιώθεις τρομερό πονοκέφαλο, λες και σε χτυπάνε με σφυρί, τότε μάλλον είσαι αλλεργικός στο γλουταμινικό μονονάτριο (MSG), που χρησιμοποιείται κατά κόρον στις κινέζικες σάλτσες - και όχι μόνο. Σε δανέζικη μελέτη, οι άντρες οι οποίοι κατανάλωσαν ένα αναψυκτικό με πρόσθετο MSG ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο και πιάσιμο στους μυς, απ’ ό,τι εκείνοι που κατανάλωσαν αναψυκτικό, στο οποίο είχε προστεθεί αλάτι. Το MSG μπορεί να αλλάζει τους υποδοχείς στα νευρικά κύτταρα, που διεγείρουν τα κέντρα του πόνου, σύμφωνα με τους ερευνητές. 
Το MSG ίσως επιδρά και στην όρεξή σου. Μία έρευνα στο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι οι ενήλικες που κατανάλωσαν περισσότερο MSG είχαν και περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι. Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι το MSG μπορεί να σχετίζεται με την ενεργοποίηση της ορμόνης λεπτίνης, που ρυθμίζει τον κορεσμό της πείνας. «Η χρόνια κατανάλωση του MSG μπορεί να προκαλεί αντίσταση στη λεπτίνη» λέει η Ka He, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. 
Πώς θα προφυλαχθείς: Μείωσε τις μερίδες που τρως στα εστιατόρια. Επίσης, διάβασε τις ετικέτες τροφίμων στο σούπερ μάρκετ, μιας και τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν MSG. Εάν το MSG δεν είναι στη λίστα των συστατικών, έχε υπόψη σου ότι ουσίες με παρόμοια δράση μπορεί να κρύβονται στο προϊόν με κάποια άλλη ονομασία, όπως υδρολυμένα λαχανικά ή πρωτεΐνη σόγιας. 
Κατηγορία: Τα υποκατάστατα ζάχαρης αλλοιώνουν την όρεξή σου
Η ετυμηγορία: Αλήθεια
Τα υποκατάστατα ζάχαρης μειώνουν τη θερμιδική σου πρόσληψη, αλλά όταν υπερκαταναλώνονται, μπορούν να επηρεάσουν την όρεξή σου. «Η ευαισθησία μας στη γλυκιά γεύση εξελίχθηκε για να ανιχνεύει θερμίδες στις τροφές» λέει η Dana Small, καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ. Για πολλά χρόνια, η γλυκιά γεύση σήμαινε ότι σύντομα οι θερμίδες θα ήταν διαθέσιμες σαν καύσιμο για το μεταβολισμό.
Σύμφωνα με τη Small, ο παραπάνω ισχυρισμός είχε γίνει τόσο αξιόπιστος, έτσι ώστε κάθε φορά που έβλεπες κάτι γλυκό διεγειρόταν η έκκριση σάλιου για να διευκολυνθεί η πέψη. Αλλά όσο τα τεχνητά γλυκαντικά καθιερώθηκαν στη διατροφή σου, αυτή η σύνδεση έχει χάσει τη δύναμή της. «Η αίσθηση του γλυκού δεν μπορεί πλέον να προβλέψει την επακόλουθη θερμιδική ανταμοιβή».
Σε μία νέα μελέτη, η ομάδα της Small βρήκε ότι, όταν οι άνθρωποι που κατανάλωναν συστηματικά τεχνητά γλυκαντικά έτρωγαν ζάχαρη, ο εγκέφαλός τους έδειχνε μειωμένη δραστηριότητα στην αμυγδαλή, η οποία στέλνει το σήμα για την αναγνώριση της θερμιδικής αξίας του φαγητού. Εάν απευαισθητοποιήσεις την ικανότητα του εγκεφάλου να αναγνωρίζει τη γεύση και την ένταση του γλυκού, δεν θα μπορείς να ελέγξεις την ποσότητα που τρως και θα χρειαστείς περισσότερη ζάχαρη, για να νιώσεις ικανοποίηση από το γλυκό.
Πως θα προφυλαχθείς: Πριν ενοχοποιήσεις τα γλυκαντικά, μάθε να τα καταναλώνεις στη σωστή ποσότητα. Εάν πίνεις υπερβολικά μεγάλη ποσότητα αναψυκτικών light, αντικατάστησέ τα με φυσικό νερό ή με light αναψυκτικά που περιέχουν μόνο μικρή ποσότητα φυσικών γλυκαντικών, όπως το μέλι, σου λέει η Small. Εξίσου καλή εναλλακτική πλέον είναι κι εκείνα που περιέχουν στέβια.
Κατηγορία: Η Ευρωπαϊκή Ενωση επιτρέπει επικίνδυνα πρόσθετα τροφίμων
H Ετυμηγορία: Ενοχη
Ακόμα κι όταν η ασφάλεια ενός συστατικού τίθεται υπό αμφισβήτηση από τις κυβερνητικές αρχές, εξακολουθεί να υπάρχει στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Για παράδειγμα, η βουτυλιωμένη υδροξυανιζόλη, γνωστή ως Ε320, είναι ένα πρόσθετο που προστατεύει τα λιπαρά τρόφιμα από το τάγγισμα. Το Εθνικό Τοξικολογικό Πρόγραμμα των ΗΠΑ αναφέρει ότι το Ε320 «ίσως είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο», αλλά η EFSA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων) μόλις πέρυσι άρχισε να επανεξετάζει τα επίπεδα ασφαλείας της ουσίας, χωρίς φυσικά να την απαγορεύσει.
Τουλάχιστον ο EFSA έχει κάνει κάποια πρόοδο στον τομέα της ασφάλειας. Για παράδειγμα, το βρωμικό κάλιο που χρησιμοποιείται στη ζύμη του ψωμιού. Το 1999, ο Διεθνής Οργανισμός Μελέτης του Καρκίνου θεώρησε το βρωμικό κάλιο ως πιθανό καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και η Βραζιλία έχουν απαγορεύσει τη χρήση του στο αλεύρι. Επιπλέον, η Ε.Ε. έχει απαγορεύσει στους κατασκευαστές να λευκαίνουν το αλεύρι με περοξείδιο του βενζολίου, για το οποίο οι εργαστηριακές έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη σε ποντίκια.    
Πώς θα προφυλαχθείς: Ελεγξε την ετικέτα τροφίμων για να δεις αν περιέχει Ε320. Τα πιο ύποπτα είναι τα λιπαρά τρόφιμα, όπως τα γλυκά και τα αλμυρά σνακ. Απόφυγε τα επεξεργασμένα άλευρα και προτίμησε πολύσπορο ψωμί ή ολικής άλεσης ή σίκαλης.

ΕΞΥΠΝΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΜΕ ΧΑΖΟ ΤΕΛΟΣ


ΠΕΙΣΤΗΡΙΟ Α: Ο φίλος μου, ο Δημήτρης, στέκεται στο κλαδί ενός δέντρου δύο μέτρα περίπου από το έδαφος, και βάζει σε λειτουργία ένα αλυσοπρίονο. Μοιάζει σαν να περνάει από ακρόαση για το επεισόδιο των Jackass «Πώς να σκοτώσεις τον εαυτό σου». Οι ακούσιοι τραυματισμοί αποτελούν τη συχνότερη αιτία θανάτου για άντρες, ηλικίας 18-44 ετών, στις ΗΠΑ. 
Ο Δημήτρης δεν είναι διαρκώς ηλίθιος. Γνωριστήκαμε σε μαθήματα πρώτων βοηθειών κι εργάζεται ως διασώστης σε ασθενοφόρο και ως εποχιακός πυροσβέστης. Εδώ και πολλά χρόνια έχει σώσει ή έχει προσπαθήσει να σώσει πολλούς άντρες που ήταν αρκετά στενοκέφαλοι, ώστε να κάνουν πράγματα σαν αυτό που ετοιμάζεται να κάνει τώρα. Κι όμως, οι άντρες, πολύ περισσότερο από τις γυναίκες, είμαστε επιρρεπείς σε ξεσπάσματα ηλιθιότητας. Κάποια από αυτά καταλήγουν να μας σκοτώσουν.
Ο Kirk Dahl είναι ιατρικός διευθυντής στα Επείγοντα Περιστατικά στο Oak Leaf Surgical Hospital του Ουισκόνσιν. Στα 29 χρόνια της θητείας του, αυτός και οι συνάδελφοί του έφτιαξαν την κατηγοριοποίηση των ατυχημάτων που βλέπεις στο πλάι.
Οταν κατεβαίνεις τη σκάλα για το υπόγειο, εκτός από το να προσέχεις στα σκαλοπάτια, δεν μπορείς να κάνεις και πολλά για την πρώτη κατηγορία ατυχημάτων. Διάβασε, όμως, προσεκτικά τις συμβουλές που ακολουθούν, για να περιορίσεις την εγγενή αντρική ηλιθιότητα και να αποφύγεις τη δεύτερη κατηγορία.
Οσο για την τρίτη κατηγορία ατυχημάτων; Θα επιστρέψουμε στην περίπτωση του Δημήτρη λίγο παρακάτω.
x 1η κατηγορία ατυχημάτων: Kάνεις τα πάντα σωστά, αλλά κάτι πάει στραβά… όπως να γλιστρήσεις σε πάγο.
x 2η κατηγορία ατυχημάτων: Kάνεις λογικά πράγματα, αλλά πηγαίνεις γυρεύοντας… όπως το να βάφεις ενώ στέκεσαι πάνω σε μια ξεχαρβαλωμένη καρέκλα.
x 3η κατηγορία ατυχημάτων: κάνεις ηλίθια πράγματα και ρισκάρεις επικίνδυνα χωρίς λόγο… όπως το να οδηγείς μια μηχανή, όρθιος πάνω στη σέλα, χωρίς κράνος.
Κινητός Κίνδυνος
Μια μέρα, ο Δημήτρης πήρε το αυτοκίνητό του και ξεκίνησε να πάει σε μια δουλειά. Στη διαδρομή αποφάσισε να πάρει τηλέφωνο. Οδηγούσε σε έναν επαρχιακό δρόμο, δεν υπήρχαν άλλα αυτοκίνητα στο οπτικό του πεδίο κι απλώς κοίταξε το κινητό για να βρει την επαφή. Μόλις έβαλε το τηλέφωνο στο αυτί του και σήκωσε το βλέμμα του διαπίστωσε ότι βρισκόταν στο αντίθετο ρεύμα και ότι μόλις είχε περάσει ένα φορτηγό. Το φορτηγό είχε πέσει σε χαντάκι, προκειμένου να αποφύγει να τον χτυπήσει μετωπικά. Ο άλλος οδηγός ήταν εντάξει, αλλά ο Δημήτρης έπαθε σοκ. Οχι μόνο θα μπορούσε να είχε προκαλέσει το θάνατο ενός άλλου ανθρώπου, αλλά θα το είχε κάνει κι εξαιτίας μιας συμπεριφοράς, όμοιας με αυτήν που είχε προκαλέσει τον τραυματισμό πολλών ασθενών, που ο ίδιος έχει βάλει στο ασθενοφόρο.
Το συμπέρασμα; Πολλές φορές ένα ταρακούνημα κάνει αυτό που 500 διαφημίσεις στην τηλεόραση δεν μπορούν. Ο Δημήτρης ορκίστηκε να μην κάνει ξανά κλήσεις ενώ οδηγεί.
Μου τηλέφωνησε ξανά από το αυτοκίνητο, όταν πια είχε πάρει Bluetooth. «Ξέρεις», λέει με ευλάβεια, «όταν τρέχεις με 90 χλμ., αν αφήσεις το δρόμο από τα μάτια σου μόνο για 5 δευτερόλεπτα, έχεις ήδη καλύψει απόσταση ίση με το μήκος ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου».
MH0413_FEA_HEALTH_GRILLSKILLS.jpg
Οταν η ψησταριά σε ψήνει
Μια μέρα, ένας εθελοντής πυροσβέστης δέχτηκε κλήση για μία έκρηξη. Αφορούσε έναν άντρα που μόλις είχε γυρίσει σπίτι μετά από εργασίες που είχαν γίνει στο δίκτυο φυσικού αερίου. Μόλις άναψε το φούρνο έγινε έκρηξη. Δυστυχώς, πέθανε από την εισπνοή αναθυμιάσεων. Πρόσεχε τα εξής: αν μυρίζεις αέριο για περισσότερο από ένα λεπτό, μάλλον υπάρχει διαρροή. Κλείσε την παροχή κι απομακρύνσου. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να αντιστέκεσαι στην (πράγματι πολύ αντρική) επιθυμία να επιταχύνεις την ανάφλεξη των ξύλων. Ποτέ δεν θα ξεχάσω την εικόνα του καθηγητή, που μας παρέδιδε μαθήματα ασφαλούς πυρόσβεσης, με το χέρι μπανταρισμένο. Το είχε κάψει όταν έριξε βενζίνη για να φουντώσει γρήγορα η φωτιά σε ένα μπάρμπεκιου.
ΤΑ ΜΗ ΤΗΣ ΜΕΘΗΣ
Πολλοί νυχτερινοί πνιγμοί, πτώσεις ή αυτοκινητικά ατυχήματα σίγουρα σχετίζονται με το αλκοόλ. Αυτό επιβεβαιώνεται αν ψάξεις τα στατιστικά. Το ίδιο έπαθε κι ένας φοιτητής: μέθυσε και είχε τη φαεινή ιδέα να μην πάρει ταξί. Παρόλο που συνεχώς τονίζεται ότι κάποιος θα πρέπει να είναι νηφάλιος για να οδηγήσει με ασφάλεια τους σουρωμένους της παρέας σπίτι, είναι εξίσου σημαντικό ο νηφάλιος να φροντίζει ώστε οι μεθυσμένοι που φτάνουν σπίτι να πέφτουν και για ύπνο χωρίς επιπλοκές. Ο Δημήτρης θυμάται την περίπτωση ενός μεθυσμένου άντρα που, αφού γύρισε σπίτι, έβαλε να ζεστάνει φαγητό στο φούρνο, λιποθύμησε και αναίσθητος όπως ήταν κάηκε από τη φωτιά που άρπαξε το σπίτι.
ΠΑΡΑΜΑΖΩΜΑ
Πολύ συχνά φτάνουν στα Επείγοντα Περιστατικά άντρες που καταλήγουν κάτω από μηχανήματα, όπως οι μηχανές του γκαζόν, ειδικά όταν τα χειρίζονται σε βρεγμένο χορτάρι και σε έδαφος με κλίση, οπότε αυξάνεται ο κίνδυνος να γλιστρήσουν. Τι προτείνουμε; Φόρεσε ποδοσφαιρικά παπούτσια με τάπες για καλύτερη πρόσφυση. Αντίστοιχα ατυχήματα μπορούν να συμβούν και με χλοοκοπτικά, ειδικά αν δεν φοράς τον ενδεδειγμένο προστατευτικό εξοπλισμό, όπως κράνος και γυαλιά.
MH0413_FEA_HLT_03.jpg
Κρανίου Ασφάλεια
Υποστηρίζω θερμά τη χρήση κράνους στους ποδηλάτες. Παρ’ όλα αυτά, μια μέρα που ετοιμαζόμουν για μια βόλτα για εξάσκηση -κι ενώ το θερμόμετρο πλησίαζε τους 40 βαθμούς- αποφάσισα «μόνο γι’ αυτήν τη φορά» να αφήσω ξεσκέπαστο το κεφάλι μου για να μην ανάψει. Ενα τετράγωνο πιο κάτω άρχισα να θυμάμαι όλους τους τραυματίες στους οποίους είχα προσφέρει πρώτες βοήθειες και των οποίων οι εγκέφαλοι θα είχαν διατηρηθεί ανέπαφοι αν είχαν προστατέψει τα κεφάλια τους. Ενάμισι τετράγωνο παρακάτω γύρισα πίσω για να πάρω το κράνος μου. Αφού ξαναγύρισα στη διαδρομή μου, δεν θα είχα κάνει 2 χιλιόμετρα, όταν με χτύπησε ένα αυτοκίνητο. Πήδηξα την τελευταία στιγμή από το ποδήλατο, κύλησα στο καπό του αυτοκινήτου κι αφού χτύπησα στο παρμπρίζ βρέθηκα σε τροχιά προς την άσφαλτο, όπου έπεσα με το κεφάλι. Εκτός από μερικά θλαστικά τραύματα, μελανιές και μία κάκωση στο γόνατο, ήμουν μια χαρά. Δεν θα μπορούσα να πω το ίδιο και για το μπροστινό μέρος του κράνους μου, το οποίο είχε γίνει κομμάτια. 
Βέβαια, δεν αρκεί απλώς να φοράς το κράνος σου, πρέπει να το φοράς και σωστά. Οι ιμάντες πρέπει να είναι δεμένοι σφιχτά και το κράνος να απέχει ένα έως δύο δάχτυλα από τα φρύδια σου. Επίσης, στην περίπτωση που σε σώσει μία φορά, μην περιμένεις ότι θα μπορέσει να το κάνει και δεύτερη. Ακόμα κι αν δείχνει μια χαρά, δεν θα μπορέσει να απορροφήσει τη δύναμη ακόμα μίας πτώσης.
Ενώ η χρήση κράνους σε ποδηλάτες, παρόλο που είναι εθελοντική, έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, πολλοί οδηγοί σε μηχανάκια συνεχίζουν πεισματικά να απέχουν.
MH0413_FEA_HEALTH_FINGERSLICE.jpg
Το θανατηφόρο κομμάτι
Αν καθαρίζεις ψάρια, σίγουρα κάποια φορά θα έχεις φιλετάρει και λίγο από το δάχτυλό σου. Τι κάνεις τότε; Πιπιλάς το δάχτυλο για λίγο, φτύνεις, βρίζεις κι όλα είναι εντάξει. Αν ήξερες όμως καλύτερα, θα έπλενες αμέσως την πληγή, θα έβαζες Βetadine και θα το κάλυπτες με αποστειρωμένη, αυτοκόλλητη γάζα, ακόμα κι αν η πληγή έμοιαζε μικρή. «Εχω κάνει νεκροψία σε άντρα που πέθανε μετά από κόψιμο από φύλλο χαρτιού», λέει ο Michael Stier, ιατροδικαστής στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν. «Δούλευε σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης. Το μικρό αυτό κόψιμο μολύνθηκε και δεν του έδωσε σημασία. Ανέπτυξε νεκρωτική απονευρωσίτιδα (βακτήρια που κατατρώνε τη σάρκα) κι ακόμα και ο ακρωτηριασμός δεν έσωσε τη ζωή του». Η συμβουλή του Stier: «Μην το παίζεις μάγκας. Οποιοδήποτε τραύμα στο δέρμα μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση και τότε ακόμα κι ένα μικρό κόψιμο μπορεί να επιφέρει το θάνατο».
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory