Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2013

2013 «μουσουλμανικό Μις Κόσμος"

Μουσουλμανική-Miss-World-θέαμα-19
Μουσουλμανική-Miss-World-θέαμα-2

Φωτογραφίες

ubavi-sliki-0001
ubavi-sliki-0002

Θα κρατούσες μια αράχνη, όπως ένα κατοικίδιο ζώο;

Pajak-0002
Pajak-0003
Pajak-0004
Pajak-0005

Ο άντρας που πολέμησε στο Β' Παγκόσμιο πόλεμο με... σπαθί και τόξο

Ο άντρας που πολέμησε στο Β' Παγκόσμιο πόλεμο με... σπαθί και τόξο
Το να πας στη μάχη οπλισμένος με ένα σπαθί, ένα τόξο και μια φαρέτρα γεμάτη με βέλη ήταν αναμενόμενο αν πολεμούσες στον... εκατονταετή πόλεμο.

Όμως για την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αυτό ακούγεται κάπως... αλλόκοτο.

Ένα σπαθί ή ένα ξίφος δεν είναι ο καταλληλότερος εξοπλισμός για να αντιμετωπίσεις επιθέσεις από... τουφέκια και άρματα μάχης.

Ή μήπως είναι;

Για τον John Malcolm Thorpe Fleming Churchill, ή αλλιώς ο «τρελός Jack», δεν υπήρχε καλύτερος εξοπλισμός από ένα καλό ξίφος και το τόξο του. 

Ο «τρελός Jack» γεννήθηκε στο Oxfordshire και αποφοίτησε από τη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία του Sandhurst το 1926. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα todayifoundout.com προτού γίνει... διάσημος χάρη στις μάχες που έδωσε κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, δούλευε ως συντάκτης σε μια εφημερίδα του Ναϊρόμπι, ως μοντέλο και κασκαντέρ σε ταινίες, λόγω της επιδεξιότητάς του με το τόξο.

Το ίδιο ταλέντο τόν οδήγησε στη συνέχεια στο Όσλο της Νορβηγίας, όπου συμμετείχε σε αγώνες με τη σημαία της Μ. Βρετανίας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1939.

Ο Β' Παγκόσμιος πόλεμος ήταν προ των πυλών και ο «τρελός Jack» είχε φύγει από το στρατό, έχοντας υπηρετήσει δέκα χρόνια. Αποφάσισε όμως μετά χαράς να επιστρέψει επειδή όπως έλεγε «η χώρα μπήκε σε προβλήματα όσο εγώ έλειπα».

Το Μάιο του 1940 ήταν ο δεύτερος στην ιεραρχία του πεζικού. Πάντα πήγαινε στη μάχη με ένα τόξο και τα βέλη του, υπερασπιζόμενος την επιλογή του εξοπλισμού του λέγοντας ότι: «Κατά τη γνώμη μου, όποιος στρατιώτης πηγαίνει στον πόλεμο χωρίς το σπαθί του... δεν έχει “ντυθεί” σωστά».

Ο μεσαιωνικός εξοπλισμός του ωστόσο, δεν ήταν... «διακοσμητικός». Στη μάχη της Δουνκέρκης το 1940, ανάμεσα στις δυνάμεις της ναζιστικής Γερμανίας και των στρατευμάτων της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Βελγίου, ο Churchill σκότωσε ένα γερμανό στρατιώτη με ένα τόξο. Λίγο αργότερα τον είδαν σε μια μοτοσικλέτα με το τόξο και τη φαρέτρα με τα βέλη του πάντα δεμένα στο σώμα του. Στο μπροστινό φως κρεμόταν ο σκούφος ενός γερμανού αξιωματικού.

Το 1941 συμμετείχε εθελοντικά σε μια επιχείρηση κατά μιας γερμανικής φρουράς στη Νορβηγία. Ηγήθηκε δύο τμημάτων πεζικού και φυσικά... είχε το τόξο μαζί του.

Η επιχείρηση είχε ως στόχο να καταστρέψει τις γερμανικές επάκτιες πυροβολαρχίες στο νησί Maaloy. Ο Churchill στάθηκε στο μπροστινό τμήμα του σκάφους που τούς μετέφερε εκεί, παίζοντας στη γκάιντα τους ρυθμούς του κομματιού «The March of the Cameron Men». Εννοείται ότι αποβιβάστηκε μπροστά από τους υπόλοιπους άντρες... προτάσσοντας το σπαθί του.

Το σπαθί του τον έβγαλε ασπροπρόσωπο και λίγα χρόνια αργότερα, το 1943. Τότε ο «τρελός Jack» ήταν διοικητής στο Salerno. Τα στρατεύματά του αναγκάστηκαν να βγουν στην πρώτη γραμμή της μάχης, κάτι για το οποίο δεν είχαν εκπαιδευτεί, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Ο «τρελός Jack» βγήκε και πάλι μπροστά κρατώντας το σπαθί του. Έφτασε τους γερμανούς σκοπούς στο σκοτάδι και άρχισε να κουνάει με μανία το σπαθί του, τόσο που εκείνοι τρόμαξαν από το «δαίμονα» που τούς είχε περικυκλώσει.

Ο «τρελός Jack» πήρε μαζί του 42 αιχμαλώτους εκείνο το βράδυ με τη βοήθεια ενός ακόμη στρατιώτη.

«Πιστεύω ότι αν πεις σε ένα Γερμανό δυνατά και καθαρά τι να κάνει, και είσαι και ανώτερός του, θα σου απαντήσει σχεδόν κλαίγοντας «jawohl» (ναι, μάλιστα) και θα υπακούσει» έλεγε τότε ο ίδιος περιγράφοντας τις εμπειρίες του από τις μάχες.

Στη συνέχεια ο Churchill πήγε στη Γιουγκοσλαβία, όπου ηγήθηκε σειράς επιδρομών κατά των Γερμανών από το νησί Vis. Το Μάιο του 1944 σχεδιάστηκε μια μεγαλύτερη επιχείρηση, βάση της οποίας επρόκειτο να πραγματοποιηθούν τρεις επιθέσεις σε διαφορετικές τοποθεσίες σε λόφους.

Ο «τρελός Jack» οδήγησε μια ομάδα σε ένα λόφο, όμως μόλις έξι από τους άντρες του κατάφεραν να φτάσουν το στόχο. Ο Jack βρέθηκε εκτεθειμένος σε ανοιχτή θέα στον εχθρό και υπήρχαν ελάχιστοι ικανοί άντρες για να τον προστατέψουν. Έτσι εκείνος έκανε ό,τι... (δεν) θα έκανε ο οποιοσδήποτε στρατιώτης... έπαιξε στη γκάιντά του το κομμάτι «Will Ye No Come Back Again». Τραυματίστηκε από γερμανική χειροβομβίδα και πιάστηκε αιχμάλωτος.

Αφού τον ανέκριναν, τόν οδήγησαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Sachsenhausen. Οι Γερμανοί πίστευαν ότι λόγω του επιθέτου του είχε συγγενική σχέση με τον Winston Churchill, κάτι που δεν ίσχυε, όμως θεωρήθηκε «σπουδαίος αιχμάλωτος» και λόγω της θέσης του.

Φυσικά, ο «τρελός Jack» κατάφερε να διαφύγει το Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς από το στρατόπεδο συγκέντρωσης, περνώντας μέσα από ένα σωλήνα αποστράγγισης, κάτω από τα συρματοπλέγματα. Τόν έπιασαν όμως ξανά λίγο αργότερα, μαζί με έναν ακόμη και τούς μετέφεραν σε στρατόπεδο στην Αυστρία.

Τον Απρίλιο του 1945 χάλασε το σύστημα φωτισμού του αυστριακού στρατοπέδου και ο Churchill δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη... ξέφυγε μέσα στο σκοτάδι. Περπατούσε επί οκτώ μέρες και 150 μίλια μετά «έπεσε» επάνω σε αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα στην Ιταλία. Κατάφερε να τούς πείσει ότι ήταν άγγλος συνταγματάρχης, παρά την κακή εμφάνισή του, και επέστρεψε ασφαλής.

Ο «τρελός Jack» απογοητεύτηκε όταν έμαθε ότι είχε χάσει ένα χρόνο από τον πόλεμο και αντί να επιστρέψει στο σπίτι του, αποφάσισε να συνεχίσει. Πήγε στη Βιρμανία, όπου ο πόλεμος με την Ιαπωνία ήταν ακόμη σε πλήρη εξέλιξη.
Όταν έφτασε εκεί είχαν πέσει οι βόμβες στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα... κάτι που σήμαινε ότι ο πόλεμος είχε ουσιαστικά τελειώσει.

«Αν δεν ήταν αυτοί οι καταραμένοι οι Γιάνκηδες, θα μπορούσαμε να συνεχίζαμε τον πόλεμο για ακόμη δέκα χρόνια» αναφώνησε τότε ο Churchill.

Το τέλος του πολέμου δε σήμανε όμως το τέλος των περιπετειών του. Αποφάσισε να εκπαιδευτεί ως αλεξιπτωτιστής και στη συνέχεια εστάλη στην Παλαιστίνη ως δεύτερος στην ιεραρχία του 1ου Τάγματος. Αργότερα έγινε εκπαιδευτής στην Αυστραλία, όπου όμως γνώρισε και αγάπησε και... το σέρφινγκ.

Συνταξιοδοτήθηκε από το στρατό το 1959 και πέθανε το 1996 στο Surrey.

Καλλυντικό από τον κήπο το λεμόνι

Καλλυντικό από τον κήπο το λεμόνι
Από τη φλούδα του παίρνουμε ένα ανεκτίμητο αιθέριο έλαιο και από τον χυμό του έναν ισχυρό αντιγηραντικό και λευκαντικό ορό. Γι’ αυτό, οι δερματολόγοι και η καλλυντική βιομηχανία υποκλίνονται στο μεγαλείο του.

Υπάρχει παντού τριγύρω μας: στο μανάβικο, στους κήπους, στους δρόμους, ακόμα και στα μπαλκόνια. Το πιο κοινό φρούτο της Μεσογείου -αν όχι του κόσμου- οι Γάλλοι το αποκαλούν citron, ενώ εμείς λεμόνι. Όμως, ουσιαστικά το λεμόνι και το κίτρο δεν έχουν σπουδαίες διαφορές, τόσο στα χαρακτηριστικά όσο και στις ιδιότητές τους. Άλλωστε, η επιστημονική ονομασία της λεμονιάς είναι «κιτρέα, η λεμονέα» και ανήκει στην οικογένεια των ρυτοειδών.

Από ιστορικά κείμενα της αρχαιότητας μαθαίνουμε ότι τα δωμάτια και οι ιματιοθήκες στα σπίτια της αρχαίας Αθήνας μοσχοβολούσαν άρωμα λεμονιού, το οποίο προστάτευε τα ενδύματα από σκόρους και άλλα έντομα, ενώ το κίτρο χαρακτηρίζεται ως το πρώτο εσπεριδοειδές της Μεσογείου και καρπός με θεραπευτικές ιδιότητες. Στην ίδια οικογένεια με το κίτρο και το λεμόνι ανήκουν τα εσπεριδοειδή γκρέιπφρουτ, περγαμόντο, μανταρίνι, νερολί, φράπα, νεραντζιά και πορτοκάλι, που έχουν παραπλήσια χαρακτηριστικά και ιδιότητες.

Έναν φυσικό χυμό, παρακαλώ

Τονωτικός, στυπτικός και απολεπιστικός, ο χυμός του λεμονιού είναι ιδανικός για τα λιπαρά δέρματα με διεσταλμένους πόρους, για τα αδύνατα μαλλιά, αλλά και για την αντιμετώπιση της λιπαρότητας και της πιτυρίδας. Επίσης, απαλύνει την ερυθρότητα της επιδερμίδας, αποχρωματίζει τις κηλίδες, μαλακώνει την επιδερμίδα και ενισχύει τα νύχια. (Για μια σπέσιαλ περιποίηση, φτιάξτε ένα scrub για χέρια και πόδια με μαύρη ζάχαρη και λεμόνι. Είναι ό,τι πιο οικονομικό και αποτελεσματικό.) Επίσης, ο χυμός λεμονιού βοηθά στην ελαστικότητα και τη λάμψη της τρίχας, αλλά και στη φυσική λεύκανση των δοντιών (τρίψτε τα με μια φλούδα λεμονιού).

Τα οξέα της ομορφιάς

Το άρωμα, η ξινή γεύση, καθώς και το όξινο pΗ του λεμονιού, οφείλονται στο κιτρικό οξύ και στο μηλικό οξύ, που συγκαταλέγονται στα AHA ή αλλιώς Α-υδροξυοξέα. Θα έχετε ακούσει για τα πίλινγκ προσώπου με οξέα φρούτων. Είναι από μία από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες που συστήνουν δερματολόγοι για την απόκτηση μιας λείας, ομοιόμορφης και λαμπερής επιδερμίδας. Προσοχή, όμως: «Τα οξέα των εσπεριδοειδών με ταυτόχρονη έκθεση στον ήλιο προκαλούν μερικές φορές φωτοευαισθησία», συμβουλεύει η δερματολόγος Βάλια Μουσάτου.
Το θετικό που έχουν τα οξέα του λεμονιού είναι ότι δρουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Φτιάξτε μια σπιτική μάσκα ομορφιάς με λεμόνι και διαπιστώστε πόσο φωτεινό θα γίνει αμέσως το πρόσωπό σας. Τρίψτε τα νύχια ή τους αγκώνες σας με μια φέτα λεμόνι και θα ασπρίσουν στο πι και φι. Ξεπλύνετε τα μαλλιά σας με λίγο χυμό λεμονιού και θα αποκτήσουν φυσικές ανταύγειες και αστραφτερή λάμψη.

Η πηγή της βιταμίνης C

Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι συμβόλιζαν τη θεά της νεότητας Juventas με το λεμόνι. Η σάρκα του περιέχει βιταμίνες Α, του συμπλέγματος Β, D, και C (που εντοπίζεται στο κιτρικό και μηλικό οξύ), άλατα καλίου, φωσφόρου, ασβεστίου, μαγνησίου, νατρίου, πυριτίου, και άλλα στοιχεία απαραίτητα για την υγεία της επιδερμίδας. Ωστόσο, η βιταμίνη C (ή αλλιώς ασκορβικό οξύ), που είναι συνώνυμη της νεανικής επιδερμίδας, βρίσκεται σε πλούσια ποσότητα στα λεμόνια (100 ml χυμός λεμονιού περιέχει περίπου 50 ml βιταμίνης C). Μαζί με τη βιταμίνη E θεωρείται η πιο αντιοξειδωτική ουσία, αφού εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν την πρόωρη γήρανση, και κάνει το δέρμα φωτεινό. Επίσης, είναι απαραίτητη για τη σύνθεση κολλαγόνου, άρα βοηθάει στη μείωση των ρυτίδων και ενισχύει την ελαστικότητα.

Το έλαιο με τα πολλά πρόσωπα


Στυπτικό, αποτοξινωτικό, εφιδρωτικό, διουρητικό, αιμοστατικό, εντομοκτόνο, αναζωογονητικό: ο κατάλογος με τα πλεονεκτήματα του αιθέριου ελαίου του λεμονιού, που βρίσκονται στη φλούδα του, είναι μακρύς. Προσθέστε το σε βάσεις ελαίων για μασάζ ή σε λοσιόν και καταπολεμήστε την κυτταρίτιδα, τα κουρασμένα και βαριά πόδια, τις μυρμηγκιές. Βάλτε λίγες σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεμονιού στη συσκευή καύσης και καθαρίστε την ατμόσφαιρα του σπιτιού, αλλά και το μυαλό σας. Σύμφωνα με την αρωματοθεραπεία, συμβάλλει στη βελτίωση της συγκέντρωσης και καταπολεμά την κατάθλιψη και το άγχος (ένα πείραμα απέδειξε ότι μετά την καύση αιθέριου ελαίου λεμονιού στα γραφεία ενός κτιρίου, τα ορθογραφικά λάθη μειώθηκαν στο μισό). Το αιθέριο έλαιο του λεμονιού χρησιμοποιείται επίσης σε είδη περιποίησης προσώπου και μαλλιών κατά της λιπαρότητας και της ακμής. Ακόμη, απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και αναζωογονεί το θαμπό δέρμα. Τέλος, είναι μη τοξικό, αλλά δεν πρέπει να εφαρμόζεται στο δέρμα όταν αυτό εκτίθεται στον ήλιο.

Dο It Yourself: Συνταγές ομορφιάς

Scrub για χέρια και πόδια
Τι θα χρειαστείτε:

1/2 φλιτζάνι καφέ ή μαύρη ζάχαρη
2 κουταλιές αμυγδαλέλαιο (ή ελαιόλαδο ή έλαιο τζοτζόμπα)
1/2 λεμόνι (τον χυμό του)
3 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου (προαιρετικά) 

Οδηγίες:Πανεύκολη συνταγή που αναζωογονεί τα κουρασμένα πόδια και λευκαίνει τους αγκώνες, τις φτέρνες και τα γόνατα. Ανακατέψετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και κάντε μασάζ στις επίμαχες περιοχές. Προαιρετικά, προσθέστε στο μείγμα 2-3 σταγόνες τονωτικό αιθέριο έλαιο, π.χ. μέντα ή δεντρολίβανο. Ξεπλένετε με ζεστό νερό και απλώνετε μια ενυδατική που θα «κλειδώσει» την υγρασία.

Μάσκα προσώπου κατά της ακμής

Τι θα χρειαστείτε:

2 κουταλιές μέλι
4 κουταλιές χυμό λεμονιού
3 κουταλάκια γιαούρτι
1 ασπράδι αυγού 

Οδηγίες: Αναμείξτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατέψτε μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Απλώστε σε καθαρό, στεγνό πρόσωπο

1-2 κουταλιές της μάσκας, ώστε να καλύψει όλο το πρόσωπο και αφήστε τη 15΄. Ξεπλύνετε με ζεστό νερό και σκουπίστε ταμποναριστά. Η υπόλοιπη μάσκα διατηρείται στο ψυγείο για 1 εβδομάδα. Τα οξέα του λεμονιού βοηθούν στην απολέπιση και μειώνουν τις δυσχρωμίες, το ασπράδι ενισχύει την άμυνα της επιδερμίδας και το μέλι καταπολεμά τα βακτήρια.

Σπρέι κρατήματος για λεπτά μαλλιά

Τι θα χρειαστείτε:

1 λεμόνι
2 κούπες νερό
2 κουταλιές βότκα 

Οδηγίες: Βάλτε το νερό να βράσει σε ένα κατσαρολάκι και προσθέστε το λεμόνι κομμένο σε κομματάκια (μαζί με τη φλούδα). Μόλις πάρει βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε μέχρι να μειωθεί στο μισό η ποσότητα του υγρού. Έπειτα, βγάλτε το από το μάτι και αφήστε το να κρυώσει. Σουρώστε το μείγμα (ιδανικά με ένα κομμάτι τούλι) και βάλτε το σε ένα αποστειρωμένο μπουκάλι-σπρέι. Τέλος, ρίξτε τη βότκα και ανακινήστε. Φυλάξτε το σπρέι σε δροσερό μέρος και θα διατηρηθεί για περίπου ένα μήνα.

Γρήγορα tips

Λευκαντικό δέρματος
Bάλτε χυμό λεμονιού στις κηλίδες ή τις φακίδες σας και αφήστε τον για 15΄. Ξεπλύνετε καλά.
Για φυσικές ανταύγειες
Προσθέστε ένα τέταρτο του ποτηριού χυμό λεμονιού σε τρία τέταρτα νερό, απλώστε το στα μαλλιά σας και καθίστε στον ήλιο για 20΄. Επαναλάβετε 3-4 φορές ακόμα, ανάλογα με την απόχρωση των μαλλιών σας.
Φρεσκάρετε την αναπνοή σας
Το κιτρικό οξύ του χυμού λεμονιού σκοτώνει τα βακτήρια που προκαλούν την κακή αναπνοή. Κάντε πλύση στόματος και ξεπλύνετε με νερό.
Απολυμάνετε τις γραντζουνιές
Αν χτυπήσατε και δεν έχετε οινόπνευμα, ρίξτε λίγες σταγόνες λεμονιού στην πληγή, που θα την απολυμάνουν.

Πηγή: vita.gr

Αντιμετωπίζοντας την παιδική αναιμία

Αντιμετωπίζοντας την παιδική αναιμία
Η έλλειψη σιδήρου είναι η πιο κοινή διαταραχή σε θρεπτικές ουσίες στον κόσμο, ενώ τα βρέφη και τα παιδιά φαίνεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, λόγω της ταχείας ανάπτυξής τους και των περιορισμένων πηγών σιδήρου στη διατροφή τους. 

To 35% των παιδιών στην Ελλάδα εμφανίζουν σιδηροπενική αναιμία. Παρόλο που η δυσαπορρόφηση και η αιμορραγία αποτελούν αίτια για την έλλειψη σιδήρου, το κύριο αίτιο φαίνεται να είναι η μειωμένη πρόσληψη από τη διατροφή.

Η σιδηροπενία συνδέεται με μειωμένη ανάπτυξη, κακές σχολικές επιδόσεις, μειωμένη παραγωγικότητα, αίσθημα κόπωσης, αλλά και μειωμένη ανοσοποιητική ικανότητα. Σε ηλικία 5 χρόνων, κάθε 10 g/L αύξηση στις τιμές της αιμοσφαιρίνης συσχετίστηκε με 1,75 μονάδες υψηλότερο IQ. Η μειωμένη γνωσιακή ανάπτυξη και εξέλιξη φαίνεται να είναι μη αναστρέψιμη, ιδιαίτερα όταν καθυστερεί η διάγνωση και η θεραπεία.

Σε ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο για αναιμία βρίσκονται:

- Βρέφη που λαμβάνουν πλήρες αγελαδινό γάλα, έναντι μη ειδικού, τροποποιημένου, πριν από την ηλικία του 1 έτους.
 
- Πολλά νεαρά κορίτσια που ελέγχουν το βάρος τους, περιορίζοντας την πρόσληψη πηγών σιδήρου.

- Έφηβοι που ακολουθούν προσωρινά μη ισορροπημένη χορτοφαγική δίαιτα.

- Παιδιά που ασχολούνται με αθλήματα αντοχής, μπορεί να οδηγηθούν σε απώλεια αίματος από το έντερο ή μέσω του ουροποιητικού συστήματος.

- Ασθενείς, λόγω λανθασμένων πρακτικών σίτισης κατά τη διάρκεια και μετά την περίοδο της ασθένειας. 

Μελέτες έχουν δείξει επίσης, ότι τα υπέρβαρα παιδιά και οι έφηβοι βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για ανεπάρκεια σιδήρου σε σύγκριση με τα παιδιά φυσιολογικού βάρους, καθώς παρατηρείται ανισορροπία ορμονών, με αποτέλεσμα τη δέσμευση του σιδήρου στις αποθήκες έναντι της διάθεσής του για σύνθεση αιμοσφαιρίνης.

Οι συστάσεις για την πρόσληψη σιδήρου σε βρέφη, παιδιά και εφήβους φαίνεται παρακάτω:

0,5-1 έτους: 11 mg σιδήρου
1-3 ετών: 7 mg σιδήρου
4-8 ετών: 10 mg σιδήρου
9-13 ετών: 8 mg σιδήρου
14-18 ετών: 11 mg σιδήρου για τα αγόρια, 15 mg σιδήρου για τα κορίτσια 

Ο αιμικός σίδηρος (ο σίδηρος που προέρχεται από ζωικές πηγές) αποτελεί την καλύτερη πηγή σιδήρου, καθώς απορροφάται σε μεγαλύτερο ποσοστό, ενώ ταυτόχρονα, ενισχύει αποτελεσματικά και την απορρόφηση του μη-αιμικού σίδηρου. 

Η απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου ενισχύεται επίσης από την πρόσληψη βιταμίνης C, τα οργανικά οξέα φρούτων και λαχανικών (κιτρικό και μηλικό οξύ), και τη ζωική πρωτεΐνη. Αντίθετα, συστατικά της τροφής που μειώνουν την απορρόφηση σιδήρου είναι: οι φυτικές ίνες, το ασβέστιο, οι φαινόλες που βρίσκονται στα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια, κ.ά., οι τανίνες στο τσάι και τον καφέ και οι πρωτεΐνες σόγιας.

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα προκύπτουν τα εξής στοιχεία για τη μείωση της επίπτωσης της σιδηροπενικής αναιμίας στα παιδιά:

- Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός μέχρι την ηλικία των 4-6 μηνών φαίνεται να είναι ευεργετικός.

- Ενθαρρύνεται η έγκαιρη εισαγωγή τροφίμων απογαλακτισμού πλούσιων σε σίδηρο, όπως τα δημητριακά, τα λαχανικά, τα ψάρια, τα αυγά, ο αρνίσιος κιμάς, το κρέας και το κοτόπουλο, μετά την ηλικία των 6 μηνών. 

- Συστήνεται αποφυγή της πρόσληψης μεγάλων ποσοτήτων μη ενισχυμένου, ειδικού για την ηλικία γάλακτος. 

- Σε μεγαλύτερα παιδιά, ενθαρρύνεται μια διατροφή που περιέχει σίδηρο, όπως φύτρα δημητριακών, πράσινα και φυλλώδη λαχανικά, και μη φυτικά τρόφιμα, όπως κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγά και συκώτι.

- Επιβάλλεται αξιολόγηση της πρόσληψης σιδήρου σε ευαίσθητους πληθυσμούς και υποβαθμισμένες περιοχές. 

Πηγή: mednutrition.gr
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory