Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013

Δημιουργικούι τρόπουι για την επαναχρησιμοποίηση παλιων παλέτων

Ηλήθιοι .

Glup i poglup-0004
Glup i poglup-0005

Ακραίες καταστάσεις .

wow-0056
wow-0055

Οι διατροφικοί μύθοι που συνοδεύουν το αυγό

Οι διατροφικοί μύθοι που συνοδεύουν το αυγό
Το αυγό με βεβαιότητα θα μπορούσαμε να πούμε πως αποτελεί την πιο παρεξηγημένη ζωική τροφή. Οι συζητήσεις γύρω από το αυγό σε ένα διαιτολογικό γραφείο σχεδόν πάντα καταλήγουν στο ξεκαθάρισμα ενός διατροφικού μύθου.

Το αυγό αποτελεί μια τροφή χαμηλού κόστους που θα μπορούσε να ενταχθεί στα πλαίσια μιας ισορροπημένης αλλά οικονομικής διατροφής, ειδικά στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε. Το κόστος ενός αυγού ανέρχεται στα 0,8 με 0,20 λεπτά το τεμάχιο ανάλογα με το μέγεθος, την προέλευση αλλά και την πηγή αγοράς του.

Ένα αυγό αποδίδει 78-90 kcal και είναι φυσική πηγή βιταμινών B2, B12 και D καθώς και βιταμίνης Α, φυλλικού οξέως και χολίνης. Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως ένα αυγό περιέχει 6-7γρ πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, 5-6γρ λιπαρών και 0-1γρ υδατάνθρακα. Συνεπώς θεωρείται μια πλήρης τροφή καθώς περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως ο κρόκος του αυγού περιέχει 200-250mg χοληστερίνη ενώ προτείνονται ως μέγιστη κατανάλωση χοληστερίνης η ποσότητα των 300mg.

Αυγό και χοληστερίνη

Λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας του κρόκου σε χοληστερίνη για τουλάχιστον 2 δεκαετίες το αυγό αποκλείονταν ή περιορίζονταν από τη διατροφή ατόμων με καρδιαγγειακά νοσήματα, αυξημένη χοληστερίνη αλλά και αθλητές που ακολουθούσαν διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Μάλιστα πριν μια δεκαετία επικρατούσε η σύσταση κατανάλωσης έως 2-3 αυγών την εβδομάδα από το σύνολο του πληθυσμού.

Την ανατροπή των παραπάνω δεδομένων έφερε μια ανάλυση 224 μελετών σε περισσότερα από 5.000 άτομα για χρονική διάρκεια δυόμιση δεκαετιών η οποία έδειξε ότι τελικά δεν είναι η χοληστερίνη των αυγών και γενικότερα της διατροφής που αυξάνει τη χοληστερίνη του αίματος αλλά η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών που βρίσκονται σε ζωικές τροφές. 

Πιο συγκεκριμένα, μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά κρέατα (όπως πανσέτα, παϊδάκια, μπριζόλα με το ορατό λίπος, λουκάνικα κ.ά.), ζωικά λίπη (όπως το βούτυρο που περιέχεται στα γλυκά) και τηγανιτές τροφές είναι υπεύθυνη για την αύξηση της χοληστερίνης στο αίμα.

Μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση έως και ενός αυγού την ημέρα είναι απολύτως ασφαλής.

Αυγό και αθλητές

Η άποψη ότι οι αθλητές θα πρέπει να καταναλώνουν μόνο το ασπράδι και όχι τον κρόκο του αυγού είναι πλέον παρωχημένη. Αυτό ισχύει μόνο σε περιπτώσεις αθλητών που χρειάζεται να καταναλώνουν περισσότερα από ένα αυγά την ημέρα προκειμένου να αυξήσουν την ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης στη διατροφή τους.

Ωστόσο δεν απαγορεύεται η κατανάλωση κρόκου αυγού για όσους κάνουν διατροφή με στόχο την αύξηση μυικής μάζας.

Αυγό και αλλεργίες

Είναι πραγματικότητα πως η πρωτεΐνη του αυγού έχει τέτοιο μέγεθος και σταθερότητα που μπορεί σε ωμή κατάσταση να προκαλέσει αλλεργία σε άτομα που είναι ευπαθή. Ωστόσο, αν το αυγό ψηθεί, τότε ο κίνδυνος αλλεργίας μειώνεται σημαντικά. Σε καμία περίπτωση τα άτομα που είναι αλλεργικά στη γύρη, τη σκόνη ή άλλους παράγοντες είναι απαραίτητα αλλεργικά και στο αυγό. Μόνο η αλλεργία στο αυγό είναι κλινικά διαπιστωμένη θα πρέπει το άτομο να αποφεύγει την κατανάλωση τους. Περισσότερο ευπαθής ομάδα είναι τα βρέφη ηλικίας 0-12 μηνών που παρουσιάζουν ποσοστό αλλεργίας 1-3%. Το ευχάριστο είναι ότι η αλλεργία συνήθως ξεπερνιέται μέχρι την ηλικία των 6.

Συμπερασματικά, πρώτα ελέγξτε αν έχετε αλλεργικά συμπτώματα έχοντας καταναλώσει αυγά (όπως άσθμα, έκζεμα ή εξανθήματα) πριν τα αποκλείσετε από τη διατροφή σας. Να θυμάστε πως ακόμα και αν έχετε αλλεργία στο ασπράδι του αυγού, ο κρόκος συνήθως μπορεί να καταναλώνεται με ασφάλεια, ενώ όταν το αυγό εμπεριέχεται σε τροφές όπως οι χυλοπίτες, η μπεσαμέλ ή το κέικ επειδή είναι ψημένο και συνεπώς η πρωτεΐνη στο ασπράδι έχει πιο σταθερή δομή και συνήθως δεν προκαλεί αλλεργία.

Αυγό και αδυνάτισμα

Είναι πλέον διαπιστωμένο πως το αυγό αποτελεί τροφή σύμμαχο στο αδυνάτισμα, λόγω της πληρότητας της σύστασης του, της χαμηλής ενεργειακής αξίας του αλλά και του κορεσμού που προκαλεί. Μελέτες δείχνουν πως η σωστή ένταξη των αυγών σε μια υποθερμιδική διατροφή αυξάνει τον ρυθμό απώλειας βάρους. Το αυγό μπορεί να καταναλωθεί ποικιλοτρόπως.

Παρακάτω παραθέτουμε μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες σχετικά με την κατανάλωση αυγών στην καθημερινότητα:

- Αυγό βραστό, φρυγανιά με μια φέτα γαλοπούλα και μια φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών, 3-4 ελιές, ντομάτα και αγγουράκι.

- Ομελέτα με 2 αυγά, μανιτάρια, γαλοπούλα, τυρί χαμηλών λιπαρών, πιπεριά και 3-4 ελιές τηγανισμένη σε μια κουταλιά λάδι και μια φρυγανιά.

- 2 αυγά με ντομάτα και 40γρ ανθότυρο τηγανισμένα σε μια κουταλιά λάδι και μια φρυγανιά.

- Δύο αυγά ποσέ με ένα μπολ σαλάτα με μια κουταλιά λάδι και μια φέτα ψωμί.

- Ένα μπολ σαλάτα με 2 αυγά βραστά, 2 φέτες γαλοπούλα, μια φέτα άπαχο τυρί, μια κουταλιά λάδι, ξύδι και 2 παξιμαδάκια κρίθινα.

Η παραπάνω λίστα είναι ενδεικτική. Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι τρόποι κατανάλωσης αυγών!

Συμπερασματικά

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλείσετε το αυγό από τη διατροφή σας στηριζόμενοι στους διατροφικούς μύθους των περασμένων δεκαετιών γύρω από αυτό. Ακολουθείστε τις νεότερες συστάσεις για την κατανάλωση αυγών (ως 7 την εβδομάδα) και ωφεληθείτε από την πολύτιμη θρεπτική του αξία. Μόνο σε ιδιαίτερες κλινικές περιπτώσεις όπως η διαπιστωμένη αλλεργία στο αυγό συνίσταται η αποφυγή της κατανάλωσης του.

Πηγή: fe-mail.gr

Το τέλειο πικνίκ

Το τέλειο πικνίκ
Η συνήθεια του πικνίκ είναι γνωστή σε όλους! Ευχάριστο, αναζωογονητικό, χαλαρωτικό και ένας καλός τρόπος για σας και την οικογένειά σας να φάτε ένα υγιεινό γεύμα μαζί. Αν το πικνίκ συνδυαστεί με κάποια σωματική δραστηριότητα -όπως παιχνίδια ή γρήγορο περπάτημα- μπορείτε να έχετε μια υγιεινή και διασκεδαστική ημέρα χωρίς ιδιαίτερο κόπο και περιττά έξοδα. Θα χρειαστείτε μόνο μερικές απλές συμβουλές...

Οργανώστε σωστά το καλάθι του πικνίκ σας. Ξεκινήστε με τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες (π.χ. ψωμί, ζυμαρικά και πατάτες), καθώς αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας. Επιλέξτε πολύσπορο ή ολικής άλεσης ποικιλίες, όπου αυτό είναι δυνατό. Για παράδειγμα, προσπαθήστε να έχετε ψωμί ολικής άλεσης για τα σάντουιτς σας ή μια σαλάτα ζυμαρικών ολικής αλέσεως.

Στη συνέχεια, σκεφτείτε την πρωτεΐνη, η οποία μπορεί να προέλθει από άπαχο κρέας σε σάντουιτς, όπως γαλοπούλα ή κοτόπουλο στήθος, καθώς και από τα φασόλια και τα όσπρια σε σαλάτες.

Μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας αφθονία υγρών. Πάρτε μια φιάλη νερού ή 100% χυμούς φρούτων, χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Δοκιμάστε μια πολύχρωμη σαλάτα με πιπεριές, ντομάτα, αγγούρι, καρότο και μαρούλι.

Μια φρουτοσαλάτα είναι μια ευχάριστη επιλογή έναντι των ζαχαρούχων και υψηλής θερμιδικής αξίας λιχουδιών, όπως η σοκολάτα, κέικ, κ.ά.

Ο χυμός φρούτων μπορεί να είναι υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, έτσι φροντίστε να έχετε μαζί σαν χυμούς με την ένδειξη: χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Ασκηθείτε. Χρησιμοποιήστε την ευκαιρία που σας δίνεται να ξεκολλήσετε από το σπίτι. Η σωματική δραστηριότητα είναι σημαντική για την υγεία των ενηλίκων και των παιδιών και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να περάσετε χρόνο μαζί τους.

Στη φύση, έχετε πάρα πολλές επιλογές. Έτσι, το πικνίκ μπορεί να συνδυαστεί και με μια βόλτα με ποδήλατα ή ένα γρήγορο περπάτημα ή ομαδικά παιχνίδια με μπάλα.

Όταν τελείωσε το γεύμα σας, δοκιμάστε να παίξετε ένα πιο απαλό παιχνίδι όπως πχ. Frisbee. Οτιδήποτε αυξάνει τον καρδιακό σας ρυθμό είναι ευπρόσδεκτο και ωφέλιμο.

Μείνετε ασφαλείς στον ήλιο. Θυμηθείτε να προστατεύετε τον εαυτό σας και τα παιδιά από τον ήλιο, ενώ είστε έξω. Η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να αποβεί μοιραία για το ανθρώπινο σώμα, ενώ ένα φαινομενικά απλό έγκαυμα λόγω αρκετής έκθεσης στον ήλιο, είναι κάτι που θα σας ταλαιπωρήσει για μέρες. Μπορείτε πολύ εύκολα να προστατευτείτε χρησιμοποιώντας ένα αντηλιακό με δείκτη ηλιακής προστασίας (SPF) 15 και άνω, ενώ η χρήση γυαλιών ηλίου είναι εξίσου σημαντική.

Δαγκώματα και τσιμπήματα. Μην αφήσετε τις σφήκες, τις σκνίπες και τις ενοχλητικές μύγες ή τα κουνούπια να καταστρέψουν την ημέρα σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό εντομοαπωθητικό μαζί σας καθώς και αντίδοτα για τις περιπτώσεις τσιμπήματος. Σε περίπτωση που αποφεύγετε τα χημικά σκευάσματα, αναζητήστε βιολογικά απωθητικά από αιθέρια έλαια τα οποία θα κρατήσουν μακριά οποιονδήποτε φτερωτό επισκέπτη.

Πηγή: mednutrition.gr

Καφές και καρκίνος στο συκώτι

Καφές και καρκίνος στο συκώτι
Τρεις κούπες καφέ την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο συκώτι μέχρι και 50%, σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας.

Σύμφωνα με αυτή, ο καφές μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του πιο κοινού τύπου καρκίνου στο συκώτι (hepatocellular carcinoma) κατά 40%, όμως μια άλλη έρευνα δείχνει ότι το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να φτάσει και στο 50%.

«Η έρευνά μας επιβεβαιώνει παλαιότερους ισχυρισμούς ότι ο καφές κάνει καλό στην υγεία, και ιδίως του συκωτιού» είπε ο επικεφαλής της μελέτης, Dr Carlo La Vecchia, στη Daily Mail.

Ο Dr Vecchia, από το τμήμα Επιδημιολογίας του Ινστιτούτο Istituto di Ricerche Farmacologiche 'Mario Negri' και από το τμήμα κλινικών επιστημών και υγείας του πανεπιστημίου Universit` degli Studi di Milan στην Ιταλία ανέφερε ακόμη: «Η ευεργετική επίδραση του καφέ στο συκώτι, μπορεί να σχετίζεται με την αποδεδειγμένα προληπτική του δράση κατά της εμφάνισης διαβήτη –γνωστός παράγοντας εμφάνισης καρκίνου στο συκώτι- και τις θετικές επιπτώσεις του σε ό,τι αφορά την κίρρωση του ήπατος και τα ηπατικά ένζυμα.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα προηγούμενων ερευνών από το 1996 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012, συνολικά 3.153 περιπτώσεων. Ακόμη τα στοιχεία από 900 πιο πρόσφατα περιστατικά σχετικά με τον τύπο αυτό καρκίνου, που δημοσιεύτηκαν από το 2007 και μετά.

Η έρευνα του Dr La Vecchia δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο linical Gastroenterology and Hepatology.

Ο καρκίνος στο συκώτι είναι η έκτη πιο συχνή μορφή καρκίνου στον κόσμο και η τρίτη πιο κοινή αιτία θανάτου από καρκίνο.

Για την εμφάνιση καρκίνου στο συκώτι ευθύνονται κυρίως οι χρόνιες μολύνσεις από τον ιό της ηπατίτιδας Β και C καθώς επίσης κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και ο διαβήτης.

Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory