Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013

Ξενοδοχείο από αλάτι .ΚΊΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΆΖΕΙ ΑΥΤΉ ΤΗΝ ΤΡΕΛΉ ΠΕΖΟΓΈΦΥΡΑ

Ρόζ μηχανή ?

Πώς αφανίζεται ένας μισθός


Mε µεικτό µηνιαίο µισθό 1.500 ευρώ, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας µας θεωρείται από τους τυχερούς, καθώς έχει δουλειά και ο εργοδότης πληρώνει στην ώρα του. Ποτέ δεν θα φανταζόταν ότι από τις «παχυλές» για την εποχή αποδοχές, περίπου το 60% θα κατέληγε µε τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο ταµείο του κράτους. Φόρος εισοδήµατος, ασφαλιστικές εισφορές, εισφορά αλληλεγγύης, φόρος κατοχής ακινήτων, τέλη κυκλοφορίας, ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε είδη πρώτης ανάγκης και ΦΠΑ: όλοι οι πολίτες στην Ευρώπη αντιµετωπίζουν αυτούς τους φόρους. Οµως, για τον Ελληνα, επιβάλλεται σχεδόν παντού ο υψηλότερος συντελεστής. Ενώ για τις παροχές που λαµβάνει από το κράτος ως ανταπόδοση της υψηλής φορολογίας, καλύτερα κρύβε λόγια... Υφιστάµεθα τις µεγαλύτερες κρατήσεις από το µισθό µας, αντιµετωπίζουµε τον τρίτο υψηλότερο ΦΠΑ στην Ευρώπη και τον µεγαλύτερο φόρο στο πετρέλαιο θέρµανσης, πληρώνουµε ειδικό φόρο κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύµα και στο κινητό τηλέφωνο, ενώ θεσπίσαµε φόρο κατοχής για αυτοκίνητα και ακίνητα. Το αποτέλεσµα είναι αυτό που εξιστορεί ο πρωταγωνιστής µας, ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες εκπροσώπους της λεγόµενης «µεσαίας τάξης».
Ο µηνιαίος µισθός των 1.500 ευρώ υπάρχει µόνο στα χαρτιά. Ο εργοδότης παρακρατεί αυτοµάτως 248 ευρώ για την ασφαλιστική εισφορά του εργαζοµένου και την αποδίδει στο ΙΚΑ. Επίσης, αφαιρεί 126 ευρώ για το φόρο εισοδήµατος και 13 ευρώ για την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία θεσπίστηκε ως προσωρινό µέτρο, αλλά θα γίνει µόνιµη. Οι καθαρές αποδοχές 
διαµορφώνονται στα 1.116 ευρώ.
Κάτοικος Χαλανδρίου ο µισθωτός µας, ζει σε ένα διαµέρισµα 120 τ.µ. πενταετίας. Για κάθε τετραγωνικό πληρώνει περίπου 6,5 ευρώ φόρο κατοχής ή 780 ευρώ συνολικά. Τώρα ο φόρος κατοχής λέγεται «χαράτσι µέσω της ∆ΕΗ», από το νέο έτος θα λέγεται ενιαίος φόρος ακινήτων. Με την αναγωγή σε µηνιαία βάση, προκύπτει πρόσθετη επιβάρυνση 65 ευρώ.
Εχει και αυτοκίνητο ένα 1.600άρι, για το οποίο πληρώνει 265 ευρώ ετησίως σε τέλη κυκλοφορίας (ή 22 ευρώ το µήνα). ∆ιανύει περίπου 15.000 χιλιόµετρα, για τα οποία καταναλώνει 1.200 λίτρα βενζίνης. Ο φόρος ανά λίτρο φτάνει περίπου στο ένα ευρώ (στη βενζίνη επιβάλλεται και φόρος κατανάλωσης και ΦΠΑ), που σηµαίνει ότι στο καύσιµο επιβάλλεται φόρος 100 ευρώ το µήνα.
Πάµε τώρα στην κάλυψη βασικών αναγκών - ηλεκτροδότηση και θέρµανση. ∆ιαµέρισµα 120 τετραγωνικών στην Αττική χρειάζεται περίπου 1.200 λίτρα πετρέλαιο. Με τιµή λιανικής στο 1,28 ευρώ, ο φόρος διαµορφώνεται στα 57 λεπτά. ∆ηλαδή, πληρώνει περίπου 1.500 ευρώ στον έµπορο καυσίµων και από αυτά τα 684 (ή 57 ευρώ το µήνα) κατευθύνονται στον κρατικό κορβανά.
Για κατανάλωση 1.200 κιλοβατωρών ανά τετράµηνο, η ∆ΕΗ χρεώνει περίπου 115 ευρώ. Οµως, ο λογαριασµός εκτοξεύεται στα 300 αν συνυπολογιστούν δηµοτικά τέλη και φόροι, τέλος ακίνητης περιουσίας, ΦΠΑ, ειδικός φόρος κατανάλωσης και διάφορες χρεώσεις για το σύστηµα µεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και τη µείωση των εκποµπών αέριων ρύπων. Ολα αυτά βγαίνουν περίπου στα 185 ευρώ το τετράµηνο ή 46 ευρώ µηνιαίως. Να έχει κι ένα κινητό τηλέφωνο ο πρωταγωνιστής µας; Αν υποτεθεί ότι κάνει λογαριασµό 41 ευρώ το µήνα, τα 11,33 είναι φόρος (φόρος κινητής τηλεφωνίας και ΦΠΑ επί του φόρου). Αν καπνίζει κιόλας ένα πακέτο την ηµέρα, χρειάζεται άλλα 114 ευρώ. Από αυτά τα 92 είναι φόροι. Αν αφαιρεθούν οι δαπάνες που προαναφέρθηκαν, στον φορολογούµενο έχουν αποµείνει περίπου 500 ευρώ για να καλύψει τα έξοδα του σούπερ µάρκετ, ένδυση, υπόδηση, φροντιστήρια κ.λπ. Αυτές οι δαπάνες υπάγονται σε ΦΠΑ 23% ή 13% για τα τρόφιµα, που σηµαίνει ότι η εφορία απορροφά περίπου 100 ευρώ µηνιαίως. Τελείωσε ο µήνας και τα 1.500 ευρώ εξανεµίστηκαν. Τώρα γνωρίζουµε ποιος πήρε τα περισσότερα: η εφορία και τα ασφαλιστικά ταµεία, µε συνολικές εισπράξεις 880 ευρώ.
10 ιστορίες φορολογικού παραλόγου
Στην Ελλάδα πληρώνεις φόρο επειδή κατέχεις δελτίο παροχής υπηρεσιών, ανεξαρτήτως αν το χρησιμοποιείς ή όχι. Πληρώνεις φόρο επειδή είσαι ιδιοκτήτης ενός ακινήτου, ανεξαρτήτως αν αυτό σου αποφέρει εισόδημα ή όχι. Και πληρώνεις φόρο πολυτελείας για ένα αυτοκίνητο άνω των 2.000 κυβικών, ακόμη και αν αυτό είναι κλεισμένο στο γκαράζ.
Σε μια αποθήκη 100 τετραγωνικών μέτρων με αντικειμενική αξία 10.000 ευρώ, επιβάλλεται το ίδιο τέλος ακινήτων με ένα ρετιρέ έκτου ορόφου ίδιας επιφάνειας - το ρετιρέ έχει δεκαπλάσια αντικειμενική αξία. Ενα από τα «θαύματα» που γίνονται με το χαράτσι της ΔΕΗ, το οποίο εν πολλοίς διατηρείται και με τον ενιαίο φόρο ακινήτων.
Υπολογίζουμε φόρο στο… φόρο. Επί του φόρου εισοδήματος που παρακρατείται από το μισθό μας, επιβάλλουμε εισφορά αλληλεγγύης. Επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ή στη βενζίνη, καταλογίζεται ΦΠΑ, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το φόρο κινητής τηλεφωνίας.
Ο πελάτης πληρώνει την αξία των προϊόντων που προμηθεύτηκε με μεταχρονολογημένη επιταγή εξάμηνης διάρκειας. Η εφορία όμως εισπράττει το ΦΠΑ ανά μήνα ή ανά τρίμηνο. Ισως ο κυριότερος λόγος συσσώρευσης χρεών από ΦΠΑ ειδικά από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Κατά την απόκτηση ενός ακινήτου με οποιονδήποτε τρόπο (αγορά, γονική παροχή, κληρονομιά), η εφορία δεν καταγράφει στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο τα στοιχεία (επιφάνεια, διεύθυνση κ.λπ.), παρά το γεγονός ότι αυτός που αποκτά το ακίνητο πρέπει υποχρεωτικά να επισκεφτεί την αρμόδια ΔΟΥ. Καλείται ο ίδιος ο φορολογούμενος να το πράξει συμπληρώνοντας τη δήλωση Ε9 -πολλές φορές λανθασμένα- με καθυστέρηση έως και 20 μηνών.
Ο ενοικιαστής δεν πληρώνει το ενοίκιο. Οµως, ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει το φόρο που αναλογεί κανονικά, εκτός και αν αποφασίσει να το χάσει οριστικά, δωρίζοντάς το στο… κράτος. Η δήλωση δωρεάς δεν µπορεί να ανακληθεί.
Μνημείο παραλογισμού αποτελεί η επιβολή του φόρου πολυτελείας στα Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών. Μοντέλο Mercedes του 2012, σημερινής αξίας 44.000 ευρώ, επιβαρύνεται μόνο με τέλη κυκλοφορίας ύψους 255 ευρώ γιατί έχει μικρό κινητήρα. Αντιθέτως, αυτοκίνητο μάρκας ΚΙΑ του 2003, το οποίο δεν «πιάνει» περισσότερα από 2.000 - 3.000 ευρώ στην αγορά, φορολογείται με φόρο πολυτελούς διαβίωσης και τέλη κυκλοφορίας ύψους… 1.880 ευρώ, περίπου όσα και
η αξία του.
Οι φοιτητές με μηδενικό εισόδημα που σπουδάζουν στην επαρχία δεν δικαιούνται επίδομα θέρμανσης γιατί θεωρούνται «προστατευόμενα μέλη». Οι φοιτητές που έχουν βρει δουλειά και υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση εισπράττουν κανονικά το επίδομα.
Οι φορολογικές δηλώσεις υποβλήθηκαν φέτος ηλεκτρονικά. Ομως, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι πρέπει να επισκεφτούν την εφορία τουλάχιστον τρεις φορές, μόνο και μόνο επειδή δικαιούνται επιστροφή φόρου:
Η πρώτη επίσκεψη για να γίνει έλεγχος της δήλωσης και να προσκομισθούν τα δικαιολογητικά.
Η δεύτερη επίσκεψη για να γνωστοποιηθεί στον φορολογούμενο ότι θα πρέπει να προσκομίσει -όταν θα κληθεί εγγράφως- αίτηση, στην οποία θα αναγράφεται ο τραπεζικός του λογαριασμός.
Και η τρίτη επίσκεψη για να κατατεθεί η σχετική αίτηση. Μπορεί κάλλιστα ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού να έχει δηλωθεί στην αρχική φορολογική δήλωση. Αυτό δεν παίζει, όμως, ρόλο καθώς το τμήμα εσόδων μιας εφορίας που ζητάει τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού δεν επικοινωνεί με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, που υποδέχεται τις ηλεκτρονικές φορολογικές δηλώσεις.
Η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται φέτος για όλους τους φορολογουμένους που κλήθηκαν για επανέλεγχο και δικαιούνται επιστροφή φόρου. Σε δεινή θέση βρίσκονται οι κάτοικοι απομακρυσμένων ή νησιωτικών περιοχών, όπως ο υπαγόμενος στη ΔΟΥ Μήλου, που πρέπει να απευθυνθεί στη ΔΟΥ Πειραιά, ή ο κάτοικος της Ορεστιάδας, ο οποίος υπάγεται πλέον στη ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης.
Τα τεκμήρια διαβίωσης αποτελούν ούτως ή άλλως ελληνική πατέντα, ενώ το ύψος στο οποίο έχουν εκτιναχθεί δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το πιο εντυπωσιακό, πάντως, είναι ότι πλέον αποτελεί τεκμήριο και ο… γάμος. Ζευγάρι παντρεμένων πρέπει να καλύψει τεκμήριο 5.000 ευρώ, ακόμη και αν δεν έχει κανένα απολύτως περιουσιακό στοιχείο στην κατοχή του.

Τα 12 συμπτώματα που επιβάλλουν τηλέφωνο στον παιδίατρο


Ξαφνικά, με το που γίνεσαι γονέας θεωρείται δεδομένο ότι έχεις αποκτήσει και ιατρικές γνώσεις. Πότε είναι ''υψηλός'' ο πυρετός για να δώσεις αντιπυρετικό ή να φωνάξεις το γιατρό, πότε η φράση ''μαμά πονάει η κοιλιά μου'' μας ανησυχεί πραγματικά; Κι αν συμβεί κάτι πραγματικά σοβαρό (π.χ. τραύμα στο κεφάλι) επικοινωνούμε με τον παιδίατρο ή πηγαίνουμε κατ’ ευθείαν στο νοσοκομείο;
''Είναι καλύτερα οι γονείς να δείξουν υπερβολική ανησυχία παρά να κάνουν αγνοήσουν κάποια πραγματικά ανησυχητικά σημάδια'' υποστηρίζει και η παιδίατρος Anita Chandra-Puri, στο Northwestern Memorial Physicians Group εκπρόσωπος της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας και επισημαίνει 12 συμπτώματα στα οποία οι γονείς θα πρέπει να θεωρούν ως καμπανάκια για να καλέσουν τον παιδίατρό τους:

Ποια είναι η πρώτη ένδειξη ότι το παιδί στ’ αλήθεια δεν είναι καλά;

Η διάθεση του παιδιού είναι και ο καθρέφτης της υγείας του. Οταν το παιδί χάνει τη διάθεσή του, έχει γκρίνια, είναι άκεφο και μαραζωμένο στο κρεβάτι ή την πολυθρόνα και δεν έχει διάθεση για παιχνίδι, είναι στ’ αλήθεια άρρωστο – και είναι πιθανό η τάση αυτή να συνιστά σοβαρό σύμπτωμα για την πάθησή του, οπότε πρέπει να ενημερώνεται ο παιδίατρος.

Ο πυρετός πάνω από 39°C πρέπει να ανησυχεί τους γονείς;

Το ύψος του πυρετού δεν αποτελεί κίνδυνο για το παιδί, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε πού οφείλεται. Είτε το παιδί έχει 38°C είτε 40°C είναι το ίδιο.
Αν όμως οφείλεται σε μικρόβιο πρέπει να διαγνωστεί αμέσως και να αρχίσουμε αντιβίωση, ενώ αν οφείλεται σε ίωση και το παιδί νιώθει καλά δεν χρειάζεται να ανησυχήσουμε, ούτε καν να δώσουμε αντιπυρετικό. Ο γενικός κανόνας για μικρούς και μεγάλους είναι πως το αντιπυρετικό το χορηγούμε όταν ο άρρωστος δεν νιώθει καλά και πρέπει να τον ανακουφίσουμε.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι σοβαρός ο πυρετός;

Ο πυρετός μπορεί να είναι επικίνδυνος σε παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους, δηλαδή στα νεογνά και στα βρέφη. Τα παιδιά αυτά όταν εμφανίσουν πυρετό (δηλαδή θερμοκρασία πάνω από 38°C) πρέπει αμέσως, από το πρώτο κιόλας 24ωρο, να ελέγχονται από τον παιδίατρό τους.
Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας στα οποία χορηγείται αντιπυρετικό, πέφτει ο πυρετός, αλλά εξακολουθούν να είναι κακόκεφα, μαραζωμένα, δεν παίζουν ή δεν γελούν. Τέλος, αν ο πυρετός συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα – όπως εξάνθημα, εμέτους ή αίμα στα κόπρανα – απαιτείται άμεσος ιατρικός έλεγχος.

Πότε υποδηλώνει κάτι σοβαρό ο βήχας;

Ο βήχας είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα, αλλά ανησυχία πρέπει να προκαλείται στους γονείς εάν το παιδί έχει ''βράσιμο'', βραχνάδα της φωνής ή ο βήχας του είναι παρατεταμένος και εμφανίζει άπνοια, δηλαδή του κόβει την ανάσα (αυτά είναι συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται στον κοκίτη).

Μπορεί να είναι απειλητική η βραχνάδα;

Η βραχνάδα εκδηλώνεται όταν ο λάρυγγας – ο σωλήνας που περικλείει τις φωνητικές χορδές – παρουσιάζει για κάποιον λόγο οίδημα και αρχίζει να στενεύει. Η βραχνάδα μπορεί να είναι απειλητική ιδίως στα παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών, διότι ο λάρυγγάς τους είναι στενός και υπάρχει κίνδυνος να κλείσει εντελώς, δυσχεραίνοντας την αναπνοή τους. Αν, συνεπώς, το παιδί είναι μικρό και παρουσιάσει βραχνάδα, οι γονείς πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως με τον παιδίατρο.

Πότε είναι ύποπτος ο πόνος - στην κοιλιά ή αλλού;

Ο γενικός κανόνας είναι πως όταν ο πόνος ''πάει κι έρχεται'', δηλαδή εμφανίζεται, υποχωρεί και ξαναρχίζει, δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Όποτε όμως ο πόνος είναι εντοπισμένος, συνεχόμενος και αυξανόμενος σε ένταση, υπάρχει λόγος ανησυχίας. Βέβαια, μεγάλη σημασία έχει αν συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως εμέτους, διάρροια ή εξάνθημα, αλλά σε κάθε περίπτωση οι γονείς πρέπει να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο.

Ποια άλλα συμπτώματα πρέπει να κινητοποιούν τους γονείς;

Το ξαφνικό εξάνθημα, οι αιμορραγικές κενώσεις, οι «ρουκετοειδείς» έμετοι, η δύσπνοια και οι σπασμοί είναι μερικά συμπτώματα που πρέπει να τους κινητοποιούν.

Πυρετός

Κάνουμε λόγο για πυρετό όταν η θερμοκρασία σώματος υπερβαίνει τους 38 βαθμούς Κελσίου. Αντιπυρετικό πρέπει να χορηγείται εάν και εφ’ όσον ο ασθενής δεν νιώθει καλά.
Χρειάζεται έλεγχο, εάν το παιδί:
Δείχνει πολύ άρρωστο ή/και έχει ασυνήθιστη κακοδιαθεσία, υπνηλία ή/και είναι ''μαραζωμένο'' - γενικά δεν θυμίζει με τίποτα τον εαυτό του
Βρισκόταν σε ασυνήθιστα ζεστό χώρο (π.χ. μέσα σ’ ένα υπερθερμασμένο αυτοκίνητο) πριν παρουσιάσει τον πυρετό
Έχει και άλλα συμπτώματα (π.χ. δυσκαμψία αυχένα, σοβαρό πονοκέφαλο, σοβαρό πονόλαιμο, σοβαρό πόνο στο αυτί, ανεξήγητο εξάνθημα, επαναλαμβανόμενους εμέτους ή διάρροια)
Έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό (λ.χ. λόγω προβλήματος υγείας)
Έχει σπασμούς
Είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία πάνω από 38 βαθμούς
Έχει πυρετό πάνω από 40 βαθμούς (ανεξαρτήτως ηλικίας)
Δείχνει άρρωστο, ακόμα κι αν του ''πέσει'' ο πυρετός
Δείχνει να επιδεινώνεται
Επιμένει ο πυρετός του πάνω από 24 ώρες και έχει ηλικία κάτω των 2 ετών
Επιμένει ο πυρετός πάνω από 72 ώρες και έχει ηλικία άνω των 2 ετών

Πονοκέφαλος

Χρειάζεται έλεγχο εάν:
Είναι δυνατός και εμφανιστεί ξαφνικά
Διαρκεί αρκετές ώρες ή είναι τόσο έντονος ώστε το παιδί δεν μπορεί να φάει, να παίξει ή να δει την αγαπημένη του τηλεοπτική εκπομπή
Συνοδεύεται από πυρετό, έμετο, σύγχυση ή δυσκαμψία του αυχένα (μπορεί να αποτελεί ένδειξη ημικρανίας ή σοβαρής λοίμωξης ή νόσου, όπως η μηνιγγίτιδα)
Εμφανίζεται συχνά

Εξάνθημα

Χρειάζεται έλεγχο, εάν:
Είναι εκτεταμένο (καλύπτει μεγάλο τμήμα του σώματος, λ.χ. και τα δύο πόδια ή ολόκληρη την πλάτη). Οι αιτίες των εκτεταμένων εξανθημάτων συνήθως είναι αιματογενείς (λ.χ. προκαλούνται ιούς, βακτήρια, τοξίνες, τρόφιμα ή αλλεργία σε φάρμακα).
Εκδηλώνεται με ερυθρά σπυράκια που δεν αλλάζουν χρώμα όταν τα πιέζετε με το χέρι (δεν ασπρίζουν)
Είναι κόκκινο και καλύπτει μια μεγάλη επιφάνεια σαν έγκαυμα, χωρίς όμως να έχει καεί το παιδί
Προκαλεί πόνο στο παιδί
Συνοδεύεται από συμπτώματα όπως το πρήξιμο στα χείλια ή γενικώς στο πρόσωπο, η δυσκαμψία του αυχένα, ο πυρετός κ.ά. (μπορεί να υποδηλώνει σοβαρή αλλεργική αντίδραση, σοβαρή λοίμωξη όπως η μηνιγγίτιδα κ.ά.)
Εκδηλώνεται σε παιδιά ηλικίας κάτω του 1 μηνός
Το παιδί δείχνει πολύ άρρωστο
Δεν σας αρέσει η εμφάνισή του και νιώθετε πως πρέπει να το δει γιατρός

Έμετος και διάρροια

Χρειάζονται έλεγχο, εάν το παιδί:
Παρουσιάζει ενδείξεις αφυδάτωσης (λ.χ. ξερό στόμα, όχι δάκρυα, όχι ούρηση πάνω από 8 ώρες)
Έχει αίμα στα κόπρανα ή στον έμετο
Κάνει εμέτους με χρώμα ανοικτό κίτρινο ή πράσινο
Έχει πόνο στην κοιλιά που δεν υποχωρεί μετά τον έμετο
Έχει πόνο χαμηλά δεξιά στην κοιλιά και προτιμά να είναι ξαπλωμένο και ''διπλωμένο'' (είναι ενδείξεις σκωληκοειδίτιδας)
Είναι πιθανό να έχει δηλητηριαστεί (με τρόφιμο, χημικό, φάρμακο κ.τ.λ.)
Έχει ηλικία κάτω των 12 εβδομάδων και έχει κάνει τουλάχιστον 2 φορές έμετο
Έχει ηλικία κάτω του 1 έτους και έχει κάνει έμετο τα αντιεμετικά φάρμακα 3 ή περισσότερες φορές, και ταυτοχρόνως έχει υδαρή διάρροια
''Βγάζει'' τα πάντα, στερεά, υγρά ή φάρμακα, επί πάνω από 8 ώρες
Έχει αδύναμο ανοσοποιητικό (λ.χ. λόγω προβλήματος υγείας)
Έχει επίσης πυρετό πάνω από 40, ο οποίος δεν ''πέφτει'' μέσα σε 2 ώρες από την λήψη αντιπυρετικού
Έχει ηλικία κάτω των 12 εβδομάδων και ανεβάζει πυρετό (πάνω από 38 βαθμούς)
Νιώθετε πως πρέπει να το δει γιατρός


Μαμάδες μπαμπάδες… σε νέους ρόλους: Η αναζήτηση βοήθειας

Τα πρώτα 100 χρόνια είναι δύσκολα, μετά συνηθίζει κανείς, λέγαμε πάντα και γελούσαμε… Και ο μικρός πρίγκιπας μεγάλωνε μέρα με τη μέρα και τότε η αγαπημένη μου οικογένεια αποδείχθηκε πιο αγαπημένη από ποτέ. Το Cosmo.gr "μεγαλώνει" σε συνεργασία με το Ifeelkid.gr...
Εάν έχετε την τύχη, την ευκαιρία, τη χαρά να μένετε κοντά στην οικογένειά σας τότε είστε ευλογημένοι!  Είναι κάτι που πρέπει να ζητήσετε.. άλλωστε σε αυτά τα πρώτα χρόνια είναι που χρειαζόμαστε βοήθεια, σε αυτά τα πρώτα 100 που λέγαμε και στην αρχή. Ζητάμε και παίρνουμε. Έτσι πάει! Επιστρατεύσαμε λοιπόν κι εμείς όλο το σόι! Τη μαμά μου, τη μαμά του, την αδερφή μου, τη θεία από την άλλη γειτονιά, την τρίτη ξένη ξαδέρφη! Όλοι ήταν χρήσιμοι, όλοι βοήθησαν, ο καθένας με τον τρόπο του, και τους ευχαριστώ πολύ. Η θεία έκανε τα ψώνια, η μαμά το πλύσιμο, η πεθερά το μαγείρεμα, η τρίτη ξένη ξαδέρφη πλήρωνε τους λογαριασμούς.
 

ΚΑΝΤΕ ΝΕΕΣ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ

Σιγά-σιγά αρχίσαμε να ξεμυτάμε και από το σπίτι… Αυτό ήταν πραγματικά σωτήριο για μας. Και όταν λέω σωτήριο, κυριολεκτώ. Μετά από την κλεισούρα των πρώτων ημερών- μηνών να πω καλύτερα, η επαφή μας με τον έξω κόσμο μας πρόσφερε γνήσια χαρά για τα απλά και καθημερινά. Πηγαίνοντας συχνά στο πάρκο και σε παιδότοπους γνωρίσαμε κι άλλους γονείς, πλησιάσαμε και άλλες Μαμάδες και Μπαμπάδες. Πραγματικά νιώσαμε έκπληξη καθώς ανακαλύπταμε συνέχεια πόσα κοινά σημεία έχουμε, πόσο ίδιες είναι οι ανησυχίες μας, οι απορίες , τα άγχη μας.
Το πόσο καλό μας έκαναν αυτές οι συζητήσεις με αγνώστους,αρχικά, νέους γονείς δεν μπορώ να σας το μεταφέρω. Μετά το τέλος αυτών των συζητήσεων, αισθανόμασταν πολύ καλύτερα καθώς διαπιστώναμε καθημερινά ότι δεν είμαστε οι μοναδικοί στον πλανήτη που τους συμβαίνουν όλα αυτά τα περίεργα. Με αρκετούς από αυτούς τους νέους γονείς γίναμε καλοί φίλοι κι εμείς και τα παιδιά μας.
 
Συζητώντας ανακάλυψα ότι όλες οι μανούλες του κόσμου αγωνιούν και χαίρονται το ίδιο, με τα κατορθώματα των παιδιών τους. Στις κουβέντες μας συχνά αναφερόμασταν στο χάος που αγαπούν τα πιτσιρίκια να δημιουργούν, και αναζητούσαμε τρόπους να το αντιμετωπίσουμε, με τη συμμετοχή του παιδιού.
Έτσι, διαπιστώσαμε ότι μέχρι την ηλικία των τεσσάρων περίπου, είναι μάταιο να προσπαθείς να συνεννοηθείς  ρωτώντας το παιδί τι θέλει να κάνει και τι  όχι. Τι θέλει να κρατήσει από τα παιχνίδια του και τι να πετάξει. Ποια βιβλία πρέπει να πάνε στην ανακύκλωση ή σε κάποιο άλλο παιδάκι. Όπως μάθαμε όλες αργότερα το μοίρασμα δεν είναι κάτι που το έχουν τα μικρά παιδάκια από τη φύση τους!  Είναι έννοια δύσκολη και άντε να βγάλεις άκρη!
Δεν μου έμενε άλλη λύση και το έριξα στην παρατήρηση.  Άρχισα να παρατηρώ με ποια παιχνίδια έπαιξε περισσότερο και ποια παραμελούσε.  Πήρα τη γνώμη όλης της οικογένειας. Κάτι σαν γκάλοπ αγοράς! Είχαμε πλάκα, άκρη δεν βγάλαμε. Γελάσαμε όμως και αυτό ήταν κάτι! Στο τέλος αποφάσισα μόνη μου, ως όφειλα και το θέμα έληξε εκεί.
 
Πολύ σημαντικά τα πρώτα αυτά χρόνια, όπως και όλα τα υπόλοιπα-θα διαπίστωνα αργότερα. Κάθε φορά λες ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό διάστημα που περνάς με το μικρό σου πρίγκιπα, και μετά έρχεται το επόμενο για να αναιρέσεις αυτά που έλεγες πριν.
Για παράδειγμα, ήρθε η ώρα να πάει στον παιδικό σταθμό – η ώρα που δεν θα το φροντίζαμε μόνο εμείς- τότε  άνοιξε και ο δρόμος της ακαταστασίας από τον έξω κόσμο, ξεκινώντας πρώτα απ΄ όλα από τους φίλους και το σχολείο… Δοκιμάστηκε πολύ η υπομονή μας –δεν λέω κάτι καινούριο- όσες είστε ήδη μανούλες καταλαβαίνετε πολύ καλά.
Ήταν ώρα να μπουν άλλες καλές συνήθειες στο σπίτι μας, και το παιδί μας βοηθούσε να καταλάβουμε τι έπρεπε να κάνουμε. Τα παιδιά μας δοκιμάζουν συνεχώς, το δικό μας δεν διέφερε καθόλου. Θα μιλήσουμε για αυτήν την υπέροχη ηλικία, την άλλη εβδομάδα καθώς έχουμε πολλά να πούμε...
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory