Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2014

Τι είναι ο περίφημος Κρόκος Κοζάνης και ποιες οι ευεργετικές του δράσεις;

Το ξέρατε πως ο Κρόκος Κοζάνης είναι κωμόπολη, 5 χλμ. μόλις από την πόλη της Κοζάνης; Αποτελεί τηνμοναδική κρόκο καλλιεργούμενη περιοχή της Ελλάδας όπου κάθε χρόνο παράγονται μεγάλοι τόνοι του διάσημου αυτού μπαχαρικού. Ο κρόκος αναφέρεται σε ελληνικά κείμενα στον Όμηρο, Σοφοκλή, Θεόφραστο, Αισχύλο, Αριστοφάνη και Στράβωνα και στους Έλληνες πρωτοστάτες της ιατρικής σχολής Ιπποκράτη, Ασκληπιό, Διοσκορίδη, Γαληνό.
Ο κρόκος Κοζάνης ή αλλιώς Σαφράν, είναι ένα πολύτιμο και προσφιλές μπαχαρικό. Μελέτες έδειξαν την δράση του ως τέλειο εμμηναγωγό, αφροδισιακό, άριστο στομαχικό, αντισπασμωδικό, καταπραϋντικό για πόνους στους νεφρούς, ορεξιογόνο. Σε περίπτωση γαστραλγιών και σπασμών, καθώς και σε νευρικούς κολικούς φάνηκε να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο και λειτουργικό. Εξωτερικά χρησιμοποιείται σε σπυράκια και φλεγμονές.
Τέλος, γίνεται αναφορά για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες. Σύμφωνα με μελέτη του εργαστήριου Γενικής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το γαλλικό Laboratoire de Spectroscopie Biomoléculaire, U.F.R de Pharmacie, οι κροκίνες, που είναι υδατοδιαλυτά καροτενοειδή, δρουν προληπτικά στην εμφάνιση διάφορων νεοπλασμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory