Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2014

Ποιός κατέχει το ρεκόρ του πιο πολύγλωσσου ανθρώπου;

Η απάντηση είναι πολλές. Πάρα πολλές αν κρίνουμε από συγκεκριμένα παραδείγματα ανθρώπων, οι οποίοι ήξεραν να επικοινωνούν όχι σε μία, όχι σε δύο αλλά σε εκατοντάδες γλώσσες.
Για παράδειγμα ο Ziad Fazah, που γεννήθηκε στη Λιβερία, μεγάλωσε στη Βηρυτό και πλέον ζει στη Βραζιλία, ισχυρίζεται ότι είναι ο πιο πολύγλωσσος άνθρωπος εν ζωή, καθώς μπορεί να μιλήσει και να διαβάσει σε 58 γλώσσες (άλλες πηγές λένε 59 γλώσσες, αλλά ποιος μετράει πια;).
Το 1998 μάλιστα μπήκε στα ρεκόρ του Βιβλίου Γκίνες ως ο πιο πολύγλωσσος άνθρωπος στον κόσμο αλλά όταν κλήθηκε σε πρόγραμμα της Χιλιανής τηλεόρασης να μιλήσει, δεν τα κατάφερε και πολύ καλά στα φινλανδικά, τα ρώσικα, τα κινέζικα, τα περσικά, τα ινδικά και τα ελληνικά. Και όλα αυτά σε βασικό επίπεδο επικοινωνίας.
Βέβαια, οι δικές του γνώσεις ωχριούν μπροστά σε εκείνες του Καρδινάλιου Giuseppe Caspar Mezzofanti, ο οποίος γεννήθηκε το 1774 και μιλούσε 38 γλώσσες και 40 διαφορετικές διαλέκτους. Λίγο πιο παλιά, τον 10ο αιώνα ένας μουσουλμάνος, ο πολυμαθής Al-Farabi ήταν διάσημος καθώς γνώριζε 70 γλώσσες ενώ ο Γερμανός Hans Conon von der Gabelentz, γεννημένος το 1807, σύμφωνα με έρευνες είχε δημοσιεύσει κείμενα γραμματικής σε 80 διαφορετικές γλώσσες.
Και αν αυτά δεν σας εντυπωσίασαν, τότε απλά να θυμάστε το όνομα Sir John Bowring. Πρόκειται για τον Κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ την περίοδο 1854-1859, ο οποίος λέγεται ότι γνώριζε 200 γλώσσες και ήταν σε θέση μάλιστα να μιλήσει σε 100 από αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory