Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2014

Αιθαλομίχλη. Τι είναι και πως προκαλείται;

Η αιθαλομίχλη βγαίνει από τις λέξεις αιθάλη (που σημαίνει καπνιά) και την γνωστή μας ομίχλη. 

Μα καλά δεν βγαίνει από τις καμινάδες; Κάντε υπομονή, θα φτάσουμε κι εκεί. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. 

Αιθαλομίχλη Αθήνα

Η αιθαλομίχλη είναι μια μορφή ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αποτέλεσμα της καύσης στερεών καυσίμων όπως π.χ. ξύλο(καυσόξυλα), άνθρακας (κάρβουνο) κλπ, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στην Αγγλία την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης. 

Στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα νέφος αιωρούμενων σωματιδίων αιθάλης σε συνδυασμό με διοξείδιο του θείου (επικίνδυνο δηλητηριώδες αέριο) και άλλα στοιχεία. 

Ωστόσο δεν πρέπει να συγχέεται με το φωτοχημικό νέφος, το οποίο εκτός από τις βιομηχανικές εκπομπές περιλαμβάνει και τις εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων των κινητήρων εσωτερικής καύσης. 

Αιθαλομίχλη ΘεσσαλονίκηΣτην Ελλαδίτσα μας, όπου η λέξη βιομηχανία υπάρχει μόνο στα λεξικά, η αιθαλομίχλη προκαλείται κυρίως λόγω της ασύδοτης καύσης ξύλων σετζάκια και ξυλόσομπες. 

Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, λόγω της υπέρογκης αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και των απανωτών ανατιμήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος, όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει το ξύλο σαν οικονομικότερο μέσο θέρμανσης. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις πολύ κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα να εμφανίζεται ένα μαύρο σύννεφο πάνω από τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. 

Επιπτώσεις αιθαλομίχλης στην υγείαΤο νέφος αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, παιδιά, άνθρωποι με καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα) καθώς μπορεί να μειώσει την χωρητικότητα των πνευμόνων και να προκαλέσει πόνο κατά την αναπνοή, βήχα κλπ. Επίσης μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στα μάτια, τη μύτη και το φάρυγγα. 

Επειδή μάλιστα πολύ συχνά τα ξύλα που καίγονται σε τζάκια καισόμπες είναι ακατάλληλα για καύση (π.χ. παλιά έπιπλα, κουφώματα, παντζούρια κλπ), οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ακόμη σοβαρότερες. 

Για αυτό καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί και να μην επιλέγουμε μέσα θέρμανσης μόνο με οικονομικά κριτήρια.
http://coolweb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory