Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2014

Το σεξ στην εφηβεία

Το σεξ στην εφηβεία
Αγόρια που απομονώνονται στο δωμάτιό τους για ώρες και αυνανίζονται. Κορίτσια που συζητάνε με τις φίλες τους κάθε δυνατή λεπτομέρεια για την «πρώτη φορά». Στην εφηβεία το σεξ βρίσκεται πάντα... στην πρωτοκαθεδρία!
Η συμπεριφορά των εφήβων πάντα αποτελεί αίνιγμα –όταν, όμως, έχει να κάνει με το σεξ, τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο. Το κύριο χαρακτηριστικό της εφηβείας είναι ο ναρκισσισμός: ένας τρόπος σκέψης που δεν σου επιτρέπει να σκεφτείς πως μπορεί να υπάρχει κάποιος άλλος, πιο όμορφος, πιο έξυπνος ή πιο δημοφιλής από εσένα. Για να γίνει, λοιπόν, όλα αυτά που επιθυμεί, ο έφηβος μπαίνει στη διαδικασία να σκεφτεί πολλά σενάρια. Το πιο συνηθισμένο από αυτά; Η έντονη επίδειξη της σεξουαλικότητάς του, με αγόρια και κορίτσια που τόσο στην πραγματική όσο και στην ψηφιακή τους «ζωή» επιλέγουν να προβάλλουν προκλητικά το σώμα τους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μειώνεται διαρκώς και η ηλικία έναρξης της σεξουαλικής ζωής, με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν ότι οι έφηβοι ξεκινούν πια το σεξ στα 12, ωθούμενοι από μία ορμονική βιασύνη να ενηλικιωθούν, αλλά και από τα ίδια τα κοινωνικά πρότυπα. 
Η ναρκισσιστική όψη του εφήβου, παράλληλα με τον «πυρετό» των ορμονών του, είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που ενισχύουν την αυνανιστική του συμπεριφορά, που τον κάνουν να θέλει να ανακαλύπτει το σώμα του και όσες ηδονές μπορεί να του δώσει και αυξάνουν το ενδιαφέρον του για το άλλο φύλο. Είναι αυτή η ηλικία στην οποία κάνει έντονη την εμφάνισή της η χρήση πορνογραφικού υλικού, γεγονός που «βομβαρδίζει» τον έφηβο με πολλαπλά σεξουαλικά μηνύματα, τα περισσότερα από τα οποία, όμως, είναι τυποποιημένα και απομακρυσμένα από την πραγματικότητα.
Το σεξ, άλλωστε, ακόμη και στις μέρες μας αποτελεί συχνά θέμα ταμπού, κάτι το προκλητικό που σίγουρα θα προκαλέσει σχόλια. Με το μυαλό στη «δόξα» της κατάκτησης, ο έφηβος δεν μπορεί να αντιληφθεί πλήρως τη σημασία του, αλλά ούτε να το βιώσει ολοκληρωτικά, αφού δεν είναι βιολογικά ούτε ψυχικά έτοιμος.
Τι γίνεται, όμως, όταν ένας έφηβος αντιλαμβάνεται ότι είναι «διαφορετικός»; Όταν, δηλαδή, δεν νιώθει επιθυμία για το αντίθετο φύλο, αλλά έλκεται από το ίδιο, το δικό του; Τότε είναι που μπορεί να κάνει την εμφάνισή του ένα αίσθημα μειονεξίας και «ελαττωματικότητας», ένα στοιχείο που κάνει τον «νάρκισσο» έφηβο να νιώσει ξαφνικά πως αποκλίνει από το «κανονικό». Κι αυτό με τη σειρά του μπορεί να επιφέρει είτε την ανάπτυξη μιας προσωπικής φοβίας και την αποφυγή της αληθινής σεξουαλικής του ταυτότητας ή, αντίθετα, μια έκρηξη προς τους γύρω του, η οποία θα εκφραστεί με την προκλητική επίδειξη της έλξης του προς το ίδιο φύλο.
Γεγονός, βέβαια, παραμένει πως ένα έφηβος θα έκανε τα πάντα των ατόμων που βρίσκονται γύρω του, γι’ αυτό και απαιτεί από τον εαυτό του να είναι διαρκώς το επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Από τη στιγμή, όμως, που θα εμφανίσει τις συγκεκριμένες σκέψεις και συμπεριφορές, δεν πρέπει να δυσανασχετεί, αλλά να προσπαθήσει να τις απολαύσει. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η επέμβαση του ψυχολόγου ή ενός ψυχιάτρου σεξουαλικής υγείας θα είναι πολύ χρήσιμη ώστε να διερευνήσει και ο ίδιος τη σεξουαλικότητά του και να μπορέσει να κάνει ομαλά το βήμα προς μια υγιή ενήλικη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory