Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Τρίτη, 27 Μαΐου 2014

Γιατί δεν κάνει να τρώμε τα κουκούτσια από κάποια φρούτα;

Τα κουκούτσια ή οι σπόροι αν προτιμάτε, μπορεί να είναι ιδιαιτέρως σπαστικά σε κάποιες περιπτώσεις (βλ. καρπούζι), ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την χρησιμότητα τους. 

Εκτός από το γεγονός ότι τα φυτά δεν θα μπορούσαν ναπολλαπλασιαστούν χωρίς αυτά, τα κουκούτσια είναι και μια πολύ σημαντική πηγή τροφής! 

Αν κάνει κανείς μια πρόχειρη καταγραφή, θα δει ότι καταναλώνει καθημερινά πολύ περισσότερα "κουκούτσια" από ότι φαντάζεται! 

Τα κουκούτσια του σύκου ή της φράουλας τρώγονταιΤα πιο προφανή είναι οι σπόροι φρούτων όπως φράουλες, σύκα, ακτινίδια, μούρα κλπ ή λαχανικών όπως ντομάτες, αγγούρια, κολοκυθάκια και πάει λέγοντας... 

Αλήθεια έχουμε σκεφτεί ποτέ όμως ότι ακόμη και τα φασόλια ή ο αρακάς είναι ουσιαστικά σπόροι; Το ίδιο και όλοι οι ξηροί καρποί. 

Άσχετα αν για διατροφικούς λόγους τα βάζουμε σε χωριστές κατηγορίες, τόσο τα όσπρια όσο και οι ξηροί καρποί στην ουσία είναι οι σπόροι, δηλαδή τα κουκούτσια των αντίστοιχων φυτών. 

Το μπούκοβο είναι κι αυτό κουκούτσιΕπίσης, τα περισσότερα καρυκεύματα όπως τα διάφορα είδη πιπεριού (μαύρο κόκκινο, πράσινο), ο κόλιανδρος, ο γλυκάνισος κλπ είναι στην πραγματικότητα κι αυτά σπόροι. 

Ακόμη και το μπούκοβο δεν είναι τίποτε άλλο από τα σποράκια της καυτερής πιπεριάς

Αλλά τι καθορίζει αν ένα κουκούτσι τρώγεται;


Οι δυο σημαντικότεροι παράγοντες που καθορίζουν αν μια τροφή τρώγεται είναι αφενός η γεύση της και αφετέρου το κατά πόσο επηρρεάζει την υγεία μας. 

Για παράδειγμα οι σπόροι που αναφέραμε πιο πάνω είναι εκτός από νόστιμοι, πολύ θρεπτικοί και μασιούνται εύκολα. Το κυριότερο όμως είναι ότι ο οργανισμός μας μπορεί να τους χωνέψει! 

Αν αναλογιστούμε τώρα κουκούτσια που δεν τρώγονται δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε και το γιατί. Κουκούτσια πχ από ροδάκινα, βερύκοκα, κεράσια κλπ είναι είτε πολύ μεγάλα για να τα καταπιούμε, είτε πολύ σκληρά για να τα μασήσουμε, είτε και τα δύο. 

Τα κουκούτσια του βερύκοκου δεν τρώγονται


Επομένως δεν τρώμε κουκούτσια που δεν μπορούν να χειριστούν τα δόντια ή το στομάχι μας. Επίσης αποφέυγουμε αυτά που έχουν κακή γεύση ή μπορεί να μας προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα υγείας. 

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να φάνε ντομάτες ή σύκα γιατί τα μικρά και αθώα σποράκια τους δημιουργούν πρόβλημα στην πέψη!


Ευτυχώς ο άνθρωπος έχει μάθει εμπειρικά μέσα στην πορεία του χρόνου ποιες τροφές τρώγονται και ποιες όχι. 
http://coolweb.gr/trome-koukoutsia-frouta/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory