Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2014

Η ιστορία του Μουντιάλ και πως ξεκίνησε

ο Μουντιάλ είναι μια ποδοσφαιρική διοργάνωση εθνικών ομάδων που λαμβάνει χώρα κάθε τέσσερα χρόνια. 

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου FIFAΗ ελληνική ονομασία του θεσμού είναιΠαγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρουενώ στα αγγλικά λέγεται FIFA World Cup χάριν της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας που το διοργανώνει. 

Στο Μουντιάλ συμμετέχουν εκείνες οι εθνικές ομάδες των χωρών μελών της FIFA, που περνούν επιτυχώς από την διαδικασία των προκριματικών αγώνων. 

Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι σήμερα η κορυφαία ποδοσφαιρικήδιοργάνωση σε όλα τα επίπεδα και η δεύτερη αθλητική διοργάνωση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Η αφίσα του πρώτου Μουντιάλ της ΟυρουγουάηςΩστόσο, αν και τα πρώτα ποδοσφαιρικά σωματεία έκαναν την εμφάνιση τους στα μέσα του 19ου αιώνα, το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο έλαβε χώρα μόλις το 1930! 

Κι αυτό μετά από πολλές προσπάθειες γιατί μπορεί το ποδόσφαιρο στις μέρες μας να έχει παγκόσμιο χαρακτήρα, ωστόσο τα πράγματα δεν ήταν έτσι πάντοτε. 

Ο πρώτος διεθνής ποδοσφαιρικός αγώνας διεξήχθη το 1872 στη Γλασκώβη μεταξύ της Αγγλίας και της Σκωτίας. Το πρώτο διεθνές τουρνουά ωστόσο έλαβε χώρα 12 χρόνια αργότερα το 1884 πάλι στη Βρετανία. 

Το ποδόσφαιρο κέρδιζε συνεχώς σε δημοτικότητα κι έτσι στην αυγή του 20ου αιώνα δόθηκαν κάποιοι αγώνες επείδειξης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1900 και του 1904 χωρίς όμως να δοθούν μετάλια. 

Μετά την ίδρυση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (ΦΙΦΑ) το 1904 έγιναν κάποιες προσπάθειες προκειμένου να διοργανωθεί ένα διεθνές τουρνουά εκτός του Ολυμπιακού πλαισίου. 

Αυτό έγινε τελικά στην Ελβετία το 1906, το οποίο θεωρήθηκε όμως ότι είχε παταγώδη αποτυχία ακόμη κι από την ίδια την Ομοσπονδία. 

Έτσι, ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας σε παγκόσμιο επίπεδο θεωρείται πως έγινε ουσιαστικά στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου το 1908 και το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο διοργανώθηκε τελικά το 1930 στην Ουρουγουάη. 

Ο Γάλλος πρόεδρος της ΦΙΦΑ Ζιλ ΡιμέΜε αυτό τον τρόπο έγινε πραγματικότητα το όραμα του Γάλλου Jules Rimet, 3ου προέδρου της FIFA, ο οποίος το 1928 ανέθεσε τον σχεδιασμό της διοργάνωσης σε μια πενταμελή επιτροπή. 

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις ήταν πάρα πολλές, κυρίως από τις χώρες της Ευρώπης οι οποίες απειλούσαν ότι θα απείχαν από την διοργάνωση εάν αυτή γινόταν σε χώρα της Λατινικής Αμερικής. 

Τελικά σε αυτό το πρώτο Μουντιάλ της Ουρουγουάης έλαβαν μέρος μόλις 13 ομάδες. Από το 1934 μέχρι το 1978 συμμετείχαν 16 ομάδες ενώ στις επόμενες τέσσερις διοργανώσεις, δηλαδή μέχρι και το 1994 οι ομάδες είχαν αυξηθεί σε 24. 

Στην πορεία ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κι άλλο και έτσι από το 1998 μέχρι και σήμερα στο Παγκόσμιο Κύπελλο λαμβάνουν μέρος 32 ομάδες.

Με αυτό τον τρόπο άνοιξε ο δρόμος για την συμμετοχή περισσότερων ομάδων από την Αφρική, την Ασία και την Βόρεια Αμερική οι οποίες είχαν ήδη μέχρι τότε κάποιες επιτυχημένες πορείες.


Στάδιο που φιλοξένησε αγώνα Μουντιάλ

Τις πιο πολλές κατακτήσεις στο θεσμό μετρά η Βραζιλία με πέντε. Έπεται η Ιταλία με τέσσερις, η Γερμανία με τρεις, η Αργεντινή και η Ουρουγουάη με δύο ενώ η Αγγλία, η Γαλλία και η Ισπανία έχουν κατακτήσει το κύπελλο μόλις μια φορά.
http://coolweb.gr/mundial-istoria-pos-ksekinise/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory