Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2014

Ο Βασιλικός πολτός θα μας κάνει... βασίλισσες;

Πομπώδες όνομα δε λέω, αλλά τι είναι τελικά ο βασιλικός πολτός; Ο βασιλικός πολτός είναι μια ουσία που παράγεται από τις μέλισσες -με αυτήν τρέφονται οι προνύμφες, αυτές που τελικά θα γίνουν βασίλισσες. Είναι δηλαδή η τροφή που κάνει τις τυχερές προνύμφες βασίλισσες και τις ξεχωρίζει από τις άλλες, που θα γίνουν εργάτριες.
Εντυπωσιακή λοιπόν η προέλευσή του, εντυπωσιακή όμως με την πρώτη ματιά και η σύστασή του. Περιέχει σάκχαρα όπως και το μέλι, αμινοξέαλιπαρά οξέαβιταμίνες του συμπλέγματος Βασβέστιοψευδάργυρονάτριοκάλιο, άλλες ουσίες μεαντιφλεγμονώδη δράση.
Αν σκεφθούμε όμως πόσο μικρή ποσότητα συστήνεται να καταναλώνουμε και αν λάβουμε υπόψη ότι τις ουσίες αυτές μπορούμε να τις βρούμε σε μεγαλύτερες ποσότητες σε τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η σύσταση του βασιλικού πολτού δεν είναι τελικά τόσο εξωπραγματική.
Γιατί λοιπόν να το αγοράσω; Και δεν είναι και φθηνό… Με μια γρήγορη αναζήτηση στο internet, βλέπεις τις πολλαπλές ευεργετικές του δράσεις στη χοληστερόλη, στηνυπέρταση, στον Σακχαρώδη Διαβήτη, στη γονιμότητα, στην αναιμία, στς νευρικέςπαθήσεις, στην κόπωση, στον μεταβολισμό, στις ορμονικές διαταραχές, στα έλκη, στηναθλητική απόδοση, στις αλλεργίες, στα αρθριτικά, στα προβλήματα των οστών και άλλα πολλά.
Με μία όχι τόσο γρήγορη και όχι τόσο εύκολη για τους μη εξοικειωμένους έρευνα όμως, οι δράσεις αυτές μειώνονται δραστικά, καθώς οι έρευνες, και ειδικά αυτές σε ανθρώπους, είναι ελάχιστέςμικρού μεγέθους, και όχι πάντα καλής ποιότητας.
Τι μπορεί να κάνει λοιπόν ο βασιλικός πολτός;
• Ίσως βελτιώνει λίγο το λιπιδαιμικό προφίλ αυξάνοντας την HDL (καλή χοληστερόλη), μειώνοντας την LDL (κακή χοληστερόλη) και τα τριγλυκερίδια. Ωστόσο, χρειάζονται έρευνες μεγαλύτερης κλίμακας και καλύτερα σχεδιασμένες για να φανεί αν αυτή η δράση πράγματι υπάρχει και σε ποιο βαθμό μπορεί ο βασιλικός πολτός να βελτιώσει αυτούς τους δείκτες.
• Άλλη μία πιθανή ευεργετική του δράση είναι στη υπογονιμότητα, κυρίως δε στην ανδρική, λόγω της τεστοστερόνης και του ψευδαργύρου που περιέχει. Οι έρευνες που έχουν γίνει ωστόσο, δεν έχουν δείξει ικανοποιητική δράση του βασιλικού πολτού στον τομέα αυτό. Το ίδιο ισχύει και για κάποια δράση στη γυναικεία γονιμότητα και γενικά σε ορμονικά θέματα.
• Κάποιες πολύ μικρής κλίμακας δράσεις έχουν γίνει επίσης σε ανθρώπους, όσον αφορά στην επίδραση του βασιλικού πολτού στα ερυθρά αιμοσφαίρια (αναιμία) και στα επίπεδα της γλυκόζης, στην ψυχική υγεία και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
Για τις υπόλοιπες υποτιθέμενες δράσεις, ούτε λόγος.
Χωρίς να ακυρώνουμε τα παραπάνω ευρήματα, δεν είμαστε ακόμη σε θέση να τεκμηριώσουμε κάποια ουσιαστική θετική δράση του βασιλικού πολτού και σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζεται η συμπληρωματική λήψη βασιλικού πολτού από τον γενικό πληθυσμό.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο βασιλικός πολτός μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αλλεργία σε ένα ποσοστό του πληθυσμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory