Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2014

Χορτοφαγία: To διατροφικό μοντέλο που σας κάνει καλό!

Πολυάριθμες μελέτες έχουν καταδείξει πως ηχορτοφαγία, προσδίδει σημαντικά οφέλη στονανθρώπινο οργανισμό, όπως χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων, υπέρτασης, σακχαρώδη διαβήτη, καταρράκτη, καρκίνου κ.ά. Εκείνο όμως που πρέπει να τονιστεί είναι ότι, η φυτοφαγία δεν αποτελεί το μοναδικό διατροφικό μοντέλο που προσδίδει όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματα για την υγεία. Πολλές έρευνες και διαιτολόγοι έχουν επιβεβαιώσει ότι το «δικό μας», μεσογειακόμοντέλο διατροφής, αποτελεί ένα άριστο, αν όχι το καλύτερο, διατροφικό μέσο,θωράκισης της υγείας. Ο μεσογειακός τρόπος διατροφής δε διαφέρει πολύ από τη χορτοφαγία. Βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση οσπρίων, δημητριακών ολικής αλέσεως, λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών, ελαιολάδου, σε συνδυασμό με μια μέτρια κατανάλωση ψαριού και άσπρου κρέατος, ενώ η κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι αρκετά περιορισμένη.
Ολοένα και περισσότερες έρευνες υποστηρίζουν ότι μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να μειώσει την αυξημένη αρτηριακή πίεση. Οι αυστηρά χορτοφάγοι μάλιστα, έχουν ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης, γεγονός που μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους.Mια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά φαίνεται να αυξάνει την πρόσληψη συστατικών που είναι ευεργετικά για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, όπως το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Μάλιστα, έχει φανεί ότι, η κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικώνκαθημερινά, βοηθά στηναντιμετώπιση της υπέρτασης.
Έχει φανεί ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν συστηματικά φυτικές τροφές καιπεριορίζουν την πρόσληψη ζωικών τροφών και ειδικότερα του κρέατος, έχουνχαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, τόσο ολικής όσο και LDL («κακής») χοληστερόλης. Τα χορτοφαγικά γεύματα είναι σαφώς φτωχότερα σε κορεσμένο, «κακό» λίπος, το οποίο αυξάνει τις τιμές της χοληστερόλης και γενικά των λιπιδίων στον οργανισμό. Η σόγια, πέρα από τη δράση της κατά της χοληστερίνης, έχει την ιδιότητα να διατηρεί τατοιχώματα των αγγείων ελαστικά, προστατεύοντας από την ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης.
Στη διατροφή των χορτοφάγων περιλαμβάνονται επίσης φυτικά ροφήματα όπως γάλα καρύδας, φουντουκιού, αμυγδάλου, ρυζιού ή σόγιας. Είναι χαμηλά σε θερμίδες, χαμηλά σε κορεσμένα, "κακά" λιπαρά και πλούσια σε βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία. Αυτά τα ροφήματα αντικαθιστούν το ζωικό γάλα συνήθως μιας και είναι πλούσια πηγή πρωτείνης αλλά παράλληλα είναι εμπλουτισμένα σε ασβέστιο ώστε να τροφοδοτούν με επαρκή ποσότητα για την οστική μάζα.Έχουν χαμηλότερες θερμίδες όπως και όλα τα φυτικά τρόφιμα ίσως αυτός να είναι ένας από τους λόγους που οι χορτοφάγοι τείνουν να διατηρούν πιο εύκολα ένα φυσιολογικό βάρος.
Οι χορτοφάγοι καταναλώνουν 50% έως και 100% περισσότερες φυτικές ίνες από τους μη-χορτοφάγους. Η κατανάλωση διαλυτών φυτικών ινών (από φρούτα, λαχανικά και όσπρια, όπως τα φασόλια, οι φακές και τα ρεβίθια), έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της LDL-χοληστερόλης.
Ένας ακόμη καρδιοπροστατευτικός παράγοντας της φυτοφαγίας και γενικότερα μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές τροφές, αποτελεί η αυξημένη πρόσληψηαντιοξειδωτικών φυτοχημικών συστατικών, που περιέχονται στις φυτικές τροφές. Ταφλαβονοειδή, μάλιστα, προστατεύουν τα αγγεία από την αθηρωματική πλάκα, διατηρώντας «καθαρές» τις αρτηρίες. Σταφύλι, φράουλες, κεράσια, μούρα, ντομάτες, πράσινο τσάι είναι κάποια από τα τρόφιμα με σημαντική περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή.
Μια διατροφή βασισμένη στην φυτοφαγία, προφυλάσσει σημαντικά από τον σακχαρώδηδιαβήτη τύπου II, αλλά ταυτόχρονα βοηθά και στην καλύτερη αντιμετώπισή του. Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, τροφίμων ολικής αλέσεως, οσπρίων και ξηρών καρπών βοηθάει σημαντικά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.Επιπλέον, μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου. Οι φυτικές τροφές περιέχουν πολλά προστατευτικά συστατικά ενάντια στον καρκίνο, τα οποία είτε δρουν μεμονωμένα, είτε συνδυαστικά μεταξύ τους. Οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες C, Ε και το φυλλικό οξύ, το σελήνιο, τα καροτενοειδή (κυρίως β-καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη), τα φλαβονοειδή και κάποια άλλα φυτοχημικά συστατικά έχουν μελετηθεί εκτεταμένα για τη σημαντική αντικαρκινική τους δράση. Φαίνεται μάλιστα πως συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας τις οξειδωτικές βλάβες, απομακρύνοντας τις καρκινογόνες ουσίες και προστατεύοντας το DNA των κυττάρων.
Ένα διατροφικό μοντέλο βασισμένο κυρίως στις φυτικές τροφές και λιγότερο στο κρέας, μπορεί να βοηθήσει την υγεία σας αρκεί να εξασφαλίσετε όμως ισορροπία, ασφάλεια και ευκολία στην εφαρμογή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory