Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014

Τελετή Λήξης Των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Σότσι

winter_olympics
winter_olympics

λεοπάρδαλη παίζει με το χιόνι

leopard_01
leopard_01

Καλυβα στο δασος .

tiny_house_movement_cabin
tiny_house_movement_cabin

Τι είναι το Ζενίθ και το Ναδίρ;

Το Ζενίθ και το Ναδίρ είναι λέξεις αραβικής προέλευσης οι οποίες χρησιμοποιούνται κυριολεκτικά στην επιστήμη της Αστρονομίας. 

Τι σημαίνει Ζενίθ και ΝαδίρΣτην Αστρονομία λοιπόν το σημείο Ζενίθ, από το αραβικό samt που σημαίνει κατεύθυνση, ονομάζεται το σημείο εκείνο του ουράνιου σώματος στο οποίο το σώμα συναντά την κατακόρυφο του παρατηρητή, η οποία διέρχεται από το κέντρο της Γης, προεκτεινόμενη προς τα πάνω. 

Το αντιδιαμετρικό σημείο του ουράνιου σώματος καλείται σημείο Ναδίρ, από την αραβική λέξη nazir που σημαίνει αντίθετος. 

Ωστόσο, οι δύο αυτές λέξεις χρησιμοπούνται καθημερινά μεταφορικά για να περιγράψουν το ανώτατο και το κατώτατο σημείο αντίστοιχα μιας δραστηριότητας ή ακόμη και της ίδιας της ζωής ή της καριέρας ενός ανθρώπου. 

Ποιοι από εμάς καταναλώνουν μεταλλαγμένα τρόφιμα;

Όλοι μας έχουμε διαβάσει ή ακούσει για τα γενετικώςτροποποιημένα τρόφιμα. Άραγε γνωρίζουν όλοι περί τίνος πρόκειται; Είναι ασφαλή; Είναι υγιεινά; Ενδείκνυται η κατανάλωσή τους από τα παιδιά; Πώς τα ξεχωρίζουμε από τα συμβατικά; Σε όλα αυτά ταενδιαφέροντα ερωτήματα απαντούν οι ειδικοί.
Τι ακριβώς είναι τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα (ΓΤΤ);
Τα ΓΤΤ είναι ο σπόρος ή ο οργανισμός ο οποίος φέρει στο γενετικό του υλικό γονίδια από έναν άλλο οργανισμό ή έχει γονίδια, τα οποία δεν ενεργούν φυσικά.
Ποια τρόφιμα έχουν μεταλλαχθεί και κυκλοφορούν ήδη στην αγορά;
Περισσότερα από 80 διαφορετικά τρόφιμα έχουν τροποποιηθεί γενετικά από το 1994. Τα πιο γνωστά σε όλους είναι η πατάτα, η σόγια, το καλαμπόκι, το ρύζι, το βαμβάκι κ.ά. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει και καλλιέργεια ζαχαρότευτλου, αλευριού, μελιτζάνας, παπάγιας, κανόλας, ντομάτας, φακής, πεπονιού και αλφα-άλφας. Η ίδια διαδικασία έχει λάβει χώρα σε εργαστήρια και για ζωικά προϊόντα, τα οποία όμως δεν έχουνκυκλοφορήσει στην αγορά.
Ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση τους;
Τα ΓΤΤ έχουν ενταχθεί στις αγορές με την πρόφαση ότι δεν υπάρχει αφθονία αλλά ανεπάρκεια τροφής και πολύς κόσμος υποφέρει από ασιτία. Από την άλλη αυτά τα τρόφιμα είναι ανθεκτικά στα παράσιτα και τις αρρώστιες κι έτσι οι γεωργοί μπορούν να έχουν μεγάλη παραγωγή, δίχως απώλειες. Αυτό συνεπάγεται κέρδος για τον παραγωγό, για τον καταναλωτή που θα αγοράσει σε πολύ χαμηλή τιμή, αλλά και όφελος για τηνοικονομία του κάθε κράτους.
Είναι επικίνδυνα;
Επίσημοι οργανισμοί όπως ο FDA της Αμερικής, ο WHO κ.ά. υποστηρίζουν ότι τα τρόφιμααυτά είναι ακίνδυνα και η χρήση τους είναι ασφαλής για όλες τις ηλικίες και όλες τιςομάδες του πληθυσμού. Τα ΓΤΤ, όπως όλα τα τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνες όμως, ενέχουν κίνδυνο για τροφική αλλεργία.
Πώς μπορεί να ξέρει κάποιος ότι ένα προϊόν που αγοράζει, περιέχει στη σύστασή του ΓΤΤ;
Στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη στις ετικέτες των τροφίμων και τωνσυμπληρωμάτων διατροφής, διευκρινίζεται αν είναι ελεύθερα σε γενετικά τροποποιημένες τροφές (GM, GMO free). Καμία ελληνική εταιρία, ωστόσο, δεν ανέφερε ότι χρησιμοποιείγενετικώς τροποποιημένα συστατικά για την παραγωγή των προϊόντων τους μέχριπρόσφατα, που η χώρα μας ακολούθησε την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, για ποσοστό μεγαλύτερου του 0.9% σε μεταλλαγμένο προϊόν, η εταιρία τροφίμων υποχρεούται πλέον να το αναφέρει στη συσκευασία του προϊόντος. Συγκεκριμένα, θα αναγράφεται “περιέχει ή προέρχεται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς” ή “αυτό το προϊόν παράγεται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς”. Στην Αμερική και τονΚαναδά δεν υπάρχει καμία επισήμανση.
Τα ΓΤΤ είναι τα οργανικά τρόφιμα;
Οι οργανικές τροφές είναι μια εντελώς διαφορετική κατηγορία. Πρόκειται για τα λεγόμεναβιολογικά τρόφιμα, τα οποία έχουν καλλιεργηθεί σε έδαφος που πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές και έχουν συντηρηθεί χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων καιχημικών λιπασμάτων.
Υπάρχουν ποσοστά στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη που να δείχνουν, πόσα τρόφιμα έχουν μεταλλαγμένα συστατικά;
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο φυσικοχημείας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος, το 25% των τροφίμων που καταναλώνουμε περιέχειμεταλλαγμένο καλαμπόκι. Στην Ελλάδα περισσότερο από το 60% των συσκευασμένων τροφίμων περιέχουν μεταλλαγμένη σόγια και καλαμπόκι. Δηλαδή περισσότερα από30.000 τρόφιμα της αγοράς.
Πώς ξεκίνησε η ιδέα; Και ποια σήμερα η αποδοχή του κόσμου;
Το 1995 ξεκίνησε η καλλιέργεια μεταλλαγμένων τροφίμων με 5 εκατομμύρια στρέμματα που έχουν φτάσει σήμερα τα 600 εκατομμύρια. Οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν με μεγάλη επιφύλαξη τα συσκευασμένα τρόφιμα και ενημερώνονται από τοΔιαδίκτυο ή τους ειδικούς για να προφυλαχθούν από αυτά. Μέσα από διαμαρτυρίες τους μάλιστα, έχουν αναγκάσει τις βιομηχανίες να διευκρινίζουν αν χρησιμοποιούνμεταλλαγμένα συστατικά.
Πού μπορεί να ενημερωθεί κανείς για λίστες μεταλλαγμένων σε ευρωπαϊκά sites;

Γιατί δεν φοράμε ρούχα στο πρόσωπο; Πως διατηρείται ζεστό;

Αρχικά, όπως όλοι μας ξέρουμε, τα ρούχα τα φοράμε για να διατηρούμε το σώμα μας ζεστό. 

Στο πρόσωπο δεν φοράμε ρούχα, γιατί απλά δεν είναι καθόλου, μα καθόλου βολικό! 

Φανταστείτε να φορούσαμε μία μπλούζα ή ένα βρακί στο πρόσωπο. :p 
Είτε δεν θα βλέπαμε καλά, είτε δεν θα αναπνέαμε καλά, είτε είτε. 

Και τότε πως αυτό παραμένει ζεστό και δεν ”έχει ανάγκη από ντύσιμο”; 

Ουσιαστικά πρόκειται για θέμα συνήθειας. 

κρύο πρόσωποΤο πρόσωπό μας όταν εκτίθεται στοκρύο, κρυώνει κι αυτό, αλλά δεν νιώθει το κρύο διότι τα νεύρα που είναι υπεύθυνα για το αίσθημα του κρύου, είναι συνηθισμένα σε αυτή την κατάσταση. 

Έτσι δεν στέλνουν κάποια ειδοποίηση. 

Στην ουσία, όλα τα νεύρα λειτουργούν με αυτό τον τρόπο. 

Τα μηνύματα αποστέλλονται μόνο όταν υπάρχει αλλαγή από τη συνηθισμένη κατάσταση του σώματος. 

Αντέχουμε χωρίς να το καταλάβουμε, σε συνθήκες κρύου, στις οποίες έχουν εξοικειωθεί τα χέρια μας και το πρόσωπό μας, χωρίς να ”νιώθουν”. Αλλά το ίδιο κρύο το νιώθουμε πιο έντονα (όπως θα έπρεπε δηλαδή να το νιώσουμε κανονικά), αν εκθέσουμε τα πόδια μας σε αυτό. (επειδή τα έχουμε συνηθίσει με κάλτσες) 

Υπάρχουν όμως άνθρωποι που κυκλοφορούν συχνά με γυμνά πόδια. Κι εδώ ισχύει το ίδιο! Τα πόδια, με τον καιρό έχουν συνηθίσει στο κρύο, όπως έχουν συνηθίσει και τα χέρια και το πρόσωπο. 

χέρια γάντια πόδια


Το χειμώνα, μπορεί να μην παρατηρήσουμε ότι έχουν κρυώσει τα αυτιά και η μύτη μας, παρόλο που αυτά μπορεί να είναι αρκετά κρύα. 

Έτσι, παρόλο που κάποια μέρη του σώματος είναι κρύα λόγω συνήθειας, δεν δημιουργείται πρόβλημα και ο οργανισμός φροντίζει ώστε να διατηρούνται όσο πρέπει, ζεστά. 

Πολλές φορές βέβαια, και κρύα να είναι, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά, γι’ αυτό και ο οργανισμός δεν "χτυπάει καμπανάκια" κάνοντάς μας να αισθανόμαστε την ανάγκη να τα ζεστάνουμε. 

Υπάρχει όμως μεγάλη διαφορά από το να νιώθει κάποιος κρύο, από το να είναι κάποια μέρη του σώματος κρύα. 

Ο κανόνας αυτός της εξοικείωσης σε διάφορα καιρικά φαινόμενα λύνει το μυστήριο και σε διάφορα άλλα θέματα... 

Για παράδειγμα: 

ένας άνθρωπος της επαρχίας δεν μπορεί να κοιμηθεί εύκολα σε μια πόλη που έχει φασαρία,

ενώ ένας κάτοικος της πόλης δεν μπορεί να κοιμηθεί στην επαρχία όταν επικρατεί ησυχία.

Μετά από κάποιο διάστημα, συνηθίζουν την καινούρια κατάσταση και μπορούν και οι δύο να κοιμηθούν.


Τέλος, αν αυτό γίνει σε πολύ έντονες συνθήκες, από ένα σημείο και μετά, δεν συνηθίζεται, μιας και είναι επικίνδυνο για τον οργανισμό μας. 

πρόσωπο ζεστόΓια παράδειγμα, το χειμώνα με μείον βαθμούς, το κρύο είναι πολύ έντονο και δεν συνηθίζεται αν δεν βάλουμε γάντια ή αν δεν κουκουλώσουμε το πρόσωπό μας, ώστε να παραμείνει ζεστό

Αν προσπαθήσουμε να το ”συνηθίσουμε”, δεν πρόκειται να τα καταφέρουμε, γιατί πολύ απλά αυτό το υπερβολικό κρύο, θα δημιουργήσει πρόβλημα στον οργανισμό μας! 

Έτσι αυτός, δεν δίνει το ”πράσινο φως” και επιμένει στο να μας αναγκάζει να ”δράσουμε”!
http://coolweb.gr/rouxa-sto-prosopo-zesto/
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory