Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014

Εστιατόριο με Φέρετρα

restaurant_01

Μυστική Βιβλιοθήκη

hidden_library_01

Για τους Οι λάτρεις των Tattoo

tattoo_lovers_will_dig_these_pics_640_01

Ανασυγκρότηση σκληρού δίσκου: τι είναι και γιατί την κάνουμε;

Με την πάροδο του χρόνου, με πολλά σβήσε-γράψε στο σκληρό δίσκο(κι όχι απαραίτητα εμείς πάντα, αλλά το λειτουργικό μας σύστημα) ο σκληρός μας δίσκος σταδιακά κατακερματίζεται. 

Τι εννοούμε λέγοντας "κατακερματίζεται"; 

Πολύ απλά, ότι τα δεδομένα πχ ενός προγράμματος, αντί για να βρίσκονται όλα σε ένα σημείο του σκληρού μας δίσκου, βρίσκονται μικρά κομματάκια εδώ κι εκεί. 

Πως συνέβη αυτό; 

Πολύ απλά, σβήνοντας κάποια αρχειάκια, δημιουργήσαμε μικρά κενά μέσα στο σκληρό μας δίσκο, σε μέρη όπου τριγύρω τους υπάρχουν και πολλά άλλα δεδομένα (κι όχι ελεύθερος χώρος). 

Έτσι, όταν βάζουμε ένα καινούριο αρχείο, αυτά τα μικρά κενά (που μπορεί να είναι διάσκορπα εδώ κι εκεί) καλύπτονται από "κομμάτια" του καινούριου αρχείου μας, κάνοντας έτσι το αρχείο μας να είναι σπασμένο σε πολλά κομματάκια εδώ κι εκεί. 

Δεν είναι ακριβώς έτσι, απλά το περιγράφουμε με τέτοιο απλό τρόπο, ώστε να καταλάβετε την έννοια του κατακερματισμού.

Έτσι έχουμε κατακερματισμό και ο σκληρός δίσκος χρειάζεται ανασυγκρότηση! 

Τι είναι η ανασυγκρότηση του σκληρού δίσκου;

τι είναι ανασυγκρότηση σκληρού δίσκουΗ ανασυγκρότηση σκληρού δίσκου είναι ουσιαστικά μια διαδικασία "συμμαζέματος". 

Δηλαδή πολύ απλά ανασυγκρότηση είναι η διαδικασία κατά την οποία τέτοια μικρά "σπασμένα" δεδομένα, συγκεντρώνονται σε έναν ενιαίο χώρο ώστε πχ όλα τα κομμάτια ενός κατακερματισμένου αρχείου, να μην είναι σε διαφορετικά σημεία του σκληρού δίσκου, αλλά μαζεμένα σε ένα. 

Έτσι μετά την ανασυγκρότηση, όλα αυτά τα κατακερματισμένα δεδομένα των αρχείων μας, βρίσκονται το καθένα ξεχωριστά, συγκεντρωμένα σε έναν ενιαίο χώρο κι όχι "λίγο εδώ και λίγο εκεί". 

Γιατί να κάνω ανασυγκρότηση;

ανασυγκρότησηΈνα πολύ λογικό ερώτημα. Θα πρέπει να κάνουμε ανασυγκρότηση ώστε να μην "κουράζουμε" το σκληρό μας δίσκο να ανατρέχει σε διάφορα σημεία του δίσκου κάθε φορά, για να διαβάσει πχ ένα αρχείο. 

Με την ανασυγκρότηση, δεν θα το κάνει αυτό. Θα ανατρέξει απλά σε ένα σημείο, όπου εκεί θα είναι συγκεντρωμένα τα δεδομένα πχ του αρχείου που ανοίγουμε. 

Αυτό, βοηθάει στη μακροβιότητα του σκληρού μας δίσκου, στην καλύτερη λειτουργία του συστήματος και φυσικά, στην ταχύτητα! 

Όσο λιγότερο κατακερματισμένος είναι ο δίσκος, τόσο μεγαλύτερη και η ταχύτητα, μιας και γλυτώνουμε τους ενδιάμεσους χρόνους του "περα δώθε" για την ανακτηση των δεδομένων πχ ενός αρχείου ή προγράμματος που ανοίγουμε! 

Πλέον στους καινούριους σκληρούς δίσκους ssd η ανασυγκρότηση δεν είναι απαραίτητη και για την ακρίβεια δεν θα πρέπει να γίνεται σε τέτοιους δίσκους. 

Όλα αυτά, λόγω διαφορετικής τεχνολογίας σε σχέση με τους παλιότερους μηχανικούς

Πως λειτουργεί το email;

Θα δούμε πως λειτουργεί το email με πολύ απλό τρόπο και κατανοητό όπως πάντα, χωρίς πολύπλοκους όρους και λεπτομέρειες, ώστε να καταλάβετε τη φιλοσοφία λειτουργίας του. 

Γράφουμε ένα email και το αποστέλλουμε σε έναν φίλο μας. 

Σε μόλις 3 δευτερόλεπτα, το έχει λάβει! 

Τι μεσολάβησε όμως σε αυτά τα 3 δευτερόλεπτα; Ας δούμε αναλυτικά ώστε να καταλάβουμε πως λειτουργεί το email

λειτουργία emailΤο πρώτο πράγμα λοιπόν που συμβαίνει με το που πατάμε το κουμπί Αποστολή, είναι να συνδεθεί το σύστημα με έναν σέρβερ που ονομάζεται mail server. 

Θα πασάρει λοιπόν όλα τα στοιχεία που γράψαμε σε αυτόν (το μήνυμα της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, τον παραλήπτη, τον αποστολέα, κλπ) και θα το αποθηκεύσει στα απεσταλμένα. 

Είναι σαν να ετοιμάζουμε ένα φάκελο με ένα γράμμα (και τα στοιχεία αποστολέα - παραλήπτη γραμμένα απ’ έξω) και να τον παραδίδουμε στο ταχυδρομείο. 

Τώρα ο mail server θα κάνει ό,τι κάνει και το ταχυδρομείο: 

θα χρησιμοποιήσει τα DNS για να αναζητήσει τον αντίστοιχο mail server του παραλήπτη. 

Το DNS φανταστείτε ότι είναι σαν ένας τεράστιος "τηλεφωνικός κατάλογος", όπου αντί για ονοματεπώνυμα και τηλέφωνα, έχει τα domains των ιστοσελίδων με τους αντίστοιχους υπολογιστές - servers που είναι συνδεμένα.

Ακόμα καλύτερα, είναι καταχωρημένοι σε αυτόν τον "κατάλογο" όλοι οι υπολογιστές που είναι συνδεμένοι στο internet.


Έτσι από αυτόν τον "κατάλογο" θα βρει αμέσως τον υπολογιστή - server που υπάρχει το email του παραλήπτη, μέσω του domain που ανήκει το email (onoma@coolweb.gr -> coolweb.gr είναι το domain). 

Μετά από αυτή την αναζήτηση, επιχειρεί ο mail server του αποστολέα, να συνδεθεί με τον "συνάδελφό του" - mail server του παραλήπτη. 

Γίνεται η σύνδεση και το μήνυμα με όλα τα "παρελκόμενα", αποστέλλεται σε αυτόν. 

mail serverΟ mail server όμως του παραλήπτη, θα ελέγξει μήπως το μήνυμα είναι spam - junk - ανεπιθύμητο και αν κρίνει ότι είναι εντάξει, τότε θα το καταχωρήσει στα εισερχόμενά του. 

Μπορεί να ελέγξει επίσης αν το email του αποστολέα υπάρχει όντως στον mail server του αποστολέα και γενικά κάνει διάφορους άλλους ελέγχους για να μας προστατέψει. 

Έτσι, υπάρχει περίπτωση "παρεξήγησης" και υπάρχει πιθανότητα να μην το λάβουμε ή να το λάβουμε στην ανεπιθύμητη ηλεκτρονική αλληλογραφία

Μπορούμε όμως να ζητήσουμε να μας αποσταλεί ένα read receipt (απόδειξη παράδοσης - ότι το διάβασε ο παραλήπτης) που στην ουσία δεν είναι άλλο παρά ένα email το οποίο στέλνεται αυτόματα από τον παραλήπτη προς τον αποστολέα, μόλις ο πρώτος διαβάσει τη συγκεκριμένη ηλεκτρονική αλληλογραφία - το συγκεκριμένο email. 

Ο αποστολέας θα λάβει με τον ίδιο τρόπο ένα πολύ σύντομο email στο οποίο αναφέρεται ότι το μήνυμα που έστειλε πιο πριν, διαβάστηκε. 

ηλεκτρονική αλληλογραφία

Γιατί αλλάζει η ώρα;

Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε ότι η ώρα αλλάζει δυο φορές το χρόνο. Μάλιστα συχνά διαμαρτυρόμαστε για την μια χαμένη ώρα ύπνου το Μάρτιο με την εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας

Αλλαγή ώραςΕπίσης σίγουρα έχει τύχει να χάσουμε κάποιο ραντεβού επειδή δεν γνωρίζαμεπότε αλλάζει η ώρα, αν πάει μπροστά ή πίσω, ή απλά επειδή ξεχάσαμε να ρυθμίσουμε το ρολόι μας. 

Κι αν οι σύγχρονες συσκευές όπως οι υπολογιστές και τα κινητά μας τηλέφωνα αλλάζουν αυτόματα, υπάρχουν ένα σωρό ρολόγια που πρέπει να ρυθμίσουμε χειροκίνητα. 

Από το ρολόι χειρός, τοίχου ή του αυτοκινήτου μέχρι αυτό του φούρνου που συνήθως θα πρέπει να περιμένουμε έξι μήνες για να ξαναδείξει την σωστή ώρα! :) 

Επομένως, χωρίζουμε την ώρα σε θερινή η οποία ισχύει κατά τους θερινούς μήνες, δηλαδή από τέλη Μαρτίου μέχρι τέλη Οκτωβρίου και σεχειμερινή που ισχύει την υπόλοιπη περίοδο. 

Ποια από τις δύο όμως είναι η "κανονική" ώρα και γιατί κάνουμε όλη αυτή τη διαδικασία; Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. 

Καταρχήν να πούμε ότι η "σωστή", ή καλύτερα η ηλιακή ώρα είναι η χειμερινή. Η θερινή ώρα δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ένας έξυπνος τρόπος που σκέφτηκε ο άνθρωπος για να εξοικονομεί ενέργεια! 

Στην Ελλάδα, όπως και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μέτρο αλλαγής της ώρας εφαρμόζεται ανελλιπώς από το 1975, καθώς κάποιες προσπάθειες που είχαν γίνει νωρίτερα δεν είχαν μόνιμο αποτέλεσμα. 

Πως όμως ξεκίνησαν όλα αυτά και πως επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση ενέργειας; 

Ποιος πρότεινε την θερινή ώρα;

Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος πρότεινε να ξυπνάμε μια ώρα νωρίτεραΗ "ιδέα" αυτή ξεκινά πολλά χρόνια πίσω. 

Πρώτος ο Βενιαμίν Φραγκλίνος το 1784 παρακαλώ(!), αν και δεν μίλησε για αλλαγή ώρας, πρότεινε, με ανώνυμη επιστολή του σε εφημερίδα του Παρισιού, να ξυπνούν όλοι μια ώρα νωρίτερα τους θερινούς μήνες. 

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν ενέργεια (και συνεπώς να κάνουν οικονομία) καθώς θα έκαιγαν λιγότερα κεριά(!) εκμεταλλευόμενοι το φυσικό φως. Μάλιστα υπολόγισε και το οικονομικό όφελος που θα προέκυπτε από μια τέτοια κίνηση! 

Το μέτρο της θερινής ώρας, όμως, με τη μορφή που εφαρμόζεται σήμερα οφείλεται στο Νεοζηλανδό εντομολόγο και αστρονόμο Τζορτζ Χάντσον, ο οποίος πρότεινε με άρθρο του το 1895 να αλλάζουμε τα ρολόγια μας το καλοκαίρι κατά 2 ώρες! 

Ωστόσο, πολλές φορές η πρωτιά αποδίδεται λανθασμένα στο Βρετανό ερευνητή Γουίλιαμ Γουίλετ, ο οποίος πρότεινε με άρθρο του που δημοσιεύτηκε το 1907, να αλλάζουμε τα ρολόγια μας κατά 80 λεπτά της ώρας. 

Τι κερδίζουμε αλλάζοντας την ώρα;

Η ιδέα πίσω από το μέτρο της θερινής ώρας είναι ότι γυρίζοντας τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω τους καλοκαιρινούς μήνες κερδίζουμε μια ώρα παραπάνω ηλιακό φως κάθε μέρα και συνεπώς εξοικονομούμε μεγάλα ποσά ενέργειας! 

Η αλλαγή ώρας γίνεται για να εξοικονομήσουμε ενέργεια
Αν τα βάλουμε κάτω, μπορούμε να υπολογίσουμε εύκολα ότι κατά τους επτά μήνες που διαρκεί συνολικά το μέτρο της θερινής ώρας, εξοικονομούμε μέχρι και 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας, απλώς εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο! 

Σκεφτείτε: 7 μήνες x 30 μέρες x 1 ώρα/ημέρα = 210 ώρες! 


Βέβαια το μέτρο αυτό δεν έχει μεγάλη χρησιμότητα σε κάποιες περιοχές, όπως για παράδειγμα γύρω από τους πόλους ή κοντά στον Ισημερινό. 

Συγκεκριμένα, στις περιοχές κοντά στο Βόρειο και το Νότιο πόλο όπου λόγω του γεωγραφικού πλάτους των περιοχών αυτών η ανατολή και η δύση του ήλιου διαφοροποιούνται σημαντικά στη διάρκεια του έτους, η αλλαγή κατά μία ώρα θα είχε ελάχιστη επίδραση. 

Αντίστοιχα, σε περιοχές γύρω από τον Ισημερινό η διαφοροποίηση του ηλιακού φωτός μέσα στο έτος είναι μικρή, με αποτέλεσμα και πάλι η αλλαγή ώρας να μην έχει νόημα. 
http://coolweb.gr/giati-allazei-i-ora/
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory