Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014

Προστατέψτε τα κύτταρά σας τρώγοντας μαϊντανό

Προστατέψτε τα κύτταρά σας τρώγοντας μαϊντανό
Ο μαϊντανός μπορεί να δώσει πολλά περισσότερα από ένα απλό ντεκόρ ή γεύση σε ένα πιάτο. Περιέχει εξαιρετικά συστατικά όπως η ευγενόλη και η λουτεολίνη.

Πειραματικά, τα συστατικά αυτά σχετίζονται με αναστολή του σχηματισμού όγκων στους λεμφαδένες σε πειραματόζωα, ενώ θεωρούνται χημειοπροστατευτικά, καθώς εξουδετερώνουν καρκινογενείς ουσίες, όπως τα βενζοπυρένια του τσιγάρου.
Παράλληλα, η μυρυστισίνη που περιέχει, φαίνεται ότι ενεργοποιεί μέσα στο σώμα μας μηχανισμούς , που προστατεύουν τα κύτταρά μας από τη γήρανση.

Τέλος, o μαϊντανός περιέχει και σημαντικά ποσά βιταμίνης C, η οποία συμβάλλει τα μέγιστα στη θωράκισή μας από τις ιώσεις και την εν γένει προστασία και αντιγήρανση του οργανισμού.

Χρησιμοποιείται λοιπόν μαϊντανό άφοβα.

Για να προστατέψετε τα συστατικά του και να έχετε πολλαπλά οφέλη αποφύγετε το μαγείρεμά του και καταναλώστε τον καλύτερα σε ωμή μορφή.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Εκτροχιασμός τρένου στο Διεθνές Αεροδρόμιο O'Hare του Σικάγο

train_derailment_at_chicago_01

Αντρική μόδα στο Κονγκο .

the_congo_may_be_poor_but_the_men_dress_to_impress_640_01
the_congo_may_be_poor_but_the_men_dress_to_impress_640_02

Τίνος αδερφός είναι αυτός ?

can_you_tell_whose_brother_this_is_640_03

Τα καλά μικρόβια των τροφίμων

Τα καλά μικρόβια των τροφίμων
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ενημέρωσης πάνω στη διατροφή (EUFIC) υπάρχουν παγκοσμίως πάνω από 3.500 παραδοσιακά τρόφιμα ζύμωσης.

Αυτά περιλαμβάνουν τα ψωμιά, τα γιαούρτια και τα τυριά, συνήθη στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, ενώ στην Αφρική τα τρόφιμα που γίνονται από τη ζύμωση αμυλούχων καλλιεργειών (όπως το γιαμ ή η κασσάβα) αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της τοπικής δίαιτας.

Στην Ασία καταναλώνονται καθημερινά προϊόντα που παράγονται από τη ζύμωση σόγιας ή ψαριών. Η ζύμωση μπορεί να καταστήσει τα τρόφιμα πιο θρεπτικά, πιο νόστιμα ή πιο εύπεπτα, μπορεί να ενισχύσει την ασφάλεια των τροφίμων, γεγονός που μειώνει την ανάγκη για ψύξη ή άλλες μεθόδους συντήρησης που απαιτούν πολύ ενέργεια.

Σήμερα, μια σημαντική πρόκληση για τη βιομηχανία ζύμωσης είναι να παρέχει σταθερά στελέχη βακτηρίων που θα λειτουργούν και προστατευτικά για τον οργανισμό.

Αυτές περιλαμβάνουν τη χρήση προβιοτικών συστατικών - καλλιεργειών τους ως ευεργετικά βακτήρια, οι οποίες συμπληρώνουν και βοηθούν τα φυσιολογικά βακτήρια του εντέρου μας να λειτουργήσουν πιο αποδοτικά.
Όταν μιλάμε για προβιοτικά συστατικά αναφερόμαστε σε ειδικούς ζωντανούς μικροοργανισμούς, αντίστοιχους με αυτούς που αποτελούν την εντερική χλωρίδα.

Οι μικροοργανισμοί αυτοί επιζούν κατά τη διαδικασία της πέψης και περνούν στο έντερο, όπου και ασκούν την ευεργετική τους δράση, συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας, βελτιώνοντας την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας.
Με άλλα λόγια, κατά αυτόν τον τρόπο με την κατανάλωση τροφών που περιέχουν προβιοτικά ενισχύουμε και αποκαθιστούμε όπου χρειάζεται την εντερική χλωρίδα.

Ας δούμε ορισμένα αντιπροσωπευτικά τρόφιμα που πραγματικά πληρούν τις παραπάνω προδιαγραφές:

Γιαούρτι με προβιοτικά

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γαστρεντερολογίας τονίζει ότι η καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, κυρίως γιαουρτιού με προβιοτικά, είναι σημαντική για την υγεία του πεπτικού μας συστήματος.

Τα προβιοτικά είναι ευεργετικά για την καλή λειτουργία του εντέρου μας, γιατί προστατεύουν τη χλωρίδα του.
Λίγες ώρες μετά τη γέννησή μας, ο γαστρεντερικός σωλήνας αποικείται από διάφορα μικρόβια, τα οποία διαμορφώνουν την εντερική χλωρίδα μας.

Όταν, λοιπόν, μιλάμε για προβιοτικά συστατικά αναφερόμαστε σε ειδικούς ζωντανούς μικροοργανισμούς, αντίστοιχους με αυτούς που αποτελούν την εντερική χλωρίδα.

Οι μικροοργανισμοί αυτοί επιζούν κατά τη διαδικασία της πέψης και περνούν στο έντερο, όπου και ασκούν την ευεργετική τους δράση.

Με άλλα λόγια, με την κατανάλωση τροφών που περιέχουν προβιοτικά ενισχύουμε και αποκαθιστούμε όπου χρειάζεται την εντερική χλωρίδα.

Η χλωρίδα του παχέος εντέρου διευκολύνει την πέψη, την απορρόφηση διαφόρων θρεπτικών ουσιών και βοηθά στην αποβολή τοξικών άχρηστων ουσιών, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει τον οργανισμό από τα παθογόνα βακτήρια.

Κεφίρ

Το κεφίρ παράγεται από οποιοδήποτε τύπο γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο κ.λπ.) με τη χρήση κόκκων κεφίρ, μια αποικία φιλικών βακτηρίων που στην όψη μοιάζει σαν κουνουπίδι. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες κεφίρ και έτσι, ανάλογα με τον τύπο βακτηριδίων που θα χρησιμοποιηθούν, το ρόφημα θα αποκτήσει διαφορετικές οργανοληπτικές και θρεπτικές ιδιότητες, αλλά και διαφορετικό χρώμα, οσμή και γεύση.

Είναι ένα φυσικό προβιοτικό προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία που αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό.
Περιέχει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου, λόγω του γάλακτος που περιέχει, ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνες, όπως την πυριδοξίνη, βιοτίνη, φυλλικό οξύ και τη βιταμίνη Β12.

Οι πρωτεΐνες του είναι υψηλής βιολογικής αξίας, που αφομοιώνονται εύκολα από τον οργανισμό μας. Αν και βασίζεται στο γάλα, ωστόσο είναι κατάλληλο για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, επειδή περιέχει ελάχιστες ποσότητες λακτόζης, ενώ ένα μέρος της λακτόζης του γάλακτος πέπτεται από τα βακτήρια και τις ζύμες του κεφίρ στο έντερο.
Εκτός από το ρόφημα όμως, υπάρχει και το συμπυκνωμένο κεφίρ, αντί επιδορπίου, που περιέχει βακτήρια με πολύ σημαντική προβιοτική δράση.

Παρόλα αυτά, το συμπυκνωμένο κεφίρ αλλά και το ρόφημα δεν αντικαθιστούν το παραδοσιακό γιαούρτι ούτε το γάλα, αντίστοιχα, μπορούν όμως όσοι επιθυμούν να αντικαταστήσουν με αυτό τη μία από τις τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων που συστήνεται να καταναλώνονται καθημερινά.

Το κεφίρ, που συνιστά μία πλήρως ισορροπημένη τροφή, παρέχει ευεργετικά βακτηρίδια και ζύμες, συμβάλλοντας στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Έχει διαπιστωθεί ότι η συστηματική χρήση του έχει την ιδιότητα να επιδρά σε ολόκληρο το σώμα, συμβάλλοντας σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Παράλληλα, ενισχύει την πέψη και προωθεί την ομαλή λειτουργία των εντέρων, δημιουργώντας ένα υγιές πεπτικό σύστημα απαλλαγμένο από τη δυσκοιλιότητα.

Συνιστάται ιδιαίτερα σε παιδιά, διότι προάγει τη σωστή εντερική λειτουργία τους, σε εγκύους για την αντιμετώπιση προβλημάτων δυσκοιλιότητας ή σε γυναίκες που θηλάζουν λόγω του ασβεστίου που περιέχει, καθώς και σε ηλικιωμένους, διότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση των έντονων διαρροιών ή δυσκοιλιοτήτων που συνήθως παρουσιάζουν

Πηγή: neadiatrofis.gr

Μύθοι για την ενυδάτωση

Όλοι γνωρίζουμε ότι η καλή ενυδάτωση του οργανισμού είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας. Ακούμε συχνά από διάφορες πηγές συμβουλές σχετικά με το πόσο νερό και πόσα υγρά γενικά πρέπει να καταναλώνουμε στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιούς τρόπου ζωής. Υπάρχουν όμως κάποιες λανθασμένες εντυπώσεις σχετικά με το τι είναι σωστό να καταναλώνουμε και πώς πρέπει να ενυδατωνόμαστε:
  • “Πίνετε 2 έως 2,5 λίτρα νερού την ημέρα, δηλαδή 8-10 ποτήρια νερό”: Αυτή είναι ηκατάλληλη πρόσληψη νερού για έναν μέσο ενήλικα άνδρα ή γυναίκα, και δεν αναφέρεται μόνο σε πόσιμο νερό, αλλά και στο νερό που περιέχεται σε όλα τα ποτά και ροφήματα που καταναλώνει το άτομο μέσα στην ημέρα, καθώς και στο νερό που περιέχεται στα τρόφιμα. Υπολογίζεται ότι περίπου το 20-30% του νερού που λαμβάνουμε προέρχεται από τα τρόφιμα και το 70-80% από την κατανάλωση υγρών.
  • “Πίνετε όταν διψάτε”: Όταν διψάσουμε, σημαίνει ότι ήδη ο οργανισμός μας είναιαφυδατωμένος, οπότε μας στέλνει σήμα μέσω της αίσθησης της δίψας για να πιούμε νερό. Επομένως, το αίσθημα της δίψας δεν αποτελεί ασφαλή μηχανισμό για να εξασφαλίσουμε τη σωστή ισορροπία νερού στο σώμα μας. Πρέπει να πίνουμε νερό πριν ακόμη διψάσουμε.
  • “Τα ροφήματα που περιέχουν καφεϊνη προκαλούν αφυδάτωση”: Τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη έχουν γενικά διουρητική δράση, αλλά μικρή και παροδική. Αντίθετα, συμβάλλουν στη συνολική ημερήσια πρόσληψη νερού, καθώς μας προσδίδουν σημαντική ποσότητα νερού.
  • “Η κατανάλωση ροφημάτων και ποτών προσθέτει θερμίδες”: Δεν έχουν όλα τα ροφήματα θερμιδικό περιεχόμενο, π.χ. το τσάι, ο καφές και τα “διαιτητικά” ποτά και αναψυκτικά του εμπορίου (χωρίς προσθήκη ζάχαρης). Τα κανονικά αναψυκτικά και οι χυμοί συμβάλλουν στη θερμιδική πρόσληψη, ωστόσο ενυδατώνουν κιόλας. Οπότε πρέπει να τηρείται μέτρο στην κατανάλωσή τους και να προτιμώνται μόνο εφόσον κάποιος δυσκολεύεται να καταναλώσει πολύ νερό και άλλα ροφήματα μη θερμιδικά.
  • Η ποσότητα των υγρών που καταναλώνουμε δεν αποτελεί από μόνη της δείκτη σωστής ενυδάτωσης του οργανισμού. Κι αυτό, γιατί οι ανάγκες σε νερό κάθε ατόμουποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, τη διατροφή, το περιβάλλον και το κλίμα, τη φυσική και εργασιακή δραστηριότητα.
Πρόσφατα δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση ποτών σε όλη την Ευρώπη δείχνουν ότι καταναλώνονται διαφορετικές ποσότητες ποτών και ροφημάτων στις διάφορες χώρες, με τη δημοτικότητα των ποτών να διαφέρει ανάλογα με τον πληθυσμό, το φύλο και τις ηλικιακές ομάδες.
Επιπλέον, οι επιλογές και η ποσότητα κατανάλωσης επηρεάζονται από την ημέρα της εβδομάδας αλλά και τις ώρες λήψης υγρών. Για παράδειγμα, είναι ενδιαφέρον ότι όσοι δεν πίνουν καθόλου υγρά πριν τις 10:00 π.μ., έχουν τη χαμηλότερη συνολική πρόσληψη υγρών.
Φάνηκε επίσης ότι όσοι ενήλικες έπιναν τρία ή περισσότερα διαφορετικά είδη υγρών την ημέρα ήταν πιο πιθανό να επιτύχουν την προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη που συστήνει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority, EFSA).
Διάφορα είδη ποτών καταναλώνονται από πολλούς ανθρώπους: νερό με αρώματα και γεύσεις (π.χ. γλυκά, ξινά κλπ), ενεργειακά ποτά (π.χ. χυμοί, αναψυκτικά, γάλα, αθλητικά ποτά) ή ποτά εμπλουτισμένα με μικροθρεπτικά συστατικά και ηλεκτρολύτες (π.χ. αθλητικά ποτά, εμπλουτισμένο μεταλλικό νερό) και άλλα ροφήματα (π.χ. αφεψήματα, καφές). Επιπλέον, τα διάφορα ποτά μπορεί να καταναλώνονται σε διάφορες θερμοκρασίες (ζεστά, κρύα ή παγωμένα), κάτι το οποίο επηρεάζει τη γεύση και τις προτιμήσεις των ατόμων. Ωστόσο, δεν έχει μελετηθεί επακριβώς αν τα διαφορετικά χαρακτηριστικά επηρεάζουν την κατάσταση ενυδάτωσης του οργανισμού, η οποία μετράται με αντικειμενικούς δείκτες όπως η οσμωτικότητα των ούρων και ο όγκος των ούρων.
Μερικές πρακτικές συμβουλές για να καταλάβετε εάν είστε αφυδατωμένοι είναι οι εξής:
  • Βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε ένα ευρύ φάσμα ποτών με διαφορετικά χαρακτηριστικά.
  • Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα ποτό ή ρόφημα ή νερό.
  • Εάν καταναλώνετε μικρές ποσότητες υγρών μέσα στην ημέρα, η ποσότητα των ούρων σας είναι πολύ μικρή και όχι συχνή, ενώ παράλληλα τα ούρα έχουν σκούρο χρώμα, αυτά ενδέχεται να είναι σημάδια αφυδάτωσης.
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory