Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014

σπίτια από τον ισπανικό σχεδιαστή Dionisio Gonzales.


Φωτογραφίες που θα σας κάνουν να θέλετε να επισκεφθείτε την Ελλάδα Αμέσως

καταπληκτικό-Ελλάδα
νησί Ελλάδα

Κυνηγώντας ορτύκια στο Τέξας .

texas-ορτυκιού εξέδρες-2.jpg
texas-ορτυκιού εξέδρες-3.jpg

Πότε μπαίνει τελικό ν

Η διατήρηση ή όχι του τελικού ν στο γραπτό λόγο, κατάλοιπο της καθαρεύουσας, έχει απασχολήσει έντονα κατά καιρούς τους γλωσσολόγους. 

Οι κανόνες έχουν αλλάξει κάμποσες φορές με αποτέλεσμα να υπάρχει μια σχετιική σύγχυση για το τι ισχύει τελικά. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. 

Ο γενικός κανόνας που ισχύει για το τελικό ν είναι ο εξής: 

Το τελικό ν διατηρείται όταν ακολουθεί φωνήεν ή κάποιο από τα: κ,π,τ,γκ,μπ,ντ,τσ,τζ,ξ,ψ


Μπορείτε μάλιστα να το θυμάστε και σαν ποιηματάκι: 

Ποιηματάκι για τελικό ν

Για ποιες λέξεις όμως ισχύει ο κανόνας αυτός; Εδώ αρχίζει το μπλέξιμο. 

Μέχρι πρότινος, ο κανόνας αφορούσε τις λέξεις: τον/στον, την/στην, έναν, αυτόν/τον, αυτήν/την, δεν, μην και σαν. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες αλλαγές και για να αποφευχθεί η σύγχυση μεταξύ αρσενικού και ουδετέρου γένους αποφασίστηκε το τελικό ν να διατηρείται πάντα στα αρσενικά άρθρα και αντωνυμίες. 

Κάτι που έχει νόημα αν αναλογιστούμε ότι πολλές φορές η απόσταση μεταξύ του άρθρου και του ουσιαστικού μπορεί να είναι μεγάλη λόγω των πολλών επιθέτων. 

Σκεφτείτε για παράδειγμα τη φράση: θαύμασε το(ν) μεγάλο, ωραίο, ανθισμένο, καταπράσινο κήπο. Αν είχαμε παραλείψει το τελικό ν, όπως θα έπρεπε βάσει του κανόνα, θα νόμιζε κανείς λανθασμένα ότι μιλάμε για κάτι ουδέτερο. 

Για τον ίδιο λόγο, δηλαδή για την αποφυγή σύγχυσης, έχει προταθεί κατά καιρούς η διατήρηση του τελικού ν και για το αρνητικό μόριο "δεν" για να μην το μπερδεύουμε με τον σύνδεσμο "δε". Ωστόσο η πρόταση αυτή δεν έχει γίνει αποδεκτή. 

Τι ισχύει σύμφωνα με τη νέα γραμματική: 
Κανόνες διατήρησης τελικού ν

Επίσης το "σαν" κρατάει πάντα το τελικό ν καθώς δεν αναφέρεται κάτι διαφορετικό στην τελευταία γραμματική. 

Ανακεφαλαιώνοντας οι λέξεις που μπορούν να χάσουν το τελικό ν είναι οι εξής: 

• το θηλυκό οριστικό άρθρο την/στην 

• η θηλυκή προσωπική αντωνυμία αυτήν/την 

• τα άκλιτα δεν και μην 

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις το τελικό ν διατηρείται κανονικά. 
http://coolweb.gr/teliko-ni-pote-mpainei-kanonas/

Πατάτες: 10 παράξενες χρήσεις

 Κόλλα για τα ξύλα
Πατάτες εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σε πολλές από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες ξύλου στον κόσμο, για το κολλώδες εκχύλισμα που παράγουν, το οποίο χρησιμοποιείται αντί της ακριβότερης κόλλας ανάμεσα στα στρώματα ξύλου, για να συνενωθούν μεταξύ τους δημιουργώντας ένα ισχυρό καδρόνι.
9. Γυαλιστικό ασημικών
Βράστε μία-δύο πατάτες και κρατήστε το νερό. Αφήστε να κρυώσει και βάλτε μέσα τα ασημικά σας για περίπου 20 λεπτά. Σκουπίστε καλά και απολαύστε τη γυαλάδα τους!
8. Γυαλιστικό παπουτσιών
Κόψτε μια πατάτα στη μέση και γυαλίστε απευθείας το δέρμα. Σχεδόν αμέσως θα παρατηρήσετε ένα θάμπωμα. Αφήσε για 5 λεπτά και τρίψτε με ένα πανί ή μία βούρτσα. Σαν καινούρια.
7. Καθαριστικό σκουριάς
Οι πατάτες περιέχουν ένα είδος οξέος που τρώει τη σκουριά και την αφαιρεί από οποιαδήποτε μεταλλική επιφάνεια. Ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη μέθοδο είναι να κόψετε μια πατάτα στη μέση και να τρίψετε τη σκουριασμένη περιοχή. Αφήστε για περίπου μισή ώρα και στη συνέχεια τρίψτε με ένα σφουγγάρι με το «άγριο» μέρος του για να γυαλίσει.
6. Μαλακτικό για τους μαύρους κύκλους στα μάτια
Η έλλειψη ύπνου και οι κραιπάλες δημιουργούν μαύρους κύκλους στην επίμαχη περιοχή. Κόψτε φέτες τις πατάτες και τοποθετήστε μία σε κάθε μάτι. Αφήστε 20 λεπτά και επαναλάβετε τακτικά.
5. Καταπραϋντικό για το στομαχόπονο και τις καούρες
Ο χυμός από τις πατάτες δεν είναι νόστιμος αλλά είναι μαγικός όταν πρόκειται για καούρες και στομαχόπονο. Περάστε 2 ωμές πατάτες στον αποχυμωτή και προσθέστε ένα καρότο. Καταναλώνετε 1 ποτήρι κάθε μέρα στα πλαίσια και μιας υγιεινής διατροφής.
4. Καθαριστικό του δέρματος
Οι πατάτες είναι πολύ αποτελεσματικές όταν πρόκειται για την περιποίηση του δέρματος καθώς απομακρύνουν σπυράκια, μαύρα στίγματα και ακμή, ενώ συντελούν στη μείωση της λιπαρότητας. Κόψτε μια πατάτα και τρίψτε όλο το δέρμα, ξεπλύνετε και σκουπίστε απαλά. Επίσης χτυπήστε στο μούλτι 2 πατάτες να γίνουν μία πάστα. Στη συνέχεια απλώστε την σαν μάσκα στο πρόσωπο και αφήστε 15 λεπτά. Ξεπλύνετε καλά και εφαρμόστε μία φορά την εβδομάδα.
3. Υποκατάστατο πλαστικού
Το άμυλο από τις πατάτες μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άριστο υποκατάστατο για την υπερβολική χρήση του πλαστικού καθώς είναι το ιδανικό υλικό για τη δημιουργία πλήρως βιοδιασπώμενων κουταλιών, πιρουνιών και πιάτων.
2. Εκτυπωτικό φωτογραφιών
Στα παλιότερα φιλμ των πάλαι ποτέ vintage φωτογραφικών μηχανών, οι φωτογράφοι για να εκτυπώσουν τις φωτογραφίες, βουτούσαν τα αρνητικά σε ένα υγρό που περιείχε κόκκους αμύλου πατάτας.
1. Πηγή ισχύος
Οι πατάτες έχουν χρησιμοποιηθεί ως πηγή ενέργειας για αρκετά εφευρέσεις. Ίσως το πιο γνωστό είναι ότι μαθητές έχουν χρησιμοποιήσει τις πατάτες για να ανάψουν μια λάμπα ή ένα ψηφιακό ρολόι. Η πατάτα ενεργεί σχεδόν σαν μια μπαταρία, στην πραγματικότητα τροφοδοτεί τη συσκευή για κάποιο χρονικό διάστημα.

Πως κλέβουν αυγά τα ποντίκια;!

Το φαγητό είναι ένα αγαθό απαραίτητο, όχι μόνο για εμάς τους ανθρώπους, αλλά και για τα ζώα. Ωστόσο κάποια σκαρφίζονται απίστευτα πράγματα για να το εξασφαλίσουν! 

Κι αν η "πονηρή" αλεπού κλέβει και τρώει ολόκληρες τις κότες, τοποντίκι αρκείται στα αυγά τους. 

Πως όμως καταφέρνει αυτό το μικρό πλασματάκι να κουβαλήσει ολόκληρο αυγό, το οποίο είναι τόσο εύθραυστο, χωρίς να το σπάσει; 

Μήπως το τρώει επιτόπου; Όχι βέβαια! 

Μήπως το πιάνει και αρχίζει να τρέχει όπως ο λαγός της φωτογραφίας; Ούτε! Ας δούμε πως. 

Η μαγική λέξη είναι συνεργασία. Αυτό σημαίνει ότι δεν πάει ένα ποντίκι μόνο του αλλά δύο μαζί τα οποία μάλιστα συνεργάζονται! 

Συγκεκριμένα το πρώτο αγκαλιάζει γερά το αυγό και ξαπλώνει ανάσκελα, ενώ το δεύτερο το σέρνει(!) από την ουρά μέχρι την φωλιά τους!!! 

Απίστευτο;
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory