Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Τρίτη, 13 Μαΐου 2014

Απίστευτες στιγμές στην φύση .

most-incredible
πιο απίστευτο-

Η πιο ευτυχισμένη γάτα του πλανήτη .

shironeko-το-πιο ευτυχισμένες
shironeko-το-πιο ευτυχισμένες

Περίεργοι άνθρωποι κάνουν Παράξενα πράγματα

weird_people_do_weird_things_640_01
weird_people_do_weird_things_640_02

Καθαρίστε τα πνευμόνια σας με αυτές τις 7 τροφές!

Καθαρίστε τα πνευμόνια σας με αυτές τις 7 τροφές!
Κάθε μέρα εισπνέουμε και εκπνέουμε κατά μέσο όρο 20.000 φορές, φιλτράροντας τον αέρα που είναι απαραίτητος για την επιβίωσή μας.
Είναι ευνόητο, λοιπόν, πως η επιβάρυνση για τα συγκεκριμένα όργανα είναι μεγάλη, λόγω της συσσώρευσης των βλαβερών ουσιών που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα.
Ποιες είναι όμως οι τροφές αυτές που βοηθούν στο να διατηρηθούν οι πνεύμονές μας υγιείς, απομακρύνοντας όλες τις βλαβερές ουσίες;
Σας τις παρουσιάζουμε αναλυτικά!
Σταυρανθή λαχανικά
Είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην απομάκρυνση των τοξινών. Μπρόκολο, κουνουπίδι και λάχανο είναι από τις πιο δημοφιλείς επιλογές.
Τροφές με καροτενοειδή
Τα καροτενοειδή βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά που χαρακτηρίζονται από πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα, περιορίζοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα.
Τροφές με Ω-3 λιπαρά οξέα
Σύμφωνα με μελέτες, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα, έχουν εξαιρετικά ευεργετικές επιδράσεις σε περιπτώσεις χρόνιου άσθματος.
Τροφές με φολικό οξύ
Σπανάκι, σπαράγγια, παντζάρια και φακές θα σας προστατέψουν, απομακρύνοντας τις καρκινογόνες ουσίες από τον οργανισμό σας, που συμβάλλουν στην εκδήλωση καρκίνου του πνεύμονα.
Σκόρδο
Τα υψηλά επίπεδα αλισίνης έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τη φλεγμονή στους πνεύμονες, να καταπολεμούν τις λοιμώξεις και να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C
Ακτινίδια, πορτοκάλια, κόκκινες και πράσινες πιπεριές, λεμόνια και γκρέιπφρουτ συμβάλλουν καθοριστικά στην καλή λειτουργία των πνευμόνων, με αποτέλεσμα περισσότερο οξυγόνο να φτάνει σε όλο το σώμα.
Ρόδια
Έχει αποδειχθεί από πολλές επιστημονικές έρευνες ότι λόγω των υψηλών επιπέδων σε αντιοξειδωτικά βοηθούν στην πρόληψη της ανάπτυξης όγκου.
Πηγή: onmed.gr

5 θρεπτικά μέρη φρούτων και λαχανικών που δεν τρώμε

Αρκετοί από εμάς ωφελούμαστε από την «στάνταρ» συνιστώμενη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών – περίπου δύο κούπες φρούτα και δύο με τρεις κούπες λαχανικά την ημέρα – όμως πόσοι πραγματικά γνωρίζουμε τα θρεπτικά στοιχεία που… πετάμε; Ναι, καλά καταλάβατε. Οι φλούδες και τα κοτσάνια των πιο «διάσημων» φρούτων και λαχανικών κρύβουν μπόλικα θρεπτικά συστατικά τα οποία δυστυχώς καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων. Η φλούδα του μήλου Μήλα μου για… φλούδα. Στην φλούδα του μήλου μας περιμένουν σημαντικά αντιοξειδωτικά όπως η κερσετίνη (βοηθά στη καλή λειτουργία των πνευμόνων και του μυαλού) και φυσικά φυτικές ίνες. Οι τελευταίες, βρίσκονται σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα στη φλούδα, παρά στη σάρκα του φρούτου. Εξυπακούεται ότι θα πρέπει να πλύνετε καλά το φρούτο πριν το καταναλώσετε με τη φλούδα. Η φλούδα του πορτοκαλιού Φλούδα… πολύ πορτο-καλή. Σύμφωνα με μελέτη του 2004, ένα χημικό στη φλούδα του πορτοκαλιού και άλλων εσπεριδοειδών έχει θετική επίδραση στην μείωση της χοληστερόλης, ενώ «συναγωνίζεται» αντίστοιχα φάρμακα. Στην ίδια μελέτη, κάποια συστατικά που βρίσκονται στην φλούδα και ονομάζονται πολυμεθοξυλικές φλαβόνες, φάνηκαν να έχουν σημαντική δράση στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων και λοιμώξεων. Επίσης, η φλούδα περιέχει τετραπλάσια ποσότητα φυτικών ινών σε σχέση με το κυρίως φρούτο. Μην την φάτε σκέτη, αλλά προσθέστε ξύσμα σε διάφορα φαγητά για γεύση και άρωμα (π.χ. στο κρέας και τα όσπρια) ή φτιάξτε γλυκό του κουταλιού με αυτήν. Τα φύλλα του παντζαριού Μπορεί να τρώμε τον βολβό τους στις σαλάτες, όμως τα φύλλα των παντζαριών κάθε άλλο παρά «άχρηστα» είναι. Τα φύλλα είναι πλούσια σε νιτρικά άλατα, φυτικές ίνες, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη Α και Κ, βιταμίνη C και φυτοθρεπτικά συστατικά όπως η βετανίνη και η βουλγαξανθίνη – το αντιοξειδωτικό που δίνει στα παντζάρια το βαθύ κόκκινο χρώμα τους. Η φλούδα από το καρπούζι Η χυμώδης σάρκα αυτού του φρούτου – σήμα κατατεθέν ότι το καλοκαίρι είναι εδώ, περιέχει ένα αμινοξύ εν ονόματι λ-κιτρουλίνη, το οποίο αυξάνει τις αθλητικές επιδόσεις και ανακουφίζει τους μύες από το «πιάσιμο» λόγω της έντονης άσκησης. Όμως η κιτρουλίνη, η οποία επίσης βοηθά στην απομάκρυνση του αζώτου από το αίμα, υπάρχει σε γενναίες δόσεις και στη φλούδα του. Μπορείτε να βάλετε κομματάκια από το «λευκό» κομμάτι της φλούδας σε smoothies μαζί με τη σάρκα του καρπουζιού και άλλα φρούτα εποχής για έναν θρεπτικό και δροσερό συνδυασμό. Τα σπόρια της κολοκύθας Την επόμενη φορά που θα… ξεκοιλιάσετε μια κολοκύθα για να φτιάξετε λαχταριστή κολοκυθόπιτα, αφήστε στην άκρη τα σπόρια της – υπάρχει λόγος. Περίπου μισή κούπα από αυτά περιέχουν κάτι παραπάνω από την συνιστώμενη ημερήσια δόση Μαγνησίου (χαμηλά επίπεδα μαγνησίου συνδέονται με προβλήματα στην καρδιά, με οστεοπόρωση και πονοκεφάλους), Ψευδάργυρου, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και τριπτοφάνης, μιας ουσίας που βοηθά στο να έχουμε καλύτερη ποιότητα ύπνου. Δείτε εδώ μια συνταγή για το πώς μπορείτε να μετατρέψετε τα σπόρια σε λαχταριστό σνακ.

Ωμοφαγία: Τα οφέλη και οι κίνδυνοι

Όπως κάθε διατροφική τάση έχει και τα «παρακλάδια» της, έτσι και η χορτοφαγία έχει ορισμένες… hardcore παραλλαγές, η πιο δημοφιλής εκ των οποίων είναι η ωμοφαγία. Αν και σαν διατροφή υπάρχει από το 1897, όταν και «ανακαλύφθηκε» από τον Ελβετό γιατρό Maximilian Bircher-Benne (ο τύπος που έφτιαξε τα πρώτα muesli), παρ’ όλα αυτά τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς, είτε ως διατροφικό πλάνο είτε σαν τρόπος ζωής. Τι είναι λοιπόν η ωμοφαγία; «Η ωμοφαγία βασίζεται κυρίως την κατανάλωση ωμών τροφίμων, ενώ ο φούρνος αντικαθίσταται από τον αφυγραντήρα, ένα εργαλείο που αφυδατώνει τις τροφές. Η διαφορά της με την χορτοφαγία έγκειται στο ότι στην δεύτερη περίπτωση, τα τρόφιμα καταναλώνονται μαγειρεμένα», αναφέρει ο κ. Κωσταντίνος Κούτσικας, Διατροφολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Κρέας; Όχι ευχαριστώ! Οδηγός διατροφής για χορτοφάγους». Το πιάτο του ωμοφάγου, λοιπόν περιλαμβάνει 100% ακατέργαστες τροφές όπως για παράδειγμα φρέσκα και ξηρά φρούτα, λαχανικά εποχής, μπαχαρικά, άψητους ξηρούς καρπούς, όσπρια, σουσάμι, ταχίνι, φύτρες, βότανα και υποκατάστατα ζάχαρης. Από αυτό το πιάτο, αποκλείονται φυσικά τροφές όπως τα γαλακτομικά, το κρέας, τα ψάρια και ο καφές. Υπάρχει φυσικά και μια πιο «ήπια» μορφή της ωμοφαγίας, στην οποία ένα μέρος των τροφίμων καταναλώνονται ωμά και τα άλλα μαγειρεύονται. «H ωμοφαγία θεωρείται μια διατροφική στάση», προσθέτει ο κ. Κούτσικας, επισημαίνοντας ότι συνήθως οι άνθρωποι που την εφαρμόζουν το κάνουν για λόγους υγείας. Όμως, υπάρχει και μια μερίδα ανθρώπων που την χρησιμοποιούν και για έλεγχο του βάρους αφού τα τρόφιμα που καταναλώνονται είναι χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας. Για ποιον λόγο όμως κάποιος να αποφασίσει πως θέλει να τρώει ωμά τρόφιμα; «Η βασική θεωρία των ωμοφάγων είναι πως επειδή τα τρόφιμα δεν μαγειρεύονται, τα αντίστοιχα ένζυμα των τροφών δεν καταστρέφονται, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα ευεργετικό αποτέλεσμα για τον οργανισμό», απαντά ο ίδιος και προσθέτει: «Η θεωρία αυτή έχει τους "αμφισβητίες" της, που υποστηρίζουν ότι τα οξέα του στομάχου καταστρέφουν τα περισσότερα ένζυμα των ωμών τροφών πριν φτάσουν στο λεπτό έντερο όπου γίνεται το 90% της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών. Μάλιστα, κάποια θρεπτικά συστατικά όπως το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο (περιέχεται στην ντομάτα) όπως και το β-καροτένιο, απορροφούνται καλύτερα όταν τα τρόφιμα είναι μαγειρεμένα. Πάντως, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για να υποστηριχθεί πως μια καθαρά ωμοφαγική διατροφή είναι καλύτερη από μια χορτοφαγική διατροφή με μαγειρεμένα τρόφιμα». Ποια τα οφέλη της; Σύμφωνα με τον κ. Κούτσικα, τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει κάποιος είναι τα ίδια με τα οφέλη της χορτοφαγίας, δηλαδή χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, υπέρτασης, υπερλιπιδαιμίας, καρδιαγγειακών παθήσεων, σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και διαφόρων τύπου καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου. Τι θα πρέπει να προσέξετε Όσον αφορά τους κινδύνους από την υιοθέτηση αυτού του μοντέλου διατροφής, ο κ. Κούτσικας αναφέρει: «Όπως και με την χορτοφαγία, έτσι και στην περίπτωση της ωμοφαγίας, Θα πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα κάποια διατροφικά στοιχεία όπως η πρωτεΐνη, ο σίδηρος, το ασβέστιο, η βιταμίνη B12, το ιώδιο, τα ω-3 λιπαρά, η βιταμίνη D και ο ψευδάργυρος. Σε κάποιες έρευνες φάνηκαν σε ωμοφάγους υψηλά επίπεδα ομοκυστείνης (που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά), χαμηλά επίπεδα Β12 και χαμηλές προσλήψεις πρωτεΐνης, ασβεστίου και του αντιοξειδωτικού λυκοπενίου». Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερες ομάδες τροφίμων αποκλείονται από το διαιτολόγιο και όσο μεγαλύτερο ποσοστό της διατροφής αποτελείται από ωμά τρόφιμα, τόσο μεγαλύτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται για την κάλυψη των παραπάνω διατροφικών στοιχείων. Επίσης, η ωμοφαγία δεν είναι κατάλληλη για παιδιά, ενώ ομάδες όπως οι εγκυμονούσες και οι θηλάζουσες θα πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, να πάρουν έγκριση από τον εκάστοτε γυναικολόγο πριν εφαρμόσουν τη συγκεκριμένη διατροφή. Και για όσους γυμνάζονται; «Για άτομα που γυμνάζονται και ακολουθούν μια πλήρη ωμοφαγική διατροφή, χρειάζεται ένας πολύ καλός σχεδιασμός της διατροφής τους. Εκείνο που επιστημονικά δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, είναι εάν σε με μια καθαρά ωμοφαγική διατροφή μπορεί να καλυφθεί το απαραίτητο αμινοξύ λυσίνη», απαντά σχετικά. Από την πλευρά του, ο Διατροφολόγος Ανδρέας Ζουρδός επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι από μια ωμοφαγική διατροφή είναι ακριβώς οι ίδιοι με μια χορτοφαγική διατροφή. «Μπορεί να είναι από πολύ ακραίοι μέχρι λιγότερο ακραίοι. Μπορεί να υπάρξει απώλεια οστικής πυκνότητας, αδυναμία του ανοσοποιητικού λόγω μειωμένης πρόσληψης πρωτεΐνης και σαρκοπενία. Οι ωμοφάγοι στηρίζονται στο γεγονός ότι οι τροφές χάνουν κάποια θρεπτικά συστατικά όταν τις βράζουμε, όμως ακόμα και αν γίνεται κάτι τέτοιο είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά σε άλλους κινδύνους, όπως η αναιμία λόγω μη κατανάλωσης κρέατος και βιταμίνης Β12», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Δεν θα συμβούλευα κάποιον να ακολουθήσει μια τέτοια διατροφή. Δεν βρίσκω τον λόγο. Και φυσικά σε καμία περίπτωση αν είναι έγκυος, παιδί ή ηλικιωμένος».

Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory