Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2014

Εξυπνοι βανδαλισμοί .

street-art

Migaloo, Αυστραλία ο δικός μας Moby Dick.

Άνθρωποι και ζωα Που Είναι Πάρα Πολύ λιωμα .

οι άνθρωποι-οι οποίοι

Μύθοι και αλήθειες για το στιγμιαίο καφέ

Μύθοι και αλήθειες για το στιγμιαίο καφέ
Ο στιγμιαίος καφές αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα ροφήματα. Είτε κρύος είτε ζεστός μας συνοδεύει σε διάφορες εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας. 

Ότι όμως είναι διάσημο συνοδεύεται συνήθως και από αρκετή παραφιλολογία. Έτσι και για τον στιγμιαίο καφέ έχουν κατά καιρούς ειπωθεί αρκετά σε σχέση με τη διατροφική του αξία. Πολλές αλήθειες αλλά και πολύ μύθοι.

Παρακάτω παρατίθενται ορισμένοι από τους πιο διάσημους μύθους περί στιγμιαίου καφέ και θα δούμε ποια είναι η αλήθεια.

Πρώτος μύθος: Ο στιγμιαίος δεν είναι 100% φυσικός καφές 
Ο στιγμιαίος καφές αποτελεί ένα από τα πιο παρεξηγημένα ροφήματα. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι έτσι. 

Παράγεται από εκλεκτές ποικιλίες και αποτελεί ένα 100% φυσικό προϊόν υψηλής ποιότητας, χάρη στην αυστηρά ελεγχόμενη διαδικασία παρασκευής του. Μετά το καβούρδισμα, ο αλεσμένος καφές φιλτράρεται διεξοδικά και σε διαδοχικά βήματα, μέχρις ότου απομείνει η «καρδιά» του καφέ. Η διαδικασία αυτή θυμίζει μια γνώριμη σε όλους διαδικασία αυτή της παρασκευής καφέ φίλτρου: το διάλειμμα της σκόνης του καφέ με το νερό διηθείται με τη βοήθεια χάρτινων φίλτρων στην ειδική μηχανή επεξεργασίας. Με τη διαφορά πως η διήθηση και το φιλτράρισμα του στιγμιαίου καφέ έχουν γίνει πριν από εμάς για εμάς. Όσο για το μύθο του πλούσιου αφρού του καφέ, οι ειδικοί είναι κατηγορηματικοί: Η σύσταση του στιγμιαίου καφέ φραπέ δεν διαφέρει από εκείνη του ζεστού στιγμιαίου καφέ καθώς και οι δύο παρασκευάζονται από σκόνη στιγμιαίου καφέ και νερό, με τη διαφορά ότι για την παρασκευή του φραπέ απαιτείται το χτύπημά του σε σέικερ ή με τη χρήση ειδικού μηχανήματος ανάμειξης. Με άλλα λόγια ο αφρός του φραπέ δεν είναι τίποτε άλλο από φυσαλίδες αέρα εγκλωβισμένες ανάμεσα σε νερό και καφέ (γι’ αυτό και το καφέ χρώμα), και αποτελεί ένα απολύτως φυσικό προϊόν. 

Δεύτερος μύθος: Ο στιγμιαίος καφές έχει πολλή καφεΐνη και είναι πιο βαρύς για το στομάχι. 

Το κατά πόσο είναι βαρύς ή όχι ένας καφές αυτό έχει συνήθως να κάνει με το άρωμα ή το καβούρδισμά του. Παρόλα αυτά, ακόμη και αν δούμε την περιεκτικότητα σε καφεΐνη ως μέτρο για το πόσο βαρύς είναι ένας καφές για το στομάχι μας, θα βρεθούμε προ εκπλήξεων, καθώς ο στιγμιαίος καφές έχει λιγότερη καφεΐνη σε σχέση με άλλους αντίστοιχου μεγέθους καφέδες. Για να έχουμε μία καλύτερη εικόνα, παρακάτω παρατίθεται ένας συνοπτικός πίνακας με τις πιο βασικές πηγές καφεΐνης στη διατροφή μας.

Τρόφιμο ή ρόφημα
Περιεκτικότητα σε καφεΐνη


1 φλιτζάνι καφές φίλτρου
75 mg
1 φλιτζάνι στιγμιαίου καφέ
60 mg


1 φλιτζανάκι εσπρέσσο ή ελληνικός
40 mg
1 κούπα με 1 φακελάκι μαύρο τσάι
30 mg
1 αναψυκτικό τύπου cola
40 mg
1 ice tea
25 mg
1 σοκολάτα μαύρη (1 μέτριο κομμάτι)
20mg


1 φλιτζάνι κακάο
6 mg
1 σοκολάτα γάλακτος (1 μέτριο κομμάτι)
6 mgΤρίτος μύθος: Ο στιγμιαίος καφές κάνει κυτταρίτιδα. Η κυτταρίτιδα οφείλεται σε υπολειτουργία της φλεβικής και λεμφικής κυκλοφορίας και η δημιουργία της είναι αιτία κυρίως γενετικών και ορμονικών παραγόντων. Παράλληλα, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν πως η κατανάλωση καφέ ή γενικότερα καφεΐνης έχει σχέση με την κυτταρίτιδα. Αν, λοιπόν, σας απασχολεί πως θα βελτιώσετε την εικόνα της κυτταρίτιδας ή πως θα την αποφύγετε, δεν είναι ανάγκη να στερηθείτε την απόλαυση του καφέ σας. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι πολλές κρέμες για την τοπική χρήση κατά της κυτταρίτιδας περιέχουν ως κύρια ουσία την καφεΐνη.

Πρώτη αλήθεια: Ο στιγμιαίος καφές δεν παχαίνει. 
Ίσως η μεγαλύτερη ανακρίβεια που έχει γραφτεί για τον στιγμιαίο καφέ. Αποτελεί μια πηγή σχεδόν μηδενικών θερμίδων. Η προσθήκη ζάχαρης ή και γάλακτος είναι αυτή που θα καθορίσει τη θερμιδική του αξία. Επειδή μάλιστα ως καφές δεν απαιτεί το αφρόγαλα που χρειάζεται για παράδειγμα ένας freddo cappuccino ή ένας ζεστός cappuccino, οι θερμίδες του συνήθως είναι χαμηλές.

Δεύτερη αλήθεια
: Η αντιγηραντική δράση του καφέ. Ένας μεγάλος μύθος. Μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις που έγιναν τελευταία σχετικά με τον καφέ είναι η παρουσία σε αυτόν ουσιών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία τόσο του ζεστού όσο και του κρύου στιγμιαίου καφέ είναι οι γνωστές σε όλους μας πολυφαινόλες, και συγκεκριμένα είναι πλούσιος σε χλωρογενικά κυρίως οξέα. Στο σύνολό τους τα αντιοξειδωτικά μάχονται κατά της φθοράς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, το κάπνισμα, το στρες, η έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρύπους και η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου στον οργανισμό μας.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Πιο εθιστικά τα τσιγάρα σήμερα

Πιο εθιστικά τα τσιγάρα σήμερα
Χάρη σε μια πληθώρα τακτικών που εφαρμόζουν οι καπνοβιομηχανίες τα τελευταία 50 χρόνια, τα τσιγάρα έχουν γίνει πιο επικίνδυνα από ποτέ, υποστηρίζει με εκστρατεία της η οργάνωση Tobacco-Free Kids. Μάλιστα, η οργάνωση αποκαλύπτει ακριβώς πώς τα τσιγάρα έχουν αλλάξει όσον αφορά στο σχεδιασμό και τη σύστασή τους, προκειμένου να δημιουργούν και να διατηρούν τον εθισμό στη νικοτίνη και να γίνονται πιο ελκυστικά στους νέους καπνιστές.

Βασισμένοι σε επιστημονικές μελέτες, έγγραφα από τη βιομηχανία καπνού, καθώς και στην αναφορά του Surgeon General των ΗΠΑ, οι γιατροί της οργάνωσης υποστηρίζουν ότι τα τσιγάρα σήμερα συνιστούν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία μας από ότι εκείνα που πωλούνταν το 1964, όταν εκδόθηκαν οι πρώτες προειδοποιήσεις σχετικά με τους κινδύνους του τσιγάρου.

Αναφέρουν, μάλιστα, συγκεκριμένες τεχνικές που εφαρμόζουν οι καπνοβιομηχανίες για να πετύχουν το σκοπό τους. Για παράδειγμα, αποκαλύπτουν ότι έχουν αυξήσει τα επίπεδα νικοτίνης και ότι έχουν προσθέσει αμμωνία, η οποία αυξάνει την ταχύτητα με την οποία η νικοτίνη φτάνει στον εγκέφαλο. Μια άλλη τακτική, που εφαρμόζουν, είναι η προσθήκη σακχάρων, τα οποία αυξάνουν την εθιστική επίδραση της νικοτίνης και κάνουν ευκολότερη την εισπνοή του καπνού. Έτσι, αλλάζοντας τη γεύση και την οσμή των τσιγάρων, οι κατασκευαστές προϊόντων καπνού κάνουν ευκολότερο για τους ανθρώπους να ξεκινήσουν και να συνεχίσουν το κάπνισμα.

Από την άλλη, βρετανοί γιατροί θέλουν να πιέσουν την κυβέρνηση να ψηφίσει νόμο που θα απαγορεύει το κάπνισμα σε όσους γεννήθηκαν μετά το 2.000. Όπως είναι φυσικό η πρόταση προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, καθώς πολλοί είδαν θετικά μια τέτοια εξέλιξη, ενώ άλλοι υποστήριξαν πως μία τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να οδηγήσει στη μαύρη αγορά καπνού.

Πηγή: vita.gr

Επτά μύθοι γύρω από τον ανθρώπινο εγκέφαλο

Επτά μύθοι γύρω από τον ανθρώπινο εγκέφαλο
Ο εγκέφαλος είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά όργανα του ανθρώπινου σώματος. Ελέγχει το κεντρικό νευρικό σύστημα και χάρη σε αυτόν μπορούμε να περπατάμε, να μιλάμε να αναπνέουμε και να σκεφτόμαστε.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα πάρα πολύ σύνθετο και περίπλοκο όργανο, αποτελούμενο από περίπου 100 δισεκατομμύρια νευρώνες και με το οποίο «ασχολούνται» πολλές πτυχές της επιστήμης: η ιατρική και η νευρολογία αντιμετωπίζουν τις σωματικές διαταραχές, η ψυχολογία ασχολείται με τη συμπεριφορά του ατόμου και τις ψυχικές διεργασίες, ενώ η ψυχιατρική αντιμετωπίζει ψυχικές ασθένειες και διαταραχές. Φυσικά, πολλοί από αυτούς τους τομείς αλληλοεπικαλύπτονται, ενώ κάποιοι άλλοι σχετίζονται επίσης με τη μελέτη και λειτουργία του εγκεφάλου.

Μετά από πολλές χιλιάδες χρόνια μελετών κι ερευνών, οι ειδικοί εξακολουθούν να μη γνωρίζουν τα πάντα για τον εγκέφαλο, με πολλές πτυχές αυτού να αποτελούν γι’ αυτούς ένα «μυστήριο».

Δείτε παρακάτω μερικούς από τους μύθους που σχετίζονται με τον ανθρώπινο εγκέφαλο, όπως παρουσιάστηκαν από την ιστοσελίδα howstuffworks.com:

1. Ο εγκέφαλος έχει χρώμα γκρι

Πολλοί από εσάς μπορεί να έχετε δει (π.χ. στην τηλεόραση) εγκεφάλους, διατηρημένους μέσα σε γυάλινα βάζα, που φαίνεται να έχουν ένα σχεδόν ομοιόμορφο γκρι χρώμα.

Στην πραγματικότητα όμως, ο εγκέφαλος αποτελείται από τρία χρώματα: κόκκινο, λευκό και μαύρο, αναφέρει το δημοσίευμα.

2. Η μουσική του Μότσαρτ μάς κάνει πιο έξυπνους 


Πολλοί πιστεύουν ότι ακούγοντας κανείς κλασική μουσική, μπορεί να αυξήσει την ικανότητα του εγκεφάλου του. 
Μάλιστα, το φαινόμενο αυτό ονομάστηκε ως «Mozart effect».

Πώς ξεκίνησε όμως όλο αυτό;

Τη δεκαετία του 1950, ο ωτορινολαρυγγολόγος Albert Tomatis ισχυριζόταν ότι η μουσική του Μότσαρτ βοηθά τους ανθρώπους με διαταραχές στην ομιλία και την ακοή.

Μερικές δεκαετίες αργότερα, 36 φοιτητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια συμμετείχαν σε μια έρευνα, σύμφωνα με την οποία έπρεπε να ακούσουν 10 λεπτά από μια σονάτα του Μότσαρτ προτού πάρουν μέρος σε ένα τεστ IQ.
Σύμφωνα με τον Dr. Gordon Shaw, επικεφαλής ψυχολόγο της έρευνας, οι φοιτητές αύξησαν κατά 8 μονάδες το επίπεδο ευφυΐας τους.

3. Υποσυνείδητα μηνύματα

Η ιδέα πίσω από τα μηνύματα του υποσυνείδητου «τρέφει» τις υποψίες για το τι μπορεί να κάνει μια κακή κυβέρνηση, οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα μέσα ενημέρωσης.

Ο πρώτος άνθρωπος που επινόησε αυτόν τον όρο ήταν ο James Vicary, ερευνητής αγοράς. Το 1957 ο ίδιος ανέφερε ότι είχε εισάγει τέτοιου είδους μηνύματα σε μια ταινία σε κινηματογράφο στο Νιου Τζέρσεϊ.

Τα μηνύματα αυτά, που εμφανίζονταν με ταχύτητα 1/3000 το δευτερόλεπτο «έλεγαν» στους σινεφίλ να πιουν Coca-Cola και να φάνε ποπ κορν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πωλήσεις του αναψυκτικού αυξήθηκαν πάνω από 18% στο συγκεκριμένο κινηματογράφο, ενώ του ποπ κορν 57%.

Ο Vicary όμως είχε πει ψέματα για τα αποτελέσματα της μελέτης του.

4. Ο εγκέφαλος του ανθρώπου είναι ο μεγαλύτερος που υπάρχει

Ο μέσος ανθρώπινος εγκέφαλος ζυγίζει περίπου 1,361 κιλά, όσο και των δελφινιών.

Οι φάλαινες φυσητήρες έχουν εγκεφάλους που ζυγίζουν περίπου 7,8 κιλά.

Στην αντίπερα όχθη, οι ουρακοτάγκοι και τα beagle έχουν τους μικρότερους εγκεφάλους με 370 και 72 γραμμάρια αντίστοιχα.

5. Η εγκεφαλική βλάβη είναι πάντα μόνιμη 

Οι εγκεφαλικές βλάβες είναι πολύ τρομακτικές. Μπορούν να προκληθούν από μια μικρή μόλυνση, μέχρι ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα και συνήθως σχετίζονται με το θάνατο εγκεφαλικών κυττάρων.

Για τους περισσότερους η εγκεφαλική βλάβη συνδέεται πάντα με την εικόνα ενός ανθρώπου «φυτό» ή κάποιου με μόνιμη σωματική ή ψυχική αναπηρία.

Δε συμβαίνει όμως πάντα έτσι.

Υπάρχουν πολλές μορφές εγκεφαλικής βλάβης και το πώς θα επηρεάσει κάθε φορά τον καθένα εξαρτάται από το σημείο που θα εμφανιστεί και το πόσο σοβαρή είναι.

Για παράδειγμα, το άτομο μπορεί να αναρρώσει τελείως από μια μικρή διάσειση, η οποία συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος κουνηθεί απότομα μέσα στο κρανίο με αποτέλεσμα να εμφανιστεί αιμορραγία και δάκρυα.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων που αναρρώνει από μικρές βλάβες στον εγκέφαλο, δεν παρουσιάζει κάποια μόνιμη αναπηρία.

Βέβαια, όταν μιλάμε για πολύ σοβαρές βλάβες, που απαιτούν χειρουργική επέμβαση, η ζημιά είναι συνήθως μόνιμη και μη αναστρέψιμη.

Κι όμως ορισμένοι άνθρωποι, που έχουν βιώσει μόνιμη εγκεφαλική αναπηρία μπορούν να αναρρώσουν έστω και μερικά από τον τραυματισμό τους. Οι νευρώνες που καταστρέφονται δε μπορούν να αναπληρωθούν, αλλά οι συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων (συνάψεις), ναι.

6. Τα ναρκωτικά «τρυπούν» τον εγκέφαλο


Το πώς ακριβώς τα διαφορετικά φάρμακα επηρεάζουν τον εγκέφαλο είναι ένα πολύ αμφιλεγόμενο θέμα. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η μακρόχρονη χρήση ναρκωτικών είναι αυτή που προκαλεί μακροχρόνιες βλάβες στον εγκέφαλο, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει ακόμη και με μία φορά χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Κάποιοι ισχυρίζονται ακόμη ότι η χρήση ουσιών όπως η κοκαΐνη και τα χάπια ecstasy μπορούν να «τρυπήσουν» τον εγκέφαλο.

Στην πραγματικότητα, το μόνο πράγμα που μπορεί να τρυπήσει έναν εγκέφαλο είναι… ένα φυσικό τραύμα. 

7. Το αλκοόλ «σκοτώνει» τα εγκεφαλικά κύτταρα

Ακόμη και στους αλκοολικούς, η κατανάλωση αλκοόλ δεν οδηγεί σε «θάνατο» τα εγκεφαλικά κύτταρα. Αυτό που κάνει είναι να καταστρέφει τις απολήξεις των νευρώνων, με αποτέλεσμα να «μπερδεύονται» τα μηνύματα μεταξύ αυτών.
 
Σύμφωνα με την καθηγήτρια ανατομίας και κυτταρικής βιολογίας Roberta J. Pentney από το πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, δεν καταστρέφονται τα κύτταρα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούν με τα υπόλοιπα, ενώ η βλάβη αυτή είναι συνήθως αντιστρεπτή.
http://www.newsbeast.gr/
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory