Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014

Ακριβώς ένα κανονικό κουτί από χαρτόνι, σωστά;

Γιατί τα γυναικεία πουκάμισα έχουν τα κουμπιά στα αριστερά;

Σίγουρα θα έχετε προσέξει την διαφορά μεταξύ των αντρικών καιγυναικείων πουκάμισων, ότι δηλαδή τα κουμπιά είναι ανάποδα. 

διαφορά αντρικού και γυναικείου πουκάμισουΓιατί συμβαίνει αυτό όμως; Γιατί τα γυναικεία πουκάμισα έχουν τα κουμπιά τους στα αριστερά

Απλά από άποψη ή υπάρχει κάποια εξήγηση; Για να δούμε! 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Καταρχήν ας πούμε λίγα λόγια για την ιστορία του υποκαμίσου. 

Το αρχαιότερο διατηρημένο ένδυμα στον κόσμο είναι ένα λινό πουκάμισο το οποίο βρέθηκε σε έναν αιγυπτιακό τάφο λίγο έξω από το Κάιρο, γύρω στα 3000 π.Χ.! 

Το πουκάμισο ξεκίνησε να φοριέται κυρίως από τους άντρες και αποτελούσε βασικό κομμάτι των εσωρούχων τους μέχρι και τον 20ο αιώνα. 

Το ότι το πουκάμισο ήταν εσώρουχο προκύπτει άλλωστε και από το όνομα του. 

υποκάμισον < ὑπό + καμίσα/καμίσιον (λατινικό camisia) >
δηλαδή κάτω από την καμίσα (λινό ρούχο)


Από τον δέκατο έβδομο αιώνα και μετά, οι άντρες ξεκίνησαν να δείχνουν το πουκάμισο μέσα από τα ρούχα, ωστόσο αυτό ήταν το ίδιο, από ερωτικής άποψης, με ένα ορατό εσώρουχο σήμερα. 

Ακόμη και μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα ένα ορατό πουκάμισο, χωρίς τίποτα άλλο από πάνω, θεωρούνταν άσεμνο. 

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι τα πουκάμισα ξεκίνησαν ως casual ρούχα της εργατικής τάξης. 

άντρας με μπλε πουκάμισο

Ένας τζέντλεμαν ήταν αδιανόητο να φορέσει ένα γαλάζιο πουκάμισο πριν το 1860, ωστόσο από το 1920 είχε γίνει πρότυπο και το 1980, ήταν πλέον η πιο συνηθισμένη περίπτωση. 

Τι συμβαίνει με τα γυναικεία πουκάμισα;


Οι γυναίκες στην Ευρώπη και την Αμερική, ξεκίνησαν να φορούν πουκάμισα το 1860, όταν και έγιναν δημοφιλή από την αυτοκράτειρα Ευγενία της Γαλλίας. 

Με μια διαφορά. Τα κουμπιά του γυναικείου πουκάμισου ήταν στα αριστερά, σε αντίθεση με τα αντρικά που είχαν τα κουμπιά τους στα δεξιά. 

Ο λόγος της διαφοροποίησης αυτής αν και δεν είναι προφανής, είναι πέρα για πέρα ουσιαστικός. 

Τα αντρικά πουκάμισα είχαν και εξακολουθούν να έχουν τα κουμπιά τους στα δεξιά και τις κουμπότρυπες στα αριστερά για να είναι πιο εύκολο το κούμπωμα από τους δεξιόχειρες, που είναι και η πλειοψηφία.

Η διαφορά με τις γυναίκες βρίσκεται στο γεγονός ότι οι πλούσιες κυρίες της άρχουσας τάξης δεν ντύνονταν ποτέ μόνες τους, αλλά τις έντυναν συνήθως οι υπηρέτριες τους. 

υπηρέτρια ντύνει γυναίκα

Και πάλι για λόγους ευκολίας και ταχύτητας λοιπόν, τα κουμπιά έπρεπε να είναι στα δεξιά, αυτή την φορά όμως όχι του ατόμου που φορούσε το πουκάμισο, δηλαδή των κυριών, αλλά αυτού που το έντυνε, δηλαδή των υπηρετριών! 

Για αυτόν τον λόγο τα κουμπιά στα γυναικεία πουκάμισα βρισκόταν στα αριστερά! 

Το περίεργο είναι ότι ακόμη και σήμερα που οι περισσότερες γυναίκες ντύνονται μόνες τους, τα κουμπιά των γυναικείων πουκάμισων συνεχίζουν να βρίσκονται στην αριστερή πλευρά. 

Κάτι σαν παράδοση ή σαν απομεινάρι μιας άλλης εποχής...
http://coolweb.gr/gynaikeia-poukamisa-koumpia-aristera/

Τι είναι το μήλο του Αδάμ και γιατί λέγεται έτσι;

Το "μήλο του Αδάμ" ή αλλιώς καρύδι, είναι μια προεξοχή που έχουν στο λαιμό όλοι οι άνθρωποι, αν και στις γυναίκες δεν είναι τόσο εμφανές. 

Γιατί λέγεται έτσι όμως; Τι είναι, πως δημιουργείται και που εξυπηρετεί; 

Ο Αδάμ τρώει το <a style="font-weight:normal;" href="http://coolweb.gr/milo-kovoume-ginetai-kafe/" title="Γιατί όταν κόψουμε ένα μήλο γίνεται καφέ μετά από λίγη ώρα;">μήλο</a> που του έδωσε η ΕύαΣύμφωνα με τον μύθο, την στιγμή που ο Αδάμ δοκίμαζε, μετά από προτροπή της Εύας, τον απαγορευμένο καρπό της γνώσης τον φώναξε ο Θεός. 

Από το άγχος του δεν πρόλαβε να καταπιεί με αποτέλεσμα να του σταθεί η μπουκιά στο λαιμό. 

Από τότε πιστεύεται ότι κάθε άντρας έχει αυτή την ανατομική ιδιαιτερότητα στην περιοχή του λαιμού, γνωστή ως "μήλο του Αδάμ". 

Μάλιστα, η προεξοχή αυτή, και τα γένια φυσικά, είναι που διαφοροποιεί ουσιαστικά το ανδρικό πρόσωπο σε σχέση με το γυναικείο. 

Κι αυτό γιατί οι γυναίκες, αν και έχουν κι αυτές καρύδι στο λαιμό, δεν έχουν αυτή την προεξοχή στον λάρυγγα τους! 

Πως δημιουργείται όμως η προεξοχή αυτή και γιατί είναι πιο έντονη στους άντρες;


Είναι γενικά γνωστό ότι τα γένια, δηλαδή η τριχοφυΐα στο ανδρικό πρόσωπο, οφείλεται σε ορμόνες. Λοιπόν, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το μήλο του Αδάμ. 

άντρας με γένια

Η δημιουργία της προεξοχής συντελείται κατά την διάρκεια της ανάπτυξης, και ιδιαίτερα την περίοδο της εφηβείας, και οφείλεται στις ανδρικές ορμόνες, όπως και η μπάσα ανδρική φωνή. 

Για την ακρίβεια ο λάρυγγας στα αγόρια μεγαλώνει περισσότερο από ότι στα κορίτσια καθώς η ανάπτυξη του ευνοείται από την ύπαρξη των αρσενικών ορμονών. 

Έτσι η προεξοχή που δημιουργείται από τους χόνδρους του θυρεοειδούς αδένα είναι πιο έντονη. 

Για τον ίδιο λόγο μάλιστα η ανδρική φωνή είναι πιο βαριά, πιο μπάσα δηλαδή, από την γυναικεία. 

Ο ανδρικός λάρυγγας αναπτύσσεται περισσότερο με αποτέλεσμα να υπάρχει περισσότερος χώρος μέσα στο λαιμό και συνεπώς μεγαλύτερη αντήχηση από τις παλλόμενες φωνητικές χορδές με αποτέλεσμα η φωνή να βγαίνει πιο βαριά. 

Για αυτό τα αγοράκια έχουν μέχρι κάποια ηλικία λεπτή φωνή, η οποία αρχίζει να αλλάζει λίγο πριν την εφηβεία. 

Η ανατομία του θυρεοειδούς αδένα

Ένας άλλος λόγος που το μήλο του Αδάμ φαίνεται λιγότερο στις γυναίκες είναι ότι η στιβάδα του λίπους κάτω από το δέρμα του λαιμού τους είναι παχύτερη. 

Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι δεν υπάρχουν και γυναίκες με εμφανή την προεξοχή αυτή. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα καταφεύγουν ακόμη και σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή της.
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory