Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014

Κακή μέρα;

5 γνωρίσματα του χαρακτήρα που θα σου χαρίσουν ευτυχία

Γιατί ο χαρακτήρας είναι σημαντικός
Το ποιοι είμαστε κάνει τη διαφορά. Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τους άλλους έχει σημασία. Η ευπρέπεια ή απρέπεια που γεμίζει την καρδιά και το μυαλό μας έχει σημασία. Οι αξίες μας ως εκφράσεις αυτών που πιστεύουμε και πως ζούμε τις ζωές μας πραγματικά κάνουν τη διαφορά στην ευτυχία μας. Τα χαρακτηριστικά που έχουμε αναπτύξει με την πάροδο του χρόνου έχουν μεγάλη σημασία για το πώς αισθανόμαστε και ποιοι είμαστε.
Όταν κοιτάμε στον καθρέφτη, είναι συχνά ο χαρακτήρας μας (ή η έλλειψη του) που μιλάει δυνατότερα.
Αλλά δεν είναι όλα τα γνωρίσματα του χαρακτήρα ίσα, τουλάχιστον όχι στον βαθμό που αφορά την ευτυχία. Αυτά που ακολουθούν, είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που είμαι πεπεισμένος ότι θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ευτυχία σας.
1. Θάρρος
«Το θάρρος είναι η αντίσταση στον φόβο, το να κυριαρχήσεις στον φόβο, όχι η απουσία του φόβου» – Mark Twain
Ο φόβος είναι ο μεγαλύτερος κλέφτης της ευτυχίας. Είναι πατέρας της παράδοσης. Γλιστρά σε κλειστές πόρτες και μας στερεί την αποφασιστικότητα, τη δέσμευση και την ικανότητα να αντέξουμε μέχρι το τέλος.
Το θάρρος από την άλλη πλευρά, είναι η μεγάλη Νέμεση του φόβου. Προκαλεί τον φόβο, τον ωθεί πίσω και λαμβάνει μέτρα για να τον κρατήσει μακριά. Το θάρρος καταστρέφει έτσι τα δεσμά του φόβου και τον στέλνει στο περιθώριο και την αφάνεια.
Το θάρρος μας επιτρέπει να αμφισβητήσουμε τις ζώνες άνεσης μας, να προσεγγίσουμε ανθρώπους και καταστάσεις, να αγκαλιάσουμε τη ζωή και να δεχτούμε τον πόνο που είναι αναπόφευκτος σε όλες τις αλλαγές και προκλήσεις της ζωής. Χωρίς το θάρρος, η ευτυχία δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια παραίσθηση, ένας προσωρινός αντικατοπτρισμός, ένα σύννεφο καπνού που διαχέεται στον αέρα με την πρώτη πρόκληση.
2. Υπομονή
«Η υπομονή είναι να περιμένεις. Όχι να περιμένεις παθητικά. Αυτό είναι τεμπελιά. Αλλά να συνεχίσεις να προχωράς όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα και αργά – αυτό είναι υπομονή.»
Πόσο ευτυχισμένοι είναι οι ανυπόμονοι άνθρωποι; Αυτό είναι ένα ρητορικό ερώτημα, φυσικά. Η απάντηση προφανώς είναι «δεν είναι πολύ». Τουλάχιστον όχι για πολύ. Η ανυπομονησία είναι άλλος ένας σημαντικός νταής της ευτυχίας. Σπρώχνει την ευτυχία έξω από τη γειτονιά αμέσως μόλις εμφανιστεί.
Αλλά αν μάθεις να αποδέχεσαι και να επιτρέπεις, να πηγαίνεις με τη ροή και να χαλαρώσεις λίγο, είναι απαραίτητο για να ζήσεις μια ευτυχισμένη ζωή. Η ανυπομονησία είναι συχνά ο ερεθισμός που νιώθουμε όταν χάνουμε τον έλεγχο. Αλλά η ζωή παφλάζει συνεχώς στα μεταβαλλόμενα ρεύματα και τις ροές των απρόβλεπτων δραστηριοτήτων. Απλά δεν είναι 100% ελεγχόμενη. Και όσο περισσότερο προσπαθούμε να ελέγξουμε και χειριστούμε την έκβαση της ζωής και τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας με κάθε είδους ακρίβεια, τόσο μεγαλύτερη απογοήτευση θα πάρουμε κατά την προσπάθεια.
Για αυτό, ανέπνευσε. Χαλάρωσε. Να είσαι υπομονετικός/ή. Μάθε να δέχεσαι την αβεβαιότητα και γίνε φίλος/η με το απρόβλεπτο. Άσε τη ζωή να συμβεί, τουλάχιστον λίγο. Θα δεις ότι είναι πολύ πιο όμορφο και ευτυχισμένο όταν το κάνεις.
3. Ευγνωμοσύνη
«Η ευγνωμοσύνη μετατρέπει της αγκυλώσεις της μνήμης σε μια γαλήνια χαρά.» – D. Bonhoeffer
Το να είσαι ευγνώμον σημαίνει να παρατηρείς το καλό μέσα στο κακό, το χρώμα αντί το γκρι φόντο, την υπεροχή ακόμα και αν είναι περιτριγυρισμένη από την ασχήμια. Σημαίνει να μετράς τις ευλογίες σου και να αναγνωρίσεις πόσο όμορφη είναι η ζωή ακόμα και όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα είχες προγραμματίσει.
Το να μάθεις να είσαι ευγνώμον απαιτεί την επιθυμία να δεις μερικές φορές τι είναι δύσκολο και να το εντοπίσεις για όσους δεν είναι συνηθισμένοι να το βλέπουν αυτό. Απαιτεί να επανεκπαιδεύσεις το μυαλό σου. Αλλά για να επηρεάσει η ευγνωμοσύνη την ευτυχία με το βαθύτερο τρόπο, απαιτεί να διαπεράσει την ψυχή σου, περιλαμβάνοντας τη στάση σου και τη σκέψη σου και να γίνει ο γενικός τρόπος που αντιλαμβάνεσαι τη ζωή.
Δεν είναι ότι οι ευγνώμονες άνθρωποι δεν παρατηρούν τη δυσκολία σε μια πρόκληση. Είναι απλά ότι είναι τόσο επικεντρωμένοι στα οφέλη που παρέχει αυτή η πρόκληση και στις ευκαιρίες που ανοίγει.
Όταν είμαστε ευγνώμονες, τα προβλήματα μας δεν εξαφανίζονται, απλώς καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο στην καρδιά, το μυαλό και τη ζωή μας. Ο λόγος είναι ότι οι ευγνώμονες άνθρωποι είναι επικεντρωμένοι σε αυτό για το οποίο είναι ευγνώμονες. Εξ ορισμού, αυτό σημαίνει ότι τα δύσκολα, τα απογοητευτικά και τα επώδυνα απαιτούν λιγότερο την προσοχή μας.
Στην πραγματικότητα, δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιο πιο σημαντικό γνώρισμα του χαρακτήρα για την ευτυχία σου από την ανάπτυξη μιας επίμονης, ακόμα και αυτόματης ευγνωμοσύνης για τη ζωή.
4. Αγάπη
«Η ευγνωμοσύνη δεν μπορεί να διώξει το σκοτάδι, μόνο το φως μπορεί να το κάνει αυτό. Το μίσος δεν μπορεί να διώξει το μίσος, μόνο η αγάπη μπορεί να το κάνει αυτό.» – Martin Luther King Jr.
Η αγάπη νικάει τα πάντα, όπως λένε. Και ενώ ίσως δεν είναι πάντα αλήθεια τεχνικά (δεν νομίζω ότι η αγάπη κάποιου ατόμου να δολοφονεί θα έκανε αυτή την πράξη βίας λιγότερο κακή, για παράδειγμα) , η αγάπη κάνει ένα μεγάλο ταξίδι μέχρι να βγει αληθινή. Για να αναγνωρίσετε τη σπουδαιότητα της αγάπης, απλά φανταστείτε να ζούσατε μια ζωή χωρίς αυτή. Φανταστείτε μια απεχθή, ανέραστη ζωή ευτυχίας (Το ξέρω. Αυτό είναι το νόημα. Εν είναι δυνατόν να υπάρξει κάτι τέτοιο).
Όσο περισσότερη αγάπη χτυπάει στην καρδιά σας, τόσο πιο ευτυχισμένη και δυναμική θα είναι. Όσο περισσότερο αγαπάς τη ζωή, τόσο περισσότερο θα σε αγαπάει και αυτή.
Η αγάπη παραβλέπει την αδυναμία και κλείνει τα μάτια της στην ιδιοσυγκρασία. Δέχεται και εξυπηρετεί και ευλογεί και επιδιώκει ότι είναι καλύτερο στους άλλους. Αυτό είναι σαφέστατα ένα καλύτερο μονοπάτι προς την ευτυχία από ότι η εναλλακτική του λύση.
5. Συγχώρεση
«Η συγχώρεση είναι η υψηλότερη και πιο όμορφη μορφή της αγάπης. Σε αντάλλαγμα, θα λάβετε ανείπωτη ευτυχία και ειρήνη.» – Robert Muller
Δεν υπάρχει πιο ευνοϊκό πράγμα για την ευτυχία από την ικανότητα να συγχωρείς γρήγορα, αυθόρμητα και ελεύθερα.
Οι άνθρωποι που τιθασεύουν τον πόνο, που φροντίζουν τις πληγές τους, που καλούν τα στρατεύματα για να αναζητήσουν εκδίκηση για τις αδικίες που γίνονται σε αυτούς, μπορεί να κερδίσουν κάποιες μάχες εδώ και εκεί. Αλλά ο πόλεμος εναντίον της δυστυχίας θα χαθεί σε μεγάλο βαθμό πριν ακόμα ξεκινήσει.
Οι άνθρωποι που δεν συγχωρούν δεν μπορούν να γνωρίζουν το επίπεδο της ευτυχίας, της ειρήνης, της χαράς και της ευχαρίστησης του να απελευθερώνουν τους άλλους από την φυλακή της ασυγχωρησίας, που βιώνουν τακτικά οι άνθρωποι που συγχωρούν.
Είναι τα ειδικά κάγκελα που κρατάνε τους άλλους φυλακισμένους στις καρδιές μας, που κρατάνε την ευτυχία μακριά, σε απόσταση. Είναι καιρός να απελευθερώσουμε τους εαυτούς μας αφήνοντας τον παλιό πόνο να διαλυθεί μέσα στο σκοτάδι, ώστε νέες ευκαιρίες να μπορέσουν να μας οδηγήσουν με μεγαλύτερα επίπεδα χαράς.
Έτσι, έχεις συγχωρήσει τους γονείς σου για τις αδυναμίες τους ως γονείς; Έχεις συγχωρήσει τον νταή των παιδικών σου χρόνων ή τον καταχρηστικό σου πρώην σύζυγο ή τα αμελή παιδιά σου ή τον απερίσκεπτο γείτονα ή τον αδρανή θρησκευτικό σου ηγέτη;
Αν δεν το έχεις κάνει, σκαλίζεις ανοιχτές πληγές που μπορούν μόνο να ερεθιστούν να μολυνθούν και να φουντώσουν. Τέτοιες ανοιχτές πληγές συχνά μετατρέπονται σε καρκινώματα, κάνουν μεταστάσεις, εισέρχονται σε άλλες σχέσεις, μολύνοντας τες και αυτές με την θανάσιμη ασθένεια.
Αντί για αυτό, ανοίξτε την καρδιά σας για συγχώρεση. Τότε η καρδιά σας θα είναι αρκετά ανοιχτή για να δεχθεί το μερίδιο ευτυχίας που της αντιστοιχεί.
Σκέψεις
Τόσο πολύ μελάνι έχει δαπανηθεί για τη δύναμη της θετικής σκέψης, την αισιοδοξία και την εξεύρεση του πάθους για να ζήσεις μια ευτυχισμένη ζωή. Αλλά το μελάνι δεν έχει στεγνώσει αρκετά στις σελίδες για να επιστήσει αρκετές συνδέσεις (ίσως με εξαίρεση την αύξηση της ευγνωμοσύνης) μεταξύ του χαρακτήρα και της προσωπικής μας ευτυχίας. Ελπίζω αυτή η παράλειψη να διορθωθεί σύντομα. Και ελπίζω ότι αυτό το άρθρο θα βοηθήσει να μικρύνει λίγο αυτό το χάσμα.
Έτσι, που μας αφήνει αυτό; Έχουμε μείνει με τη γνώση των χαρακτηριστικών που πρέπει να αναπτύξουμε, αλλά και της απόστασης που πρέπει να διανύσουμε για την ανάπτυξη τους.
Η ομορφιά της ζωής είναι ότι μπορούμε να αλλάξουμε. Μπορούμε να μάθουμε και να μεγαλώσουμε και να ωριμάσουμε και να επεκταθούμε, αποκτώντας χαρακτηριστικά που δεν έχουν ακόμα αναπτυχθεί πλήρως. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη ταπεινότητα, η επιθυμία να ξεκινήσουμε και λίγη αποφασιστικότητα. Ίσως θέλετε να ξεκινήσετε προσθέτοντας αυτά τα γνωρίσματα του χαρακτήρα στην λίστα σας.
Σειρά σας!
Ποια χαρακτηριστικά που έχετε βρει έχουν βελτιώσει την ευτυχία σας;
Πως έχουν επηρεάσει τη ζωή σας τα 5 χαρακτηριστικά που αναφέρονται παραπάνω;

Δεν μπορείς να είσαι ευτυχισμένος αν δεν είσαι πρόθυμος να βιώσεις τη θλίψη

Το κυνήγι της ευτυχίας εστιάζει μόνο στη μία πλευρά της ζωής. Παραβλέπει τη θλίψη, την ανατροπή, την απογοήτευση και την αποτυχία, όλα τα δύσκολα συναισθήματα δηλαδή που διαμορφώνουν την καθημερινή μας ζωή. Η ευτυχία είναι ένα ωραίο συναίσθημα, αλλά ο αγώνας να τη διατηρήσουμε μας δημιουργεί προβλήματα.
Πιέζουμε σιωπηλά τον εαυτό μας για να είναι ευτυχισμένοι. Αν περάσουμε μια κακή ημέρα ή συμβεί κάτι αναπάντεχο, πιεζόμαστε για να φτιάξουμε τη διάθεσή μας και να δούμε τα θετικά της κατάστασης.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να είναι αληθινός κάθε στιγμή. Αισθανόμαστε αναγκασμένοι να γίνουμε και να παραμείνουμε ευτυχισμένοι. Βλέπουμε τους ειδικούς σε θέματα αυτοβοήθειας να εφαρμόζουν θετική στάση (συμπεριλαμβανομένης και εμού) και να κάνουν τη ζωή τους να φαίνεται λαμπερή, σαν να έχουν λύσει όλα τους τα προβλήματα.
Εκείνο όμως που οι ειδικοί αυτοβοήθειας και οι προπονητές ευεξίας δεν αναφέρουν ποτέ, είναι οι αγώνες μας. Κι αυτοί αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να είμαστε άνθρωποι, οπότε είτε μιλάμε γι’ αυτούς ή όχι, εξακολουθούν να υπάρχουν.
Όταν λοιπόν οι εν λόγω εμπειρογνώμονες παρουσιάζουν μόνο τη μία πλευρά της ζωής, εμείς οι υπόλοιποι σκεφτόμαστε ότι είμαστε θύματα, γεμάτοι έγνοιες και προβλήματα ενώ οι άλλοι τα έχουν καταφέρει. Μένουμε κολλημένοι, με ένα ψεύτικο χαμόγελο και ισχυριζόμαστε ότι είμαστε ευτυχισμένοι, όταν μέσα μας νιώθουμε σύγχυση, μοναξιά και θλίψη. Κάθε φορά που ψάχνετε την ευτυχία έξω από εσάς σας γίνεστε δυστυχισμένοι.
Η σύγκριση του εαυτού σας με τους άλλους είναι ο γρηγορότερος τρόπος για να νιώσετε άσχημα, γι’ αυτό λοιπόν κάντε στον εαυτό σας τη χάρη και σταματήστε να σκέφτεστε ότι θα πρέπει να είστε σαν κι αυτούς ή ότι θα πρέπει να καταφέρνετε τα πάντα. Το πρόβλημα δεν είστε εσείς, είναι το κυνήγι της ευτυχίας.
Όταν τοποθετούμε τους άλλους σε υψηλά βάθρα, διαχωρίζουμε τους εαυτούς μας και νιώθουμε αποκομμένοι κι αυτό μας εμποδίζει να είμαστε ευτυχισμένοι. Μην αφήνετε όλα αυτά που διαβάζετε κατά καιρούς περί ευτυχίας να σας ξεγελάσουν: υπάρχουν πάντα πολύ περισσότερα που δεν γνωρίζουμε. Έχω εκδώσει ένα μπεστ σέλερ βιβλίο για την ευτυχία και με αποκαλούν γκουρού της ευτυχίας, αλλά τίποτα από αυτά δεν θα συνέβαινε αν δεν είχα αγκαλιάσει και τη σκοτεινή πλευρά του εαυτού μου.
Σκεφτόμουν ότι το να μοιράζομαι με τους άλλους ανθρώπους τον αγώνα που δίνω, κατά κάποιο τρόπο θα με δυσφημούσε, θα τους ήταν αδιάφορο ή δεν θα το λάμβαναν καν υπόψη τους. Εξάλλου όλοι μας δεν θέλουμε να μάθουμε από εκείνους τους ανθρώπους που ήδη τα έχουν καταφέρει και που έχουν λύσει τα προβλήματά τους;
Καθώς έγραφα όμως, όσο πιο ευάλωτη γινόμουν, τόσο πιο κοντά ένιωθα στους αναγνώστες μου.
Το μυστικό είναι ότι κανείς δεν έχει επιτύχει τα πάντα. Όλοι ζούμε με τον καλύτερο τρόπο που μπορούμε και αυτό είναι αρκετό. Είμαστε όλοι καθρέφτες και αντανακλούμε ο ένας τον άλλο, μαθαίνοντας έτσι περισσότερα για τον εαυτό μας.
Αν αγωνίζεστε για να γίνετε ευτυχισμένοι, ίσως τελικά φταίει η αντίληψή σας για την ευτυχία που σας εμποδίζει από το να το επιτύχετε. Παρακάτω αναφέρω 5 πεποιθήσεις που πρέπει να αποβάλετε αν θέλετε να είστε ευτυχισμένοι.
1. Αν νιώθετε λυπημένοι, σημαίνει ότι δεν μπορείτε να γίνετε ευτυχισμένοι.
Αφήστε τον εαυτό σας να βλέπει τα πράγματα ρεαλιστικά. Να είστε ειλικρινείς και να εκφράζεστε όπως νιώθετε κάθε στιγμή. Αν αυτό σημαίνει ότι είστε λυπημένοι, αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο να νιώθει ακριβώς έτσι. Αποδεχτείτε τα συναισθήματα που έχετε κάθε στιγμή της ζωής σας. Αυτή είναι η πραγματική ουσία για μια ευτυχισμένη ζωή.
Όταν ζείτε με πληρότητα την κάθε στιγμή, θα καταφέρετε να ξεπεράσετε τα εμπόδια αλώβητοι και θα είστε περήφανοι για τις μικρές σας νίκες.
2. Η θετική σκέψη θα σας κάνει ευτυχισμένους.
Κάθε δευτερόλεπτο της ζωής μας αποτελεί μια ευκαιρία να μάθουμε, να ανακαλύψουμε και να αγκαλιάσουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας. Δεν χρειάζεται να τροφοδοτείστε με θετικές σκέψεις. Μερικές φορές η θετικότητα μπορεί να σας εμποδίσει να πάρετε τα μαθήματα που πρέπει.
Αν και θεωρώ τον εαυτό μου χαρούμενο άνθρωπο, υπάρχουν στιγμές που νιώθω θλίψη, φόβο, κατάθλιψη και ανασφάλεια. Δεν μπορώ να ξεφύγω από εκείνες τις στιγμές, πρέπει να κατανοήσω τα συναισθήματά μου και να τα ζήσω. Επισκιάζοντάς τα με θετικές σκέψεις μας κάνει κακό και δεν μας αφήνει να πάρουμε το μάθημα που πρέπει.
3. Η ευτυχία είναι προορισμός.
Η ζωή θα σας προσφέρει ευκαιρίες για να σας βοηθήσει να εξελιχτείτε. Εσείς αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να πάρετε τα μαθήματα που θέλει να σας δώσει.
Η ευτυχία είναι πράγματι συναρπαστική, αλλά όχι τόσο όσο ισχυρίζονται κάποιοι. Αν ήμασταν ευτυχισμένοι όλη την ώρα, δεν θα εκτιμούσαμε όσα έχουμε. Χρειαζόμαστε τη θλίψη, τα δάκρυα και την ευαισθησία για να καταφέρουμε να νιώθουμε ευγνώμονες για τις στιγμές χαράς.
Όταν βιώνουμε μοναξιά, θλίψη και πόνο, γινόμαστε πιο δυνατοί, πιο έξυπνοι, πιο σοφοί και ερχόμαστε πιο κοντά στον αληθινό εαυτό μας. Έτσι, αντί να προσπαθείτε να γίνετε ευτυχισμένοι, να ζείτε τις στιγμές σας.
4. Είναι κακό να φτάνετε στον πάτο.
Αυτό που έχω μάθει είναι ότι μερικές φορές πέφτουμε πολύ χαμηλά, ώστε μετά να ανέβουμε ακόμα ψηλότερα. Προσωπικά έφτασα στον πάτο και το θεωρώ ως τη μεγαλύτερη ευλογία. Με αφύπνισε και μου έδωσε την ευκαιρία να στραφώ προς τον αληθινό μου εαυτό.
Ο πόνος, η εξάρτηση και η θλίψη που βιώνουμε δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρεπόμαστε. Είναι μια ευκαιρία για προσωπική εξέλιξη και αυτογνωσία. Αν τώρα περνάτε μια δύσκολη περίοδο, να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι. Προετοιμάζεστε για κάτι πιο σπουδαίο. Μην χάσετε την ευκαιρία αναγκάζοντας τον εαυτό σας να δείχνει ευτυχισμένος. Αντιθέτως, κάντε στον εαυτό σας ένα δώρο ζώντας ολοκληρωμένα.
5. Οι άλλοι δεν αγωνίζονται τόσο σκληρά όσο εσείς.
Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι οι στίχοι των αγαπημένων σας τραγουδιών, τα μπεστ σέλερ βιβλία ή μια αξέχαστη ταινία που είδατε είναι γεμάτα συναισθήματα και σκληρές μάχες προσωπικής ανακάλυψης; Υπάρχει πάντα πόνος, υπάρχει όμως και ομορφιά. Αυτή είναι η πραγματική ευτυχία.
Εφόσον είστε ζωντανοί, αγωνίζεστε. Έχετε υπόψη ότι όλα τα συναισθήματα είναι μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης. Μπορείτε να ζήσετε με πληρότητα δίνοντας σημασία στην κάθε στιγμή που περνάει. Αυτό σημαίνει πραγματική ευτυχία και γεμάτη ζωή.
Άρθρο της προπονήτριας ευεξίας και ζωής και συγγραφέως Shannon Kaiser
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory