Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2014

μαγευτικά σπήλαια πάγου και παγετώνων


Γιατί η συμπόνια μπορεί να «ξυπνήσει» την επιθετικότητα

Γιατί η συμπόνια μπορεί να «ξυπνήσει» την επιθετικότητα
Η ικανότητα αγάπης και συμπόνιας είναι από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Ωστόσο, ενώ η κατανόηση των δεινών ενός ατόμου μπορεί να εμπνεύσει ήπια συναισθήματα, υπό ορισμένες συνθήκες, τα συναισθήματα τρυφερότητας και συμπάθειας μπορεί να οδηγήσουν σε επιθετική συμπεριφορά.

Μια ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ πιστεύει, ότι το φαινόμενο αυτό ισχύει επειδή συγκεκριμένες ορμόνες, που παράγονται από νευρικά κύτταρα αλληλεπιδρούν και οδηγούν σε επιθετικότητα, προκειμένου το άτομο να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη. Αυτό –όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές- μπορεί να εξηγεί το γιατί οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να βλάψουν κάποιον, προκειμένου να προστατέψουν κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο.

«Δεν έχει να κάνει με το θυμό ή με αίσθηση προσωπικής απειλής» εξήγησε ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Μπάφαλο, Michael Poulin.

Ο ίδιος, όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, πιστεύει ότι δύο νευρο-ορμόνες πρέπει να συμμετέχουν στους μηχανισμούς που «ξυπνούν» αυτήν την αντίδραση.

Οι νευρο-ορμόνες είναι χημικές ουσίες που παράγονται από τα νευρικά κύτταρα και λειτουργούν τόσο ως ορμόνες στη ροή του αίματος, όσο και ως νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο.

«Τόσο η οξυτοκίνη, όσο και η βασοπρεσίνη φαίνεται ότι εξυπηρετούν μια λειτουργία, η οποία οδηγεί σε αύξηση συμπεριφορών προσέγγισης και φαίνεται ότι υποκινούν τους ανθρώπους στο να έρθουν κοντά με άλλους» πρόσθεσε ο ερευνητής και κατέληξε: «Τα αποτελέσματα της έρευνας και των πειραμάτων που κάναμε, υποδηλώνουν ότι τα αισθήματα που μας δημιουργούνται όταν κάποιος έχει την ανάγκη μας –αυτό που αποκαλούμε ως ενσυναίσθηση ή συμπόνια- μπορούν να προβλέψουν την επιθετικότητα εκ μέρους αυτών που έχουν ανάγκη».
http://www.newsbeast.gr/

Το «κλειδί» της μακροζωίας βρίσκεται στο μυαλό

Το «κλειδί» της μακροζωίας βρίσκεται στο μυαλό
Οι περισσότεροι γνωρίζουν ήδη, ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής, η σωστή διατροφή και η σωματική δραστηριότητα κάνουν καλό στην υγεία και βελτιώνουν τον προσδόκιμο όρο ζωής.

Ωστόσο, το «κλειδί» της μακροζωίας να βρίσκεται τελικά… στο μυαλό.

Αυτό υποστηρίζει μια ομάδα επιστημόνων, σύμφωνα με τους οποίους οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι που έχουν την αίσθηση κάποιου σκοπού κι ευημερίας στη ζωή τους, ζουν κατά δύο χρόνια περισσότερο από αυτούς, των οποίων η ζωή έχει λιγότερο νόημα.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, στην έρευνα συμμετείχαν 9.050 Βρετανοί με μέσο όρο ηλικίας τα 65 έτη.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.

Ερευνητές από το University College London καθώς επίσης και τα πανεπιστήμια Princeton και Stony Brook στις ΗΠΑ, μελέτησαν την «ευδαιμονική ευημερία» των συμμετεχόντων, συσχετίζοντάς τη με την αίσθηση ελέγχου, σκοπού και αξίας στη ζωή τους.

Κατά τη διάρκεια των 8,5 ετών που διήρκεσε η έρευνα, πέθανε το 9% των ανθρώπων με την υψηλότερη ευημερία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για εκείνους που σημείωσαν τα χαμηλότερα νούμερα, το ποσοστό ανήλθε σε 29%.

Όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους κι άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα και διάφορες ασθένειες, εκείνοι που είχαν τα υψηλότερα νούμερα ευημερίας βρέθηκε ότι είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της έρευνας. Ακόμη, ζούσαν κατά μέσο όρο δύο χρόνια περισσότερο από εκείνους με τα χαμηλότερα νούμερα.

«Δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η υψηλότερη ευημερία μειώνει αναγκαστικά τον κίνδυνο θανάτου, δεδομένου ότι η σχέση δεν είναι αιτιακή» είπε ο καθηγητής Andrew Steptoe από το UCL, ωστόσο –όπως εξήγησε ο ίδιο- τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας αυξάνουν την «ενδιαφέρουσα πιθανότητα η ευημερία να βελτιώνει τη φυσική υγεία».

«Υπάρχουν πολλοί βιολογικοί μηχανισμοί, που μπορεί να συνδέουν την ευημερία με τη βελτιωμένη υγεία. Για παράδειγμα, μέσω των ορμονικών αλλαγών ή της μειωμένης αρτηριακής πίεσης» πρόσθεσε.
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory