Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014

τα πέντε μεγαλύτερα γήπεδα ποδοσφαίρου στον κόσμο

Camp Nou της Βαρκελώνης

Camp Nou

Από πού βγαίνει η λέξη idiot; Δεν θα το πιστέψετε!

Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, γνωρίζουμε ότι η λέξη idiot στα αγγλικά σημαίνει ηλίθιος ή αλλιώς πνευματικά ανίκανος. Πόσοι όμως από μας, όμως ξέρουμε ότι είναι μια λέξη με ελληνική προέλευση;! 

homer simpsons idiotΠράγματι, η λέξη idiot ετυμολογικάβγαίνει από κάποια ελληνική λέξη! Από ποια ακριβώς; Δεν θα το πιστέψετε!Έχει πολύ ενδιαφέρον... 

Πριν δούμε, όμως, την ακριβή προέλευσης της λέξης idiot, αξίζει να πούμε δυο λόγια για την Αρχαία Ελλάδα, την πολιτική στην Αθήνα και κυρίως για το πώς σκεφτόντουσαν οι άνθρωποι τότε. 

Πως δένουν, όμως, όλα αυτά και ποια η σχέση τους με την λέξη idiot; 

Στην Αρχαία Αθήνα, την γενέτειρα πόλη της Δημοκρατίας, η συμμετοχή στα κοινά θεωρούνταν κάτι το αυτονόητο. Εκεί δεν μπορούσε και δεν ήθελε κανείς να είναι απολίτικος. 

Αρχαία Αθήνα

Δεν υπήρχε αυτό που σήμερα αποκαλούμε ωχαδερφισμό, δηλαδή αδιαφορία για ότι συμβαίνει δίπλα μας, στην γειτονιά μας, στην πόλη μας ή στο κράτος μας. 

Η συντριπτική πλειοψηφία των Αθηναίων συμμετείχε λιγότερο ή περισσότερο ενεργά με κάποιον τρόπο με την πολιτική. Αυτοί ήταν οι λεγόμενοι "πολίτες". 

Αντίθετα, αυτούς που δεν ασχολούνταν με τα κοινά, όπως οι πολίτες, αλλά ενδιαφέρονταν μόνο για τον εαυτό τους, τους αποκαλούσαν "ιδιώτες", από τη λέξη "ίδιος". 

Η προσφώνηση "ιδιώτης", μάλιστα, ήταν τόσο προσβλητική, που σε πολλές ξένες γλώσσες, μεταξύ αυτών και στα αγγλικά, ο ιδιώτης μεταφράστηκε ως ηλίθιος (idiot). 

Κι αυτό γιατί στην Αρχαία Ελλάδα, αν δεν είχες κοινωνική συνείδηση σε θεωρούσαν αδαή, ανίδεο, όπως ακριβώς δηλαδή είμαστε όλοι όταν γεννιόμαστε. Η πολιτική συνείδηση αποκτιόταν με την μόρφωση και την εκπαίδευση. 

η άμεση δημοκρατία στην αρχαία Αθήνα

Με άλλα λόγια, στην Δημοκρατία της Αρχαίας Αθήνας κυριαρχούσε η άποψη ότι οι ιδιώτες γεννιόντουσαν έτσι και οι πολίτες προέκυπταν κυρίως μέσα από την παιδεία και την μόρφωση. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν λέξεις στα Ελληνικά με αυτή τη ρίζα και με παρόμοια σημασία. 

Στην Ψυχιατρική, για παράδειγμα, υπάρχει μια βαριά ασθένεια που ονομάζεται ιδιωτεία, η οποία είναι μια μορφή κοινωνικού αυτισμού. 

Το άτομο που πάσχει από αυτήν απομονώνεται και κλείνεται στον εαυτό του (ίδιον), χωρίς καμιά συμμετοχή στον δημόσιο, τον κοινωνικό ή πολύ χειρότερα ούτε στον οικογενειακό βίο. 

ορισμός της λέξης idiot στο λεξικό

Πάντως, η λέξη idiot, η οποία, μάλιστα, έχει πολλές συγγενικές, δηλαδή λέξεις με κοινή ρίζα, σε πάρα πολλές άλλες γλώσσες, όπως π.χ. το λατινικό idiota, έμεινε στην ιστορία για να μας θυμίζει ότι οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν σε ορισμένα θέματα πολύ διαφορετική οπτική από εμάς. 

Γιατί ιδρώνει το ποτήρι;

Γιατί συμβαίνει αυτό όμως; Γιατί ιδρώνει το ποτήρι; 

γιατί ιδρώνει το ποτήριΠου βρίσκεται όλο αυτό το νερό; Από που προέρχεται; Μήπως από τα παγάκια και από το νερό που ήδη υπάρχει στο εσωτερικό του ποτηριού ή μήπως συμβαίνει κάτι εντελώς διαφορετικό; Ας δούμε! 

Η απάντηση βρίσκεται στους νόμους της Φυσικής και της Χημείας. 

Για την ακρίβεια η υγρασία που υπάρχει στην εξωτερική πλευρά του ποτηριού οφείλεται στην διαφορά θερμοκρασίας του ποτηριού σε σχέση με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος. 

Έτσι, ο θερμότερος (σε σχέση με την θερμοκρασία του ποτηριού) αέρας υγροποιείται μόλις ακουμπήσει πάνω στο παγωμένο ποτήρι λόγω διαφοράς θερμοκρασίας! 

Έτσι έχουμε την αίσθηση ότι το ποτήρι ιδρώνει

Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται συμπύκνωση και είναι ουσιαστικά η μετατροπή ενός αερίου (εδώ του αέρα) σε υγρό ή στερεό (εδώ νερό στο εξωτερικό μέρος του ποτηριού). 

Αυτό άλλωστε συμβαίνει και στον κύκλο του νερού για την δημιουργία της βροχής, όπου οι υδρατμοί συμπυκνώνονται και δημιουργούν τα σύννεφα.

ο κύκλος του νερού

Επομένως όλο αυτό το νερό δεν προέρχεται από το εσωτερικό του ποτηριού, όπως ίσως νομίζουν κάποιοι, αλλά είναι ουσιαστικά υγροποιημένος... αέρας! 

Η συμπύκνωση σαν φαινόμενο είναι μια από τις αλλαγές των φάσεων της μορφής της ύλης, η οποία μάλιστα υποδηλώνει αυξημένη πυκνότητα αυτής. 

Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη συμπύκνωσης:
Η υγροποίηση και η απόθεση.


Υγροποίηση έχουμε όταν το αέριο μετατρέπεται σε υγρό και απόθεση όταν γίνεται μετατροπή του αερίου σε στερεό. 

Επομένως, το φαινόμενο του ιδρωμένου ποτηριού είναι μια κλασική περίπτωση συμπύκνωσης και πιο συγκεκριμένα υγροποίησης των υδρατμών του αέρα σε νερό. 

Τελικά για οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μας, από το πιο απλό, μέχρι το πιο σύνθετο, η Φυσική πάντα έχει μια καλή εξήγηση.
http://coolweb.gr/potiri-giati-idronei-sumpuknosi/
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory