Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014

Χελώνα Διασώθηκε Από Σιδηροδρομικές Γραμμές

turtle_01

Οι θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά του κάστανου

Οι θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά του κάστανου
Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό χειμωνιάτικο τρόφιμο, ιδιαίτερα δημοφιλές κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, αφού μπορεί να συνοδεύσει ευχάριστα ένα χειμερινό περίπατο ή να αποτελέσει συστατικό πολλών εορταστικών συνταγών.

Τα κάστανα ανήκουν στους ξηρούς καρπούς, αν και η διατροφική τους σύσταση θυμίζει περισσότερο αμυλούχο τρόφιμο, καθώς έχουν σημαντικά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα.

Γενικά, παρόλο που η περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά διαφοροποιείται ελαφρώς ανάλογα με την ποικιλία, την προέλευση του καρπού και τη μέθοδο μαγειρικής επεξεργασίας, το κάστανο αποτελεί ένα τρόφιμο που παρέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης C και άλλων αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη Ε και ορισμένα φυτοχημικά συστατικά που ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των πολυφαινολών. Μάλιστα, τα κάστανα περιλαμβάνονται στους ξηρούς καρπούς με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, μαζί με τα καρύδια και τα πεκάν.

Από την άλλη, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και την πρόληψη και αντιμετώπιση διαταραχών όπως η δυσκοιλιότητα, ενώ παράλληλα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που τα καθιστά μια καλή επιλογή και για άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή εμφανίζουν διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη.

Ακόμη, τα κάστανα περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμμετέχουν σε σημαντικές μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού, όπως ο μεταβολισμός των μακροθρεπτικών συστατικών και η κυτταρική σύνθεση, καθώς και ποσότητες μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Τέλος, τα λιπαρά οξέα που περιέχονται στα κάστανα είναι κυρίως μονο- και πολυακόρεστα, τα οποία συνδέονται, μεταξύ άλλων με την προστασία της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος.

Όσον αφορά στο θερμιδικό τους περιεχόμενο, τα κάστανα έχουν χαμηλότερη ενεργειακή πυκνότητα συγκριτικά με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς, αποδίδοντας περίπου 240 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Ενδεικτικά, 4 ψημένα κάστανα μετρίου μεγέθους μας προμηθεύουν με περίπου 80 θερμίδες, όσο δηλαδή και μία φέτα ψωμί.

Συνεπώς, τα κάστανα μπορούν να αποτελέσουν κομμάτι της χειμερινής μας διατροφής, παρέχοντας σημαντικά θρεπτικά συστατικά, αρκεί να καταναλώνονται σε «ελεγχόμενες» ποσότητες, αφού όπως συμβαίνει με όλους τους ξηρούς καρπούς, δεν είναι και πολύ δύσκολο να «ξεφύγουμε» στην ποσότητα και κατ’ επέκταση στις προσλαμβανόμενες θερμίδες.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Το πολύ αλάτι προκαλεί πονοκεφάλους

Το πολύ αλάτι προκαλεί πονοκεφάλους
Η μείωση της πρόσληψης αλατιού θα μπορούσε να μειώσει την εμφάνιση πονοκεφάλων έως και κατά ένα τρίτο, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει μια νέα έρευνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι όσοι μείωσαν την κατανάλωση αλατιού στα τρία γραμμάρια την ημέρα, υπέφεραν από σημαντικά λιγότερους πονοκεφάλους.

Τρία γραμμάρια αλατιού ισοδυναμούν (σε ποσότητα) περίπου σε μισό κουταλάκι του γλυκού –όση περιέχεται σε ένα χάμπουργκερ και πατάτες τηγανητές από fast food.

Οι ειδικοί τονίζουν, ότι η μείωση της ποσότητας αλατιού που καταναλώνει κανείς μέσα από τη διατροφή του θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά την… ποσότητα των πονοκεφάλων που βιώνει, καθώς μειώνεται η αρτηριακή πίεση και οι σφυγμοί της καρδιάς. 

Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι ακόμη και όσοι έχουν φυσιολογική αρτηριακή πίεση, μπορούν να δουν διαφορά στον οργανισμό τους, σε ό,τι έχει να κάνει με τη συχνότητα εμφάνισης κεφαλαλγιών, αν μειώσουν την πρόσληψη αλατιού.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς ανακάλυψαν, ότι η μείωση της πρόσληψης αλατιού από εννιά γραμμάρια την ημέρα σε μόλις τρία γραμμάρια την ημέρα, επέφερε μείωση των πονοκεφάλων σε ποσοστό της τάξης του 31%.

«Η μειωμένη πρόσληψη νατρίου συσχετίστηκε με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πονοκεφάλου. Η διαπίστωση αυτή προσφέρει μια νέα προσέγγιση για την πρόληψη των πονοκεφάλων» ανέφερε ο ερευνητής Lawrence Appel από το αμερικανικό πανεπιστήμιο.

Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory