Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2015

7 συμβουλές για να αποκτήσετε καλύτερη επικοινωνία σε όλες τις σχέσεις σας

Μάθετε να ακούτε προσεκτικά.
Αφήστε το άτομο με το οποίο μιλάτε να μοιραστεί τα συναισθήματα και τις σκέψεις του χωρίς να το διακόψετε. Προσπαθήστε να μπείτε στη θέση του και να το κατανοήσετε.
Αν επιδιώκετε πρώτα να κατανοήσετε τους άλλους όχι μόνο θα έχετε ακριβώς αυτό το αποτέλεσμα αλλά κι εσείς οι ίδιοι θα είστε περισσότερο κατανοητοί από τους άλλους.
2. Μάθετε να είστε ενεργός ακροατής.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει πραγματικά να ενδιαφέρεστε να επικοινωνήσετε με το άλλο πρόσωπο. Μην κάθεστε απλώς σιωπηλοί για να δείξετε ότι ακούτε προσεκτικά. Αυτό δεν θα είναι αποτελεσματικό για καμία από τις 2 πλευρές.
Ακούστε τι σας λέει το άλλο άτομο χωρίς να σκέφτεστε τι θα του απαντήσετε. Μην φοβάστε να κάνετε πολλές ερωτήσεις για να μάθετε περισσότερα ή για να διευκρινίσετε αυτά που σας λέει. Οι καίριες ερωτήσεις ενισχύουν την καλύτερη επικοινωνία.
3. Επαναδιατυπώστε τα λεγόμενα των άλλων.
Αυτή η πράξη δεν δείχνει αλαζονεία αλλά κατανόηση. Η προσπάθεια να επαναλάβετε αυτά που έχετε καταλάβει δείχνει ότι ακούσατε προσεκτικά και ενδιαφέρεστε για επικοινωνία. Επιπλέον, πρόκειται για μια πολύ απλή τεχνική – και αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό. Η επαναδιατύπωση όσων έχουν ειπωθεί μπορεί να προκαλέσει μερικές βραχυπρόθεσμες συγκρούσεις σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά σίγουρα αξίζει το ρίσκο.
4. Μην είστε ανυπόμονοι.
Είναι σημαντικό να μην διακόπτετε τον συνομιλητή σας. Περιμένετε μέχρι να σταματήσει να μιλά. Αν δεν είναι έτοιμος να σας ακούσει, ανεξαρτήτως με το πόσο καλά επικοινωνείτε δεν πρόκειται να του περάσετε κανένα μήνυμα.
5. Μην μιλάτε ταυτόχρονα με τους άλλους.
Αν διαπιστώσετε ότι ο συνομιλητής σας σας διακόπτει, μην εκνευριστείτε και μην προσπαθήσετε να μιλήσετε κι εσείς ταυτόχρονα ή να υπερηφανευτείτε ότι εσείς ποτέ δεν διακόπτετε τους άλλους. Αν είστε ευγενικοί και του επιτρέψετε να μιλήσει, τελικά θα κάνει κι εκείνος το ίδιο (εκτός κι αν πρόκειται για άτομο εξαιρετικά αγενές). Αν δεν το κάνει, είναι προτιμότερο να του επισημάνετε ότι με αυτόν τον τρόπο χαλά τη διαδικασία της επικοινωνίας.
Αυτό θα το καταφέρετε μόνο αν είστε καλός ακροατής. Δύο μέτρα και δύο σταθμά στις σχέσεις σπάνια φέρνουν αποτελέσματα.
6. Βοηθήστε το άλλο άτομο να γίνει κι εκείνο ενεργός ακροατής.
Αυτό μπορεί να γίνει ρωτώντας το αν έχει κατανοήσει όσα ειπώθηκαν ανάμεσά σας. Ζητήστε του να σας πει τι έχει καταλάβει. Αν δεν φαίνεται να έχει κατανοήσει τι του είπατε, συνεχίστε μέχρι να καταλάβει.
7. Μην φοβάστε τη σιωπή.
Η ανθρώπινη επικοινωνία περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από τον προφορικό λόγο. Πολλά μπορούν να ειπωθούν ακόμα και μέσα από τη σιωπή. Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις η σιωπή μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε άβολα. Χαλαρώστε. Κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται τη σιωπή για να συγκεντρώσουν τις σκέψεις τους και να νιώσουν ασφαλείς όσον αφορά την επικοινωνία τους με τους άλλους. Το σημαντικό που πρέπει να θυμάστε ακόμα και μέσα στη σιωπή είναι ότι εσείς πρέπει να παραμείνετε ενεργός ακροατής.
Άρθρο του δρος Michael T. Murray

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory