Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου 2015

Γιατί μουλιάζουν τα δάχτυλα στο νερό

Σίγουρα έχετε προσέξει ότι τα δάχτυλα τόσο των χεριών όσο και των ποδιών μας μουλιάζουν αν παραμείνουν πολλή ώρα στο νερό με αποτέλεσμα να γεμίζουν ρυτίδες και αυλακώσεις. 

Αυτό τα κάνει να δείχνουν σαν γέρικα και ρυτιδιασμένα. Γιατί συμβαίνειόμως; Υπάρχει κάποιος λόγος; Από ότι φαίνεται ναι και μάλιστα εξηγείται και επιστημονικά! 

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους επιστήμονες το μούλιασμα των δαχτύλων μας που οδηγεί στην παραμόρφωση τους οφείλεται στην ανάγκη βελτίωσης της υποβρύχιας πρόσφυσης των άκρων μας. 

τα πόδια έχουν καλύτερο κράτημα όταν μουλιάζουν

Άλλωστε, σύμφωνα με μια άποψη τον ίδιο σκοπό εξυπηρετούν οιγραμμές που έχουμε στις παλάμες των χεριών μας. 

Με αυτόν τον τρόπο τα δάχτυλα μας αποκτούν καλύτερο πέλμα. Έτσι δεν γλιστράμε όταν περπατάμε μέσα στο νερό και μπορούμε να πιάσουμε ένα αντικείμενο με τα χέρια μας χωρίς να μας γλιστρήσει. 

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα ελαστικά του αυτοκινήτου, τα οποία έχουν αυτές τις αυλακώσεις για να διώχνουν το νερό και να βελτιώνουν την πρόσφυση του αυτοκινήτου στο δρόμο. 

Έτσι λοιπόν και οι "ρυτίδες" που εμφανίζονται στα άκρα μας αυξάνουν την τριβή και μας βοηθούν τόσο στο υποβρύχιο περπάτημα όσο και στο κράτημα αντικειμένων. 

το μούλιασμα των δαχτύλων βοηθάει στο κράτημα αντικειμένων

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε και πειραματικά, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, τα μουλιασμένα χέρια γράπωναν καλύτερα αντικείμενα σε υγρό περιβάλλον από ότι τα στεγνά. 

Μάλιστα οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή παλιά οι άνθρωποι χρειαζόταν να διανύουν μεγάλες αποστάσεις μέσα στο νερό πατώντας πάνω σε βράχους, ενώ έπρεπε να μπορούν να πιάνουν διάφορα εργαλεία που τους βοηθούσαν στην αναζήτηση τροφής. 

Κι επειδή ίσως κάποιοι αναρωτηθούν γιατί δεν μένουν έτσι μόνιμα τα χέρια μας, μιας και αυτό μας βοηθάει σε κάποιες περιπτώσεις, η απάντηση είναι ότι η τραχεία επιφάνεια και οι έντονες αυτές αυλακώσεις θα μας δυσκόλευαν πολύ σε στεγνές συνθήκες. 

Έτσι ο οργανισμός μας επινόησε αυτό το κόλπο ώστε να μπορεί να προσαρμόζεται ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory